Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За какво са й на България посланици?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
jorion
23 Ное 2009 23:06
Мнения: 308
От: Bulgaria
Липсата на независима външна българска политика е наистина отчайваща... Но онази кобила Ж. не е отговорът, гусин Бойко.
Калки
23 Ное 2009 23:16
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Мдааа.... Смислена статия, общо взето.

Чичо Фичо
24 Ное 2009 02:05
Мнения: 24,838
От: United States
Даа, не е имало по-некадърно правителство след десети, а и преди сигурно, вкл. и в областта на външната политика и държавната администрация. Не е имало по-нелепи премиер и външен министър.

Лустрацията не се направи когато й беше времето - при Ваньо Костов. Сега Боко, сам бивш майор от ДС, да ми пее за 90% ченгета в МВнР, не ми звучи сериозно. Сред герберите в НС в момента ченгетата били 34%, сред бесепарите - 20% (по данни на Г. Лилов). Никакви гаулайтерски чистки, никакво слагане на наши некадърници без конкурси, да се отглежда истинска професионална служба.

Дипломатическа служба е необходима на всяка суверенна страна. ЕС не я отменя - (1) страните в ЕС имат често противоречиви външнополитически интереси, (2) самата ЕС политика и служба трябва да се създава от някого - да има основа.

В професионалната държавна служба да се влиза само отдолу, с открит конкурс - (1) подбор по документи по ясни професионални критерии, (2) изпити - за дипломатическата служба по международни отношения и два чужди езика (писмен и устен), български език и обща култура (писмен), (3) психологически тест на характера и креативността - ситуационна игра, и (4) нормално западно интервю - цял работен ден - с бъдещите началници и колеги.

Назначените първо да се обучават примерно 3 месеца в академията на МВнР и 3 месеца в поне една друга европейска страна. Да бъдат назначавани на първи мандат в чужбина веднага след 2 години редовна работа. Кариерното развитие да става по ясни критерии с определени срокове и с вътрешни конкурси. Дипломататите да имат и отделен профсъюз (едно време Петьо Попчев правеше един Български дипломатически клуб - виждаше го повече като творческия съюз, не прост профсъюз, и аз като хлапе му бях писач на пойнтс - но имаше и КНСБ, и Подкрепа).

В цивилизованите страни го няма тоя соц ореол около дипломатите (и въшнотърговските работници, морските и тексимджиите). Дипломатите са едни обикновени чиновници - като митничарите и данъчните, службата им е тежка, макар често интересна - понякога опасности, винаги местене, децата учат в разни страни на разни езици, остават недоучени, макар и с езици, стрес от честите промени. Къде да се мери американския кариерен дипломат по баровщина с банкера от Голдман, адвоката от Крават, консултанта от МакКинзи, мениджъра от голяма корпорация, лекаря специалист, всеки добре печелещ дребен бизнесмен?
тра-ла-ла
24 Ное 2009 03:11
Мнения: 147
От: Bulgaria
Бойко би трябвало да знае - още от полицейския си период, че дипломат и шпионин си е едно и също. Това го знае всеки, който е чел поне 3 шпионски романа - а Бойко викаше, че си падал по романите. Нормално е във външно да е бъкано с агенти. По-голяма грижа е кои са агентите на чужди разузнавания - защото и с такива се очаква да е бъкано там.
Спартак
24 Ное 2009 03:25
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
България може и без посланици. Защото си няма външна политика. По всички въпроси извън Европейския съюз, включително и за Балканите, правилото е "Каквото каже Вашингтон". Даже соцправителството на Станишев го прилагаше във възлови моменти - например когато призна Косово след кратко колебание. Прословутото руско влияние не действа в такива случаи дори в средите на червените
Това е самата истина, голата истина!!!Абсолютно същата работа е и при Борисов. Браво на Терзиев, той остава винаги на висота

Чичо Фичо
24 Ное 2009 05:32
Мнения: 24,838
От: United States
Кво общо има пожарникарлъка с дипломацията, бе тра-ла-ла?

Кои са били от ДС - от ПГУ или друго у-ние - ни е добре известно от време оно, и те не са мнозинство в службата - не бяха и преди 10 години, камо ли сега. Много от тях наистина не са за една чиновническа заплата. А и не всички са лоши хора и за махане сами по себе си.

Но ко ще гоним ченгетата от МВнР, окей, ама дайте да почнем с премиера, а също и с президента, и с 34% герберски депутати и Бог знае колко % сегашни министри, магистрати, бизнес магнати, медийни босове, журналисти, а и службите и т.н.

Т.е. и тая работица на Боко ще е като кучето на нивата, като импийчмента на Гоце. Но всяко грубо разместване на пластовете намалява качеството на администрацията за години напред.

Иначе лично за Лъчо и Бранимир нищо не съм казал, отговорни са за безхаберие. Лъчо с палячовските си подписки е омръзнал от сърце. Той беше поначало политически неподходящ за Вашингтон като сегашен жълт, а и беше следствен за нещо от Варшава.
engels!
24 Ное 2009 05:44
Мнения: 8,710
От: Bulgaria
"...сега Борисов е принуден да съжителства с президент от друга кръвна група."
Ами че тя е бившата (не е сигурно дали е бивша) Борисова.
Иначе за автора
SINDBAD
24 Ное 2009 07:32
Мнения: 6,430
От: Bulgaria
Да, може и без правителство, без министри, без президентсво- всичко това се дублира на неизмеримо по-висока степен в Брюксел!! Отпадат местните бакали и посредници, пак ще се краде- но вече по европейски, по изтънко и по-умерено, пък и като си човек на Брюксел- живота става песен..И готово!!
Democrat
24 Ное 2009 07:35
Мнения: 801
От: Bulgaria
Със такива дипломати
България много ще си пати.
Kotka
24 Ное 2009 07:41
Мнения: 13,187
От: Aruba
Светослав Терзиев
генек
24 Ное 2009 07:45
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Статията е хубава и точна.
И наистина - като членки на новата "държава" ЕС, ние губим суверенитета си /повече виж в блога - "Не разбирам от демокрация".
Тогава - за какво са ни посланици? Посланиците на ЕС ще вършат и нашите дела.
------------------------------------
Блогът на Генек
Diver N
24 Ное 2009 09:01
Мнения: 4,004
От: Bulgaria
Чичо Фичо,
Щях да се съглася напълно с Терзиев, но ти ме върна в правата посока и затова за теб е , и е ясно защо. Въпреки това съм песимист и основание за това е , че преди месец в една консулска служба, като исках пълномощно се обърнах към един младеж, от консулството, да го питам и той ми отговори, че е нов и нищо не знае.След като ми издадоха документа в рамките на указаното време попитах за тоалетната, но същият не знаеше и това.
Graf Shahinski
24 Ное 2009 09:08
Мнения: 178
От: Bulgaria
Поздравления за автора. Впрочем, "Сега" е единственият вестник, който държи на авторитета си и колегите в него смело изразяват вижданията си. Добре, че все още в страната ни има такова издание. Приятен ден на всички!
Calina Malina
24 Ное 2009 09:10
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
НАБЛЮДАТЕЛ За какво са й на България посланици?
Миии, както се разбира от статията, да си имаме n-брой министерства на външните работи в сянка. Бе всичко ни е сенки и това е.
Бай Драган
24 Ное 2009 09:12
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Агентите , ДС и Гоцето са виновни! Докато не си изчезнат нищо няма да се оправи.
Вся власт ГЕРБ-ам! С Бойком-вперьод!
Абе гербаджии, вижте какво става в страната! Вижте си обещанията в икономическата , в социалната сфера... Какво стана с организираната престъпност, мафиятаСтига сте прикривали некадърността си зад прозрачни материи. Ама и акъл нямате да измислите нещо по- смислено за оправдание.
simo
24 Ное 2009 09:32
Мнения: 8,455
От: Jamaica
въпросът е неправилно поставен. правилният въпрос е за какво ѝ е на България държавна администрация.
milcho
24 Ное 2009 09:41
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Да отидеш чак до Вашингтон, за да "рапортуваш" успехите на 100-те дни Борисов и да ти покажат среден пръст по визите е голяямо постижение...Нейсе.
myrmorko
24 Ное 2009 09:51
Мнения: 3,230
От: 0
Карикатурата е супер! Не знаех, че е толкова красива външната ни министърка! Пък и всичко й се отдава (както на времето Надето караше самолет).
Анонимен7
24 Ное 2009 09:55
Мнения: 800
От: Bulgaria
Забелязах печатна грешка:
По всички въпроси извън Европейския съюз, включително и за Балканите, правилото е "Каквото каже Вашингтон"

Да се чете: "По всички въпроси, включително и за Европейския съюз, правилото е "Каквото каже Вашингтон".
Неотменимият факт е, че фантастично раздутият и абсолютно ненужен щат "дипломати" източва жалките доходи на всички останали.
Ако само се публикува във весника списък на "консулствата", всички тук ще се хванат на главата.
Аз например съм сигурен, че броят на българските дипломати в европейските страни е по-голям от броя на английските такива.
ЦАРОТ
24 Ное 2009 10:07
Мнения: 1,202
От: Bulgaria
За двата мандата власт ДПС вкараха много народ в МВнР, та май сега е време да ги разкарат ... в
Orlin
24 Ное 2009 10:16
Мнения: 6,333
От: Holy See (Vatican City State)
Значи тъпите кукловоди 20 години ни хвърлят прах в очите и все неможе да прогледаме. Цялата политическа фекалия и помия е от една кръвна група. И сега пак поразяващата уста ще се прави на дисидент и м-р Пропър.
Кой ще чисти? Комунезите ли? Ами да се самоизчисти.
Какво обещаваха в каква ли не сфера (икономическата , в социалната)? Както сбориха организираната престъпност и мафията така ще сменят и посраниците.
И на края мантрата - ние ги сменяме но те ги връщат. И що така? Отоговарям - защото се га е ред на ГЕРБ да брани интересите на политическата фекалия и помия.
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща