Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Светът e пред кардинална промяна на капитализма
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:102 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
Caravaggio
13 Дек 2010 19:39
Мнения: 13,610
От: Italy
Ужасно преведена дивотия.
GBG
13 Дек 2010 19:43
Мнения: 1,279
От: Bulgaria
До края на студената война капиталът успешно поддържаше една добре изглеждаща фасада. Вече няма нужда от това.

- това е едната теза


Затриваме се сами в резултат на собствената ни алчност.

- това е втората теза

А че нещо предстои(неприятно) - това е много вероятно
Old_BG
13 Дек 2010 19:50
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Не, това още не истинската криза. Но когато тя дойде, нашият свят от Сан Франциско до Хабаровск може да се окаже абсолютно неподготвен за нея.

И това ако се окаже правилна прогноза???Сланината стопена, стадото маймуни в пилотската кабина върлува...не ми се мисли!
Макар че какво ли ще зависи от булгаристан пършивия?
VOCI
13 Дек 2010 19:53
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Всичко казано в статията е вярно.
Туй батко Ви Воцко го приказва от сума ти време.
В момента когато Бай Дън ( Сяо Пин ) продаде жълтите задничета на Световният Капитал та белким спрат да измират от глад стана ясно че сър Джон , хер Ханс , мосю Франсоа , синьор Луиджи и " Вся остальная ..." вече влизат в конкуренция с мнооооо работлив и способен съперник и рано или късно работата ще опре до директно поставен въпрос : За равен труд - равно заплащане ( и социални придобивки ).
Ха познайте сега от три пъти китайците ли ще стигнат западните стандарти или обратното.
beagle
13 Дек 2010 20:18
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Или просто , за всички ще се случи адекватното поизтръскване , като брашно в кутия ...
Лопатар
13 Дек 2010 20:19
Мнения: 916
От: 0
"Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, "
- абсолютни глупости
Скоро чакам да кажат че Обама е виноен за кризата с харченето си и лапни шараните ще гласуват за себеподобите си от палиновия диапозон на интелект.
Cruella de Vil
13 Дек 2010 20:25
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
За съжаление такива са и моите предвиждания.
beagle
13 Дек 2010 20:38
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Наред с друго , моята реплика за Нова Конституция носи искането си За нова интерпретация на Социалната Държава . Това е темелна тема , защото ние се намираме на мамен гъзен от редовната статистика на "съвременния" Капитализъм . За какво си говорим ? ...

Редактирано от - beagle на 13/12/2010 г/ 20:40:24

Zmeja
13 Дек 2010 21:04
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Гвоздеят не на статията, а на проблема е как "да останем на върха на производствената верига". За съжаление, никак.
Казвал съм и друг път, бъдещето е на страните които произвеждат стоки и реални услуги. Те ще просперират и заедно със страните притежаващи природни ресурси ще подобряват качеството на живот на своите граждани. Тези страни неминуемо ще се откажат на даден етап от услугата други да им въртят парите. Международните пари в близко бъдеще ще престанат да са тези, които са сега. Златото и скъпоценните камъни ще започнат все повече да губят разменната си стойност и ще започнат да се оценяват по тяхната преди всичко технологична приложимост - в случая електропроводимост и твърдост. Научните, културни и иновационни центрове ще се преместват постепенно все по-близко до местата където се произвежда...На мода ще излизат местни изпълнители, които ще говорят и пеят на местните езици...
--------------------------
Когато вървиш дълго на Запад, един ден пристигаш на Изток.

Редактирано от - Zmeja на 13/12/2010 г/ 21:09:38

mao
13 Дек 2010 21:11
Мнения: 916
От: Bulgaria
VOCI,
знаеш, че рядко се съгласявам с тебе, но в случая всеки друг коментар е
излишен. Гигантският възход на Поднебесната обърка всякакви икономически прогнози и геополитически теории.
Статията страда от стилистически грапавини/ вероятно наистина от превода/, но поставя ясната дилема , промяната на социално-икономическия модел е неизбежна, въпроса е как ще стане, ако парафразираме наш популярен политик и министър-председател от началото на 20 в. " или со кротце и со благо" или "со много кютек". Сега се предявиха неплатените чекове по рухването на СССР и т.н. соц. лагер и ..., олеле каква изненада, някой трябва да ги осребри. Нали се сещате, кой ще плаща, не Сорос и компания, а всички ние / в Европа и Щатите/.
kaily
13 Дек 2010 21:14
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Като цяло причините за днешната криза са ясни, част от тях (поне в континентална Европа) се крият именно в щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века.

E оттук насетне всичко е една голяма резлива боза.
Причините за кризата са банките и алчните банкери.
Не социалните държави.
Докато умните се наумуват, банкерите се налудуваха.
И ако не се усетят да изолират банкерите, наистина ще става все по-лошо.
Кой е писал тая боза не знам, обаче Саркози в Давос го е казал съвсем правилно и не виждам смисъл ърсевци да се напъват да го тълкуват наобратно!
Тоя вестник много пропазарни матряли публикува, ма поне да имат здрав смисъл в надстройката си, пък базата вече вълци я яли...
Никола Саркози: Такъв капитализъм не ни трябва

____________________________________
New world Order = Assange
Аварам
13 Дек 2010 21:22
Мнения: 787
От: Bulgaria
Пълни глупости!Това ако в Запада не го имат като истинска криза и там не са съвсем на ясно за какво ще дойде реч, за нас е направо катастрофа.Думи от типа на: "Да затегнем коланите"тук звучат като прословутото навремето:"За родину!" - Нито те храни, нито те грее, нито пукната пара струва . Какъв е смисъла да се напрягаме след като току що свикнали да не ядем вземем че умрем?А че нещата отиват именно на там няма никакво съмнение.Верно е че светът е пренаселен, но пък метода на прореждане някак си е все от нас да мине.Изглежда ми взаимстван от едно друго време на което вече сме сърбали попарата.Как да се примириш че живота ти минава на празно?Как ще се навиеш когато току що ти е изгоряла къщата да се погрееш на съседския огън?Така, уж за твое добро!Потрай, нищо че няма да го преживееш!Те и умрелите свикват!
sbur70
13 Дек 2010 21:23
Мнения: 725
От: Bulgaria
Моя авер Caravaggio, е много прав. На преводача, не само руския му е много зле, но и българския. Оригинала се чете и разбира много по леко от превода му. За превода За не споменатия тук автор, обаче
Който се интересува от оригинала, може сам да си го потърси. Газета.ру си има сайт , а пък той архив и търсачка.


Old_BG
13 Дек 2010 21:23
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Ими..истината е някъде там - между Kaily и Zmeia
hamer
13 Дек 2010 21:29
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
щедрия модел на социалната държава, създаден през втората половина на ХХ века. Както отбелязва известният американски аналитик Фарийд Закария, десетилетия наред "на избирателите в Европа и Америка бяха обещавани и бяха давани все по-големи заплати, дотации, застраховки - всичко каквото може.


Не трябва да се забравя и студената война и идеологическата война между двата свята - капиталистически и социалистически. Благодарение на тази война течеше тиха конвергенция, особено на запад именно със социалните придобивки, по-малко на изток, но все пак демокрация и свобода на собствеността се промъкваше на тънка струйка през годините. И когато др.Горбачов взриви желязната завеса, крехкото равновесие, което се крепеше на политика и идеология, а не на реална икономически закони се срути. Отдавна вече няма нужда западните работници да бъдат предпазвани от социалистическата идеология и начин на живот, няма нужда да бъдат задоволявани всичките им социални искания... Както и отдавна вече няма нужда източният пролетариат да бъде залъгван с потосмукачната система на капитализма и предимствата на социализма, ... Дойде ред на хищниците - сега могат да вилнеят в капиталистическата джунгла, да продават дори въздуха, който дишаме....Струва си човек да се замисли за тази част от историята на човечеството... където имахме "късмет" и ние да изживеем живота си...
rossenf
13 Дек 2010 21:32
Мнения: 1,956
От: USA
бъдещето е на страните които произвеждат стоки и реални услуги. Те... заедно със страните притежаващи природни ресурси ще подобряват качеството на живот на своите граждани.
Барем кажи кои са тез страни, да се ориентираме навреме?
Zmeja
13 Дек 2010 21:35
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Old BG,
Мисля, че едното допълва другото.
Алчността и стремежа към паразитизъм на Европа и Америка пропуснаха влакът със световното богатство да замине на Изток. В Европа остана една Германия трезвомисляща, макар и на нея да не й достигат хиляди инженери.
Америка да продължава да се храни от юристи, финансисти, социолози, политолози, рекламни агенции и т.н. пък да видиме докога. Дано само не стигнат до там да я хранят военните й.
Old_BG
13 Дек 2010 21:38
Мнения: 22,342
От: Kiribati
А малко по сериозно - Кайли напипва причините, а Змея последствията.
Чак апокалипсис няма да настъпи. Където е текло - пак ще тече. Че банкерите се налудуваха-ясно, но почна вече да се очертава нещото, което в големи кризи е било преживявано - в един момент паралиите банкери се оказват с куп хартийки натъпкани и в гъ.а им с които не могат да си купят дори 20 гр. сол и ...газ
И връщане към производството ще има, като това се очертава все по-ясно. Друг проблем как ще се получи, след като "тарикатите" го изнесоха по жълтите ширини и дали толкова ще е лесно да се вземе кокала от кучето след като вече е в устата му?Май това ще е основната криза за т.н. "развити страни".Все си говорим, че проблема щял да настъпи га китаеца разбере че рупа само гарнитурата. Е, май вече прекали "Управителя на света" - мъните и има вероятност да се раздели с част от кокала.
Кое ще надделее - зверския стремеж на гладния към ляба или студената пресметливост на обръгналия във всякакви ситуации west - не знам.
Може би пак някъде по средата ще е крайния резултат. Но колко люшкания има да се преживеят...бедна ни е фантазията.Успокоително - не в нашия живот ще да е.
Чай
13 Дек 2010 21:47
Мнения: 257
От: Bulgaria
А ония думи: "Икономията е майка на мизерията."
Аварам
13 Дек 2010 22:00
Мнения: 787
От: Bulgaria
Истината е че се търсят нови територии, а това струва скъпо.Трябва евтина работна ръка, за да се увеличат печалбите и да се вдигнат данъците.Проблема си остава в мотивацията.Как да накараш някого да работи просто така, за нищо?
За целта трябва нов подход-нов обществен строй.Социализма се справяше до някаде.Капитализма се износи, вече няма потенциала.Кризата катализира недоволства.След тях идват революциите.И ако през 18 и 19 век развитите страни изпратиха своите бедни и гладни бобратими в Америка, Австралия , Сибир както и други екзотични и пусти места по света или просто ги хвърлиха в масови войни, за да се спасят до някъде от бича на революциите, то в новото време света вече е пренаселен достатъчно, а нещата с воденето на войни изглеждат коренно различни.За това трябват не просто пари, а много пари.До като не е станало късно, поне за някои.
Old_BG
13 Дек 2010 22:05
Мнения: 22,342
От: Kiribati
hamer,
на природата туй и е хубавото, че има свойството да се саморегулира.
Хищниците в природата изяждат от "матряла" само толкова колкото да се нахранят.
Хищниците в реалния живот искат да погълнат всичко.И опитват.Но, както в природата ако се разбеснее един хищник, стадата напускат територията и хищника мре.
В реалния живот ако хищника прекали / на път е/ следват революции. Зле и за хищника, както историята показва - зле и за матряла.
Това ми е надеждата, че хищника в реалния живот би следвало да има и разум.
И този разум да го предпази - от там и ние - матряла да оцелеем.
Как ще стане - не знам. Просто мнение.
Добави мнение   Мнения:102 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »