Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НАКРАТКО
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:62 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
bat izo
20 Юли 2010 10:45
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Руснаците няма да устоят на китайския натиск за жизнено пространство в комбинация с трайния си отрицателен демографски прираст. затова е много вероятно да се случи ЗИП-овото пророчество.
Всъщност Китай е едно добро доказателство, че гражданските свободи и демокрацията нямат нищо общо с пазарната икономика. в момента Китай демонстрира предимствата на силната държавна власт (не говоря за идеологии) и възможността такава власт да мисли и действа стратегически, а не в оковите на някакъв си мандат, котерийни политически боричкания и съобразяване с лобизма на този и онзи. това гарантира относителна предвидимост и стабилност макар и да не изключва грешки. но какво пък гарантира отсъствие на грешки???
Доси
20 Юли 2010 10:57
Мнения: 11,509
От: Bulgaria
Люкчо, аз да ти отговоря. В случай на сблъсък между китайската и руската армия, "сблъсъка" (ако е сериозен) бързо ще премине в размяна на ядрени удари и китайската ще яде дървото, а Китай ще се върне в 17 век с население примерно на половина пък и по-малко... Русия, особено европейската и северната част, ще е значително по-запазена и загубите ще са относително по-малки, НО какво значи относително запазена, когато тук-там са успели да се детонират 10 или 20 заряда ЯО?!? Полза от такъв конфликт няма нито една от двете страни. Стратегическо това ще е загуба и за двете страни. Печеливши няма да има. Следователно мащабна война на руско-китайският фронт също няма да има. Това е.
Но ако има, към този момент Китай ще го отнесе...
Evasion
20 Юли 2010 11:03
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
ЗИП-е, win-win казваш... За Китай със сигурност е печелившо, за руснаците - малко на колония ми изглежда, малко на суровинен придатък към китайската икономика ми изглежда. Не мога да им се начудя на ума на руските управляващи - защо, по дяволите, не развиват индустрия - имат нужните ресурси като капитал, суровини и хора, знание вече могат спокойно да си купят, а си дават богатствата на китайците срущу скапани коли, некачествени телевизори и пр. еднодневки...
ЗИП
20 Юли 2010 11:06
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Доси,
шо му се фащаш на Лукчо на провокативните въжеделения.
След измислянето на гениалното оръжие -ядреното и термоядреното вече е теоретически невъзможен крупен конфликт между великите сили.
Настъпва времето на множество локални конфликти, в които "Великите сили" ще си мерят "п..ките" но в тия конфликти Русия и Китай винаги ще са от едната страна на барикадата, защото имат общи интереси навсякъде.
Няма въпрос в международната политика където да имат противоположни интереси.
Да не забравяме че КНР е свидна рожба на Русия. Китай пък е признателен за тоя факт и сред китайците искрената любов към Русия има огромни размери.
Китай следва Русия като вярно куче в ООН и както гласува Кремъл така гласува и Поднебесната. Стигна се дори до парадокс, Пекин да подкрепи руската гледна точка по въпроса териториалната цялост на Грузия, което беше в директен разрез с китайските национални интереси по случая Тайван!!!.
Въобше Пекин и Москва крачат в общ строй, така е било така е и така ще бъде
ЗИП
20 Юли 2010 11:09
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Evasion,
засщо пък да не наречем Китай тогава ширпотребен придатък на Русия
Всичко е въпрос на трактовка. И защо пък да е срамно да развиваш сътрудничество с една 5000 годишна цивилизация. Ето наскоро Медведев напоено цитираше Лао Дзъ по-време на срещите му с Ангела Меркел
Evasion
20 Юли 2010 11:25
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
ЗИП
Evasion,
засщо пък да не наречем Китай тогава ширпотребен придатък на Русия

Защото ми се струва по-правилно преработващата промишленост да се развива успоредно с добивната, а не добитото да се изнася, и след това да се внасят изработените от него стоки. Това си е чист подарък на печалбата от преработката, да не говорим за развитието на регионите.
ЗИП
20 Юли 2010 11:35
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Mи тогава само да ти напомня, че не Русия е най-големия вносител на широтреба от Китай, а тъкмо САЩ и Европа. Тъкмо там се закриват предприятия за да се изнасят в Китай, докато такова нещо за Русия не знам да е станало.
Русия внася от Китай стоки които никога не е имала традиция да произвежда в масови количества, най-вече електроника, компютри и тем подобни.
И въобше какъв е проблема да изнасяш природни ресурси и след това народонаселнието да има кинти да си купи евтин китайски компютър или плазма и да отиде на почивка в Турция или Египет. Все пак животът е кратък и всеки иска да поживее малко. Стига с това гледане бъдещето след 100 години.
Плюс това в последните години тов. Путин обърна сериозно внимание на промишлеността, през ден ходи в некое предприятие, наложи жесток протекционизъм за стоки които се произвеждат в Русия и въобше виждам някъква стратегия.
Пламен Пенев
20 Юли 2010 11:38
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Международните концерни могат и да се изнесат от Китай след като китайците вече не искат да работят за паничка с ориз и бутилка гола вода с боя, но създадените през годините на голяма лапачка специалисти ще си останат. И понеже нито управниците им са олигофрени, нито пък на тези специалисти им се ще да гладуват, то очаквайте истинския бум на китайската икономика - когато никой няма да изнася печалбите от Китай
ПП И не се туткайте, ами започвайте да учите китайски

Редактирано от - Пламен Пенев на 20/7/2010 г/ 11:41:43

Kotka
20 Юли 2010 11:49
Мнения: 13,187
От: Aruba
На мераклиите дето им се иска cблъсък между Русия и Китай.
Няма да стане скоро камилчета!
Поне в близките 10-15г. няма да стане. Китай и Русия за сега се държат заедно, защото имат общи интереси и са силни, ако са заедно. Може да си съперничат, но не са врагове.
Американците също нямат интерес това да стане.
Тогава Китай би ставал прекалено силен и абсолютен световен лидер.
Преставете си китайския човешки потенциал + руските ресурси = Запада в кучи г.
ОБАЧЕ, На източната си граница Рашките имат друг враг с които трябва да са на щрек и това е Япония. Японците не са спрели с претенциите си и официално между тези две страни няма подписано мирно споразумение след 2-та световна война. Китай също има проблеми с Япония.

Редактирано от - Kotka на 20/7/2010 г/ 11:56:33

Kotka
20 Юли 2010 11:54
Мнения: 13,187
От: Aruba
Evasion, това , което си писал не върви.
Същото може да се каже за Канада и Щатите.
Канада е 33 млн., УСА 330 млн. население. Канада е суровинен придатък на УСА. Изнася им суровини и внася от тях произведени продукти от същите суровини. Въпреки това Канада е една от най-стабилните и развити страни в света.
Evasion
20 Юли 2010 12:26
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Мацо, нали в щатите не е останало нищо като производство - всичко било изнесено в Китай. Какво тогава внасят и изнасят канадците към САЩ Китайските човешки ресурси+руските природни богатства - това добре, ами познанията, технологиите? Те откъде? И после, качеството, което големите западни концерни постигат при производство в Китай, е далеч от това, което постигат в Дания напр., така че и завинаги да останат в Китай, пак ще има производство на същите стоки и в Япония, и в западна Европа. Новините за смъртта на Запада са, как да ти кажа, силно преувеличени.
ЗИП
20 Юли 2010 12:31
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Новините за смъртта на който и да било са силно преувеличени. Просто се изменят пропорциите. Делът на някой пада на други се качва в световната икономика. Нищо страшно. Всеки ще заеме полагаемото му се място.
9101
20 Юли 2010 12:50
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Това са чуждестранните инвестиции. Искат или ниска цена на труда, или природни богатства. Когато заплатите се качват, или природните богатства привършат - чуждистранните инвестиции си отиват.
Това е.
----
Китай обаче има огромен собствен ресурс и едва ли ще се срине от някой избягал инвеститор.
ЗИП
20 Юли 2010 12:59
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Аз само да попитам, шот не ми е ясно. Кат си тръгнат инвеститорите, заводите на гръб ли шъ си ги носят?
Evasion
20 Юли 2010 13:26
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Тц, с кораби ще си ги пренесат. Един завод далееееч не са само сградите му.
ЗИП
20 Юли 2010 13:38
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
И също така да попитам, кинезите ескорт ли шъ правят на инвеститорите, кат ония почнат да влачат стругове преси и поточни линии към корабите?
Нам мен ми се чини, че инвеститорите шъ фърлят капи у небето ако въобше съумеят да вземат некой долар за заводите си. Мноо е сложно да изнесеш капитал от Поднебесната. Лесно влиза ама трудно излиза
Evasion
20 Юли 2010 14:37
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Ми не знам как точно са структурирани инвестициите, кое от заводите е на инвеститора и кое - китайско. Но знам един мнооооого простичък факт - нито един инвеститор не би отишъл или останъл там, където не е сигурен, че ще може спокойно да се разпорежда с капиталите си.
ЗИП
20 Юли 2010 15:29
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Значи нищо разбираш от икономика.
Ако нормата на печалба е 300% инвеститора е готов да ти продаде въжето на което да го обесиш
Китай съвсем не е в челото на класациите за добър климат за бизнес ама всеки се натиска там да ходи.
В Русия е същото. Въпреки че да кажем Кремъл насила изрита Шел от Сахалин-2 това не попречи други като Тотал и Коноко Филипс и не само те охотно да се втурнат на руския пазар. Твойта мисла, важи само за дреби пазари, като да кажем българският
ivo kunchev
20 Юли 2010 20:36
Мнения: 5,363
От: United States
Зип - голова! Котка тоже голова!!
lukcho2
20 Юли 2010 20:37
Мнения: 3,244
От: Bulgaria
Когато говоря за сблъсък Китай - Русия, не говоря че ше бъде утре. И интересите на Китай не са да купува суровините от Русия, а да си прати своите хора там, да добиват те суровините. И когато се нароят много жълти човечета в Далйний Восток, които живеят постоянно там, и не искат да си ходят, а руснаците са една шепа хора, не ми казвай че в Китай няма да се зароди мислата: "Какво правят тези руснаци тук? Защо това е Русия, когато ние живеем тук?". Може да не се стигне до ядрена война, понеже е загуба за двете страни, но до локални войни в Дальний Восток защо да не се стигне?
Пример: по времето на WWII и СССР, и Германия имаха химическо оръжие. Но даже в най-критичните моменти на войната никой не употреби такова оръжие, понеже занеха че и другата страна ще го употреби. Така ще стане с Русия и Китай с техните ЯО. Ще се бият без ядрено оръжие. Тогава май картинката Китайска Армия - Руска Армия се променя?
Добави мнение   Мнения:62 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща