Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво мислите за модерирането във форума на вестник „Сега”?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:140 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
Хитър 5ър
07 Сеп 2006 12:12
Мнения: 2,501
От: Bulgaria
Тази тема е нужна на:


- собствениците на вестника - да имат поглед върху дейността на модератора: дали зад техния гръб и от тяхно име не върши неща в техен ущърб;
- модератора - да знае какво мислят за действията му форумците: никой не е безгрешен, а обратната връзка е съществен елемент във всеки процес;
- форумците - всеки един поотделно да добие представа за това какво се случва на останалите.


Заради пълната тъмнина, в която се намират и трите страни понастоящем, породена от липсата на действащи канали за комуникация между тях, е необходимо разпръсването й за доброто на всички.


Моля възнамеряващите да пишат по темата, да не забравят, че това е тема от форума на в. ”Сега” и следователно за нея са валидни всички правила за писане в него.


Имате думата.
Старшината
07 Сеп 2006 13:09
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
"Какво мислите за модерирането ...." - тъп въпрос. Двете неща са взаимноизключващи се. "Модерирана мисъл" ... кис-кис ... Нещо като "хот-дог" на масата на епикуреец ...
Hauptmann
07 Сеп 2006 13:39
Мнения: 8,010
От: Bulgaria
еми аз мисля, че гражданинът Bot изпълнява стриктно функционалните задължения, произтичащи от длъжностната Му характеристика; както всички нас, които осъществяваме някаква трудова дейност
характерна за Него е повишената чувствителност спрямо некои отделно взети форми на изказ, които несъмнено придават неприемлив дискурс на вербалното пространство, но пък за сметка на това са типични за всекидневното общуване както между индивидите, населяващи изконното българско землище, така и при напусналите го в търсене на по-добра орисия
разрешавайки безпристрастно трудните казуси, едновременно строг и справедлив спрямо девиантното поведение, Той обаче в никакъв случай не бива да бъде сравняван с пуристи от ранга на А. Я. Вышинский и Ronald Freissler, каквито аналогии напълно безоснователно си позволяват някои лица и колективи; същите съвсем аргументирано биват поставяни в ситуация, която им позволява да вникнат в смисъла на древната и вечно актуална мъдрост "Jedem - das Seine!"
не трябва се забравя, че Non est ornamentum virile concinnitas, следователно Неговото тукашно наличие е по-скоро полезно, отколкото вредно; точно както присъствието на щука във водоем - пречи на шараните да затлъстяват...
Геновева
07 Сеп 2006 13:45
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Две сентенции имам за случая -
1. Нищо човешко не МУ е чуждо.
2. Хладен ум, горещо сърце и чисти ръце.
***
Авторите са известни.
Всеки може да си прибавя собствена модалност* към горните две съждения.
=====
* модалност - отношение на изказаното към действителността.
gtch
07 Сеп 2006 15:25
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Петре, като даваш думата, та да те питам, кво против имаш моя ник и мен самата, индентифицираща се под ника? Надявам се да получа своевременен отговор.

Редактирано от - gtch на 07/09/2006 г/ 15:27:13

bot
07 Сеп 2006 16:02
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Мислих само да почета и да си направя съответните изводи, но като гледам колко огромно е неразбирането на някои форумни участници за ролята на модератора чак лошо ми става.

Модераторът модерира форуми на базата на някакви правила. Ако не ги модерира според правилата, то най-вероятно е субективен. Дотук добре. Само че не знам защо се прескача първия етап.

Ето го най-нагледният пример - форумецът, открил тази тема. Днес му бяха изтрити две мнения - защо е обяснено вече в "Помощ" . Без да си направи труда да се съобрази с Правилата защо отваря тема за модерирането в "Теми на форумците" , без да ползва рубриката "Помощ" , която точно за подобни случаи бе създадена... ОК, на грешно място е, но няма проблеми - местя я в "Помощ" . Пак без да ме попита нито в "Помощ" , нито по имейла (записано е в Правилата за процедурата) , веднага пише оплакване директно до редакцията с всички възможни натрупвания: "защо ми е изтрита темата, субективност, липса на контрол и кореспонденция между модератора и редакцията" и още сума ти подобни врели-некипели. Както и да е, отговаря му се. Но освен, че занимава редакцията с неща, които са неверни, аз не съм забелязал досега да си признае грешката или поне да се извини - нещо съвсем коректно при създалата се ситуация. Не, на него му е по-лесно да сипе обвинения (няма значение, че темата не е изтрита, че няма никакво понятие по процедурата, че не се съобразява или не е чел форумните правила и т.н. ) .

Ами, честно казано, не смятам, че участник от породата "биткаджии с модератора" има каквото и да е право да отваря подобни теми. Да е взимал участие по темите, да е получил от мен обяснение, което не го урежда, както и да е, но нито участва по темите, нито ме е попитал защо съм му редактирал мнението, нито спазва Правилата. И след време като получи бан (защото при неговия подход това ще е най-вероятния край на този измислен спор) ще казва "ето видяхте ли, модераторът ме банна, защото го критикувах.

Другата непонятна за повечето "биткаджии" дума (но затова пък често срещана като оплакване) е "цензура" . Обяснявам за кой ли път, че цензура е лишаване от информация. Модерирането на обиди спрямо автор или участник и непристойния език не е цензура, а спазване на елементарни правила за поведение на обществено място.

Наистина ще ви помоля да се оплаквате само тогава, когато видите някакво несъответствие между форумните правила и действията на модератора. Губи се много време при подобни оплаквания и докато на мен може да се каже, че ми е работа да ги чета, то редакционният екип би трябвало да бъде "атакуван" чак след като участниците не са доволни от поясненията на модератора.
bot
07 Сеп 2006 17:19
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Участникът постоянно миксира един коктейл от тт. 1.2 , 1.6 , 1.7 , 1.10 , 2.3 .
Обсъждане на модераторските действия може се прави в рубрика "Помощ" или на имейл bot@segabg.com . Най-мекото определение за подобни действия в темите под дописките е оффтопик.
bot
07 Сеп 2006 17:58
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Същият този спор водихме и миналата година.
Същият този участник нарушаваше същите правила, а вие като негова позната ползвахте същите аргументи.
Фактитe са следните: Натиснете тук

Ако търсите юридически казус, то не е проблем да го откриете в близо десетина хиляди форума. Аз пък пак ви повтарям, че правилата служат за ориентир на участниците.
bot
07 Сеп 2006 18:09
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Пример №2:
1. Правилата бяха обсъждани от участниците преди да влязат в сила и много от тях бяха взети под внимание - Натиснете тук . Съответно, обвинението ви е неуместно.
2. Гугъл пак дава отговор на тази, така дразнеща ви реплика - Натиснете тук
OLDMAD
07 Сеп 2006 18:20
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Бот, аз съм Ти на гости, т.е. Ти си определяш правилата у къщи!
А на който не му харесва подредбата у хола Ти и интериора у банята(примерно де), 'ми да си вземе парцалките и айде...
Ала нека си иде безнаказано, така мисля аз...за една-две счупени чаши някак си не върви да разваляме купона...
Или си злопаметен?
Според мен губим готини авери и съмишленици на вестника и Форума...може и да не съм прав, ама все по-трудно се забелязват пиперлии разказвачи и опоненти...много праведни станахме напоследък, туй правилно, онуй не, нещо манджата взе да става малко постна и безсолна
bot
07 Сеп 2006 18:29
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
OLDMAD, какво означава "безнаказано" ?
Вие забравяте, че този форум се чете от много участници, а не е някакъв личностен спор.
Ако "пусна" някого да си ходи "безнаказано" , то веднага ще стана на прицел заради тази си субективна постъпка.
Аз се ориентирам според Правилата така, както би трябвало да се ориентират и участниците. Те затова и са въведени - да има общ критерий за разбиране, а не както си мисли Lacey - да служат за юридически спорове.
Бановете са краткосрочни, какво означава да го "пусна" ? Изтича му утре. Ако разбере - разбере, ако не разбере и продължи пак, то ще бъде малко по-дълъг. Трябва да има фрапантно и грубо нарушаване или пък многократно, че да се стигне до етапа "пускане" - един ден си е напълно нормална санкция и в никакъв случай не може да се приема за нещо друго освен като предупреждение.

P.S. никаква "злопаметност". Поглеждам в "досиетата" и там си пише всичко. Мислите ли, че не е изморително да повтарям едни и същи отговори на едни и същи въпроси вече в продължение на две години?
bot
07 Сеп 2006 18:38
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Причините за "губенето" , OLDMAD, съм ги обяснил.
1. модераторът следи за спазването на правилата.
2. даден участник ги нарушава.
3. модераторът го санкционира с бан.
4. участникът отива в антифорума и продължава
5. аз пък реагирам със средствата, които са ми достъпни и по този начин постигам отрязването на тези участници, които мислят, че това ще им се размине. Никой не ги спира да говорят каквито си искат (случаят е малко по-специален и не мога да се намеся както би трябвало) простотии в друг форум относно този, но пък вече няма да имат възможност да участват тук. Проблемът си е техен, а не мой. Ще дойдат други форумци и това е. Вече го има като практика, нищо ново под слънцето.

Calina Malina
07 Сеп 2006 18:48
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
"а вие като негова позната[/b] ползвахте същите аргументи"
Добър ден, Бот. Чета аргументите, те са теоретични, касаят всякаква дейност във всяко време и пространство. И не зависят от познанство. От познанство, каквото лесно се установява при продължително общуване в този форум, може да се активира отношение (на симпатия или неприязън), но не и аргументи, които касаят формата, рамката на говоренето. По същата логика, по която Вие определяте познанството като аргумент за участие в повдигнатата тема, може да се определи и Вашето отношение към един или друг форумец. Вие ни познавате всички и сте жив човек със свои предпочитания към съдържанието и формата на постингите. Честно казано, аз съм свидетел тук все повече на несанскционирано вулгарно поведение във форума. Хитър Петър просто не е от този тип форумци. Чувството му за хумор е добронамерено, а днешният му пост ако го бях написала аз, нямаше да го изтриете.
За обясненията с Вас, разбира се сте прав.
Геновева
07 Сеп 2006 18:51
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Господи,
1.дай ми сила да променя това, което мога да променя,
2. дай ми търпение да понеса това, което не мога да променя,
3. и ми дай мъдрост да различа едното от другото.
****
древна молитва.
****
Та за това, дето може и не може да се промени.
Реалността:
1.В момента форумът на това издание се модерира.
2.Модерира се по Правила.
3.Прилагането на правилата и санкциите е поверено на конкретно лице.
***
Когато - закономерно или случайно, се промени някоя от точките 1-3 от реалността, приложете т.1. от древната молитва.
Защото опитите за промяна отдолу продължават вече повече от година, и може би е разумно да се изостави модела bottom-up, и да се чака top-down развитие, ако изобщо е възможно.
*
Струва ми се, че са нужни разсъдителни способности, почти равни на тези на мишката от лабиринта - със сиренцето и с електрическия ток от пода. Тя, да отбележим, се справя със ситуацията доста добре и проявява обучителни способности.
Тъжно, но това е живата природа, във всичките й проявления.
И ние сме нейни деца.
bot
07 Сеп 2006 18:53
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Calina Malina, не си спомням да сте коментирали мои действия под дописките на вестника, така че сравнението Ви с участника е неуместно. Той прави предимно това - погледнете му "досието" , ако не вярвате.
Иначе изобщо не се съмнявам, че има чувство за хумор (чел съм му homepage да кажем) , но това не ми влиза в работата.
И Вие се познавате лично с него, нали? :-)
bot
07 Сеп 2006 19:00
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Уважаема Геновева, няма какво да добавя към постинга Ви освен че най-новите изследвания показват, че мишките не си падат по сирене Натиснете тук
Геновева
07 Сеп 2006 19:04
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Ах, може би съм го сбъркала с гаргата на Лафонтен.
Пуста франкофония...
Пенкилерка
07 Сеп 2006 19:06
Мнения: 1,281
От: Bulgaria
Дейвид Холмс просто е трябвало да експериментира с капан за мишки, в който е заложено сирене. Действа безотказно - явно мишките не знаят за изследванията му.
ПП
Не споря с модератора, само съобщавам факти, базирани на личен опит.

Редактирано от - Пенкилерка на 07/09/2006 г/ 19:09:04

bot
07 Сеп 2006 19:06
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
За гаргите не съм чел съответните изследвания. Има една аксиома на По, която се казва "Nevermore!" , но тя е за техен старши братовчед.
bot
07 Сеп 2006 19:08
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Явно мишките само се приближават да подушат това, тъй отвратително за тях нещо, но това е достатъчно. Alea jacta est.
Геновева
07 Сеп 2006 19:10
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Аз пък ще се опра на детската литература от периода преди детските градини:
В къщи има мишенце,
то си гризе сиренце.
Охо хо, охо хо,
то си гризе сиренце.
Отгде дочу котката,
та изяде мишката.
Охо-хо, охо-хо,
та изяде мишката.
***
Поучително, нали,
и по темата, впрочем.
Добави мнение   Мнения:140 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »