Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ГЕРБ дава заден за закриването на БАН
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:42 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
вила
18 Ное 2010 06:19
Мнения: 15,014
От: Bulgaria
ГЕРБ дава заден за закриването на БАН

Каква е разликата между малоумния и лудия? Знае я само лудия и се прави на умен.А като събере себеподобни в партия и...почва да сече умните.Нормално за партията...
Tim
18 Ное 2010 09:15
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Генек,

казал си половината истина.
Цялата истина е, че ГЕРБ дават периодично ту напред, ту назад.
Назад-напред-назад-напред-назад-напред ...

Така им е по-голям кефа.

Изглежда, че електоратът умира от кеф и той, щото ако са верни проучванията електратът би избрал все същото
"Назад-напред-назад-напред-назад-напред"

Много възбуждащо!
Anardil
18 Ное 2010 09:44
Мнения: 2,861
От: Bulgaria
На заседание на Изпълнителната комисия на партията Игнатов бил разкритикуван, че не е запознал предварително членовете й с идеите си.

Как не ви омръзна бе...пак старата песен: "добър цар, лоши министри".
Васик
18 Ное 2010 09:47
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
ГЕРБ не прави нищо, защото не е политическа партия. Дори Игнатов няма нищо общо с темата, защото всичко беше обявено лично от Борисов - че едни институти работят за държавата, защото предсказвали времето и земетресенията, като че ли същият НИМХ през август не заплаши да спре прогнозите за времето поради липса на средства. При ограничената си обща култура Борисов не е в състояние да анализира и оценява информация, която не е свързана с овчарско куче. А от срещата с Путин насам е напълно неадекватен в интервютата си.
claudius caesar august
18 Ное 2010 10:50
Мнения: 621
От: Bulgaria
"Заден", "преден" е тактика. Борисов е прав в стратегията. Да ви я повторя:
1. Запазване на БАН като "синедрион", съвет, събрание или каквото щете, но без да й се разрешава отклоняване от мисията заради долнопробни финикийски знаци и интриги на дребно. Книжовното дружество да не би да е било търговско?
2. Преминаване към проектна организация и финансиране на институтите. Тука Игнатов можеше да се постарае повече. Да предложи един пилотен проект, например в областта на археологията, да обясни принципите на работа, да изиска становища от всички хабилитирани археолози, да сблъска мнения.
3. При проектната организация не е толкова важно, какви са постоянните структури, от които се набират хора за проектните екипи - дали са ВУЗ и институти в структурите им или са организационно независими. Ключови са обемът на финансирането и ръководителите на проекта, които се определят от възложителя.
hamel
18 Ное 2010 11:00
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Назад-напред-назад-напред-назад-нап ред ...
На това му викали "диалогичност". Ja ja
Ачо
18 Ное 2010 11:32
Мнения: 692
От: Bulgaria
Напред-назад си е живо inmissio penis in vaginem et frictiones, но на единия очевадно не му е кеф.Вероятно е фригиден.
А идеята да се изолират институтите от каскета е добра.
claudius caesar august
18 Ное 2010 11:37
Мнения: 621
От: Bulgaria
Всяка научна или културна задача е уникална и лично аз не мога дори да си представя, че е възможно да се изпълнява по друг начин, освен чрез проектни организация и финансиране. Поддържането на постоянни структури за уникални задачи... прогнозите за времето или нивото на Дунав не са такива, не спа?... е наистина невъобразим анахронизъм и гаранция за безрезултатно харчене на пари. Няма нужда да стигаме до проекта "Манхатън", за да разберем, че е така. Бях още ученик, когато една позната ми даде възможност да припечеля малко пари, като кодирам за перфокартно въвеждане част от програмата - тогава така наричаха проектите - "1300 години България". Изпълняваха я над 500! организации и цялото им взаимодействие бе сведено до простичките "Кой?", "Какво?", "Кому?", "Колко?" и "Кога?".
xlord
18 Ное 2010 11:38
Мнения: 659
От: Bulgaria
Да ги махат - няма нужда от клуб за пенсионирани старчета !!!!
66
18 Ное 2010 11:54
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
Не мисла, че е тактика.
На практика се връща положението към април-май.
Което в административен план не е лошо. Проблемът е че "орязването" на финансирането е извън разумните граници.
Борисов е прав за едно, а именно че "реформи" се правят когато имаш ресурса да ги направиш ефективно. Кавичките са мои, защото мисля, че "реформи" стана мръсна дума покрай "преходните" практики. Предпочитам оптимизация.
Конкретно за последната атака спрямо БАН мисле, че е инкпирирана от Дянков/Игнатов и лобисти. Едва ли ще станат ясни мотивите, но мисля че за Дянков това си е "кампания" ала Грузия, а Игнатов продължава тенденцията за престуктуриране на сектора под благия поглед на ОО. За лобистите е най-малко ясно, но например за изграждане на инфраструктира, харкинги, хотели, магазини ..... към новата зала на 4-ти км. и строящия се наблизо офис център ще има доста желаещи, а явно имат и възможности като отчетем приоритетното финансиране на залата, примерно.
генетик
18 Ное 2010 11:58
Мнения: 2,336
От: Bulgaria
така, такааа... и няма ли най-после тоя некадърник да подаде оставка? Да е успял в нещо въобще откакто е министър?
Нещастник некадърен!
66
18 Ное 2010 12:18
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
За стратегията.
Мисля, че са необходими няколко условия за да може да се реализира.
Първо да се промени "васледството". Два момента.
Достъпа до европейско финансиране. Предното правителство отказа да поиска пари за наука и иновации и ни направи единствената държава в ЕС без такива.
Доста поредни години националния фонд изкуствено ограничава конкурсите, така че да не вогат да кандидатктват колективи от БАН или смесени, а само от университетите (с малки изключения) с което в частност ограничава и възможностите за коопериране както на изследванията така и за обучение.
За съжаление Игнатов се занимава с други неща,
Реално за оптимизация на сектора, а за завършване на оптимизацията на БАН ще е необходим ресурс за проектно финансиране. Примерно чвез Фонда за научни изследвания плюс мерки за компенсиране ограниченията за достъп до евроресурси. Това едва ли е възможно в момента.
Това което може да се направи според мен е да се коригира бюджета на БАН за 2011 до разумни стойности примерно -5-10% стрямо проекта за 2010 и максимално да се запазят средствата за "проектно" финансиране.
И разбира се ясна разбивка по години как ще стигнем до планираните от
това правителство стойности в следващите години. Мисля, че два процента бяха заложили, ако не се ляжа.

Редактирано от - 66 на 18/11/2010 г/ 12:29:44

petkos
18 Ное 2010 12:21
Мнения: 500
От: Bulgaria
Това, което каза Игнатов за реформата в интервюто си преди 2 дни е принципно същото, което каза и при обявяването на реформата. Не виждам заден ход.
66
18 Ное 2010 12:43
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
Тц.
Връщането е към заявено от Премиера, а именно че БАН си остава национален изследователски и научен център.
А Игнатов два пъти пробва раздробяване и постепенно (а може би и доста бързо) закриване.
В административен план, присъствието на зам председател като представител на държавата и това че институтите ще имат по-голяма финансова самостоутелност са по-скоро полезни.
Поне доколкото мога да преценя.[/b]

Което съвсем не звачи, че ако запазят толкова орязан бюджет няма да я вкарат в криза. Няма институзия дето може да реагира на 50% или близко до това свиване на бюджета. Това си е преход към ликвидация.

Редактирано от - 66 на 18/11/2010 г/ 12:51:56

sharp007
18 Ное 2010 14:26
Мнения: 874
От: Bulgaria
нека си оправят първо калпавия закон за академичния състав, че от половин година развитието е блокирано напълно, а нали личността трябваше да е водещият фактор в научното развитие.

Нека видим стратегията за развитие на науката.

Нека видим прословутия закон за висшето образование, дето преди година трябваше да е готов.

Пък после да се упражняват върху БАН, щото със всичките си недостатъци БАН дава над 60 % от научната продукция у нас, каквото и да означава това.
paragraph39
18 Ное 2010 14:39
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Парламентарната група на „Атака” иска още 40 милиона лева за образование в Бюджет 2011
18 ноември 2010 | 13:13 | Агенция "Фокус"- Натиснете тук
america1332002
18 Ное 2010 15:16
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
нещо за неевклидова геометрия да си чувал случайно? хилбертови пространства, лобачевски?
или квантова механика? далеч е от лоста на архимед.
БАН та БАН. толкова сълзи за някакви напикаващи се старци. ако е толкова обичана да си отварят сметка и влюбените в БАН да даряват там.
устави отпреди 150 години. защо пък не публикувате нещо от черноризец храбър да си защитите тезата? той също е защитавал ученето.
докато има БАН ще има глад и мизерия, никой да не се съмнява
66
18 Ное 2010 15:31
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
Хм,
Неевклидова геометрия, ..... Лобачевски ....
Неевклидовата геометрия доста добре се онагледява в двумерно пространство с балон.
А напоследък доста често се говори за балони.
Покрай "успехите" на неолибералните практики
Това ли визирахте многоумажаеми многоцифрени
lukcho2
18 Ное 2010 17:10
Мнения: 3,244
От: Bulgaria
Императоре, Не си прав: никакво проектно финансиране не може да има. В БАН работят хора, които са тесни, ама много тесни специалисти, тип "кон с капаци". Те знаят много добре дадена тясна област, и нищо навън.
За проектна организация се иска хора, които да могат да направят цялостна експертиза на проблема, т.е. хора с широки познания. Или поне такива трябва да бъдат ръководителите на проекта.
Освен това предполагам че тези проекти ще са приложни, а там БАН не е много силен.
Начина на финансиране на институтите ще е най-интересното нещо. Моето предвиждане е че никакви проекти няма да има, а ще продължи временно наливане на пари в бездънната каца "БАН". И постепенно ще изчистят един по един институтите чрез реформи, обединения, сливания и т.н.
Phycon
18 Ное 2010 18:05
Мнения: 11
От: Bulgaria
СУ и БАН (а защо не и другите качествени университети, ако се считат за такива) ще напрявят голяма грешка ако се хванат на тази ефтина залагалка и спрат протестите преди Дянков-Игнатов да бъдат натирени подобаващо.
Добави мнение   Мнения:42 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща