Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ерин Брокович и с. Бисер
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
lollymagic
30 Май 2012 19:29
Мнения: 46
От: Bulgaria
няма такива адвокати, защото за целта трябва да работи поне на 50% прокуратурата и съда , за всички е по- изгодно да вземат парите и да си траят а за прокурорите в случая да си траят и да се развиват в професията , wellcome to bulgaria
Yantar
30 Май 2012 19:46
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
И когато на държавата й се наложи да се бръкне с 33 милиона за обезщетения, следващия път ще помисли много добре, преди да остави 6 години язовир с пукната стена.
Четох до тук. Каква държава ви гони? Държавата не е субект като PG&E та да е виновна и след това да плаща каквото и да е било. Тя е средство, чрез което (поне на теория) най-достойните и образовани ръководят нашето общество. И те се сменят на всеки 4 години. Те харчат чужди пари за чужди нужди - съвсем не като акционерите на PG&E, които ръководят компанията. Това което българския народ не успя да вдене за 22 години е че в демократичните държави вината ВИНАГИ Е ИНДИВИДУАЛНА. Не на някаква група. Не на "държавата". А на конкретни хора. И те следва да се подведат под отговорност. Едно истинско журналистическо разследване щеше да посочи всички виновни. А едно истинско гражданско общество щеше да промени правилата та да може всеки с ръководна роля, да поеме подобаващата отговорност. Но ние такива неща нямаме.
komar1
30 Май 2012 20:12
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
Е ха де!! Защото толкова време мина, а прокуратурата не е казала- кой юридически е собственик на язовира???
AliBabah
30 Май 2012 20:37
Мнения: 531
От: Bulgaria
Е ха де!! Защото толкова време мина, а прокуратурата не е казала- кой юридически е собственик на язовира???

Ако беше физическо лице, фирма или община, досега вече щяха да го развяват като знаме за индулгенция.
Така че остава да е последния възможен собственик - някое министерство.
rashkoff_04
30 Май 2012 21:03
Мнения: 488
От: Bulgaria
Заглавието нещо бърка, все едно гражданите да съдят господ-бог за земетресенията.
Luca
30 Май 2012 21:46
Мнения: 1,597
От: Bulgaria
Пореден слаб материал на този автор (тази авторка).
С такъв задълбочен анализ и с този стил да опита в някой сутрешен блок.
Успех!
Brightman
30 Май 2012 22:37
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Статията е пълна с принципни неразбирания. Като почнем от национални културни различия и ценности, различия в правна система и традиции и свършим с разликата между фирма и държава.
-
Българите съдят фирми. Съдят "Топлофикация", "Мтел" и "Глобул". И ще продължават да го правят. Просто защото мениджмънта на тези фирми не оставя друг избор. Иначе българинът е разбран човек. Той иска да реши проблемите, а не да ги създава. Поне тези от българите, които не са с психични отклонения. Иначе превъртелите умират да се съдят, само и само да си осмислят живота. Пък и ако са алчни, което също е елемент на психическа нездравост... мале, мале.
kaily
30 Май 2012 22:51
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Този път за авторката
Danibus
30 Май 2012 23:32
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
До сега написаното от форумците тук, показва пълно неразбиране на материята. Казвам го със съжаление и не от стремеж да се заяждам, така, че не ме нападайте. В статията се визира не наказателната отговорност, която следва да се носи от виновните физически лица(естествено ако има такъв състав на престъпление), а за гражданска отговорност на държавата и общините. Впрочем доста често държавата или общините могат да бъдат субект носещ такава отворност и това е регламентирано в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Чл. 1. от този закон гласи, че държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност, като предявените исковете се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс, респ. и във вр. с чл.45 от ЗЗД.
Сега, друг е въпроса дали за конкретният случай са налице всички изчерпателно изброени в закона предпоставки(вкл. и последната визирана в чл.1 от закона) за носене на такава отговорност и дали един евентуално предявен иск по този ред би издържал в съда. Тази преценка би могла да бъде направена единствено от човек, който се е запознал детайлно с абсолютно всички конкретни данни и обстоятелства и събраният доказателствен материал/протоколи, свидетелски показания, различни видове експертизи, административни актове и т.н и т.н./ За съжаление никой от нас към настоящия момент не разполага с конкретната информация в нейната цялост и с всички събрани доказателства. Естествено не изключвам и търсененото на наказателна отговорност от физическо лице, което е осъществило деяние съставомерно по НК, ако са налице такива данни. Така, че с общи приказки този казус няма да го разрешим, пък и не всеки става за тази работа.
Все пак извинявайте, ако съм засегнал някого.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Danibus
Luca
30 Май 2012 23:46
Мнения: 1,597
От: Bulgaria
Колега Danibus
Обърка ме с тези 'Административнопроцесуални' нещица. Замаях се. Пиши до редакцията следващия път да те включат като обяснителна записка към подобни материали.
Живи здрави!
Danibus
30 Май 2012 23:50
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Какво да направя, като много от фактите в живота ни се урегулират по подобен начин. Такъв е живота погледнат от друга гледна точка.
Зе Мария
31 Май 2012 05:40
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Ужас, ужас, ужас! Направо Ужас Ужастиковски!Някои хора си прекарват целия живот в някакъв свой, измислен свят, все едно са героини от стъклен дом.
Чукча!
31 Май 2012 06:29
Мнения: 408
От: Bulgaria
Автора явно го влече научната фантаскика и не познава нито един български адвокат, нито пък се е обръщал за "услуга" към такъв. Това че не познава закона за адвокатурата и в частност раздела с възнагражденията на адвокатите е повече от очевидно.

Такъв мечтан адвокат в БГ нема и нема да се намери.
Защото всички за свързани с държавната машина - бивши ченгета, съдии, прокурори, сътрудници и т.н.
- Е кой реше клона на който стои?

Възнаграждението на адвоката в БГ не зависи от резултата от делото - това е по закон. Така е гласувала държаваната машина.
Плаща се предварително и то по таблица и минимално заплащане. Не може адвокат да вземе по малко от минималното, ното да работи без пари.
- Е кой се интересува от резултата, когато е взел парата? - "човеко взе парите и каза - ще видим"

БГ Адвоката е продажно същество, освен това няма начин да го осъдиш за некъдърност.

Така че Ерин Брокович няма скоро да мине през с. Бисер, нито през с. БГ.
profesionalist
31 Май 2012 06:39
Мнения: 648
От: Bulgaria
Единственото спасение от ураган и земетресение да имаш застраховка.Ако немаш такава си плащаш от джоба като поп.Държавата компесира само държавна собственост.Училища полицеиски и садебни згради.
NikB
31 Май 2012 07:33
Мнения: 80
От: Bulgaria
Ако се абстрахираме от неточностите в аналогиите (уверен съм, че не са случайни - СЕГА поддържа добрите манипулативни традиции на тоталитарния печат), та, ако се абстрахираме от глупостите в статията: ВСИЧКИ ИСКАМЕ да живеем в бяла правова държава, а не в ПОСТ_ТОТАЛИТАРЕН кенеф.
Това няма как да стане, докато комунисто-мафиотите са на почти всички нива на държавно управление.

Все едно авторката да разкаже как русначетата осъдиха СССР заради Чернобил.

Трябва BBC да дойде и да направи разследване - в посттоталитарния кенеф няма дори незавсисима журналистика.

ЛУСТРАЦИЯТА е лекарството (а политиката на СЕГА не е в тая насока).
mick
31 Май 2012 08:08
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Държавата - това са данъкоплатците. Какви са тия напъни на журналистите да взимат пари от данъкоплатците? Те явно не са данъкоплатци.
Отделно трябва да се въведе принцип - държавата не може да греши - все пак това са българските данъкоплатци. Виновни са чиновниците. И те трябва да са отговорни за несвършената си работа. Т.е. този който отговаря за язовира да си понесе отговорността.
Щото откъде на къде, аз като данъкоплатец ще давам пари затова, че някакъв чиновник не си е свършил работата?
mick
31 Май 2012 08:12
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Крайно време е да се разграничи държавата, която е на всички българските граждани и данъкоплатци, и калпавите чиновници които гледат само да си взимат заплатата и нищо да не вършат. След като даден чиновник е допуснал такова бедствие - ами да си понесе отговорността и да влиза в затвора ако трябва. Сега чиновниците си подават топката и накрая все българският данъкоплатец плаща, а те си прибират заплатите и ни лук яли ни лук мирисали. Че и бонуси взимат.

Стига с това държавата е виновна. Не. Виновни са чиновниците които са отговорни за организиране и изпълняване на съответната работа.
Benedicta
31 Май 2012 08:53
Мнения: 17,577
От: Bulgaria
А след това щеше да им помогне да осъдят в граждански процес нехайния собственик на язовира - българската държава - за смъртта на техните близки и за разрушените им домове.


Тц...това няма как да стане.
По утвърдената практика на българския съд, виновни щяха да се окажат хората от селото, които са знаели от цели 6 години, че стената е пропукана и не са изнесли къщите си на по-високите и безопасни баири около селото.

Чукча!
31 Май 2012 06:29
За хора, които за пари са готови да защитават педофили, убийци, изнасилвачи и прочие извратеняци , си се изказал доста меко...
Калки
31 Май 2012 08:53
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
И когато на държавата й се наложи да се бръкне с 33 милиона за обезщетения, следващия път ще помисли много добре

Глупости.
Има едно тотално неразбиране, едно персонифициране на "държавата" като нещо, различно от нас, поданиците й. Съзнателно употребявам "поданици", който иска да се сеща защо.
Държавата не мисли, мислят чиновниците. И те са съвсем наясно откъде се вземат 33 милиона, когато някой осъди митичното животно държава - планират се в бюджета за следващата година и се прибират от поданиците, вкл. и от онези, които са я осъдили.

Виж, с фирмите е друго, поне на теория. Макар че и там онези, които са в повече или по-малко монополно положение, могат да си 'избият' такава присъда чрез крайните цени.
Елен
31 Май 2012 08:58
Мнения: 964
От: Bulgaria
Пак добре. Можеше, Титаник край с. Бисер. А що не и Мартин Лутер Кинг от с.Бисер.
Или калта пречи на новата Ерин Брокович да влезе в роля?
Danibus
31 Май 2012 09:34
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Не знам за село Бисер, но колко "бисери" изръсихте до тук не е верно. Пък и човек да ви има самочувствието да коментирате толкова самоуверено неща от които ама нищичко не разбирате. В цял свят държавата, респ. местната власт отговаря за нанесени вреди на граждани и ЮЛ. Друг е въпросът, че след това има право на регресен иск насочен към съотвените виновни длъжностни лица. Коментарите по Закона за адвокатурата са смешни и няма въобще да ги обсъждам. Адвокатите изпълняват една много важна функция в обществото ни, но като съдя по коментарите ви едва ли искате да го разберете. Иначе "професионалисти " или"калиннки" много се изявяват тук и там по цялата наша територия, а в последно време пеимуществено и в държавното управление. Хайде, давайте!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Danibus
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща