Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Синдикатите: 38% от учителите без увеличение на заплатите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:28 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Va
17 Яну 2008 02:26
Мнения: 1,278
От: Bulgaria
А защо не споменават че с новото заплащане директорите могат да "облагодетелстват" "свойте хора"? А и на колко учители заплатата ще налее тъй като паралелките са на ръба на минимума. Примерно училище с 5 паралелки от випуск, които са точно с минималния брой за да не са маломерни, но щата е запълнен като за 7 или 8 паралелки. (Справка - почти всяко градче с около 7000-10 000 души население)
8krak
17 Яну 2008 05:16
Мнения: 239
От: Bulgaria
Още по време на стачката се удивих на учителите - би трябвало да са интелигентни хора, но не знаят в кой свят живеят. Кое му е страшното да се посъкратят, да се понатоварят малко повече и да им се вдигнат заплатите?‌ Всички останали така работим. И аз предпочитам да съм рентиер, но не става. А те живеят точно на този принцип - получават си "рентата" от държавата и имат бол време да се занимават с каквото си поискат. В нашата детска градина, например, някои са с магазини, за които си наемат хора. Ще ми се в училищата да останат само тези, които наистина искат да научат децата на нещо. Впрочем, винаги съм се питал колко от учителите са влезли първо желание педагогика и детска педагогика?
Va
17 Яну 2008 07:59
Мнения: 1,278
От: Bulgaria
А кого ще съкратят първо: Този който е роднина/"наш човек"/"човек на шефа" или тези които нямат гръб, но си вършат работата?
Сократ-май
17 Яну 2008 08:01
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Осмокрак!
Говориш неща, които сме обсъждали по хиляда пъти досега.
Значи предлагаш вместо по 25-30 деца в клас вече да бъдат по 40-50.
Помисли малко над това и кажи как ти се струва.
митето
17 Яну 2008 08:44
Мнения: 230
От: Bulgaria
Даскалите са били доста наивни ако са вповярвали , че ще им вдигнат надника с повече от 30 лева месечно. Единственото спасение е всички да напуснат работа и така да изнудят правителството да ги върне срещу едни прилични заплати.
Smil
17 Яну 2008 08:50
Мнения: 131
От: Bulgaria
За всички учители важи девиза: Всяка настояща година - по-богати от следващата.
televiz
17 Яну 2008 08:59
Мнения: 636
От: Bulgaria
8krak, добре дошъл!Разумно звучиш, ама май наистина се изчерпа форумното братство по темата.Поне до следващата учителска стачка, а после и още някой ден докато не се вдигне адреналина...
sena5
17 Яну 2008 08:59
Мнения: 49
От: Bulgaria
учителите чакат от държавата, а всички останали от кого да чакаме?в частния сектор никой не мисли за компенсиране на плоския данък.даскалите трябва да са доволни, 4е все пак се грижат за тях.ако отидат при частник има да си сънуват предните заплати.
Awtentichna
17 Яну 2008 09:22
Мнения: 4
От: Bulgaria
Sena5 , искрено ме разсмя Досега получавах чисто на месец 300-320лв (в зависимост имам ли лекторски или не). Държавата така се е погрижила за мен и семейството ми, че се налага да работя на още две места. Сега с новото 18% увеличение, може и да стигна 350 лв И тогава такива сънища ще сънувам, че няма да искам да се събудя.Има ли още такива наивници, които си мислят че учителите благоденстват?!
Panion
17 Яну 2008 09:25
Мнения: 81
От: Greece
Егати!!! Който все още мисли да посвети живота си на българското училище трябва да е голяма будала
Толкоз стачка, толкоз протести за някакви трохички
Горките, трябва да се чувстват ужасно прецакани и глупави
Но не всичко е загубено, спасявай се поединично, народе, защото ако чакаш държавата да се сети за теб, виждаш, че си загубен!
Бай Драган
17 Яну 2008 09:34
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Awtentichna , подкрепям те!
И съпругата ми е държавен служител с 550 лева, но проектира всяка вечер и си докарва още 1500. И навсякъде по света е така . Ако не ти стигат -просто работиш допълнително. Разбира се ако имаш сили и възможности. А другите трябва да им е ясно , че държавата е на този хал , и едно изнудване от тяхна страна ще доведе до преразпределение. А аз не искам това.
stoyancho
17 Яну 2008 09:59
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Бай Драгане, поздравления за съпругата ти щом го прави! Но все пак съгласи си, че има хора, които нямат възможност да "проектират" и въпреки това вършат обществено-полезна дейност и заслужават достойно заплащане. Не всяка дейност може да носи печалби и затова, дори в развити държави са си дали сметка, че има отрасли, които трябва да бъдат субсидирани, заради социалната им функция, въпреки, че никога няма да носят печалба, като едно търговско дружество да речем. Това се отнася и за образованието, и за здравето, и за ж.п.-транспорта, пощите и други отрасли.
Гарван
17 Яну 2008 10:11
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
После да не реват, че образованието отива по дяволите с оня манекен, дето се изживява за медийна звезда. Кадърните учители ще се спасят. А следващите поколения ще са още по-неграмотни от предишните, скъпо и прескъпо ще плащаме за това престъпление
Бай Драган
17 Яну 2008 10:22
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
stoyancho,
държавата трябва да има социална ангажираност както мислиш.
Но откъде да се вземат тези постоянни приходи? Най-важните източници - търговията на дребно с тютюневи изделия и алкохол, енергетиката , се приватизираха. В противен случай и контрабандата щеше да изчезне.
А сега всичко е приватизирано. От шашми и неплащане на данъци социалната функция е само пожелание. Не съм икономист, още повече глобален/като икономистите ни/ , но инженерната ми кратуна така разсъждава.
Трябва да имам постоянен и гарантиран приход за да обещая нещо постоянно.
Василий Зайцев
17 Яну 2008 10:42
Мнения: 531
От: Bulgaria
Ако тия за връзване Гайдарски и оня лобист (разбирай вариант на най-древната професия) от БСП почнат да ФЛУОРИРАТ ВОДАТА, основната маса деца тръгват за Могилино. Държавата ще и олекне от задължението да обучава.
biomedica-consult.com/fluornaprofilaktika .html
Василий Зайцев
17 Яну 2008 10:56
Мнения: 531
От: Bulgaria
http://biomedica-consult.com/fluornaprofil aktika.html
Stasss
17 Яну 2008 12:04
Мнения: 32
От: Bulgaria
Което си е право, право си е! Вярно е, че не всички дейности могат да връщат печалба. Както и образованието. Печалбата от него е в дългосрочен план. Проличава си след години, когато младежите завършат и започнат да работят. Лошото е, че както някои от вас, така и повечето забравят, че именно през училище са минали. И ако дължат някому нещо, то винаги има и учител в това число.
Аз също бях учител. 10 години в елитна гимназия. Работата ми беше интересна и успешна. Само че си оставах само с работата. А стотинки все нямаше. Напуснах. И сега съм удовлетворен от работата си, но получавам и подобаващо заплащане.
Лошото е, че не всички мои бивши колеги могат да последват примера ми. Защото не всички имат моята специалност и възможности, както и хъс и склонност към риск. Къде може например да отиде един учител по история? Не може всички да станат таксиджии или шивачки, или сервитьори. А и не е нужно, защото така само ще покачат напрежението в съответния бранш. Знаем как се трепят помежду си таксиджиите за всеки клиент.
Колкото до средствата, с които може да се постигне нормално заплащане на труда на учители и лекари, мисля, че крайно време е продажното правителство да бъде озаптяно. Виждаме, какви огромни средства пръскат за нови автомобили (купувани на двойни цени, не знам защо), как някой си сключва сделка с Майкрософт, за да закупи (пак на двойна цена) софтуер, който реално не е нужен. Докога така?
pletenica
17 Яну 2008 13:01
Мнения: 75
От: Bulgaria
Stass, тия от правителството не само купуват коли на двойни цени от "партньори", не само ги ползват като лични ами и ги застраховат за милиони защото и там има далаверка -да застраховаш в Лев Инс с държавни парици. От всичко това си прибират кеш от тези "партньори".
редник
17 Яну 2008 13:50
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Бай Драгане,
Що за глупост сте написал:
И съпругата ми е държавен служител с 550 лева, но проектира всяка вечер и си докарва още 1500.

Значи работи по 8 1/2 часа + обедна почивка = 9 ч + 2 ч път = 11 ч + поне 4 ч проекти = 15 ч.
Браво на такава съпруга! През останалите 9 часа готви, домакинства, има време да прочете за новости в професията и да Ви обърне внимание в спалнята... или няма време...
Въпросът е - след като за 4 ч. изкарва 1 500 лв, защо не напусне държавното за 550 лв и да изкарва още 3 000, та да станат 4 500 лв, че и повече...
borowan
17 Яну 2008 14:32
Мнения: 1,891
От: Bulgaria



panion,
То си се чакаше. И, както обеща Орешарски - ще става по-зле. Не знам кой смята, че ако на даскалите е зле - на учениците ще е добре, ако на докторите не им е хубаво - болните ще са доволни. Рефлексира върху слабите - върху децата и болните.
Мой познат, директор на училище, ми сподели, че с тоя делегиран бюджет не само няма как да повишава заплати, ами и не знае след март ще има ли пари за отопление, а за есента не му се мисли.
И вече съм му обещал работа - хем по-добре платена, хем по-спокойна. Та първи ще изгорят куп директори, после и учителите ще напуснат /свестните/. Ще останат ония, на които не им пука за децата и работата. Има и още нещо - колкото по-добри са даскалите в едно училище, толкова повече пари отиват за заплати. Значи - да се наемат начинаещи и некадърни даскали. По-ниско заплащане, повече пари за отопление, осветление, ремонти. Но това сме го говорили вече. Обаче - ние! на монстърът на просветата Вълчев не му пука!
Stasss
17 Яну 2008 14:49
Мнения: 32
От: Bulgaria
Към borowan:
Много точно мнение! Браво! Че е "монстър", така е, той го доказа. Че не му пука, така е, той го доказа! Че свестните учители си заминават, така е, виждаме го! Че идват все по-слабо подготвени кадри на тяхно място, така е, действителността го доказва!
Какво ще стане с децата ни само не зная... Дъщеря ми има още година и половина и завършва средно образование. Обаче като гледам какво е и по ВУЗ-овете, плаче ми се!
Добави мнение   Мнения:28 Страница 1 от 2 1 2 Следваща