Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Празен стол получи Нобеловия приз за мир
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Evasion
12 Дек 2010 09:59
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Gozambo, принципно си прав - няма по-голямо богатство от свободата. Проблемът е в това, че ако самите китайци не изградят системата си на свобода отвътре, а бяха приели на готово модел, наложен им от вън - най-вероятно от САЩ - сега щяхме да сме свидетели на преговорите за поредния транш от 135 млрд долара от МВФ към Китай за подкрепа на платежния им баланс, някои фърфълак с мутирал глас, също като сети се кой , щеше да им обяснява как трябва да си закрият академията на науките и училищата по селата, В Тибет щеше да се е разгоряла партизанска война, а китайските мисильмани щяха да взривяват влакове в Шанхайското метро. Но пък в Китай щеше да има демокрация и многопартийна сестема. Само за парлама. А хората щяха с умиление да си спомнят за съграденото по време на Мао. Това са съвременните реалности - т.нар. демокрация е само оръжие, не по различно от танковете напр., но причинява много по-малко загуби на атакуващата страна. В крайна сметка обаче атакуващият се сдобива с богатствата на атакувания и започва процес на приток на богатства от победения към победителя. В Китай за сега това не се случва. Това е голямата болка на онези, които са свикнали света да им се кланя и да си взимат със сила, каквото си поискат. Понякога пращат директно войски, друг път пращат ЦРУ, СБ и МВФ. В крайна сметка резултатът е един и същ за победения. Нобеловата награда и цензурата относно връчването и са само малък сблъсък в този тежък и продължителен конфликт. От изхода на който - и тук си прав - зависи бъдещето на цялото човечество.
Caravaggio
12 Дек 2010 11:12
Мнения: 13,610
От: Italy
53-а, капитане.
Сега ще те нападнат да ти доказват, че цитираното е фалшификат.
Iezuit
12 Дек 2010 13:02
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Е за какво да се юрва някой да доказва очевидни работи...
Caravaggio
12 Дек 2010 13:11
Мнения: 13,610
От: Italy
За кварталните хитряги с "више" всичко е очевидно.
mao
12 Дек 2010 13:17
Мнения: 916
От: Bulgaria
Iezuit-е, уви това може да го прочетеш на английски с потвърждение от сънародниците на Дълес.Горе-долу същото той пише и в двете си книги
Iwan Wazow
12 Дек 2010 13:34
Мнения: 1,511
От: Bulgaria
Като прочетох горното откровение на г-н Дълес от 1953 г. се сетих един виц. Говорят си значи двама пенсионери и единия казва на другия:
- Иване, ти помниш ли, че в казармата ни слагаха бром в чая.
- Помня бе.
- Е, да знаеш че мене взе да ме хваща.
Meto ot Interneto
12 Дек 2010 13:36
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Аз не уважавам лицемерни аргументи. Ако наградата е за мир, защо я дадоха на Ал Гор и Барак Обама? Или на финландския урод, допринесъл за новата бомба със закъснител на Балканите? Това за мир ли е? Но ако мирът включва грижа за инакомислещите, защо не я получи Дубчек от Чехословакия? Или Дертлиев от България? Или на други, пострадали по политически причини? Защо само китаеца?
За здравия разум отговорът е прост - защото напоследък тая награда се дава не за принос към мира, а за принос към интересите на група държави.
mao
12 Дек 2010 13:42
Мнения: 916
От: Bulgaria
Gozambo, мокрите ти сънища за разпадането на Поднебесната ме развеселиха. Стига бъди чукча, четенето и мисленето не са вредни, въпреки твърденията на фокс нюз.
Малко пояснени, простичко като за тебе - СССР и Югославия бяха многонациоанални и полирелигиозни държави.
Китай практически е мононационална държава /етнически еднородна/, 95-96% от населението са от етноса "хан" и над 90% от китайците се определят като конфуцианци. Големите предизвикателства са социалните различия между различните региони на тази гигантска страна. Ти изобщо имаш ли представа как се управляват милиард и 500-600 милиона хора, как се подържа ред и нормално функциониране на такива територии. Напрегни си малко и сам си отговори на някои въпроси. Ако някой голяма страна ще се разпада скоро /недай си боже/, кандидатът е по-скоро странния конгломерат Индия. Никой не желае такива катаклизми, защото след време ще трябва да се плаща, скъпо и прескъпо, за това
softwind
12 Дек 2010 13:50
Мнения: 5,658
От: Cambodia
Китай практически е мононационална държава

Китай се самоопределя като многонационална държава.
ханците са около 92%, но взимайки под внимание огромното население в абсолютни величини, то миноритарните етноси не трябва да се пренебрегват.

Натиснете тук
mao
12 Дек 2010 14:18
Мнения: 916
От: Bulgaria
готов съм да поспоря, дали една страна в която около 95% от населението се самопределя от един етнос, може да се нарече "многонациоанална", но е вярно, че по чисто политически причини Китай винаги се е определяла като многонационална държава и всячески е подчертавала това.
Много интересни ще бъдат данните от последното преброяване през 2009/2010 г.
Преди седмица в Барселона, един англичанин ми каза, че по последни данни Пекин е вече 32 млн. град, а Шанхай / с прилежащите предгради/- 36 млн. Структурата на населението в Поднебесната се променя буквално за седмици и всичи са поразени от това
Dinain
12 Дек 2010 16:14
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Монолитната Поднебесна успешно тъне в гражданска през периода 1927-1950 г., и около 3.2 млн кинези умират в този конфликт (без да броим войната с Япония). Преди това е т.нар Warlord Era - Натиснете тук
Вижте тази карта и после дискутирайте дали Поднебесната можела да се разпадне.
mao
12 Дек 2010 16:46
Мнения: 916
От: Bulgaria
Dinain-чо мама, нека да го кажем по - възпитано, историческите ти познания, а още повече анализите, не са твоята сила. Незнанието ти не е оправдавие за....
Гражданската война в Поднебесната практически започва в 1911 г. със смърта на императрицата-майка Цъси, последната от манджурската династият Цин. Чан Кайши/Цзян Цзеши/ практически успява да обедини местните военни диктатори , но през 1931 г. започва японската агресия и гражданската война се превръща в национално-освободителна.1927 година е началото на битката с ККП / в тази година Чан организира клането на повече от 4 хил. комунисти и леви деятели в Шанхай, негови съюзници в Гоминдана/
През 1949 г. Председателя обединява страната и обявява създаването на КНР / без о. Формоза, където военното положение обявено от Чан се запазва до 1989 г. - американския любимец е доказан демократ /. Председателят, койото никога не е крил, че е националист , с тактиката за изпращане по селата на младежи и граждани в най-отдалечените краища, фактически провежда много успешна програма за претопяване на местното население и така гарантира етническа еднородност на страната и в северен Китай/ манджурите там до 60-те години са мнозинство, а днес - малцинство и във Вътрешна Монголия /североизточен Китай и т.н.

Редактирано от - mao на 12/12/2010 г/ 17:08:40

Gozambo
12 Дек 2010 18:40
Мнения: 7,892
От: 0
Караваджо,
***
На другите колеги бих казал, че за подкрепата на свободата няма условия от рода на- какви катаклизми ще се случат в Китай, ако на китайците им дадат повече свобода. Съгласен съм, че свободата и демокрацията трябва да дойдат отвътре, а не изцяло внесени отвън, но как да стане това, след като всеки, който даде глас за свобода и демокрация влиза в затвора? Разбира се също, че свободата и демокрацията, илимяната на системата е за предпочитане да се извърши по мирен път, но този избор е само на управляващите. Хора като новият нобелов лауреат винаги биха предпочели да си агитират мирно останалите, без да им се пречи, но управляващите са тези, които извършват репресии спрямо тях. И когато смяната на системата не става мирно, то тогава това се прави със сила.
На Запада не му е работа да налага демокрации и свободи, но да подкрепя хора и организации, които се борят вътре в страната за демокрация и свобода, това е задължително. Днес ще дадат нобелова награда на един, утре този един ще има множество последователи.

Редактирано от - sybil на 12/12/2010 г/ 19:28:30

mao
12 Дек 2010 19:04
Мнения: 916
От: Bulgaria
Gozambo, случайно да ти е минавало през ум, че мнозинството китайци не искат промяна на системата, нито мирно, а още по-малка насилствено Или по фокс тв такива еретични предположения са табу

Редактирано от - mao на 12/12/2010 г/ 19:05:29

Gozambo
12 Дек 2010 19:12
Мнения: 7,892
От: 0
Колега Мао,
и като толкова трудно се управлява народ от 1, 5-1, 6 милиарда души, то какъв е начинът да се направи управлението лесно? След като трудността се състои в голямата бройка население, то кой е най-логичният начин да се направи управлението лесно? По твоята логика, това става само с управление на ККП и с диктатура. Заострям ти вниманието върху изразеното от теб становище, че управленският проблем идва от огромната бройка население, от което следва, китайците на по-малки държави биха се управлявали по-лесно.
Дали ще се разпадне Китай или не, аз не мога да прогнозирам, само казах, че с това плаши сегашния китайски режим. Историята на Китай показва, че китайците могат да се делят. И Тайван и Хон Конг съществуват прекрасно самостоятелно.
Това, което ми дава основание да считам, че Китай ще се разпадне е следното. Многото години комунистическа диктатура, която дълго време е насилвала хората и в условията на свобода те стават в известна степен непредсказуеми. Второ- това е крайната националистическа политика, която води режимът и силната му чувствителност по националния и териториални въпроси. Това е индикатор за хлабавостта на нацията. Утре някой район ще се отцепи само защото централното правителство експлоатира залежите на полезни изкопаеми, а местното население тъне в мизерия. Подобна експлоатация в условия на демокрация не може да се случи.
Индия в етническо и религиозно отношение наистина е много разнообразна, но в Индия има демокрация и там тези религиозни и етнически конфликти постоянно избиват, постоянно са в сблъсък и по-бързо или по-лесно, се решават. Докато в Китай се набират могъщи сили, напрежения и конфликти, които в момента са подтиснати и когато се премахне репресията, тогава ще избият изведнъж и с разрушителна сила. това е като при земетресенията- по-чести земетресения, с поцмалка разрушителна сила. по-радки- катастрофални.
Аз не вярвам, че китайската нация е толкова монолитна. Няма да се учудя, ако там хората от западните и източните райони са по-отчуждени отколкото българи-християни с цигани-мюсюлмани.
Caravaggio
12 Дек 2010 19:26
Мнения: 13,610
От: Italy
Гонзи, вместо да глаголстваш разпалено как трябвало да бъде в къщата на еди-кой-си, по-добре вземи да изринеш гюбрето от собствената си къща. Че планините с боклук вече миришат задушаващо.
Gozambo
12 Дек 2010 19:40
Мнения: 7,892
От: 0
Мао,
когато режимът престане да вкарва в затвора онези, които желаят смяна на системата, когато в китайското интернет-пространство спре цензурата и хората придобият право да говорят и да бъдат информирани, тогава може да съдим дали китайците искат смяна на системата или не.
Gozambo
12 Дек 2010 20:03
Мнения: 7,892
От: 0
Цензурата в Китай е жестока. Цензурата е садизмът на нашето време.
Caravaggio
12 Дек 2010 20:06
Мнения: 13,610
От: Italy
Що, в маймунския рай да не би да е нежна?
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3