Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
В София сградите падат и без намесата на "Ал Кайда"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
samuil
17 Май 2011 09:11
Мнения: 1,970
От: Bulgaria
Т_Живков..:.."и след още сто години бетонът се превръща в пясък"...
Звучи страховито.. а в полунощ арматурата се превръща на тиква!.. добре че не е така! Мостове, съоръжения, сгради построени през 19 век все още не са се превърнали в пясък! Постройки от Рим, с използван т-нар "пуцоланов прах" все още си стоят!

Редактирано от - samuil на 17/5/2011 г/ 09:13:55

XYZxyz
17 Май 2011 09:39
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
На пръв поглед уж има нещо в статията, но реално статията е доста разпиляна. Двата случая, на които се опира статията, са съвсем различни. Сградата на Алабин падна, защото очевидно собствениците са махнали поне една носеща колона, а може би и повече, за да стане помещението най-долу подходящо за магазин. Влизал съм там преди 1989-та, точно след ремонт и съм виждал "пречещата" носеща колона. Това, че нищо не се е доказало в съда, означава, че някой е получил съответния подкуп. Вторият случай е съвсем друг - парапета на балкона така си е проектиран и така си е направен. В статията се прокарва мисълта, че винаги трябва да има виновен, ако нещо се случи, но в реалността не е така. То и сега си има норми за строителството и те трябва да се спазват, но ако нещо не е спазено, то може да си остане скрито до някоя случка, която да го извади наяве и периодичните проверки едва ли ще открият тази нередност.
mick
17 Май 2011 09:46
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
sbur70 - стига с това, няма пари. Има пари, само, че хората предпочитат да ги дават за плазми и други гивезелъци. Нали няма изисквания за поддръжка, никой не си и дава зор.

KaizerSoze
17 Май 2011 09:49
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
след още сто години бетонът се превръща в пясък


Натиснете тук


А тва е направено от марсиански бетон - той е вечен...

А иначе закон няма. Тези хора, които не си поддържат сградите трябва да отиват в затвора. Държавата, която е позволила това, вместо да събори тези сгради - трябва да отиде в затвора.
И тогава ще има ред и хора няма да умират, затиснати от нечие безхаберие.


mick
17 Май 2011 09:49
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
sbur70 - освен това, като нямаш пари, кой те кара да живееш в скъп апартамент с мизерни доходи? Да сте виждали такова чудо на запад? На запад, като няма пари, човекът се мести в по-евтино жилище.
len
17 Май 2011 10:08
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Mick, ама тук не е запад, не си ли го разбрал досега. И няма и да бъде
4uka
17 Май 2011 10:10
Мнения: 3,111
От: Bulgaria
mick
На запад, като няма пари, човекът се мести в по-евтино жилище
неуморим от няколко дена, на една и съща тема...
на запад работещите получават заплата, която им гарантира над жизнениея минимум, пенсионерите също получават добри пари...
не ми е ясна тезата на мик, дали не предлага всички с ниски доходи да си обявят апартаментите за продан и да си търсят по кварталите на Сф Вн Пд Бургас... така цената на жилище при такова предлагане ще стане две за лев, а презрените (уж) евтини панелки ще станат почти толкова скъпи колкото дву-тристаен в Центъра
Rogatia
17 Май 2011 10:10
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
mick ти да не си брокер на имоти бе човек...!?
mick
17 Май 2011 10:44
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
4uka - Вие казвате - трябва да имаш доход от труд или пенсия за да си поддържаш жилището. Аз ви казвам - жилището носи доход! И само сбърканото мислене в България обръща нещата и го изкарва разход. Всяко жилище носи доход - най-малкото средният наем в района за съответното жилище. Това, че човек не се възползва от това не го оправдава. Човек трябва да живее в жилище което може да поддържа, спрямо текущите си доходи/плюс минус малко/. Всичко останало, ако жилището е по-голямо от нуждите на човека е харчене на пари на вятъра и загуба на пари.

malechko
17 Май 2011 10:48
Мнения: 4,799
От: Bulgaria
Както винаги, пак бием по последствията, вместо по причините.
1. Общината в последните години се превърна в арена на множество корпоративни интереси и заряза напълно функциите си на естествен център за защита на интересите на местната общност. Пример - ликвидирането на БКС-тата. Сега същите услуги се извършват от "наши" фирми на тройна цена и като бонус - некачествено.
2. Общината в последните години се превърна в "трамплин" за политическо израстване във висшите управленски нива. Пример - сегашното правителство от което премиерът и 2 министъра са от СО. При това положение е разбираема незаинтересоваността им от конкретните проблеми.
3. По горната причина в общината съществува постоянно текучество. Като прибавим и фактът, че сега необходимото и достатъчно условие човек да работи там е да е бил уволнен от полицията или да е роднина, приятел, любовница или бегъл познат на полицаи, разбираем е критерия за "професионализъм" там.
4. Столичният общински съвет в сегашния си вид, доминиран от една партия, не представлява интересите на столичани, а своите групови. Примерите за това са две педи писане.
Изводи: Трябва да се промени коренно философията на Закона за местно самоуправление и финанси. Местното население трябва да се представлява в общинския съвет от представители на местните общности, коренни жители на населеното място, които да отстояват интересите на общността и града като цяло. Пример - общинските съветници в Кълъмбъс - Уашингтън ДС. В момента съветник в СОС от Партията е най-лесния път за устройване в София. Точка. Консултации - срещу заплащане.
Mrx++
17 Май 2011 10:56
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
И само сбърканото мислене в България обръща нещата и го изкарва разход. Всяко жилище носи доход - най-малкото средният наем в района за съответното жилище.
а бе защо приказвате глупости. повечето семейства имат едно жилище, тогава какъв доход от него. Нали семейството трябва да живее в него. А и разликата между наемите и поддържането на жилището е несъръзмерна.
Manrico
17 Май 2011 11:04
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
И тази тема сме я дискутирали до втръсване. Отдавна трябваше да се разбере, че имотът не е нещо, което "не иска ни да яде, ни да пие, а цената му само се качва". Имуществото си има и тежести, и отговорности и който си има имущество, трябва да си поема и отговорностите. Ако не може да си ги позволи, не може да си позволи и имуществото. Другият въпрос е, че и държавните, и местните власти заради популизма си не контролират и не налагат строго правилата.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
malechko
17 Май 2011 11:07
Мнения: 4,799
От: Bulgaria
И да не оставяме без дължимото внимание Кадровия подход сега на учительницата - директор на дирекция по култура е учителка по химия, директор на спортна дирекция е учителка по психология, естествено - отговарящи на необходимото и достатъчно условие в т.3 от предишния ми пост.
Да пием за окончателната победа на феминизацията и учителкизацията на Столичната община, подкрепено от якото рамо на бившите милиционери!
malechko
17 Май 2011 11:29
Мнения: 4,799
От: Bulgaria
Манрико,
"...Другият въпрос е, че и държавните, и местните власти заради популизма си не контролират и не налагат строго правилата..."

"Другият въпрос" е основния въпрос. Но защо не си го допълнил с некомпетентност, шуробаджанащина, корупция, защитаване на лични, партийни или корпоративни интереси. Или задължителното условия "тъп, но верен на Партията"
Или тия - последните не "съществуват" с оглед приемането ни в шенген?
Или култовия отговор на учительницата, когато бе гастролираща звезда като министърка:
"- Вие ще се кандидатирате ли за кмет на София.
- Ако Партията реши..." (цитирам по памет)
Пример - Мария Бояджийска, зам. кметицата по екология, е поставена на този пост от позиция главен експерт в екологичното министерство. Горе-долу добре. Но в момента тя е И заместник кмет по финанси...
Други примери от столична община, м? Щото това е поводът за темата на автора.
читатель
17 Май 2011 11:32
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
rokosovski и Т. Живков,

Тоз mick вече цял месец, откакто е регистриран и все му се привиждат санирания на панелки. И все е недоволен, че хората хващат далаверата. Пък и щот не им "давали", затова емигрирали "младите". Те колкото млади и стари емигрираха... Пък той седи и заплашва. Хайде да иде, че да види там дават ли така "танто за кукуригу"!
kempes
17 Май 2011 11:36
Мнения: 4,716
От: Argentina
В София сградите падат и без намесата на "Ал Кайда"

Така е.
Пада Алабин.
А трябваше да пада Позитано, Дондуков, Народно събрание, Врабча и т.н.

len
17 Май 2011 11:50
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
kempes
За да паднат, трябва да им помогнем
4uka
17 Май 2011 11:59
Мнения: 3,111
От: Bulgaria
Имуществото си има и тежести, и отговорности и който си има имущество, трябва да си поема и отговорностите. Ако не може да си ги позволи, не може да си позволи и имуществото.
и това как се връзва със свещеното право на частна собственост, а правото да си наследиш родителите, бабите и дядовците и други роднини... или пътят на истината е наследяваш, продаваш (на кого не е ясно при този пазар) и веднага в мола, че бг потребителят има нужда от култура на пазаруването
mick
17 Май 2011 12:21
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
4uka - Виж как е в другите страни. Правото за частна собственост е едно, но правото ти свършва там, където започват правата на другите. Т.е. когато не си поддържаш собствеността, пречиш и на другите. Заради това си има данъци/не като при нас символични/, има си и изисквания за поддържане в другите страни. За да се избегне 4uka-визацията
Rogatia
17 Май 2011 12:28
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Според манрико, ако не можеш да дадеш 3 кожи такси и данъци, може да си продадеш стрехичката да се издължиш на бирниците и джандарите и после да се пренесеш да живееш във виртуалното пространство... като Tron! Хитро, така и манрико ще намаже...
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща