Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Леви и десни бранят малките болници
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:57 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Чок觧
23 Яну 2010 07:03
Мнения: 7,337
От: Israel
Могат да останат 100 болници , но поликлиниките трябва да са на високо ниво и някои от тях да имат операционни и да извършват леки операции .
В Израел , който по население е колкото България , болниците вероятно са по-малко от 50 , но имат много гъста мрежа от поликлиники на трите болнични каси - в град с 180 хил. жители са 7-8 .
А и болниците са огромни - в повечето могат да бъдат извършвани по 50 операции на ден .
Здравка
23 Яну 2010 07:22
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Чоки, много си прав. Лошото е, че в малките населени места общопрактикуващите лекари оредяха, за специалисти да не говорим. Трудно ще съберат квалифицирани и най-вече мотивирани специалисти за пълен екип. По-добре е добра болница на 40 км, отколкото лоша болница на съседната улица. Факт. Обаче... Като знаем хала на пътища и мога само да предполагам недостиг на оборудвани автомобили за превоз на болни в общински центрове като Харманли, Радомир, Кубрат...Щели да стават болници за долекуване. Е това е върхът на глупостта. Където са те приели, там трябва да та изпишат. Истината е, че у нас е неосновано дълъг болничния престой, абе води ти се бройка, плащат ти за него, я държава, я роднини.
Наистина е трудно решение, какво да се прави с малките болници
генек
23 Яну 2010 08:05
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Основен проблем - здравеопазването бизнес или хуманна дейност е?
Сетне се мисли какво, как и къде се влага.
Виж "Бизнесът здраве" /второто/ - Натиснете тук
alabala12
23 Яну 2010 09:10
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
генек - За съжаление всичко е с пари. Ако здравеопазването е само хуманна дейност - тогава защо докторите взимат пари? Защо лекарствата са с пари?

alin
23 Яну 2010 09:42
Мнения: 10,233
От: Bulgaria
Левите имали сигнали, че е застрашено съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и лекари

Дайте примери, другари! Не говорете общо. Къде са тези десетки общински болници снабдени със съвременна апаратура и висококвалифицирани лекари, които ще бъдат закрити?
Weed361
23 Яну 2010 09:53
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Чок觧, Израел по население се доближава до България, но по територия е по-малко от 1/5 (ок. 20 000 кв. км.) от бългаската, планините са ниски, гъстотата на населението голяма, разстоянията са по-малки. Естествено, че с по-малко, но и по-големи болници са им достатъчни за добро и достъпно здравеопазване. Същото положение е и с Холандия - имала по-малко болници от нас при по-голямо население. Да, ама територията и е 40% от нашата, равна като тепсия, с малки разстояния между населените места и бърз транспорт. За оборудването и финансирането на болниците в Холандия или Израел няма защо да говорим - за сравнение с тях и дума не може да става.
Weed361
23 Яну 2010 10:08
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Здравкe - "у нас е неосновано дълъг болничния престой, абе води ти се бройка, плащат ти за него, я държава, я роднини". Не си права, болниците нямат интерес да държат дълго пациентите - НЗОК плаща едно и също, независимо дали човек е лекуван 2 или 40 дни, зависи само то диагнозата (кл. пътека). Колкото по-дълго държиш един болен, колкото по-скъпи лекарства и консумативи използваш, толкова разходите са по-големи и заплатите на персонала по-малки.
Сирена
23 Яну 2010 10:51
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Колкото по-дълго държиш един болен, колкото по-скъпи лекарства и консумативи използваш, толкова разходите са по-големи и заплатите на персонала по-малки.

Ако това беше (е) така, то би следвало болниците да използват по-евтините генерични лекарства, а не скъпите оригинали. Обаче изглежда не го правят щом се налага НЗОК с административни мерки да принуждава към използването на по-евтините аналози. Нещо не ми се връзва, Weed361. Би ли пояснил?


Ancient Thracian
23 Яну 2010 11:22
Мнения: 76
От: Bulgaria
Ще си позволя да вмъкна нещо при Генек и Алабала, без претенции за световно откритие. Генек е прав - ако направим от здравето (съотв. от образованието, отглеждането на децата и т.н.) бизнес, тези дейности отиват... Да не се изразвяаме! Но и Алабала е необорим, че всичко става с пари и в пазарни условия. Има просто решение, но то е неизвестно за политиците ни. Нарича се социална икономика. Но тя е различна от това, което си мисли др. Станишев, т.е. да вземеш от този, дето има и да дадеш на този, дето няма. Социалната икономика е третата подсистема на една цялостна икономическа система. Другите две са подсистемите на бизнеса и на държавата (в частта й на участник в икономическите процеси). Класическата икономическа наука се захвана с бизнеса. После Кейнс и сие зачекнаха ролята на държавата. А днешната икономическа наука (сравнително скоро - някъде след 70-80-те години на миналия век) се захвана сикономиката на субектите на гражданското общество и точно това (условно в икономическата наука) се нарича социална икономика. Най-напред в областта на практиката са тези, които са най-напред и с другите икономически подсистеми - САЩ, Япония, скандинавските, Франция и др. Логично, нали? Няма да досаждам със същността на социалната икономика, но у нас нито левите, нито десните си имат идея за какво става дума. Ако някой колега се интересува - да заповяда, ама колкото е логично и просто като практика, толкова скрити подводни камъни има в теорията...
Любопитащ
23 Яну 2010 11:42
Мнения: 71
От: Bulgaria
Да ги затварят! Така или иначе, всеки малко по-информиран, можещ, мобилен и пр. се, ако му се наложи, се лукува в "големите болници". "Малките" само източват пари и осигуряват работа на хора в предпенсионна и пенсионна възраст, в условия от 50-те години. Тотално политическо лицемерии и популизъм е да се говори да ги оставят да функционират и да им са плаща за услуги, които те на практика няма как да осигурят, защото нямат персонал. Да, може да се пишат скъпи диагнози и да се фалшифицират специалисти, но това пак основно влиза в джобчетата на няколко Другарчета, а останалите от персонала си плуват по инерцията в мизерийката и не искат и да помислят за алтернатива!
генек
23 Яну 2010 11:43
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Колега Анциент -
Ако здравеопазването е само хуманна дейност - тогава защо докторите взимат пари? Защо лекарствата са с пари?

Колко пари му трябват на човек, за да разбере, че щастието не е в парите?
А сериозно - социална политика или див капитализъм? Май вече знаем какво е около ни и затъваме в него.
Всичко е пазар, както казва един известен пазарен аед. Бизнес! Нищо лично!
Както виждате - държавата организира бизнес и от останките на мъртъвците. Продава ги - даже някои са на кяр от труповете.
Повече трупове - повече печалба.
Тоест, по-лошо здравеопазване /късна помощ, примерно/ - повече печалба.
Да живее бизнесът!
генек
23 Яну 2010 11:45
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Всички коментират финанси, болници, персонал...Кажете нещо за ПАЦИЕНТА!
Старшината
23 Яну 2010 11:53
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... той па к'во общо има ... да мре!
Manrico
23 Яну 2010 12:11
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Що се говорело за пари? Ами защото лекарите искат пари. И производителите на лекарства, консумативи и апаратура искат пари, и доставчиците на храна, ток, парно и вода за болниците. И какво? Значи има два варианта. Или трябва с много сърцераздирателни писания по форуми и блогове да им се помолим да не искат пари или да искат много малко пари, или трябва да им плащаме. А ако ще им плащаме, трябва да решим как да оптимизираме системата, така че с наличните пари да получим максимално възможното.

_______________________
Блогът на Манрико
KOPELE
23 Яну 2010 12:18
Мнения: 217
От: Bulgaria
Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред.
Doctora
23 Яну 2010 12:52
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Всички коментират финанси, болници, персонал...Кажете нещо за ПАЦИЕНТА!Нормално. Всичко това директно е свързано с пациента.


Чоки,
Като чуя за израелския опит, се хващам за пищова. Всички идиотизми в сегашната система са плод на пряката намеса на еврейски експерти в 90-те.
Преди, при кофтия соцЯлизъм, при една черепно-мозъчна операция, пациента оставаше в болница от един до три месеца, до пълното стабилизиране. След банална апендектомия - поне седмица. След еврейската намеса бе възприет принципа "3 дни - и в къщи". Който иска болнично лечение - плаща. За хотел, телевизор, кетъринг, сестра - всичко кеш!
И когато човекът е беден, колегите се чудят какви "нови" заболявания да му измислят, за да остане в болницата, без да фалира.

Сами виждате по телевизиите какво струва лечение в Израел. Десетки, стотици хиляди евро. Събирани от спонсори и хора с широки сърца.

Редактирано от - Doctora на 23/1/2010 г/ 12:54:19

Чок觧
23 Яну 2010 13:14
Мнения: 7,337
От: Israel
Doctora
[Златен]
от Bulgaria
Чоки,
Като чуя за израелския опит, се хващам за пищова. Всички идиотизми в сегашната система са плод на пряката намеса на еврейски експерти в 90-те.
.... След еврейската намеса бе възприет принципа "3 дни - и в къщи". Който иска болнично лечение - плаща. За хотел, телевизор, кетъринг, сестра - всичко кеш!
.........
Сами виждате по телевизиите какво струва лечение в Израел. Десетки, стотици хиляди евро. Събирани от спонсори и хора с широки сърца.


Когато си плащаш на здравната каса , което в Израел означава и че си на работа - никой не те изхвърля след три дена !
Правят ти куп прегледи и изследвания , подлагат те на лечение и физиотерапия и ако се наложи те държат и месец-два ! След излизане от болница освен отпуска по болест получаваш задължително 3 месеца безплатна физиотерапия два пъти в седмицата .
"3 дни и в къщи" се прилага за пациенти без здравна застраховка !
А като е толкова скъпо лечението в Израел , защо все там отиват да се лекуват повечето българи , а не във Великобритания , Франция , Испания , въобще в Европа ? Там по-евтино ли е ?
***
И защо като са копирали от евреите , са копирали до половината ?
Защо няма поне две КООПЕРАТИВНИ здравни каси , вместо една държавна ?
Защо в Израел не съм чувал за "клинични пътеки" ? Що за изгъзица е това ?
Вероятно има и още глупости , "благодарение" на побългарената еврейска система , а ти зря са хващаш за пищова ...

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 13:31:48

генек
23 Яну 2010 13:28
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Манрико,
стига с тия пари!
Аз говоря за ПАЦИЕНТА!
Трябва ли да наблегна, че става дума за плащащия си осигоровките пациент? И за онзи, чиито осигоровки е поела държавата?
Значи става дума за човека, който ВЕЧЕ има нещо платено.
Какво предлагат? Болници в големите градове. А пенсионерите по малките селища - тия, дето имат зад гърба си десетки години плащания? Ама била "оная" държава...Държавата е една - България. Сменя се властта, тя да си оправя бакиите кой какво къде е оставил.
Човекът от малкото селище си е плащал и си иска грижите. Обаче - тц!
Болницата се закрива, да ходи в големия град.
Кого обслужва там тая болница? Богатите с парите, засега плащащите си и...тия, дето хем не плащат, хем ползват.
Циганите почти не са останали по селата - обраха каквото имаше. В градовете са. И здравеопазването се движи след тях.
Така трудовият скромен човек остава натоварен с нова тегоба /транспорт, харчове/, неплащащият си /циганин, българин - все тая/ си е оснОвен пациент.
Я надникнете в една болница. Пълно е с циганор. Чака да минат студовете. Осигурените са несигурни в правата си.
Е, за кой пациент се грижи системата?
И кого обгрижва под предлог "пазар"?
Социалната политика у нас е само грижа за нехаещите за себе си. Другите са клиенти и дойни крави. Пак под пазарен предлог.
Прав е старшината - пациентът да мре!
Нали и погребалните бюра са частни? И те на печалба разчитат.
OLDMAD
23 Яну 2010 13:35
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание,
в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности:
свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, приемаме тази
КОНСТИТУЦИЯ!

Ай ся да видим - колко принципа от Преамбюла са нарушени, и тогаз пак..
Чок觧
23 Яну 2010 13:38
Мнения: 7,337
От: Israel
Я надникнете в една болница. Пълно е с циганор

Ама муцки , нема такова кино тук , в Израел !!!
Затова тук има "3 дена и в къщи" , че дори и един , ако не си плащаш на здравната каса ! Ами то не е хотел , болница е !
Помня в Русе един тлъст циганин - 30 дена в Окръжна болница - Санаториум - 30 дена в Транспортна - Санаториум и отново в Окръжна - стажа си го изкара по болници и санаториуми . Вие сте си виновни !
Старшината
23 Яну 2010 13:42
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
.... Док, отговори на Чоки ...
Добави мнение   Мнения:57 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща