Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономията е майка на мизерията? Само в "Опасен чар"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:104 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
OLDMAD
14 Май 2012 20:53
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Е, не - то бива бъзик с Форума, ама чак толко не бива!
Old_BG
14 Май 2012 21:38
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Що бе адаш?
Ми нека се изходи по въпроса човека!
Види се, че всичко му е ясно, нека пък да го "сведе" до знанието ни.
Ми кво?
OLDMAD
14 Май 2012 21:47
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
'Ми всяка седмица една и съща боб-чорба бе Олди, също като в казармата!
Дори и на Джимо миналата седмица му писна от Красен Станчев.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: OLDMAD
Булгуров
14 Май 2012 21:58
Мнения: 261
От: Bulgaria
Как се разпознават "икономическите шамани" като Кругман от "правилните икономисти" като Ганев? Явно не е по репутацията, броя публикации, работното място или Нобеловите награди. Статията е толкоз пълна с несъстоятелности, че е трудно да се коментира. Но е любопитно високомерието на Петър Ганев, икономист в ИПИ.
Tim
14 Май 2012 21:59
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Не, в Европа няма "остерити". В Европа има провалени държави, които не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот (т. нар. европейски социален модел) и не могат да си платят сметките.


Браво на автора!
Капитан Немо
14 Май 2012 22:05
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
...Всички помним думите на героя на Тодор Колев в комедията "Опасен чар" (1984): "Икономията е майка на мизерията"...

Помниш - дръжки, та ти не си бил роден, бе момченце....
Иначе щеше да знаеш и други поговорки и умни мисли. И най-вече тази за Настрадин Ходжа, дето таман научил магарето си да не яде, че взело че умряло.
Та така и с "остерити"-то (еб@си думата - ми пиши "икономии", бе, момко!) - икономиите са хубаво нещо, ако имаш мегдан да ги правиш, ама ние помним и други приказки - "на босия - цървулите"...
Изобщо - ходи понаучи малко фолклор (да не се бърка с чалга) и тогава давай акъл за икономии, остерити, щрауси, острилки и прочее купешки думички.
Ма верно екземплярите от ИПИ с конкурс ги избират да са хем умни, хем каъдрни, хем патки да пасат...
Manrico
14 Май 2012 22:06
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Дори и Кругман си каза в блога, че с черпака не трябва да се насипва произволно, а само когато икономиката е в liquidity trap, т.е. само в САЩ, където това се случвало. За Европа напоследък хич не вика да се насипва, ами да се излиза от еврото, щото с тези социални традиции и профсъюзи само девалвация може да доведе до конкурентноспособност - ама ние това си го знаем още от Фридман и примера му с лятното часово време.
emacs
14 Май 2012 22:14
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
Авторът внимателно заобикаля темата за необходимостта банките да понесат загуби заради неразумните заеми давани десетилетия на държави. А това е мноо важно - банките и инвеститорите ще трябва да се опарят много, за да внимават в картинката следващия път. Това ще доведе до повишаване на лихвените равнища глобално, но и без това няма да мине. Ниските лихви само помпат балон след балон. Изобщо авторът пуца само по някои от тезите на Кругман, а за други се прави на разсеян.
Firmin
14 Май 2012 22:14
Мнения: 33,549
От: Bulgaria

Естония и Германия правят икономии, стягат бюджетите си и се справят добре.


Странно, обаче немският избирател не мисли така и кака Ангела го отнесе на местни избори, както никой не го е отнасял от войната насам.

Десняшкото кречеталце да вземе да ни разясни що е "правене на икономии", "стегнат бюджет" и "справяне добре" на родна почва. Не "върху примера на Естония и Германия". Щото и там нещата не са такива, каквито ни ги представя. Тук е Родос, тук скачай, момче!

В добавка нека ни обясни ученото тези митични сърдити пазари, с които ни плаши, как ще вземат ... на босия цървулите, на неукия знанието, на гладния хляба, на болния здравето, на безработния работата и накрая - на мъртвия живота как ще да вземат.
Krivcho
14 Май 2012 22:16
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
Това творение на "икономическия анализатор" е много далече от действителността в България.Тия внушения за излизане от кризата чрез икономии и рестрикции ги слушаме вече 4 години.Не само ги слушаме,а и ги изпитваме на гърба си.Аман от икономически шарлатани.
Heat
14 Май 2012 22:19
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Като цяло държавно наливане в различни области е дискусионен въпрос, но необходимостгта от даване с голям черпак в родното икономическо образование е повече от очевидна.
бонго-бонго
14 Май 2012 22:23
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Manrico
14 Май 2012 22:06
kaily
14 Май 2012 22:23
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Радвайте се, че са купили сал една колонка.
Old_BG
14 Май 2012 22:29
Мнения: 22,342
От: Kiribati
о необходимостгта от даване с голям черпак в родното икономическо образование е повече от очевидна.

Ха, мчи малко ли сипват с черпака бе Хитко?Сипват, сипват с големия, ама то -се в пясъка.
Спомням си по мое време /на следването/ ВИИ беше като пансион за отпаднали от другите ВУЗ-ове, тих безгрижен пристан - "Болница на края на града", сега стана май най големия институт, че и с филиали Божем и в Куртово койнаре.Е какво повече?
Бе то бива, бива , ама да сипваш пари в наукообразност, дето в световен мащаб не могат се разберат гуровците -единия вика "сипвай", а другия -"спирай", е...?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Old_BG
Meto ot Interneto
14 Май 2012 22:33
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Добре, и с чувство за хумор даже
nikola_tsanev
14 Май 2012 22:43
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Спомням си по мое време /на следването/ ВИИ беше като пансион за отпаднали от другите ВУЗ-ове, тих безгрижен пристан - "Болница на края на града", сега стана май най големия институт, че и с филиали Божем и в Куртово койнаре.Е какво повече?


Олди, по мое време(на следването) лафът беше: В Дървеница има един институт(МЕИ) 3 техникума - химически, икономически и геоложки и едно горско училище
комар
14 Май 2012 23:15
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
kaily Радвайте се, че са купили сал една колонка.


сал една тук - ама колко още са им купили по всевъзможните родни средства за масово осведомяване…

за 2011 г. баш шаманите са отчели 450 (!) "медийни изяви"...

Натисни тук

апропо, редакцията на в. Сега милостиво ни е спестила оригиналното заглавие на този ИПИ-опус:

Шарлатаните и икономиката

Натисни тук
плямпало
14 Май 2012 23:25
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
повече или по-малко държава по време на криза?
Ааа по време на криза, се тича до държавата нали. А преди това се крещи за по-малко държава. В управлението няма вакум. Ако има по-малко държава, ще има повече корпорации. Това трябва да се знае от народонаселението - кой да кара влака - правителстовото върху което избирателят има дори и малък но все пак контрол или корпорациите, върху които избирателят няма никакъв контрол.
плямпало
14 Май 2012 23:30
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
Пазарите не се занимават с интелектуални битки, а просто инвестират пари - покажеш ли нестабилност, веднага те наказват!
А къде бяха тези все-справедливи пазари преди кризата. Защо тези все-обективни пазари допуснаха кризата?
Това е основното послание на Германия - стабилни финанси и структурни реформи.
Тези структурни реформи и стабилизарне на финансиите кой ги прави - пазарите или държавата.
Доста каша е забъркана в тази статия.
babavijaga
14 Май 2012 23:48
Мнения: 2,119
От: Bulgaria
Имаше един пишман - икономист - Георги Ангелов. Кога ще се появи?
Apolitichen
15 Май 2012 00:12
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
В Европа има провалени държави, които не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот
Не беше ли рИването за "по-малко държава"!? Ей на, сега държавите са провалени, сиреч хич не е останало държава . Стабилни публични финанси се оценяват от някакви виртуални пазари, вместо от избирателя. Значи либералната икономика е победила, хвърляйки всички в криза. Либерализмът ни направи богати като смъртта - погребва ни с всичките ни богатства, които иначе не забелязваме, улисани в работата.
Срам не срам, да попитам, що е туй "стандарт на живот"? Няма го в листите на борсите, сиреч няма цена и не струва нищо на държавата. Пък нали инвеститорите били давали работа и повишавали били стандарта на живот. Да не би грешката да е в инвеститорите (инвестирали са в дробене на каменяк вместо в създаване на тухли)?
Другото, което не зная, е как се поддържа естествено създаден стандарт на живот. Да не би де се натирват хората по пещерите докато естествено се стандартизират!? Или се натирва само "висшата класа", щото хем е по-бързо (с висока производителност), хем средната ще се увеличи, де била уж крепяла обществото?
Ама съм склонен да се съглася с автора, че държавите не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот на банково-финансовата система. Банките действат като антибиотик на икономиката, но високата доза убива, дори самоубива (Лемън Брадърс). Винаги се опира до печатане на пари и проваляне, ако не на банката, то на държавата, дето й печата парите.
Добави мнение   Мнения:104 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »