Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
braun100
03 Май 2012 21:04
Мнения: 274
От: Bulgaria
амда както писаха някъде из форума под другата статия, голяма част от тези фирми най вероятно са нещо от рода на едноличен търговец или някакви семейни фирми с по двама трима души. за продавач, и др. диплома не е нужна; за внос, сервиз, ремонт на коли и др. също; за бояджия, зидаромазач и пр. също.......
иначе е жалка картинка, когато среднист е началник на вишист, но се надявам че това не е толкова разпространено.
от друга страна у нас се учат много специалности като икономика, финанси и др от които няма такава нужда (т.е има голям излишък на кадри). както казваше една позната, защо ли ходя на лекции и си тровя живота като накрая ще се окажа дипломирана ..... сервитьорка......
Европеец45
03 Май 2012 21:05
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него



Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Европеец45
skele
03 Май 2012 21:21
Мнения: 2,114
От: Bulgaria
Що мърморите , бе ? Демокрация. Толкоз. Важното е да си "предприемчив". Иначе ще заприличаш на оня смотаняк от БАН с таралясника. Нали това е девиза на демокрацията :" Като си толкова умен - защо не си богат?
Meydger
03 Май 2012 22:11
Мнения: 342
От: Bulgaria
Ми да - демукрация ( слободия ) в действие ...

Firmin
03 Май 2012 22:25
Мнения: 33,549
От: Bulgaria

Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.


Грешка. Точното е: въпреки ПОРАДИ ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него
Apolitichen
03 Май 2012 22:34
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
или някакви семейни фирми с по двама трима души
Тъй де, ама някои от тия семейни фирми са собственици на други фирми с две-три хиляден персонал или поне с такова източено ДДС.
от друга страна у нас се учат много специалности като икономика, финанси и др.
Другите са юристи, от Полицейската академия Нали все някой трябва да води сметките на тез "висококвалифицирани" бизнесмени. Не на последно място да ги "вади от затвора", пък ако не става, да променя закона в техен личен интерес. Тъй де, демокрация е - личният интерес над всичко, включително Закона!
nikola_tsanev
03 Май 2012 22:38
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Нищо чудно, докато начело на държавата е високообразован доктор на пожарникарските науки, работодателите ще са такива
Др. Радул
03 Май 2012 22:39
Мнения: 969
От: Germany
Голям си шефе

Натисни тук
Mr.Self-Destruct
03 Май 2012 22:46
Мнения: 1,670
От: Bulgaria
- Как се наричат хората с висше образование?
- Висшисти.
- А тези със средно образование?
- Среднисти.
- А хората с начално?
- Началници
DeadElf
03 Май 2012 22:55
Мнения: 263
От: Bulgaria
Я да кажат форумните умни глави какво е трябвало да направят хилядите хора със средно образование, съкратени от някъде през житейския си път? Може би вместо да направят дребни семейни фирми, опитващи се да си изкарат препитанието сами, е трябвало да увиснат на социални помощи като едни мургави братя или да тръгнат да се спасяват по белия свят? Сиви, полу-сиви или бели, те си търсят място под слънцето и не тежат на социалната система. Вместо да се изказвате иронично от висотата на "високото си образование", замислете се малко. Между другото някой минавал ли е през Пещера или Троян например? Видял ли е в единия град колко дребни фирми за производство на обувки има(или поне имаше до преди 6-7 години), а в другия колко малки мебелни фирми работят? Тези хора също се водят работодатели и вместо да се подигравате, помислете каква друга алтернатива имат те? А така любимите ви фризьорки, за да си отворят фризьорски салон и да увеличат бройката на работодателите, кой университет трябва да са завършили преди това?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: DeadElf
beagle
03 Май 2012 23:03
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
DeadElf мили , от 03 Май 2012 22:55 ,
Не за това е реч . Живеем в 21-я век , а нямаме адекватната му структура на икономически живот . Вж съседната дописка за тежненията на Президент Плевнелиев ...
kaily
03 Май 2012 23:08
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Преди няколко години попаднах на едно чудо, което се водеше госпожата и беше жената на баш собственика. Тя колеше и бесеше и вътреше милиони, които той управляваше благодарение близко роднинство с Р. Овч.
Та госпожата се оказа втора жена на роднината на Р.Овч. На 25 години, завършила техникум по шев и кройка и 8 години преди сблъсъка ми с нея беше станала мис България или някоя от подобните миски. Шеметна кариера - миска-богат ухажор, съпруга на богат ухажор-управител на половината му фирми. С техникум по шев и кройка завършен с частен учител, щото явно по нормалния начин е нямало как.
Та таз госпужа профука за една година 3 милиона юро. Безвъзвратно.
То не стига само да не си образован и да имаш хъс, требе и акъл.
Паисий
04 Май 2012 00:23
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
а условието е заплатите на наетите да са поне 1.5 пъти по-високи от средната за страната

Някой може ли да ми обясни внятно, защо е тази дискриминация от българското правителство към българските специалисти?
Tim
04 Май 2012 00:27
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Каквито работодателите, такива и студентите.
индипеец
04 Май 2012 03:42
Мнения: 14
От: Bangladesh
Време е всички нереализирани генийчета да направят следните две открития:
Първо:Простите хора винаги са много повече от непростите и демокрацията е прост механизъм при който всичко се решава от онези които са повече...
Второ:Тези които купуват труда винаги са много по-малко от онези които продават труда си-България Германия или Намибия-все тая...
Който се е депресирал от гореописаното да пиянства да се депресира и да скача от балкона...ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
Лопатар
04 Май 2012 03:44
Мнения: 916
От: 0
брачеди бъркате
braun100 - не началник, а собственик!!!
Лопатар
04 Май 2012 03:53
Мнения: 916
От: 0
и какво точно сте очаквали като точно това всички искахте, държава изградена на среден и дребен бизнес - 12 класа са повече от достатъчно
в младите ми комсомолски години на това му викаха дребна буржоазия, а другаря Карадинков казваше че тя е най вредна, мъчи се да забогатее за сметка на по-бедните а е безсилна но бързо ичерпва ресурса и не може да прогресира (това последното аз си го измислих другаря Карадинков не стигаше толкова далече просто украсяваше с "мръсна" когато говореше за буржоазия, и това оформено с 3 метра траектория на плюнки с таратор)
Fantata
04 Май 2012 04:36
Мнения: 4,153
От: Bulgaria
Паисий, не дискриминация, а защита. Иначе заплатите могат и да паднат.

И не е шега, просто така е позиционирана вече страната. Имам приятел дето се върна от Канада за да научи SAP и да трупне опит. След 2 години замина за Европата просто да види свят. Последно ми каза, че е нисичко заплащането, ама здраво се забавлява. Ще се помотае още малко и пак в Канада... Просто БГ вече не може да е последна спирка. Това и пиша тук от време на време като ми кипне - трябва да си знаеш мястото, времето и потенциала. Другото зависи от теб... Важи с абсолютна сила за хора, фирми и държави! У нас за последните 15 години само цигански работи, царски изцепки, орташки изпълнения и тиквенишко управление... Е, как да стане?
Brightman
04 Май 2012 04:46
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

Имах един познат (без образование), който казваше, че образованието разваля. И, като се замислих беше прав.
-
Образованието в България (и не само) беше и е преди всичко индоктринация. Система, която трябва да примири и подреди обществото по удобен някому начин. Която залага на най-силният механизъм за налагане на власт - убеждението - "така трябва", "така е редно", "такива са естествените правила по, които ги има нещата", "не може по друг начин", "доказано е от този и онзи" и тем подобни.

И естествено най-възприемчивите към науката, отличниците, стават и най-негодни за реалният живот. Сковани от знания и предразсъдъци, плод на тях.
-
В същото време, най-тепегьозите, дето ритат топка с филия с маз, вместо да залягат над терзанията на литературният герой в светлият му порив, са пощадени. Липсата на знания ги предпазва и от пречките. Това, че не се замислят и не могат да предвидят евентуалните опасности им дава смелост, а това, че не знаят, че някой научно е доказал, че нещо не може да стане им дава възможност да го направят.
---
Така, че тези данни не са изненадващи, а по-скоро закономерни.
ivo kunchev
04 Май 2012 05:09
Мнения: 5,363
От: United States
Паисий, вдяването май не е от силните ти страни.Изисквайки по-високи заплати за наети чужди специалисти, наредбата подтиква бългаският работодател първо да се огледа за домашни(родни) по-ниско заплатени служители...
Gozambo
04 Май 2012 05:26
Мнения: 7,892
От: 0
"Бизнесът не знае от какви служители има нужда, въпреки че се оплаква от липсата на кадри"
..........................................................................
Как от какви? С по-ниско образование от работодателите.
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща