Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Хазната влиза най-неподготвена в ЕС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
гошо
06 Дек 2006 00:42
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
На мен пък ми се струва, че авторът е неподготвен.

Като цяло се променя процедурата по начисляване и възстановяване на ДДС. Досега, при износ държавата възстановяваше ДДС на организацията-получател, така че стоката излиза от съответната държава без начислен ДДС. Тук е възможна и "контрабандата", т.е. внос в държава-приемник със силно занижена стойност, и съответно, силно занижени мита и ДДС.

Как ще бъде отсега нататък? Тъй като няма митници, ДДС се начислява при покупката, и се признава за разходно ДДС на фирмата-купувач. Съответно, ако някой вносител закупи стока от страна-членка на ЕС, той, най-вероятно, ще трябва да плати ДДС в страната от където купува стоката. Тогава, за да си възстанови платеното ДДС, той ще ТРЯБВА да начислява ДДС на крайните клиенти, в страната, където продава стоката.

При новата схема износът би бил улеснен, защото няма да се налагат сложните и бавни процедури по възстановяване на ДДС от държавата. Едно нормално работещо предприятие не би трябвало да излиза "на червено" с ДДС и да иска възстановяване от държавата (освен в случая на големи инвестиции и бавна възвращаемост). Съответно, данъчните би трябвало да продължат да гледат под лупа всеки, излязъл "на червено", но това вече няма да са износителите.

Минусът в новата схема е, че в държавата реално остава ДДС, начислен върху износа, докато преди беше обратното -- оставаше ДДС, начислен върху вноса. И тъй като износът е по-малко от вноса, то и ДДС-то в държавата ще е по-малко. Но не и в драстичните мащаби описани в статията. Същият този минус е донякъде плюс, защото за да има ДДС в държавата, тя ще трябва да стимулира износа (т.е. производството), а не вноса.

Редактирано от - гошо на 06/12/2006 г/ 00:46:32

Николай Скаличански
06 Дек 2006 02:30
Мнения: 4,135
От: Germany
а какво ДДС ще вземеш на стара кола???
Минавам от тук
06 Дек 2006 03:09
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Не е обикновено
Да се съграсявам с пиленцето от ИПИ
Този път съгласен съч
Не в детайли
Генерално
Имах възможност да го кага и на по-високи нима
Няма реакция
А момчето казво същото - не ценовия шок, а тоталния шок на система е опасен и ...придстои
Но правителството готви фойерверки
Не компенсаторни или други програми по насоки ясно очертани с реални липски, настъпващи сле 1 януари
Няма информация, няма готовност
Може
Но подозирам по-прости ужаси-нужни са "изненадите" за да се отпушат инфлационните потенциали.
Нищо не се говори върху паричния натиск на гастарбайтерските помощи за раднините тук
Ето и те ще се влеят в бедънната бъчва на кризата
Абе айде да мисли позитивно-каквото му е писани, ще се случи
pasiv
06 Дек 2006 05:26
Мнения: 1,985
От: Bulgaria
"Съществува един единствен начин донякъде да се овладее положението, но той е свързан по-скоро с решителна дясна политика - щом намаляват приходите, да се свият и разходите на държавата."
Те с това триглавият змей на би се съгласил! Сега , когато Бил Гейтц печели по 250 $ на минута, а нашите управленци харчат по 600 и кусор лева на минута и опаа, да се свият и разходите на държавата - не, не и не!!! Още повече, че знаем как се овладява положението на думи - примери колкото щеш - Масларовата овладя безработицата, Петковия престъпността ...
kokona
06 Дек 2006 05:31
Мнения: 73
От: Bulgaria
ама защо всички, които знаят как да управляват държавата, вече са таксиметрови шофьори или бармани
pasiv
06 Дек 2006 05:41
Мнения: 1,985
От: Bulgaria
Защото Кокона,
такваз е държавата, салфедката стана финансист, компиро отпочна от хоп
ole-le
06 Дек 2006 08:21
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
България в момента има голямо отрицателно външнотърговско салдо. Именно то налага поддържане на бюджетен излишък. Т.е. да се изтеглят пари от обращение, за да се ограничава потреблението и да се намалява вносът.

Добри Божилов,
Радвам се, че си прихванал тезата ми, но си пропуснал най-важното в нея - наливането на пари без покритие в икономиката от банките, чрез кредитиране, възстановявщ баланса с единствен резултат далаверата в угода на чуждите банки.
*
Допускаш и още една съществена грешка - макроикономическият баланс и балансът между парична маса в обращение и налични на пазара стоки и услуги и бюджетният баланс не са тъждествени.
Тази грешка в мисленето издава подсъзнателно левичарство (преразпределението), а ти доколкото знам се мислиш за десен ?
Dobri_Bozhilov
06 Дек 2006 09:39
Мнения: 352
От: Bulgaria
Гошо,

Това което Вие описвате е новият и желан за въвеждане принцип за плащане на ДДС в страната "по произход". Той обаче е в замразено състояние заради серия от процедурни пречки, но може би най-вече - заради пасивната съпротива на държавите, които искат да си събират данъците върху вноса те, а не да се събират при производителя. Така в момента действа "временен" преходен режим, който е такъв от доста години и не се очаква скоро реално да се промени. Този режим е практически старият, при който ДДС се събира в мястото на продажбата.

Г-н Минавам от тук,

Нямам нищо общо с ИПИ. Не ме бъркайте с тях.

Оле-ле,

Политиката на чуждите банки не може да се контролира от държавата. Аз съм посочил, че бюджетният излишък е само една от мерките за овладяването на ситуация. Тя е важна, но сама по себе си може само да ограничи процесите и да отложи катастрофата. Необходимо е балансиране на салдото, а тъй като това не може да стане като се забрани кредитирането, трябва да се действа в друга посока - увеличаване на износа - т.е. да се привлекат качествени инвеститори, които произвеждат нещо тук и го изнасят навън. Сегашните чужди инвеститори идват и инвестират, за да усвоят вътрешния ни пазар. Но това е цяла отделна тема и не е точно тази от статията.
Dedovec
06 Дек 2006 10:22
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Бе хора, вие не сте у ред. Какви макроикономики, какви 2.56 евра? Цялата администрация е построена на принципа 3:5:8 и никаква работа не може да се чака от нея. Още повече про заплати 20-30 пъти по ниски от европейските съответни няма никакви икономически фактори да накараш някой да върши нещо. Остават неикономическите фактори, които за краткост се наричат корупцийа и в това отношение дъжавата ни си е готова отвсякъде. Тя това си и прави и така ще си продължава. Нищо няма да се промени от 1.1. Финансите на системата 3:5:8 се основават на спекулативната, а не на икономическата логика.
9101
06 Дек 2006 10:24
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
...Днес Станишев също не е единственият виновен... Но вероятно и той, както и Виденов, ще обере последиците от всички грешни политики.
Фактически днес не съществува механизъм, по който задаващият се проблем да бъде овладян. Който и да дойде на власт, ще се сблъска с невъзможността за месеци да реорганизира държавата, така че да си събере приходите...

Страх от незнание и некомпетентност. Паника да не се провалят...
А статията я приемам като предварително оправдание.
"...Който и да дойде на власт..." - Естествено че има значение кой ще е на власт. Ако е некадърен - има защо да се страхува.
9101
06 Дек 2006 10:33
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Само че нещата са така направени, че трябва да са много много некадърени, че да се провалят.
гошо
06 Дек 2006 10:58
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Този режим е практически старият, при който ДДС се събира в мястото на продажбата.


При внос и последваща продажба реално има две продажби -- тази при която вносителят закупува стоката (тя става в страната на производителя) и тази при която крайния клиент купува вече внесената стока.

Интересно как режимът ще е "практически старият"? Къде, тогава, вносителят ще внесе ДДС, дължимо при първата от гореописаните покупки?
ole-le
06 Дек 2006 11:01
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Dobri_Bozhilov,
нямам време сега да се впускам в дискусия (може би при друг повод), но държавата има силни лостове (законодателството) с които да определя правилата на играта и за банките и тя го прави, но в чий интерес ?
*
Бюджетният излишък е единствено вреден.
*
Привличането на качествени инвеститори, увеличаването на износа и т.н. са фрази али-бали.
Кучето е заровено в бързината с която стопанската инициатива реагира на повишеното търсене (увеличената парична маса в обращение), а тя както вероятно знаеш за да предизвика ефект на увеличено производство, а не на инфлация, трябва да бъде усвоена от допълнително предлагане най-много до 6 месеца от сигнала. След това процесите тръгват надолу по стагфлационната спирала.
*
За да е възможно това обаче, трябва да има пълна свобода на инициативата и почти нулева бюрокрация. Даначната система трябва да е максимално опростена, ненатоварваща и неразсейваща с обслужване работещите.
*
Докато инициативата на хората се спъва ще вървим надолу и никакви сладки заклинания няма да помогнат.
веролом
06 Дек 2006 11:08
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Мен лично силно ме впечатлява увереността на г-н Добри, че никой не се е сетил за проблемите от догодина. Бравос и все така.
Распутин
06 Дек 2006 11:17
Мнения: 2,269
От: Hungary
В частния бизнес съществува нещо много важно - личният интерес на собственика и поражданата от него способност да се преодоляват всякакви трудности. В администрацията обаче цари пълен хаос и безхаберие и никой не се замисля за нещо повече от датата на заплатата си. Липсата на качествено управление сериозно застрашава самата държава, защото в рамките на ЕС ще доведе до проблеми в най-важната област - парите.


това момче говори малко нещо несвързано.
в администрацията, т.е държавните чиновници, цари не хаос и безхаберие
ами изнудване и кражба. много целенасочени и едното и другото.
Хиршфелд
06 Дек 2006 12:11
Мнения: 1,046
От: Bulgaria
Аз пък смятам, че нищо особено няма да се случи нито догодина, нито следващата година. Най-малкото с бюджета. Малко странно е, че се пускат подобни статии от неспециалисти (да не кажа пълни профани в областта (без да влагам обиден смисъл). Не зная какво точно се преследва.
Shako
06 Дек 2006 12:29
Мнения: 1,638
От: Bulgaria
Преследва се пак същото - плашилото на пробития бюджет, за да може догосина да има отново огромен излишък и си разпределят безконтролно 2-3 милиарда в края на годината.
Представите на Добри за ДДС-то са наивни и повърхностни и няма смисъл да спорим с него.
Кракатау
06 Дек 2006 12:46
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Не се ебавайте с гошето - основен спец по рекордните печалби от митниците. Гоше, изпаднал си отново в объркване и замайване. На тебе са ти зели ДДС в Европа, щото си пазарувал като часно лице, тоест не си фирма. Фирма е оня дето се вози в маршрутката.
Затова след 1-ви - отиваш да си запишеш фирма и ше искаш да ти дадат европейски номер по ДДС. След това почваш да се возиш в маршрутки докато срещнеш Татяна Лолова. Показваш й картичката че си фирма и тя ти дава кредит дето теглиш колко сакаш и връщаш ако имаш мерак. Намираш си европейска фирма, даваш й номера по ДДС , пращаш парите от кредита и получаваш стоката франко дома без ДДС. Ако е за ядене и пиене - може сам да си я изкльопаш, ако не - кой иска фактура му качваш 20%, кой не - както се разберете.
Тука се задава теоретична възможност Костов да протегне криви пръсти и опита да открадне отново милиарда от митниците. Това обаче няма да се случи тъй като англичаните бдят. Щом компютъра им засече нарушител - мръсна газ с джипа и влиза в склада направо с вратата . По- нататъка е ясно - с пищова напред и "Фрийз! Уер ис дъ инвойс?" Ако пък не могат да насмогнат с проверките Хърсев ще прати да им помагат частни бирници.
boby1945
06 Дек 2006 12:53
Мнения: 4,915
От: Bulgaria
Това е за добре! Колкото по малко данъци, толкова по-малко се "меси" държавата чрез преразпределение на брутния вътрешен продукт. В края на краища това е и целта на ЕС, поне на хартия, свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги в интерес на населението на общността, а не на такова движение при което дадено правителство, най добре си "връзва бюджета" /подобно решение има Върховният съд на САЩ още от 1934 г. / Ако то не знае как се прави това, просто се ритва по гъза и се избира ново правителство /както например 1990, 1991, 1997/. Останалото са хлапашки али бали от типа, "ако бях Станишев как бих оправил българския народ"
веролом
06 Дек 2006 13:53
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Пасажа, дето го е цитирал тов. Распутин, ного ми хареса и на мен - за тва, дето частникът гледал да е ефективен. Имам така един приятел - "Бай Станойчо Комерс" ООД, който държи една кака Сийка на пестин кинти заплата - ама залупена, та знае ли се - а на тия, дето бачкат, им дава по двеста и пеесе кинти. Та викам му: "Абе, Станойчо, ти не си ли чувал, дето частниците гледат да печелат повече мангизи, да кярат всячески и да преодоляват секви трудности?" А той ми вика: "Бе ти си бил ного задръстен бе, брато. Аз", вика, "гледам да си максимизирам кефа, а кака Сийка ми пуска да я поебвам два пъти седмично - виде ли сега ква е работата?" Та така за ефективните частници...
Кракатау
06 Дек 2006 14:15
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Бай Станойчо показва правилно ефективно европейско мислене. То и на лъвов мост вървят горе- долу по толкова, тъй че 8 х 30 като фонд е същото пък и нема нужда да мааш гащи по студа. Освен това се признава за разход. Като влезем пък и в ЕС ще може да назначи още 2 европейки.
И е минал доста тънко и ефективно. Едно приятелче се жалва че на друга кака обзавел цяла кръчма да си бачка тя началник. Обаче я засякъл по джисиема че хойка с некакво йодейче и не стига че го излага по тоя начин, ами оно я наговаряло да го изпързалят и му земат кръчмата. В Европа обаче такъв род безобразия ще престанат.
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща