Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо лихвите на банките само растат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Пенка от Прокатния
01 Юли 2009 23:22
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

По лихвите ще ги познаете!

По тях личи и състоянието и очакванията на системата.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
armani
01 Юли 2009 23:59
Мнения: 329
От: Bulgaria
Авторката е написала нещо за тема която очевидно не разбира. Съвсем накратко - лихавата по кредита зависи от лихвата на привлчения ресурс (депозит или собствен капитал на банката, най-често първото). БГ банки плащат по депозити лихва, стартираща от 5% (едномесечен срочен, без истерично привличане на депозити). Надбавката от 100-150% (разликата между 5% и 12%) е нормална за БГ, не само при банките, но и във всички бизнеси. Това пък се налага заради ниското качество на труда, високата цена за събиране на дълговете, ниския като обем заем, високото изискване за капиталова адекватност (парите които иска БНБ от банките, като на практика блокира този ресурс). Добавете и не особено развит пазар и сметката излиза. А сложим ли и риска, че иде реч за БГ, в която сега упраляват камуняки, а се задава бате ви Бойко (т.е. от трън та на глог), нещата са си направо слънце. Това накратко, който се интересува - да чете.
Пенка от Прокатния
02 Юли 2009 00:09
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

Казано накратко: това сме, в това състояние сме и толкова си можем. Нереалистично е да се очаква повече. Въпрос на мат'рял.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
Apolitichen
02 Юли 2009 00:35
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Надбавката от 100-150% (разликата между 5% и 12%) е нормална за БГ, не само при банките, но и във всички бизнеси
Явно заради тази нормалност "гражданите" посегнаха на трезорите - къде чрез печатане на банкноти, къде чрез "отваряне" на банкомати или чрез създаване на "допълнителни входно-изходни точки" към сейфовете. Как сме я подкарали с тази нормалност току виж и намните работници по предприятията решат да си осигурят "надбавка от 100-150%" и директорите останали без автомобили.
San De Cannes
02 Юли 2009 02:04
Мнения: 2,778
От: United States
За Бъглария - банките ще вдигат процентите докато ... спестяванията станат много по-малкото число от заемите ... на пожелалите да си имат банка и да си играят на науката икономика. Т.е. докато в България някой спестява , винаги ще се намери сравнително законен начин да му откраданат спестяванията ... Един такъв сравнително законен начин е банката. Това е принципно положение ... за света и за жалост на икономиситите, практиката го доказва желязно. Механизъм просто . Банката може да започне да свяла процентите , когато започнете да си продавате и бъдещето, защото сега имате само настоящето ... с миналото сте се простили ... преди около 20 години ...
За света - когато има криза ... това и става , а става и още по интересно , някои банки печелят и повече ... е малко със закъснение , но определено повече.
"Сега" - следващият път попитайте какво е 50 годишен заем и имали такова животно... Може да се окаже, че има.
Та така и с процентите. Банката , коя да е , иска ... тя не дава ... Даването е привидно , Как може да връщаш повече и да оставаш с илюзията, че банката ти е дала !?‌
Другата истина с бизнесите и банките е ... че в САЩ‌ от 100%‌ новооткирити бизнеси ... едва може би 10-15%‌ преживяват първите 3 години , а след още 2 години и по-малко. Банката загубила ли е от останлите теглили заеми 90% или 85% или нека да бъдат 60 ‌ % банкрутирали ?‌ ‌ Не е и няма и да загуби !‌ Като стане тегаво за банките ... тогава се сменя обществения строй , става за малко социализъм , докато се оправят ... банките и после пак обратно. Това е положението и с капитализма и със заемите и с банките ...
Банки ще има докато дишате и защото и въздухът ще се заплаща ... , когато и той свърши , може да свършат и банките ... ама може, ... не е сигурно
starija hush
02 Юли 2009 05:53
Мнения: 5,041
От: United States
Немате си напрестава какви гадове са от Обединена Българска Банка.Преди два месеца писах до директора на банката да ми напише какви документи са необходими да си получа наследствените долари от умрелата ми майка която не е успела да похарчи.Но отговор до този момент нямам и незнам защо.Изглежда в Бг е невъзможно ако имаш въпрос към банката да ти отговори персонала-пачаврите от чешене на косматите части.Какво да направя?

harry krup
alabala12
02 Юли 2009 09:32
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
И аз искам нов мерцедес за 10 хиляди - ама никой не ми предлага. Същото е и с парите - сега парите станаха като мерцедесите - скъпи са и ги няма.
Diver N
02 Юли 2009 09:37
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
Преди години, когато попитах в "Първа частна банка"какви са комисионните за различните операции, ми отговориха, че не могат да ме информират, защото такава била политиката на банката.След това много бързо приключих взаимоотношенията с тях.Оттогава като чуя за банка минавам на другия "тротоар".
StrikeEagle
02 Юли 2009 09:39
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
San De Cannes
В един отворен свят се получава и друго - спестовните нации като Япония и Китай финансират по-напредналите в задлъжняването...
Apolitichen
02 Юли 2009 09:42
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
И аз искам нов мерцедес за 10 хиляди
Ами вземи си! ... като банките как си "вземат" печалбата. Обещай на собственика/производителя, че ще му "дадеш възможност да развива бизнеса си", ако се возиш на Мерцедеса, сиреч правиш му услуга/реклама, а той дори и ще ти плати допълнително "лихва" (за труда да управляваш актива му ) - "надбавка 100-150%" + автомобила.
Но ако си къдърен, ще си направиш и по-добър автомобил ... вместо да плащаш някому.
OLDMAD
02 Юли 2009 09:51
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Най-после да се появи нещо като анализ на банковата система у нас...
На фона на вчерашното съобщение, че БНБ "намали" ОЛП на 2.24% - Натиснете тук, лихвените % на АББ(асоциация на българските(sic!) банки), въобще няма намерение да реагира.
И друг път съм го казвал - БНБ може да свали основния лихвен % точно толкова, колкото и Главния мюфтия! Тя само го "преизчислява" и съобщава за сведение!
Не и за изпълнение.
Пуста сопа неокастрена...

Редактирано от - OLDMAD на 02/7/2009 г/ 10:17:15

Apolitichen
02 Юли 2009 10:15
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
защото такава била политиката на банката
Не е политика, а търговска тайна ... как да се прецакат доверилите се, обикновено бедняци. Политика в банковото дело следва да прави централната банка, все пак тя "печата" парите и дава лицензии на банките, които са декларирали, че ще спазват "политиката" на централната банка, сиреч разпоредбите й, законите и нормативните актове. Когато централната банка си бара някоя друга работа, се случва това, което стана при Тодор Вълчев - "Виденовата зима" и това, което стана с Федералния резерв - подопечните банки в лакомията си раздали повече пари отколкото кредитираните могат да върнат.
Отделно, че някои манипулатори обясняват, че "БГ банки плащат по депозити лихва, стартираща от 5%" и пропускат, че банките на практика нищо не плащат (0.5% лихва) за вложенията по разплащателни сметки и дебитни карти; пропускат, че лихвата по депозити се вдигна поради неразумно раздадените кредити на "национално-отговорни бизнесмени" (например Ковачки три пъти предоговаря кредитите си иначе ... ще съкрати работници); пропускат, че намали изискванията за провизиране; вдигна държавните гаранции; спекулират с "ниското качество на труда" уж че бил на работника/служителя, а в действителност "ниското качество на труда" се отнася точно за шефовете на банките и финансистите - слаба статистика, липса на пълни регистри, никаква прозрачност, водещи да грешни прогнози, но пък са отворили едни усти за "150%" сякаш са свършили нещо стойностно. Некъдърното управление винаги повишава цената на ресурса, в случая лихвата.
Ако пък клиентите почнат да оценяват "риска за банката" ще трябва да претендират да им се плаща "такса за избор на банката" +"такса за мониторинг на състоянието на банката", аналогично на "таксата за управление на кредита" и "таксата за подръжка на сметката".
paragraph39
02 Юли 2009 10:19
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
US - елитът виновен за икономическата криза- Натиснете тук
Eisblock
02 Юли 2009 11:56
Мнения: 9,157
От: Iceland
Параграфе, колкото и таварищи да изброяваш - все тая. Системата основана на лихварство е първопричината. Измислена е за да печелят едни чичковци богатства и власт, без да мърдат и малкото си пръсте... Ако много знаеш, ще ти скроят шапка. Ей на, твоят Ахмет, пардон - Сидеров е поставен у фризерот от чичковците. Ба'т ти Б. ясно го каза - не му "препоръчвали" да се съешва с него... Какво ти трябва още за да разбереш?

Кризи се създават, като се позапре зелената шума в тресорите и се каже - "няма"! Паралелно на това се вдигат процентите на лихвите. Самите лихви не са лихви за по веднаж - не, те са комулативни. Лихва върху лихвата на това което ти плащаш, а това което си оставил на съхранение по глупост: - е, за него свалят лихвата или я държат малка...

Айде, възгеч - не ми се рови с клечка в жълто-кафявата купчина заляла света.
pgp
02 Юли 2009 12:03
Мнения: 433
От: Bulgaria
Ако имате намерение да си откриете сметка в експресбанк първо помислете добре. Първо- ежемесечно ви удържат такса 1-2 лева за подръжка на сметката после годишно отново ви удържат друга такса след това, ако няма движение по сметката отново ви удържат още 1-2 лв месечно и така нататък накрая се оказва, че парите ви са намалели чувствително, а ако имате малка сума в сметката просто ги отпишете даже може да се наложи и да давате допълнително пари на банката. Абсурда е пълен.
letec55
02 Юли 2009 12:09
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Хъше,
ти бъди доволен, че си мълчат. Значи все някога могат и да ти отговорят, при това по случайност може точно и правилно. Има и по-тежки случаи. На една позната в НОИ и поискаха нотариално пълномощно от починалия съпруг...
kempes
02 Юли 2009 12:25
Мнения: 4,716
От: Argentina
Днес нали е втори юли.
Защо няма публикувани отговорите на онези тримата от запаса ?

Че да ги почваме по ред на номерата.
Безучастен
02 Юли 2009 13:40
Мнения: 90
От: Bulgaria
Eisblock, Системата основана на лихварство е първопричината. Измислена е за да печелят едни чичковци богатства и власт, без да мърдат и малкото си пръсте...
Прав си, но единствената система, която действа в момента и не приема лихварството е шерията. Кво ся? Халифат ли да строим за да се избавим от алчните, масурести лихвари?
Практиката, обаче показва, че дори и така нареченото ислямско банкиране е само на "уж" безлихвено. Цялата процедура си е чисто лицемерие и накрая клиента отново се оказва "осукан" с прилични лихви и комисионни.
Eisblock
02 Юли 2009 14:40
Мнения: 9,157
От: Iceland
Имало е различни рецепти и "лекарски" предписания. Опитите продължават. Един вече, доста изкилиферчен, е "шериата". Смея да отбележа, че там основната цел не са Онези приятели с лихвите - то си е обикновено роднинско ритане под масата. Първи брат'чеди са - к'во да ги правим?
OLDMAD
02 Юли 2009 14:44
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Банките така са си нагласили далаверата, че да печелят от всичко - Натиснете тук!
Пусти бой...
Mars Attack
02 Юли 2009 15:06
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
paragraph39,


Преди няколко дни в един "марсиански) вестник имаше съвсем друг анализ, и мисля, че бяха доста по-близо до истината, а именно: осн. виновници за кризата са Рейгън и администрацията му (Татчър във Великобритания) за премахването на конролните механизми върху банковата и финанслва система. В тази група попада, без съмнение, и Алан Грийнспан като негов "гуру" във ФЕД. Имаше данни за дефицита при Рейгън и Буш, сравнен с активното салдо при Клинтън (неговите 8 г. са едни от най-успешните в икон. план, въпреки Моника Люински )

(След няколко постинга стигаш 40 000 - неоспорим шампион във форума - Честито !)
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща