Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Амбалажна идеология
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:163 Страница 1 от 9 1 2 3 Следваща »
probuzhdane
20 Ное 2007 01:08
Мнения: 1,243
От: Bulgaria
Щом като идеите са опасно оръжие /цитирам последното изречение в статията/, коя е тогава алтернативата? Значението на думата "идея" /не поглеждам в момента в тълковен речник, така че поправете ме, ако греша/ е концепция, представа. Ако нямаш представа на къде си тръгнал и какво си решил да постигнеш, повеждайки останалите, дали ще стигнеш до някъде, където ти и водените бихте искали да бъдете?

Що се отнася до Слави, той е ценен в опозиция и мисля, че той добре го осъзнава и не би тръгнал да се бори за формална власт във политиката. Призванието и ценността на много хора е да бъдат в опозиция. Лошо е, че понякога опозиционерите се излъгват или самозабравят и решават "да превземат света", обличайки костюма на властта, както образно се изрази авторът на статията.

А че консуматорското общество, консумира идеи поднесени лесносмилаемо предимно от шоумени, не е български патент /Р.Рейгън, А.Шварценегер, .../ Това, че тази тенденция се засилва в последните години и много вероятно политическата сцена в бъдеще да принадлежи поне наполовина на шоумените, според мен, е неоспоримо. В момента, доколкото съм запозната, такъв един шоумен с политически идеи /не зная дали има намерение да участва в разпределението на формалната власт изобщо/ в Италия е Beppe Grillo с инициирания от него ден против политическата корупция, наречен V-day. /В скоро време има намерение да подхване и медиите и журналистите - по-точно тези, финансирани от държавата/. Така, че уважаеми политици, дръжте се и се преквалифицирайте дорде е време. Артист му требе на народу, не политик! Ашколсун на някои от вас, усвоили са професионално артистичната усмивка!
Иванов
20 Ное 2007 02:51
Мнения: 2,891
От: Bulgaria
А какви са идеите на ДПС, на НДСВ, на БСП и на останалите 340 партии и партийки??леви, десни, либерали, център, и какво ли не. Единението е единствено в определяне на заплатите, на покупката на скъпи коли, на подготовка и участие в скъпи коктеили, на достъпа до корупционните механизми, до безнаказано присвояване. Там разлика между цветове няма, всички са еднакви като прясноснесени яйца..


Чарли Дарвин
20 Ное 2007 05:09
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Най-впечатляващите от тях са движението на "Шоуто на Слави" "Мила родино" и това на интелектуалците - "Съзидание".

Я някой да обясни за тия двете - кой кога какво?
Ако са скорошни (не знам че ТВ не гледам) и тъй мога да кажа че са само нови боклуци, щото се видя пак големия вакуум, и старите боклуци си произвеждат и нови да позъпълнят вакуума поне временно.
Сократ XII
20 Ное 2007 05:33
Мнения: 685
От: Bulgaria

Наистина Чарли, . Какво им е впечатляващото на тия "движения". Това "Мила родино" даже не съм го и чувал (досега). А да се твърди, че даже са и движения, това вече издава пристрастието на автора към тях. Разконспириран си Емиле!

Ако това "Мила родино" е направено от Слави и екипа му, то става съвсем явно и защо толкова плюеше по Сидеров и Атака. Само преди два дни заподозрях, че става дума за чиста и проста конкуренция и се оказва, че съм бил повече от прав - Слави се дразни не само защото Сидеров използва думата "българин" колкото и той, а и защото явно има и политически амбиции а Сидеров го изпревари и зае вече тази ниша. Ха-ха - Слави изигран!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
Сократ XII
20 Ное 2007 06:07
Мнения: 685
От: Bulgaria

Спахийски обаче е пропуснал да спомене и ГЕРБ. А ГЕРБ също отговаря на критериите в статията - ако не беше телевизята сега нямаше да го има нито ГЕРБ нито Бойко Борисов. Да се твърди, че ГЕРБ има някаква програма също е много пресилено и въпрос на добро желание. Но Спахийски не го е споменал. Явно някакси не върви бъдеща (а май вече и настояща) управляваща партия да бъде наредена в списъка на "популистите". Или това дали една партия е популистка или не се определя не от идеите й, а от това колко хора гласуват за нея. И ако мине една определена граница, независимо от идеите, партията престава да бъде популистка. Или може би мярката за популизма е това дали една партия е на власт или не. Защото безспорен факт е, че всички които са на власт, винаги упрекват опозицията в популизъм.


________________________________
Морал - това са интересите на другите
Сократ XII
20 Ное 2007 06:56
Мнения: 685
От: Bulgaria

Не знам защо, но се позамислих малко повече над тази статия и ето какво измислих: Основната цел на Емил Спахийски е да омаловажи постигнатото от АТАКА! Първо, че той "недолюбва" АТАКА става ясно от използването на думата "откраднаха" ( коктейла на Вагнер от "Апокалипсис сега" ). Такава дума е некоректна примерно защото произведенията на Вагнер вече са с изтекли авторски права така че не могат да бъдат откраднати. Но не това е основното. Основното е, че АТАКА е наредена в списък с други формации, които нямат успеха на АТАКА (при това е спомената последна при описанието им). "Новото време" стана известно чак когато няколко души от него влязоха в парламента, при това на гърба на царя. Успехите на останалите са от същия калибър - "Гергьовден" вкара няколко човека на гърба на СДС, "Съзидание" е клуб по интереси от 30 - 40 човека, "Мила родино" за пръв път ги чувам и т.н. И в този списък (пак повтарям на последно място, а не първо както би трябвало ако се гледа постигнатото) е поставена и АТАКА. Важен елемент също така е (както казах в предния постинг) липсата от списъка на ГЕРБ, макар че и той отговаря на критериите за телевизионност и популизъм (поне според БСП). Т.е. извода е (трябва да е): АТАКА е една малка телевизионна партийка подобна на изброените.

Сега остава въпроса, Емил Спахийски нарочно ли прави тази манипулация или съвсем съзнателно?! То е ясно, че малко му иде и отвътре, но опитен журналист като него едва ли може да не си дава сметка за тези неща. От което пък моят извод е: Емил Спахийски - падна ми в очите! Горе долу, същото важи и за в-к СЕГА - Още една такава "статийка" и ме губите като фен и всякак!

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 20/11/2007 г/ 08:39:02

Сократ XII
20 Ное 2007 06:59
Мнения: 685
От: Bulgaria

Пропуснах в предния анализ да спомена и заглавието - "Амбалажна идеология". Няма да го анализивам и него - който иска, да отвори тълковен речник и да види определението за "амбалаж".


________________________________
Морал - това са интересите на другите
сър Джон
20 Ное 2007 07:24
Мнения: 1,154
От: Bulgaria
В политиката има само две идеи, които са истински, защото се коренят в същността на човешката природа. Едната гласи "Искам някой (държавата, вождът, местинят феодал) да се грижи за мен, да ми осигурява работа и да ми казва какво да правя", а другата е "Искам държавата да ми осигури условия сам или в доброволно сдружение с други да се грижа за себе си и семейството си". Всички останали "идеи" са мимикрия на първата, разчитат на отделни групи от широката маса нейни поддръжници и обслужват хора, които искат да влязат във властта, за да преразпределят средства.
Сократ XII
20 Ное 2007 07:40
Мнения: 685
От: Bulgaria

обслужват хора, които искат да влязат във властта, за да преразпределят средства

Сър Джон, това е безусловно и без изключения вярно. Но аз вярвам, че ще дойде ден (при това не много далечен - след 10 - 20 години, а може и по-рано), когато това няма да е така! Вярвам, че ще дойде ден когато в политиката ще влизат хора, които ще се чувстват отговорни за останалите и ще са там за да изпълнят дълга си към обществото, а не за да грабят от него. Всъщност, то и сега много хора влизат в политиката с такива намерения. Лошото е, че човек веднъж застанал до кацата с меда не устоява на изкушението и започва и той да бърка. Но това е променяемо. Вервай ми (защото имам и нещо в ръкава )!

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 20/11/2007 г/ 08:35:04

Руританец
20 Ное 2007 09:12
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Слабо, Спахийски. И явно страхливо по отношение на президентската паплач.
Бъркаш фундамента: хич никакви идеи няма във всички тези явления, единствено популизъм и бърза ориентация към баницата.
сър Джон
20 Ное 2007 09:14
Мнения: 1,154
От: Bulgaria
"Вярвам, че ще дойде ден когато в политиката ще влизат хора, които ще се чувстват отговорни за останалите и ще са там за да изпълнят дълга си към обществото, а не за да грабят от него."

Сократе, в политиката, както и във всяка друга професия, влизат и ще влизат хора, които търсят собствена реализация и материални облаги. Политиците са хора като всички останали. Никой не е измислил и няма да измисли филтър за честност и отговорност. Парадоксално е, че от една страна политиката е полето с най-големи възможности за злоупотреба с пари, влияние и доверие, а от друга страна масово битува вярата или надеждата, че е възможно това поле да се насели с компетентни алтруисти. Провалът на комунизма е най-доброто доказателство за абсурдността на подобно мислене. Съществува само един начин за ограничаване на тази злоупотреба - максимално ограничаване на ресурсите за преразпределение в ръцете на политиците и максимален взаимен контрол между властите, основан върху материалния им интерес за откриване на злоупотреби. Съвременната западна цивилизация е основана на тези принципи, и колкото и да изглежда, че е затънала в корупция, тази корупция е минималната възможна.
Сократ XII
20 Ное 2007 09:22
Мнения: 685
От: Bulgaria

...тази корупция е минималната възможна

С другото съм напълно съгласен сър Джон само с това не съм. Но... всичко с времето си... Засега само да допълня още едно средство в арсенала за борба с корупцията, освен споменатите от теб (класическите) разделение на властите и ограничаване на ресурсите: прозрачност!
И един пример какво имам предвид под прозрачност - коментара ми под днешната водеща статия: Натиснете тук

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 20/11/2007 г/ 15:13:13

КОСТАДИНКА ИВАНОВА
20 Ное 2007 09:37
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
... винаги се стремя да предпазвам себе си и другите симпатизанти на Атака от мисълта за някаква божественост на Атака и създателя и Сидеров.
Тъкмо се поуспокоят нещата и пак отнякъде изникне некой Спахийски и човек пак започне да се двоуми... "абе дали пък няма някакъв пръст Божий, щото при таз варварска МЕДИЙНА и ПОЛИЦЕЙСКА инвазия, при тоз тотален политико-държавен терор срещу Атака - хем оцеляваме, хем все повече хора проглеждат и възприемат Атака, като нещо добро и полезно, хем все по-трайно място заемаме в днешната БГ политика"
***
Въпрос за домашно към г-н Спахийски:
Ако досегашния 2, 5-годишен медиен и политически терор срещу Атака, заедно с активните полицейски мероприятия се приложи върху цитираните от Вас партии или движения само за 5 месеца - колко и кои от тях ще съществуват на 6-тия месец
Сократ XII
20 Ное 2007 09:42
Мнения: 685
От: Bulgaria

Костадинка, само едно уточнение: не "движения", а сдружения! Да наречеш "Съзидание" или "Мила родино" движение (както е направил Спахийски) е тотална злоупотреба с думата и смисъла й.

________________________________
Морал - това са интересите на другите

Редактирано от - Сократ XII на 20/11/2007 г/ 09:50:55

КОСТАДИНКА ИВАНОВА
20 Ное 2007 09:52
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
Сократ XII, ...съгласна съм
***
Втори въпрос към г-н Спахийски:
Понеже много обичате да броите жълтите стотинки на Атака и да се надсмивате над хроничното и безпаричие, надлежно подсигурено от политическата мафия, начело с др. Председател Зайков-Пирински
Бихте ли се "похвалили" какъв е произхода на парите на ГЕРБ, които по скромните ми изчисления /вкл. сумичките за в-к СЕГА/ от последните 2 години плюс изминалите местни избори са поне няколко СТОТИН милиона лева.
КОй плаща тези пари, г-н Спахийски и Защо?
Вашата "будна" журналистическа съвест ще реагира ли?
mateosf
20 Ное 2007 09:55
Мнения: 6
От: Bulgaria
Най-лесният начин да се включиш в политиката се оказва да намериш красива идея и да опаковаш собствената си амбиция - "Ку-ку", "Гергьовден", "Атака", БББ, "Новото време", "Мила родино", "Съзидание"...

Забрави ГЕРБ!

*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 20/11/2007 г/ 12:09:31

КОСТАДИНКА ИВАНОВА
20 Ное 2007 10:07
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
Трети въпрос към г-н Спахийски /малък тест за интелегентност/
Отстранете грешната думичка от двете поредици:
1. "Ку-ку", "Гергьовден", "Атака", БББ, "Новото време", ГЕРБ, "Мила родино", "Съзидание"
2. БСП, ДПС, НДСВ, Атака, ДСБ, ГЕРБ, ОДС, БНС

kale
20 Ное 2007 10:34
Мнения: 1,120
От: Bulgaria
Новата тройна коалиция: Слави-Бойко-Доган
mateosf
20 Ное 2007 10:37
Мнения: 6
От: Bulgaria
Моля BTV НОВА тв И БНТ да започнат да вземат интервюта от мен!Ще ги викам на всякъде, в кварталната кръчма, в тоалетната ми, където кажат-Имам си една мечта-*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.5)

Редактирано от - bot на 20/11/2007 г/ 12:11:04

ТАПА
20 Ное 2007 10:54
Мнения: 6,883
От: Bulgaria
Статийката е крайно тенденциозна! Изглежда въпреки всичките мръсотии извършени с/у АТАКА , безспорният и успех вбесява непочтените и крадливи люде. Но имам нЬколко забележки:
1. Телевизия СКАТ е една от най-гледаните. А може би и най-гледаната. Дори и от тези които гледайки дерат с нокти.
2. Защо не спомена и т.н. партийка Герб?
3. Защо автора не охарактеризира и другите БСП, ДПС и НДСВ ?
С такова огромно количество родоотстъпници губя надежда за спасението на България.
Сократ-май
20 Ное 2007 11:24
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Огромен пропуск!
Не е споменат най-перспективният обединител и спасител на нацията - титанът Азис. И популярност има, и правилен произход, а идеи вече демонстрира със знаминития билборд. Отгоре на всичко покрай въпросния случай е враг на Бате Пердашко.
Добави мнение   Мнения:163 Страница 1 от 9 1 2 3 Следваща »