Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
"Атака" организира подписка за забрана на призивите към молитва на мюсюлманите в джамиите. Междувременно шефът на Федерацията на балканските турци Зю
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:80 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
kara74
02 Юни 2006 10:57
Мнения: 2,982
От: Turkey
Ммм да за ВИСОКОГОВОРИТЕЛИТЕ сте прави.
Димитрова
02 Юни 2006 11:02
Мнения: 1,084
От: Bulgaria
Това е положението и ще стане още по-лошо.Свято място празно не остава – гласи християнската мъдрост. Русия отиде - се настани Турция. Вие, като малка християнска държава в допир до мощната в военно отношение мюсюлманска държава какво друго чакате? Вчера гледах телевизия „Скат”. Двама загрижени българи (гост и водещ) решавали въпроса за унищожаване на паметника на съветски войник –„окупатор”.В перспектива може да се изгради още една джамия на това място. Нормално. Всичко както му е реда. Какво чак толкова интензивно обсъждате закономерните неща?
Al Bundy
02 Юни 2006 11:10
Мнения: 198
От: Bulgaria
В повечето джамии ходжата дори на се качва на минарето. Разпявките му са записани на компактдиск и само се натиска копчето.Технически прогрес...
Muktadasaxkoburgidiotski
02 Юни 2006 11:19
Мнения: 14,528
От: Mali
Ами точно "техническият прогрес" е нарушението на закона По-точно е е нарушение на обществения ред. Както се вижда , дори Кара 74 го признава Иначе никой не им пречи на ходжите да се изкатерят пеш , и да пеят по 5 пъти в денонощието от балкончето. От катадневния фитнес ще станат като фиданки , а и най-силният глас не може да наруши спокойствието на гражданите
Mitnicharъ
02 Юни 2006 11:26
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Не мога да разбера, защо някои от вас постоянно се подебавате с религиозните обичаи на другите, бе? Та повечето от вас не са и чували как кога и колко пее мюезин, главата си режа.
Аз имам "лятна" къща в едно родопско село, недалеч от джамията. Пернал е ходжата як високоговорител, верно, пее пет пъти на ден, ама знаете ли по колко? Не знаете. Има няма 45 секунди. Че това е по-кратко, по-тихо, по-мелодично и по-рядко от фалшивата аларма на скапаната ви лична кола, побъркваща денонощно съседите ви бе, тикви! Както ви "пречи" днес ходжата, че пеел през мегафон или високоворител, утре ще ви запречи, че диша един въздух с вас...
Федя
02 Юни 2006 11:30
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
Темата е деликатна и, преди да даваме крайни мнения, трябва да се позамислим. В много държави има различни вероизповедания. В мюсулманските (не само в Турция) държави живеят много християни. Едва ли вякой от пишещите по-горе би се съгласил да се ограничават правата на християните там, където те са в малцинство. Съвместното съжителство (на което сме обречени всички) изисква взаимно уважение. От изказаните по-горе мнения аз мисля, Valyo Kanev е най-точен.
durt kozel
02 Юни 2006 11:32
Мнения: 769
От: Bulgaria
Mitnicharъ
kara74
02 Юни 2006 11:37
Мнения: 2,982
От: Turkey
Митни Точен си 45 -60 секунди .На това пеене се казва "езан". Може и без говорител.
sasoss
02 Юни 2006 11:38
Мнения: 6,068
От: Bulgaria
Димитрова, като казваш, че родината ти Русия се е настанила в Турция имаш предвид, че чеченците са там, нали?
А като казваш, че е нормално да се изгради джамията, сигур имаш предвид опита на родината ти, нали?
kara74
02 Юни 2006 11:41
Мнения: 2,982
От: Turkey
сас,
Аз пък друго разбрах. Русия отиде от България, Турция се настани в България.
Графът
02 Юни 2006 11:43
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Добре го е казал Mitnicharъ, по мъжки!
Ама колко хора по форумите, Федя, се позамислят преди да дадат крайно мнение? Че то има даже и такива, които дават мнение без да четат материалите! Не предполагам – сами са си го казвали в прав текст...
Куче влачи, диря няма....
КОСТАДИНКА ИВАНОВА
02 Юни 2006 11:45
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
Mitnicharъ,
очевидно си подготвяш почвата за след предстоящото ни поредно падане под турско робство.
Утре у родопскио регион. Други ден у цела България.
Извинявай, но сравненията, които правиш, освен че са неадекватни - или обясняват горното или са .... сещаш се какво мое произведе един пилешки мозък
... обаТче е сърцераздерателно да гледам как душманите български ти надигат палчета .... надам се имаш носни кърпички
sasoss
02 Юни 2006 11:55
Мнения: 6,068
От: Bulgaria
Мен ако питаш лятото България се настанява в Турция. Димитрова и някои нейни сънародници, още живеят с мисълта, че имат призванието да казват на другите какво да правят. Един вид да тропат с обувката по масата.
kara74
02 Юни 2006 11:56
Мнения: 2,982
От: Turkey
Аре чао засега мюезина ме кани .Днес е свещен петък.
ТАПА
02 Юни 2006 12:20
Мнения: 6,883
От: Bulgaria
Уважавам страшно много толерантността, зачитането на правата на всеки, без разлика на пол, възраст, расова и религиозна принадлежност и пр. НО при спазване на нормите и законите или както го е казал, мисля Платон, "Моята свобода свършва там, където започва твоята".
Нашата свобода, на българите и християните изобщо, изглежда не започва от никъде? А тяхната, на фанатизираните мюсюлмани, които със своите джихати и пр. идиотщини унищожиха милиони невинни жертви, изглежда пък не свършва никъде! Снощи гледах предаване по ТV "СКАТ" и съобщиха за поредната простащина извършена от мюсюлманин - изпикал се на паметника на Васил Левски в Къджали. И кво от тва? С глупавата до тъпост християнска толерантност им прощаваме вместо на такъв на секундата да се отнеме гражданството и се изпрати в Анадола или доживотен затвор.
Вчера идин който се пише с 007 мисля, беше писал, че ако била унищожена етническата и антибългарска партия ДПС, щял да излезе с два ножа на улицата и като Сандокан да реже глави на всеки срещнат. И никаква реакция от нас, толерантните путьовци. Правилно е казал човека - Не народ а мърша!
Но този свещен ден- 2-ри Юни, най-демонстративно и тенденциозно ще пее Таркан! А един възмутен колега ми каза , че стощи същият този фес бил "гост" на продажника и плазмодий Слави! За това става дума Народе!
Геновева
02 Юни 2006 12:49
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Като се изключат милите идилии в родопски села, в големите градове действат наредби за обществения ред, там влизат и правилата за шума. Още по мое време, като бях съветник, излезе една Наредба нумер 6, където моя скромност положи много сили и се бори в различни комисии, да влезе специална точка за озвучаването извън търговски обекти, по принцип. Без оглед на децибелите, децибелите се мерят от ХЕИ при вътрешен шум, тогава съседите плачат, викат ХЕИ и се установява, че нивото на шума е недопустимо - такова се случва при дискотеките, дето се тресе и околността, без музиката да е изнесена навън.
С тая Наредба нумеро 6 в ръка се преборих с един гад срещу нас, дето си беше изнесъл две колони на тротоара и дънеше - програмата на Радио София!, както обясни - да привличал клиенти...
Не виждам какво общо има религията тук - ако някое вероизповедание, да допуснем, има в ритуалите си например разхвърляне на, хайде, да речем, по-красиво, например, хартиени фльонги, отвисоко в радиус на 1 км., върху съседните къщи и улици, и този ли акт ще пазим със свещен трепет и в името на етническия мир...
Примерът е идиотски, но иде да покаже, че не може именно в името на тоя мир да се разрешава на едни това, дето е забранено по всички правила за други.
То малко като циганска работа излезе, де..., механизмът на позволението е същият.
Гарван
02 Юни 2006 12:52
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
В интерес на истината може да се спази религиозният обред и без излишна врява. Особено, когато има оплакване на хората. В крайна сметка с тях трябва да се съобразяваме.
Димитрова
02 Юни 2006 13:01
Мнения: 1,084
От: Bulgaria
Сасос, не приемай толкова до сърцето си, бъди по-демократичен.Аз имам право в рамките на правилата в форума да изкажа мнението си и не по-малко от теб - първо. Друго – в форума не могат всички да са българи или колбасните емигранти.Има по света, колкото да ти е странно звучи, други националности, освен много уважаваната от теб - американската. И трето - най-важното: БГ земя е костница на руските воини, дали живота си за освобождение на тази държава, да благоденства тя и да бъде свободна. И аз, да го запомниш за дълго, имам не по-малко право, а може би и повече, да изказвам мислите си (и да са горчиви те) от всеки друг за съдбата на тази земя, тъй като съм наследница на тези хора (напомням на замаините) и ми боли за нея повече от колбасните имигранти, вилнеещи в форума, тръгнали зад границата, търбуха да им е пълен и на тези , които тук разграждат суверенитета на БГ , а и давам труда си за тази държава. А каква стойност имаш ти, наследник на тези , които са се изпокрили по различни дупки да запазят живота си по турското време в отличие от смелчаци защитили държава си и загинали и не продължили рода си, е голям въпрос.
Fahrenheit_451
02 Юни 2006 13:12
Мнения: 420
От: Bulgaria
Едва ли Митничаря е разчитал точно на тези палчета, но не е прав. Разпространеността на едно нарушение на обществения ред не го оправдава. Виенето на мюезина ме дразни, също както ме дразни Кондю от сергиите. Не се чувствам уютно, по европейски, сред почти животинските трели, които освен всичко, създават една дивашка, съвършено неевропейска, интонационна среда. Дразня се и от неприкритата агресия на кръчми и дискотеки, дразнят ме и селяндурските извивки на среднощните аларми. Дразнят ме и мазните, потънали в лой християнски свещеници.
Но това не може да оправдае звуковата агресия от минаретата. Не може да отправяш религиозните си ритуали, дразнейки и провокирайки другите. В края на краищата, толерантността спрямо другия изисква да не ощетяваш неговия начин на живот. А липсата на толерантност е характерно именно за азиатщината.
Не като расов, а като поведенчески стереотип.
Mitnicharъ
02 Юни 2006 13:52
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Абе нема какво да го криете бе, "патриоти", кажете си го направо - дразнят ви именно другите като такива, не религиозните им там привички... Как пък се сетихте за наредбите за шумовия фон точно по този повод, а не например вечер като надувате чалгата, крещите по жената и по децата или гърмите с продраното гърне на голфа си посред нощ.


Но това, в крайна сметка, си е ваш проблем. Оправяйте се. И не ми приписвайте по чичофичовски думи и мисли, които не съм изричал или пропагандирал. Естет, това важи в най-голяма степен за теб.
Добави мнение   Мнения:80 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща