Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ГМО ще се садят на 20 метра от "Натура 2000"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:63 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Targus
11 Фев 2010 14:43
Мнения: 2,170
От: Australia
***

Редактирано от - sybil на 11/2/2010 г/ 18:37:08

hamel
11 Фев 2010 14:51
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Тъй-тъй, още си кажеш ти
OLDMAD
11 Фев 2010 14:55
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Логиката на "помияра на синджимка" у сий Форум сме я разработвали доста отдавна, така че не си ми интересен дори и професионално.
Плувай...
.
P.S. hamel, не се отнася до теб, просто си ме преварил..

Редактирано от - OLDMAD на 11/2/2010 г/ 14:58:12

hamel
11 Фев 2010 14:59
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Ясно бе!
Targus
11 Фев 2010 15:06
Мнения: 2,170
От: Australia
Ша си кажа, що да не си кажа, ни съм лъгал, ни съм кра(дна)л, да не съм член на вашата партия?
Simplified Solutions
11 Фев 2010 16:05
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Targus
[Напреднал]
от Bulgaria

Общо мнения: 83

Интересно защо лумпенизираните тук протестиращи са се загрижили толкова за оцеляването на бъдещите поколения. Последните няма да се състоят, понеже вместо да правят и гледат деца, гореспоменатите протестиращи протестират.



Душа, майките протестират бе. С дечицата си.
Земеделците протестират. Пчеларите протестират.


Търси аргументи. Дотук само глупости, ше прощаваш.
Simplified Solutions
11 Фев 2010 16:21
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Много интересен момент от вчера...

След като майки и граждани от форума „Bg-mamma.com"

от десетина дни безуспешно се опитваха да си уредят среща с премиера Бойко Борисов,

в сряда те решиха да опитат без уговорка да му дадат нарисувани от деца картички с мотото „Чиста природа". Те донесоха пред Министерски съвет над 2000 картички от цялата страна, надписани собственоръчно с различни пожелания от децата.

Охраната не ги допусна веднага в сградата и се наложи те да чакат на студа над цели 2 часа. Мнозина си тръгнаха, а само най-упоритите успяха да се доберат до стаята на началника на кабинета на Борисов. Там, в очакване на премиера,

бебчетата започнаха да лазят по земята около бюрата в кабинета.

Малко преди три часа майките и децата са били приети от премиера. Пред тях той е обещал в закона да не се променя нищо, освен исканото в писмото от ЕК. И е поискал майките да му го донесат!




Майките да му го донесат?!!! Писмото от ЕК?!!!

И тоя всеки ден ми гарантира, че ....
C.S.I.M.
11 Фев 2010 17:16
Мнения: 223
От: 0
Един съвет към разтревожента от ГМО общественост. :-)

Питам се защо исканията не са по-трезви и малко по-смислени, а звучат като изречени от хора които имат проблем със закъснял пубертет? :-)

Пълна забрана на ГМО очевидно е безсмислена и може да бъде дори вредна за обществото. Следователно трябва да се иска контрол на използването на ГМО. Обсъждането на това какъв да бъде и как да се осъществява този контрол са смислените посоки на опозиция.

Ето пример:
1. Искайте Европейската комисия да организира постоянен орган, който да включва не само чиновници, ПР-и и прочие лаладжии, а научен стаф и лаборатория през чиито задължителни тестове да преминават всички ГМО - независмо дали са произведени в САЩ или ЕС, а не Барозо да си измива ръцете с едно "ми вие местните правителства си решавайте".
Защо европейска? Защото подържането на такива лаборатории е скъпо, а е безсмислено всяка страна да прави едни и същи изследвания. Защото така ще имате гаранция че резултатът от тестовете няма да е купен и нагласен от местни корумпирани лобита. Защото в крайна сметка това е проблем, който има своите трансгранични измерения и при евентуално усложнение няма да плащат само местните за него.

2. Искайте ЕС законодателно да задължи всички производители на ГМО да декларират какви параметри има то - примерно дали и как е гарантиран контрола върху разпространението му, какви отклонения в съдържанието на дадени вещества са допустими, доколко е зависимо от взаимодействието с местния климат и локалната микро флора и фауна, използват ли се допълнителни вещества при отглеждането му като пестициди и дали и до колко те увреждат почвата и за какъв период се разграждат... и т.н.

3. Искайте ЕС да задължи законодателно всички ГМО да минават тестове през гореописаната лаборатория, в които тестове лабораторията на ЕС установява дали дадените и ГМО съответстват на това което производителят обявява, и въобще го проверяват за токсичност, идиотоустойчивост, безвредна приложимост към локален климат на климатичните зони в ЕС (умерена, субтропична и т.н.). Отделно да се определят задължителни периоди или схеми на проверка - примерно за ГМО растения задължителни тестове на 2 или 3 поколения на лабораторна тестови полета в продължение минимум на 1 година.

4. Искайте параметрите на ГМО(както и веществата които е необходимо да се използват за отглеждането им като например пестициди и ефектите от тях) да се публикуват задължително както и да им агарантирана пълна публичност на изследванията и резултатите от тях на въпросната европейска лаборатория.

5. Искайте зоната за отстояние от ГМО посеви ако е небходима такава да не бъде фиксирана, а да се решава според конкретния случай като съответно лабораторията на ЕС да изработи скала по научни критерии.

6. Икайте също така от хората си да се пообразоват малко и да започнат да правят разлика между ГМО, използване на разстежни хормони, антибиотици и други такива и въобще ЕС и местните правителства да съдействат за оправяне на терминологичната каша в главите на природонаселението. :-)


Ето и едно поучително четиво за тези които имат истински интерес към темата, а не са просто търсачи на повод да се изразходват емоционалното напрежение :


http://www.newscientist.com/article/mg205 27451.200-i-virus-why-youre-only-half-hum an.html?page=1

Target=_Blank id=url>Натиснете тук
OLDMAD
11 Фев 2010 17:32
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Айде още един..
Нямате ли мира бре?
Байгън от псевдо-почтенни "доброжелатели", ратуващи да практикуват ГМО-РЕВОЛЮЦИЯ на чужд задник!
Колко пъти тряба се обясняваме у сий Форум, а?
След 20 години опити и напъни да ни ликвидират като общност и държава, остана ни само едно - Уникалната Природа!
И нея ли да затрием?!
mitkog
11 Фев 2010 17:34
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
Един, не, не един а НЯКОЛКО въпроса
"Пълна забрана на ГМО очевидно е безсмислена "
Защо?
може да бъде дори вредна за обществото
Пак Защо?
"Искайте ЕС"
Моля? А местните управляващи за какво са? За парлама и стойки по телевизора?
"Икайте също така от хората си да се пообразоват малко"
Ами да речем искаме. Именно да се пообразоват малко, преди с телешки възторг да се пробутват решения.
------
А проблемът с ГМО изключая моралната и еко гледната точка е и чисто икономически.
А досега не съм чул нито един аргумент който смислено да защити или да оправдаее нуждата или ползата от ГМО за бг земеделие. Напротив - моето лично мнение е, че при състоянието в което е Бг земеделие, включването ни в ГМО‌ групата ще донесе негативи и е състезание което сме обречени да загубим.
C.S.I.M.
11 Фев 2010 17:44
Мнения: 223
От: 0
7. Искайте европейския реглаторен ортган и лаборатория да ангажират локални научни звена за постоянен мониторинг на ГМО на местн о ниво който да бъде и със по-специален режим при първите поне 5 години от началото на използването му.



http://www.newscientist.com/article/mg205 27451.200-i-virus-why-youre-only-half-hum an.html


OLDMAD много сме, няма да се оттървеш така лесно! ; -)


C.S.I.M.
11 Фев 2010 17:49
Мнения: 223
От: 0
mitkog ако мислиш че тези предложения са резултат на телешки възторг, а не на доста солидно образование(и то точно в областта която обсъждаме а не примерно филология ; -) ) и опит значи не си в час. :-)
OLDMAD
11 Фев 2010 18:00
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
...OLDMAD много сме, няма да се оттървеш така лесно..

Знам бе, знам..
Е затуй съм подписал де що има подписки срещу ГМО!
Случайно да си се позаинтересувал и да имаш някакво инфо, как аджеба в момента върви износът на БИЛКИ и ГЪБИ от БГ, а?
Едва ли...
mitkog
11 Фев 2010 18:12
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
хъм CISM вие ли гласувате и приемате решението?
Ако е така - поздравления, но говорех по скоро за правителствено ниво. ТАМ както изглежда обаче цари пълен вятър и мъгла, относно какво, защо и как точно се гласува.
При все това ще се радвам да чуя аргументите ЗАЩО‌ "ГМО е неизбежно за Бг" и вариациите по темата.
Както казах - освен чисто моралната страна, има и един чисто практически нюанс, като (за мен поне) е крайно трудно да видя икономическата обосновка на промените.
Казах го и преди, и повтарям специално за вас:
Излишно е да се лъжем ГМО‌ е преди всичко въпрос на икономическо съревнование.
Въпросът на които следва да си отговорим е какви предимства ни носи включването в групата на ГМО. Отговорът уви, май е Никакви и това вече е сериозен проблем.

Редактирано от - mitkog на 11/2/2010 г/ 18:19:14

C.S.I.M.
11 Фев 2010 18:19
Мнения: 223
От: 0
mitkog да разиграем един сценарий за да видиш защо е по-добре контрола да е от ЕС а не от локални правителства:

Да речем че в Бг гласуват закон който напълно забранява ГМО.
В Румъния обаче въобще не им пука. Локалните бизнесмени искат печалба - пускат всякакви ГМО-та - и проверени и непроверени.
След време се оказва че един от тях пренася някаква зловредна мутация. Хйаде де да не е чак като в "Деня на трифидите" катастрофична, но и тръгва славата и из света и се оказва че търсенето на пшеница(примерно) от района на долното течение на Дунав драстично намалява. Купувачите въобще не ги интересува дали и какви проблеми създава въпросния ГМО, може нашите посеви да са напълно чисти, но общественото мнение е научило че в района на долния Дунав има такъв проблем....край :-)

mitkog
11 Фев 2010 18:32
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
един от тях пренася някаква зловредна мутация. Хйаде де да не е чак като в "Деня на трифидите" катастрофична, но и тръгва славата и из света и се оказва че търсенето на пшеница(примерно) от района на долното течение на Дунав драстично намалява.

Готин сценарии. С един проблем
На име "сертификат за произход".
хайде не с такива ниски пасове моля.
Защита качество на вътрешната продукция идва през вътрешен контрол, а не през европейски и нека не си пускаме лафове за баламурници.
По тази логика - румънския аец може утре да гръмне. Защо ние да инвестираме в защити на АЕЦ козлудуи така и така Е възможно от мамалигария да вапцат положението.
Die Hexe
11 Фев 2010 20:43
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
След време се оказва че един от тях пренася някаква зловредна мутация. Хйаде де да не е чак като в "Деня на трифидите" катастрофична, но и тръгва славата и из света и се оказва че търсенето на пшеница(примерно) от района на долното течение на Дунав драстично намалява.


Митко, какво се напъваш да обясняваш? Нали искаш обосновка защо е по-добре да имаме ГМО? Ето, човека ти каза ясно горното. За да може ако има нещо вредно, вече да сме го внедрили у нас Жестоко доказателство!

Между другото, аз имам още едно възражение срещу ГМО - компаниите, които ги произвеждат, имат ненаучен подход. Всеки истински учен ще ви каже, че едно от качествата на науката е: възпроизводимост на резултатите, допускане на противното и проверка на всякакви хипотези. Всичко това в случая липсва. Има забрана (!!!) за изследвания на семената, има забрана (!!!) за правене на биологични опити с тези култури. Ако аз в моята си област напиша, че при тези и тези условия съм получила това и това, всеки може да повтори експеримента (в Австралия, Франция, където и да е) и лесно да види това така ли е или не. В случая имаме информация за въздействието на тези култури САМО от производителя. И доколкото не можем да го потвърдим, трябва да го повярваме. А вярата, господа, не е в областта на науката. Науката е разсейване на съмнения, а не вяра!
San De Cannes
11 Фев 2010 20:47
Мнения: 2,778
От: United States
В слуачаят с ГМО е ясно, в света има само няколко компании, които държат лицензите за произвидство и на практика монопола върху разработките и пазара.

Утре едно стъпване накриво е БГ и сме сивдетели на историята с майкрософт, следете проблематика на Монсанто в САЩ‌ ... за да няма неясноти по въпроса !
Това е едно, второ, медiцинския аспект ... е , че ние се борим с много неща в буквалния смисъл на думата , от рак през диабет, през хормонални нарушения , през алергии, до начин на здравословни хранене или диета ... Много от тези аспектите има стриктно регионален или расов характер. Различните видове рак се проявяват различно при различни расови групи , примерно, или диетата е нещо което е исторически унаследено и нашия организъм е свикнал с точно определена , както и някои видове заболявания , дори генетични промени. Пример - за хората от средиземноморието е характерна генетична алтернация, която води често до анемия , ... но това е не поради липса на желязо като преносител на кислорода чрез червените кръвни телца ... а поради слабата връзка на желязото с червените кръвни телца и от тук понижения хемоглобин ... Не познаването на тази особенност, може да доведе до неправилно лечение и увреждане на черния дроб със ... желязо , а от там вече е ясно ...
Балканите имат своя определена диета и тя е една от най-хубавите , това го признават и хора които посещават страната ни и за първи път се срещат с бъгларската кухня или гръцката. Много от продуктите които има на българската трапеза се считат за деликатесни в много страни ! От киселото мляко, истинското, през сиренето и кашкавала, подправките , приготвянето на месото ... до печените чушки и гъбите. Естествено отгледаните продукти струват майка си и баща си на пазара в САЩ‌ ! Какво и трябва още на България да умува ?‌ ‌ Може да се произвежда малко , но качествено и това ще е отразено в цената ! ‌ Всяко "клякане" за промяна в това което прозивежда селското ни стопанство, ще е пагубна и от икономическа гледна точка и по отношение на зрадвето на българина. Имаме шанс 1/1, 000, 000 и трябва не само да се използва , а да се запази чрез закон ... това което сме имали ‌ ! За вкусови качества няма какво да говорим , нито за витаминозност. Едно изследване в САЩ показа, че на практика краставицата която масово се продава е загубила вече 90%‌ от витамините си като съдържание в количествено отношение . Знам че идиотизмът в България е на власт, той никога не е напускал властта , но сега момента е страшно важен !
Успех на демострантите !‌ ‌

Редактирано от - San De Cannes на 11/2/2010 г/ 20:52:06

Old_man
11 Фев 2010 20:56
Мнения: 43
От: Bulgaria

ТАПА
11.2.2010 г. 10:15:27 Това престъпление ми се струва по-голямо от всички престъпления извършени от човечеството взети заедно.

Брех, когато другаря Мичурин правеше същите простотии, с опрашване на ябълка с дюла, слива с кайсия и др., беше революционно и му ръкопляскахте. Когато в института в Кнежа се модифицираше царевица със семена на соя, тиква и др., пак се ръкопляскаше. Когато в института в Генерал Тошево, се модифицираше жито с овес и ръж, за голЕми добиви, пак снимка пред знамето. А сега - престъпление Нищо ново под слънцето, но на кой как му изнася
mitkog
11 Фев 2010 21:23
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
мичурин ли остана в историята като му се лъзнала стълбата и падна от един ашладисан магданоз?
Жалко....
ама ако беше "съшио" като ГМО тата най вероятно щеше да е кръстосал магданоза с ангорска котка и щеше да избегне таз съдба несправедлива
Добави мнение   Мнения:63 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща