Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:140 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
bestbuy
01 Юли 2009 22:36
Мнения: 1,169
От: Canada
Хубава статия-размисъл, но освен да създаде объркване, друго не постига. Вярно, повечето неща в нея са си верни, но за съжаление - това е Народа - лесно забравящ и надяващ се, че тоя път "моя човек ще влезе и ще се уредя". Никой не спазва законите, защото сме все тарикати, надлъгващи се. Вярно е че са много малките партии - сателитни проекти, но няма друг начин освен този за да изплуват няклакви нови лица на хоризонта. Колкото повече, толкова повече, казва Мечо Пух.
Manrico
01 Юли 2009 22:41
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хайде на бас, че България ще просперира не след като 95% от българите гласуват през 4 години, а след като поне половината от тях излизат на площадите четири пъти в годината.
Явно магическото число е 4, така че да да си кажа моята рецепта - България ще просперира след като поне половината от българите започнат да работят както трябва поне по 4 часа на ден. А като я докараме до 8 часа, ще стигнем и западноевропейците. С гласуването лесно ще се оправим - човек, който работи здраво, разчита на себе си и на партньорството в икономиката - включително е партньор и с клиентите си, и с работодателя си, ако има такъв, и с работниците си, ако е работодател, чрез здравия си разум ще намери как да гласува. А като се съберат повечко такива гласоподаватели, ще се появят и политици, които да отговорят на исканията им - търсенето поражда предлагане.

_______________________
Блогът на Манрико
Минавам от тук
01 Юли 2009 22:57
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Смислена е статията и ясно се проследява връзката с алегорията за Ройзман.
Дефектира представителната демокрация.
Време е за промяна.
Във фантастиката имаше една идея-да гласува само един човек. Статистически представящ цялото общество!
Понеже тук това не е възможно изходът е ...извън гласуването.
Къде?
Е има опит и практика. Различни по съдържание, по време и по място.
Синдромът обаче е общ-Ваймарски!
beagle
02 Юли 2009 00:06
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
От куче касапин не става . Същото е и при народите - успяват тези , които не чакат своя пай История , а си я творят .

garamel
02 Юли 2009 00:25
Мнения: 5,847
От: Bulgaria
Повечето от тея дето излизаха по площадите и изискваха промяна отдавна са в чужбина.
Останаха да преобладават селските чада дето люпят семки и 'цъкат' пред телевизорите.
Brightman
02 Юли 2009 00:50
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Каквото и да си говорим, гласуващите решават всичко. Включително и дали системата ше може да им предлага да има за кого да гласуват.
-
А работата на активните граждани, не е да викат под прозорците - това вече не впечатлява никого, а да създадат и укрепят политически субекти по техен вкус за за има за кого да гласуват без да правят по-големи или по-малки компромиси със съвестта си.
Mars Attack
02 Юли 2009 01:38
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
Авторът апелира към това, което споделих днес (вече вчера) на Павлик Морозов, че и преди, неведнъж: трябва да се упражнява перманентен натиск над управляващите чрез протести във всички форми, които са законни. Масово.

Тук политиците, предприемачите и др. "клекват" едва като няма къде да мърдат, а това се постига само с активен натиск на улицата. Тази форма на гражданска активност не изключва да се гласува, но законът трябва да позволява отзоваване на депутати и др. публични длъжностни лица, ако не изпълняват задълженията си към тези, които са ги избрали. Имунитетът и недосегаемостта им е хара-кири за избирателите.

Общо взето статията е добра, макар че има и спорни моменти, но това е полезно за дискусията. Иначе ще е бъде скучно.

Лека, до утре.
Oraсle
02 Юли 2009 01:44
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Зомбито гласува, ама не му пука.
Гъбарят гласува, ама не знае.
Brightman
02 Юли 2009 02:46
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Mars Attack,
всеизвестна истина е, че тълпата няма мисъл, а само емоция. С емоции нищо не се постига. Натискът, чрез демонстрации или ще е глупав или изманипулиран.
-
Гражданите трябва да станат не улично, а политически активни. Трябва да си създадат автентични политически партии по техен вкус и да участват активно в избори. Да ги спечелят и да променят системата - електронна мобилна система за гласуване (по модела на гласуването с SMS) и ежедневни референдуми по всички въпроси. Технологичното ниво на развитие вече позволява широкото, евтино и често прилагане на праката демокрация.
-
Иначе, (ако се заложи не на политическото, а на "гражданското", т.е. единствено на натиск към вече избраните управляващи, без влияние върху тяхното избиране), ще се получи, като през януари - "не искаме това, ама не знаем какво искаме", когато всъщност една политическа сила със спадащ рейтинг се опитваше да ги манипулира за си осигури предсрочни избори.
Бъчваров
02 Юли 2009 05:33
Мнения: 42
От: Bulgaria
На мен ли ми се струва, или наистина дотам сме я докарали, че вече само със "законен натиск" нищо не може да се промени в тая клета страна. За какъв въобще законен натиск може да става дума, като в България беззаконието е тотално.
Mladya hqsh
02 Юли 2009 07:24
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
Сега ще изпълзят и ще ни налазят агитпропчиците.
XGan4ev
02 Юли 2009 07:52
Мнения: 1,530
От: Bulgaria
Вече видяхме резултатите от ГЪБАРЯ и знаем какви са. Каквито и да са резултатите от ЗОМБИТО ще ги преглътнем след тези от ГЪБАРЯ. Има обаче и минимален теоретичен шанс ЗОМБИТАТА да се сбъркат и да докарат и нещо добро...
Esterr
02 Юли 2009 08:08
Мнения: 211
От: Antigua and Barbuda
За автора и за Манрико : "...С гласуването лесно ще се оправим - човек, който работи здраво, разчита на себе си и на партньорството в икономиката ..." , също !
Вегетарианец
02 Юли 2009 08:18
Мнения: 1,628
От: Bulgaria
КОЙ има полза да не се гласува? МАФИЯТА! Защото те си имат постоянен електорат и колкото по-малко хора гласуват, толкова по-добре! Двадесет години с неистова сила мафията отблъсква българите да не гласуват!И вижте какво стана - сраснаха се с правосъдие и държава! После иди изливай мляко по пътищата и затваряй училища заради стачка! Учителите стачкуваха 40 дни и сега пак са на дъното! Ако не гласуват всички ще ни управляват едни и същи боклуци! Самият факт, че дават мило и драго преди изборите говори, че най -много от това се страхуват! Иначе ни полицай, ни съдия ги лови! Народе, не стачкувай, а гласувай, защото ако не вярвате, че ще се оправим, това е единствения начин да им направим мръсно!
Сократ-май
02 Юли 2009 08:35
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Сега ще изпълзят и ще ни налазят агитпропчиците.

Няма. Те са оттатък - громят Боко Пожарникаря!
Вегетарианец
02 Юли 2009 08:48
Мнения: 1,628
От: Bulgaria
Лидерът на РЗС Яне Янев представи класацията топ 10 на най-корумпираните политици:

1. Ахмед Доган - „Той е истинският генератор на грандкорупционни схеми през последните 10 години", категоричен е Янев.
По думите му лидерът на ДПС действа по усъвършенстван Луканов модел. „Създал е перфектна схема за пране на пари чрез фиктивни фирми", каза още Янев.

2. Симеон Сакскобургготски или според РЗС „чадърът за юпитата аферисти". Според Янев лидерът на НДСВ е ощетил държавата с 3 млрд. лв. чрез неизгодни сделки.
Освен това, допълни още Янев: „В царските обръчи са потънали над 300 млн. лв. 15 тома от по над 200 страници всеки са документите, с които разполага партията за възстановяването на царските имоти.

3. Сергей Станишев или „уволни човека - запази схемата", а също така и мистър клийн". Той подкрепя корупционната култура.
Сергей Станишев е персонално отговорен за грандиозната схема за източване на средствата от предприсъединителните програми, посочи още Янев и изтъкна, че над 2 млн. лв. струват предизборните билбордове на БСП.

4. Пламен Орешарски или според РЗС „синьо-червеният доставчик". Той е цар на подмяната на документи, смята Янев.

5. Николай Василев - „комисионерът на софтуер" Той е магьосник - с малки поръчки взема големи комисионни", изтъкна Яне Янев. Създал е съзвездие от корупционни пътеки. От РЗС също така го признават за министър на хаоса.

6. Емилия Масларова - „социалната доячка", която според РЗС източва държавата чрез фирмите на мъжа си.

7. Николай Цонев - „царският брокер на едро" или „съвременният барон Гендович"

8. Емел Етем - „дамата на бедствените претакания".

9. Асен Гагаузов - „министър кражби на всеки километър".
Според Янев Гагаузов търси на всяка цена да си осигури имунитет заради предстоящия на есен доклад на ОЛАФ за далаверите в МРРБ.

10. Евгений Желев - „анестезиологът-рекетьор". Според Яне Янев здравният министър е превърнал Стара Загора в свое корупционно убежище, а НЗОК в пирамида.

Четири години поддръжниците на Яне Янев са събирали документите за политическите далавери.

В отговор на въпрос на news.bg дали от партията ще ревизират дейността на фирмите, замесени в пътни далавери, дали ще предоставят данните на прокуратурата, Янев отговори: „Да, ако РЗС е част от правителството на ГЕРБ и Синята коалиция тези фирми ще бъдат ревизирани".
Ако партията остане в опозиция, по думите на нейния лидер, ще продължи разкриването на корупционни схеми.

Гагаузов е изнесъл от МРРБ десетки хиляди документи, които го уличават в злоупотреби, каза още Яне Янев.
Част от документите се съхраняват в европейските институции, допълни още той.

Имунитетът му ще бъде снет, категоричен е Яне Янев и обеща, че едно от първите предложения на РЗС в 41-вия парламент ще бъде създаването на анкетна комисия по случая Гагаузов.
Размер на шрифта: a a a
Последни от Политика
Стартира българо-белгийски проект за миграционната политика
Разискват разрешаването на замразени конфликти
Българският консул в Лондон не познава законите
Юрген Рот подкрепи Синята коалиция
Петър Димитров: Гласувайте за Коалиция за България, за да няма ново споразумение с МВФ
BWW
02 Юли 2009 09:05
Мнения: 908
От: Afghanistan
Хубава статия, ама само отдолу са забравили да напишат както по телевизията - платена публикация
патриарх Никифор
02 Юли 2009 09:07
Мнения: 3,571
От: Vatican City
Задължително гласуване и уседналост, в.ч. данъчна, и проблемите ще се оправят...
checho
02 Юли 2009 09:20
Мнения: 1,050
От: Bulgaria
за автора.
Така е, българинът се е сгушил на топличко пред телевизора и чака друг да му реши проблемите.Но това е наследство от тежкото робство. 200 години византийско и 500 турско робство са направили от българина единак, направили са го приспособленец. Научили са го , че не може да разчита на никого освен на себе си. Инерцията на това мислене е много голяма. Затова у нас липсва колективното мислене, липсва гражданското общество, способно да се опълчи на самозабравилата се политическа върхушка. Гражданското общество се създава на улицата. Там хората ще разберат, че са сила , с която политиците трябва да се съобразяват.Така вече формирано, гражданското общество може да използва вече и политически средства за натиск върху управляващите в интерес на гражданите.
Вярно е , че негласуването също е форма на протест. Но това е валидно само при развито демократично общество, в което негласуването наистина ще се приеме като протест и ще вкара управляващите в размисъл. А в нашия случай управляващите умишлено ни вкарват в негласуване, разчитайки на твърдия си електорат и игнорирайки мнението на негласувалите.
Така че гласуването и излизането на улицата вече са задължителни.
XYZxyz
02 Юли 2009 09:30
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda

В статията са написани неща, които аз твърдя от край време, но това е само част от истината. В случая по-важното е защо се стигна до там българите да не протестираме и второ, как да стане това протестиране.
Все пак
за статията.
XYZxyz
02 Юли 2009 09:33
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Вегетарианец,
Яне Янев първо да погледне в собствения си двор и може би щях да му повярвам, ако на някое от първите три места в неговата класация беше съюзника му Мафиянски.
Добави мнение   Мнения:140 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »