Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Как да бъдем щастливи, ако не сме кокошки?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Чичо Фичо
13 Апр 2012 07:41
Мнения: 24,838
От: United States
Основните причини за "нещастното съзнание" (Хегел) на българите като цяло са две: липсата на стабилен поминък и респ. самоуважение, т.е. лумпенизацията им, и тровенето на душите им от комерсиалните медии. Тези две неща са причина и за избирането на Герб и Чехльо.

"Нещастието на българите" се проявява главно в отчуждеността им от условията на живота им, която те самите ентусиазирано отстояват, например с ината си да проумеят, че политиката е рационален процес, от който зависи животът им, а не чалга "шоо" (развлечение), дето ни кефи някой (Цветанов), чиято охрана били едни едри, късо подстригани.

Нещастието не зависи само от сравнението с другите (особено с тия от телевизора), но и от сравнението със себе си някога. Нещастието на българите значи, че дереджето им се е влошило, особено много през последните близо три години по вина на катастрофалното управление на Герб, но ретро-илюзията на нещастното им съзнание ги кара да виждат непрекъснато влошаване от 1989 г. досега.

Пазарният фундаментализъм донесе нещастие в цял свят и цитираните от автора изследвания нямат историческо измерение, не показват развитието на нещастието във времето, от 1990 г. досега. Историческите епохи се отличават по "знака на производната" си, и поне от около 2000 г. досега знакът е отрицателен в цял свят.

"Нещастието на българите" е феномен на социалната психология, на колективното съзнание. Индивидите, разбира се, могат да бъдат и щастливи, поне за известно време. Спечелиш пари, влюбиш се, преодолееш някоя трудност (научиш се да караш кола, преведеш хубаво Яворов на румънски), направиш нещо добро. (Истина е, че растежът на дохода не носи допълнително щастие след определено равнище, на "рационалните потребности" - има много изследвания.)

На англ. думата "happy" e с по-широко значение от бълг. дума "щастлив". Happy е и радостен, весел, "на кеф" - моментно състояние, не толкова задължаващо.

Много заблуди са полепнали още от древността по фасона т. нар. епикурейци. Самият Епикур учил, че щастието е в ясния разсъдък и невъзмутимостта на духа, а съвсем не "в насладата от риба и удоволствията с момчета и жени".

Думата "щастие" в новобълг. език е русизъм, счастье, според общите норми на нашата фонетика (щ заменя праслав. *tj), но пък руската дума произлиза от старобълг. съчѧстьнъ (съченстенъ или съчястен = съучастен, съпричастен), съчѧстье = (съ)участие. С последната дума е "спрегната" и новобълг. дума "честит", синоним на "щастлив". "Царю честити" в приказките значи "щастливи царю", felix, от античността, когато да си щастлив (късметлия) е било добродетел, значи боговете са с тебе. "Sulae felici, Epaphrodito", "на щастливия Сула, любимеца на Венера", надписа на венеца на диктатора Сула от романа "Спартак".

"Съучастен, съпричастен" помага да се разбере по-добре значението на "щастлив" - то е когато човек се приобщава към другите по някакъв начин, "разширява обсега на аз-а си". Тук много важни са децата. Егоцентричният човек не е щастлив, и за съжаление пазарният фундаментализъм ни учи да сме егоцентрични. Затова Круелка спря да пише.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Чичо Фичо
Kotka
13 Апр 2012 08:26
Мнения: 13,187
От: Aruba
Как да бъдем щастливи, ако не сме кокошки?

За кокошки не ставаме, но щом за едните банани си дадохме безплатното медицинско обслужване, образование, наука, достъпна и качествена култура, спорт, др. придобивки и самоуважение. Приличаме на един друг биологичен вид.
Калки
13 Апр 2012 08:51
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Не, котка, не си ги дадохме. Взеха ни ги. Но се постараха преди това да ни убедят, че това е за добро.
Калки
13 Апр 2012 09:01
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Но иначе е наистина много чудно как така хората са нещастни - нали ни управлява човек от народа, строител на България, най-загриженият за хората управник за последните 1300 години ?
Rogatia
13 Апр 2012 09:22
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Kotka
13 Апр 2012 08:26
За кокошки не ставаме, но щом за едните банани си дадохме безплатното медицинско обслужване, образование, наука, достъпна и качествена култура, спорт, др. придобивки и самоуважение. Приличаме на един друг биологичен вид.


Нормално колега! Запознайте се с Теорията на деевюцията!
анастаси сиров
13 Апр 2012 09:36
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Щастието е относителна категория.И откъде-накъде трябва непрекъснато да си щастлив.Вижте братята цигане по време на избори.Тогава те са щастливи,защото всички ги обичат и им правят неприлични предложения.Има и поговорки:Днека Ихуу,утре тихуу..
Категорията щастие наистина е философски въпрос,защото се разбира различно от всеки.Искате поговорка?Ето ви още една-Не сакам на мене ми е добре,сакам на Вуте да му е зле.
Не може да се направи "снимка на щастието",както навремето съм правил "снимка на работното време".
В един момент хубава госпожа те погледне с интерес и ти се усмихне,в следващия момент благоверната ти просъска-Стига си зяпал чуждите жени.Има ли баланс в тази ситуация?
mary1001
13 Апр 2012 09:38
Мнения: 2,539
От: United Kingdom
Как да си щастлив когато не виждаш пред себе си перспектива за нещо по-добро?
Когато работиш като луд и за труда си получаваш толкова, колкото да не умреш от глад.
Когато не можеш да си позволиш дребни гъделчета за да разпуснеш и продължиш да се трудиш.
Щастие е когато осъществяваш мечтите си. Но колко хора могат да се похвалят с това? Става въпрос за хора, които не чакат на готово, а правят всичко по силите си да променят условията, в които живеят. Търсят начини за по-добър живот без да нарушават правилата.
В нормалните страни има условия да работиш, да се усъвършенстваш и вървиш бавно нагоре до където са силите ти.
В България това го няма! Там е разликата и затова според мен ние сме нещастни.
Поглед_отстрани
13 Апр 2012 09:50
Мнения: 596
От: Germany
"Щастието се корени не в парите, а в тяхното количество"! Елементарно, Уотсън! Вижте щастливите хора - Гейтс, Бъфит и още стотина други американски милиардери. Имат си количеството пари и помагат на други хора да са щастливи - впрегнали ли са ги да работят за тях! И те раздават ли, раздават ... парите си (по ЧФ). А кокошки не можем стана никак. Дори и прасета не можем... Перспективата пред тези видове е тенджерата (котела по Коледа)
Епигон
13 Апр 2012 10:56
Мнения: 160
От: Bulgaria
Щастлив съм когато виждам хора в полето как вършат кърската си работа. Щастлив съм да виждам безкрайни стада овце и крави да пасат по ливадите, да срещам в града, рано сутрин, реки от хора отиващи на работа, да виждам усмихнати младежи с книги в ръце. Да чувам весели закачки на съседите от прозорците на техните домове... да гледам как млади майки се рахождат в парка хванали за ръчички по две деца всяка. Как пуши комина на всека селска къща... май това съм го виждал някъде
?
america1332002
13 Апр 2012 11:39
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
не е Сороф, а Шорош.
основното значение на happy на български е доволен.
английските имена са вече коментирани.
и така нататък.
Епигон
13 Апр 2012 12:17
Мнения: 160
От: Bulgaria
Поглед_отстрани
"Щастието се корени не в парите, а в тяхното количество"!


Грешиш драги/а!
Щастието не е в парите... Векове наред хората са живели без пари. Допускаш ли, че сред тях не е имало щастливи?
балон
13 Апр 2012 22:48
Мнения: 81
От: Spain
На времето имах едно гадже, дето избяга с един датчанин. Ани, Ани, ако ме чуваш, щастлива ли си там, във датско!
Meat
13 Апр 2012 22:50
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
"Съучастен, съпричастен" помага да се разбере по-добре значението на "щастлив" - то е когато човек се приобщава към другите по някакъв начин,


Което автоматично прави всички гангстери, банкстери, политици и обикновени бандити щастливи (съпричастни). Дори да попаднат в местата за лишаване от свобода, гдето им е мястото на всички тях, те пак са щастливи.
Meat
13 Апр 2012 22:52
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
ние требе сме най-щатливата нация на света - нас ни таковат ката божи ден откак сме живи
По неколко пъти.


А това е пример за щастлива жена (.)_(.)!
Т_Живков
14 Апр 2012 02:38
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Епигон:"Щастлив съм когато виждам хора в полето как вършат кърската си работа. Щастлив съм да виждам безкрайни стада овце и крави да пасат по ливадите, да срещам в града, рано сутрин, реки от хора отиващи на работа, да виждам усмихнати младежи с книги в ръце. Да чувам весели закачки на съседите от прозорците на техните домове... да гледам как млади майки се рахождат в парка хванали за ръчички по две деца всяка. Как пуши комина на всека селска къща... май това съм го виждал някъде
? "

Виждал си го! В моята - Живковата България! Ама нея вече я няма!...
lukcho2
14 Апр 2012 07:54
Мнения: 3,244
От: Bulgaria
И , слава Богу, няма да я има.
annetaz
14 Апр 2012 09:04
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
В нормалните страни има условия да работиш, да се усъвършенстваш и вървиш бавно нагоре до където са силите ти.
В България това го няма! Там е разликата и затова според мен ние сме нещастни.


Май нормални държави не останаха...Което от друга страна е най-лошото:да нямаш на какво да се надяваш!Хубавата приказка ЕС свърши и се оказа,че края е кофти.Гледаме и братята зад океана са я зъкъсали.Българина винаги е мислил за децата си и тяхното бъдеще,ние не сме приучени да живеем ден за ден.За това и сегашните условия няма как да бъдем щасливи!
vyrnym.izezo
14 Апр 2012 09:44
Мнения: 35
От: Bulgaria
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
vyrnym.izezo
14 Апр 2012 10:27
Мнения: 35
От: Bulgaria

1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:49 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща