Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
въпрос
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
bot
16 Яну 2008 19:32
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Доколкото разбирам, в представите ви модераторът трябва да е нещо като клакьорка, а форумът - като чат.
Това е медиен форум, в който се обсъждат предимно политически въпроси, така че тук, общо взето, задачата е да се намалява, а не да се увеличава броя на постингите (тъй като над половината от тях са на много ниско ниво, не носят идея, обсъждат не темите, а личните недостатъци на останалите участници или автори, и служат предимно за изокване на натрупаното през деня напрежение или пък да се преодолее скуката на работното място) . За подобни цели и мисии има огромно количество други форуми, сайтове за запознанства, клубове по интереси, както и тамагочита.
bot
16 Яну 2008 19:54
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Като споменах за задачи се присетих, че е редно да формулирам и основните причини за създаване на форуми.
Първата е създаване на някаква общност по интереси. Тази общност обсъжда определени теми по тези интереси и генерира идеи, помага на другите колеги в общността и предлага социално общуване.
Втората (тя е свързана с първата) е някакви финансови приходи. Когато има повече постинги, читатели и участници, то те генерират трафик и съответно носят повече приходи от рекламни банери, най-общо казано.

Какво е положението тук? В електронното издание на вестника има реклами, но там са предимно читателите, тоест трафикът идва от статиите и дописките. Тези, които по-редовно четат или участват във форума, го правят през форума, а във форума реклами няма. Тоест, във форума е необходим не толкова трафик, колкото мисли. Така че примерно създаване на тема "Любимите ми снимки на порнозвезди" наистина ще породи огромен трафик, снимки и коментари, но в същото време каква е реалната полза за собствениците на форума при положение, че не правят пари от това, а в същото време им страда имиджа, пишат се писма за авторски права, пишат се предупреждения от медийни общности и етични комисии и т.н. ? Създаване на социална общност по интереси - ОК, но какъв е смисълът за медиен форум, издание или социолози именно от подобна общност (интересуваща се от снимките на горепосочените) ?
Не е лошо да има най-разнообразни теми, разбира се, тъй като участниците не са роботи, нито пък им се плаща за това, и те си се групират по някакви свои интереси, но чак пък да се появяват и модератори-клакьорки да ги стимулират във форум без реклама е малко пресилено.

Редактирано от - bot на 16/1/2008 г/ 20:00:55

Manrico
16 Яну 2008 21:18
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Съжалявам, за консултации по маркетинг не се чувствам компетентен. Ако ви трябва нещо в ИТ или управление на проекти, може и да мога да съм полезен

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
bot
16 Яну 2008 21:43
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Усетих. Именно поради това се постарах да намеря време да ви го обясня :-)
hamer
16 Яну 2008 22:27
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Извинете за може би тъпия въпрос - тези, които участват във Форума през вестника генерират ли трафик, т.е. може ли да се каже за тях, че са повече читатели, отколкото писатели и от тях се печели? Тъп ли изглежда въпросът?
donmichele
16 Яну 2008 22:37
Мнения: 1,351
От: Bulgaria
да
bot
16 Яну 2008 22:39
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Не е тъп въпросът, обаче мога обаче само да ви дам данните, публикувани на сайта на вестника в момента в долния ляв ъгъл - Натиснете тук , а вие вече да направите сравнение с форумната статистика и съответен извод дали четящите са повече от пишещите, за да не изглежда като манипулиране на мнение от моя страна.
Посещения
Общо 29052380
Активни 456
Страници 211519
Днес 19952
За един ден 29007
Очаквани 20708

22:40

Иначе трафик генерират и четящите, и пишещите, но пък тук вече трябва да се погледнат и рекламните условия на вестника, за да се види доколко трафикът на уникални посетители е обвързан с броя на показванията на рекламните банери и дали става въпрос за ротация. Също така не може да се отрече, че болшинството форумци са и читатели - само петдесетина човека по мои наблюдения, коментират във форума без да четат самите статии (коментират заглавията или изказванията на другите участници) .
Чок觧
23 Яну 2008 19:46
Мнения: 7,337
От: Israel
Прегледах внимателно Правилата и понеже никъде не намерих с какво съм предизвикал гнева на някой от модераторите , та ми е изтрил постинг в темата "Хищните идеи на века" в "Теми на форумците" , рекох да запитам :
Какво нередно има в долният текст :
" Защо Редниче ? - Имам лошият навик да се обръщам към хора , с които ми е приятно да общувам с умалителната форма - душице , сърчице и тнт . ти си първият , на когото това му е неприятно .
Когато имаш време и решиш да пишеш в тази тема знай , че имаш един дежурен читател ! "
Другата част на постинга не я пиша , но струва ли си заради нея , да се изтрива и горното , вместо да се редактира , макар , че и там нямаше нищо обидно срещу никого , освен срещу мен ?
От какъв зор се намесва модератор в "Теми на форумци" , в тема за генетика , история и философия по въпроси засягащи само автора и събеседника ?
Автора ме обвинява в интригантство , аз му отговарям , че е прав !
Ако съм споменал неволно някой от пишещите модератори и се е засегнал , не е ли редно да им се публикуват имената , за да знаем да не ги споменаваме , да не си издействаме наказания и да не ни се трият постингите ?
bot
23 Яну 2008 20:12
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
В "Теми на форумците" няма кой да се занимава да редактира, те не са част от вестникарския форум, а само допълнителна екстра, която обаче е под логото на вестника и съответно трябва да се спазват форумните правила. Ако има нещо нередно - направо се трие. Иначе сте прав, че заради съвсем малка част, нарушаваща форумните правила, си замина постинг, който съдържаше текст по темата като цяло. Освен да внимавате да не повтаряте подобни грешки друг път няма какво друго да ви посъветвам. Все пак държа да отбележа, че заради останалия текст бе проявено разбиране и постинг, който във всички случаи бе за бан, тъй като коментираше действия на модеретор извън рубрика "Помощ" , бе само изтрит.
Чок觧
23 Яну 2008 20:16
Мнения: 7,337
От: Israel
Благодаря за разбирането !
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4