Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Мутренските времена се върнаха! Още по-мрачни от преди!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:135 « Предишна Страница 5 от 7 3 4 5 6 7 Следваща
Данчооо
30 Авг 2012 11:41
Мнения: 1
От: Bulgaria
Няма как Бойко да се срави. Все пак той стои в основата на всичко. От години превзема България. Почти всичко е вече негово. Докато правителството не бъде премахнато всичко ще става все по зле. Този БОЙКО трябва да е в затвора от много време, а не в парламента, както и неговите слуги Цветанов, Дянков,Мирослав Найденов, Фидосова, ПРЕЗИДЕНТЧЕТО :Д и много, много други. Но докато само си пишем във форомите това няма да се случи, трябва да излезем по улиците. Все пак ние управляваме България, ние сме народа, ние сме гласа на Булгария !!!
Firmin
30 Авг 2012 11:43
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Не, не се върнаха мутренските времена, не. Това е нов, качествено нов, етап от развитието на българската мутризация. Това вече не е паралелен свят, нито ъндърграунд. Това е ... Светът ни. С поставянета на мутрата Борисов и шайката му павиани начело на изпълнителната власт в страната криминализацията на българския социум постигна завършеност. Гилдия, еснаф, съсловие, както и да го наречете, българският ъндърграунд защити блестящо правото си на съществуване. Триумвиратът на "попа, даскала и кмета", мил, роден и патриархален, в модерните времена се замени с нов, в който вплетени в обща прегръдка мутри, държавна власт и медии за възяхнали същия този социум и вяло го ръгат с пети в дръгливия леш. "Ум царува, ум робува, ум патки пасе", драги ми сънародници. Прочее, опичайте си акъла.
Васик
30 Авг 2012 11:46
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Брайтмане,
Пълни глупости говориш. Кой уби полицая пред дискотека пред Народното събрание? Учителката ли?
Brightman
30 Авг 2012 11:49
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Кой уби полицая пред дискотека пред Народното събрание?

Как кой. Цветан Цветанов лично. Щото не е куневист, а следователно е лош.
Васик
30 Авг 2012 11:57
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Брайтмане,
Виждам, че си много адекватен, щом впечатленията ти от МВР са основани на кражба на портмоне, а убийство в центъра на града те развеселява. Сигурно много си се смял след атентата в Бургас. Тогава думите ти бяха, че взривът е дело на опозицията.
Yankov
30 Авг 2012 11:57
Мнения: 3,370
От: Bulgaria
Брайтмен, аз наистина съм засегнат.
Толкова да съм тъп, че да не видя как сигурността в държавата се е подобрила и как главата на организираната престъпност се търкаля по мегдана на нашето село.
BiBi-an
30 Авг 2012 11:58
Мнения: 7,665
От: Bulgaria
Ама това все пак е портмонето на жена му, пък полицая не му е никакъв.
Brightman
30 Авг 2012 12:02
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Васик,
кражби и убийства винаги е имало, има и ще има. Това си го набий. Разликата бе, е и ще бъде единствено в това как държавата подхожда към тях. По това ще съдим за нея и нейните министри.
-
Какво не си доволен от държавата в подхода й спрямо конкретното убийство което повтаряш ?
Oraсle
30 Авг 2012 12:07
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Дянков е виновен че учителки обирали банки? Е, значи идеалната комбинация сигурно изглежда така - финансов министър Орешарски и вътрешен - Цветанов.
Нищо чудно точно това да се получи след изборите.

Васик,
маргаритка2
30 Авг 2012 12:10
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Като прочетох тази дискусия и останах с впечатление, че целокупният народ се е разделил вътрешно на две - на дянковисти и цвъцници. Дянковистите лоши хора, но късметлии, цвъцниците - добри, но каръци. Обединява ги само футболът.

Всъщност аз споделям мнението, че времената са си мутренски, но не и че са по-мрачни от преди, тъй като Слънцето огрява по няколко общини дневно и облъчва с надежди и мечти.
Васик
30 Авг 2012 12:12
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Брайтмане,
Намеквам ти, че Цветанов толкова е стреснал престъпността,че убиват полицай в центъра на София. Намеквам, че вечерта преди убийството в Катуница полицаи са казали на Христови да си оттеглят жалбата срещу цар Киро. Това ли са ти успехите на ГЕРБ?
Mrx++
30 Авг 2012 12:50
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Сега, Цецо Цветанов трябва единствено да бъде поздравен. За пръв път имаме, повече или по-малко успешна, но реална борба с престъпността. Не съм стерилен и имам контакти с всякакви хора. Тези, които го мразят са точно хората на които пресече криминалният "бизнес". И нямам предвид формалности, а реален криминален бизнес с източване на ДДС, наркотици и подобни.
-
Brajtman, кво става с теб бе момше. Темпратурите се нормализираха, а ти все още не можеш, все още си размекнат от силното слънце. Я се напръскай със студена вода.Къде ги видя тези успехи срещу престъпноста у Цветанов. А в един седмичник се намекна, че Бокаата е назначен за главен секретар след подкуп на СИК. Имало е заповед за Кирил Миланов, но била скоропостижно отменена.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
Don
30 Авг 2012 13:04
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Снощи в една от темите на форумците пуснах тези мои разсъждения, но сега виждам, че мястото им е тук. Ето защо изтрих там постинга и го предлагам тук на вниманието ви.



Диктатура на посредствените


Трябваше да дойде двайсет и първия век, за да се роди доктрината, че не най-достойните, не най-добрите трябва да управляват държавата, а че е време и други да се заемат с тази дейност. Чиста случайност е, че в България това се оказа формацията ГЕРБ.
Да се вини само Бойко Борисов за ставащото у нас не е много умно, пък и не е много продуктивно. Той не е едноличен диктатор, не той управлява в истинския смисъл на думата, той даже своите мутри не може да озапти – отделен въпрос е дали иска. Единствената реална роля, която му е отредена – и той я играе много успешно - е да представлява политически едно безпрецедентно размножило се паразитно съсловие, което, благодарение на него, се конституира и се намести във властта като управляваща каста. Непрекъсващата клоунада на премиера имаше за цел да прикрие процеса на завземане на цялата власт от тази невзрачна кохорта.
Този процес беше проспан от цялата опозиция. Нещо повече – проспан беше от цялата нация. Нещо още повече – цялата нация живее с илюзията, че режимът не стои твърдо на краката си, че е нещо неустойчиво, че е нещо, което с наличните демократични процедури ще бъде премахнато. Няма нещо по-далеч от истината. Режимът стои твърдо на краката си, овладял е всички властови и икономически лостове и даже може да си позволи да жертва някои от най-одиозните си и емблематични фигури, включително и от най-високо ниво.

На кого това е изгодно?

Това общество вече не е демокрация. Това общество вече е диктатура от съвършено нов тип – диктатура на посредствените, на невзрачните, на отритнатите, на неспособните да се впишат в нишите на демократичното съжителство. Тези лумпени са директните печеливши от режима на ГЕРБ. Смисълът на това управление е формиране на такава политическа структура на обществото, която да е адекватна на социалната стратификация в него. И тази адекватност е гаранцията за стабилност на режима. Докато в самата тъкан на социума не протекат процеси на промяна, на осъзнаване на съставляващите го класи, Борисов няма от какво да се опасява, освен от възможността тълпата да залюби някой друг, още по-адекватен ней. Но като имаме предвид природната харизма на ниво „и двамата сме прости“, такъв катаклизъм едва ли ще се случи.
Тук трябва ясно да кажем, че не ГЕРБ създаде декласираните лумпени. Обратното, лумпените направиха възможно създаването на ГЕРБ. Днес посредствените са победители. България е тяхна – изцяло. Количествено те не са мнозинство, но е безспорно, че те доминират обществената сцена, натрапвайки и своите правила, без да се съобразяват със законови норми. И формално, и по същество, те са политически управляващата класа. Получили веднъж политическата власт, те се разпореждат с нея като с военен трофей. И няма да я дадат иначе. Защото лумпенът други процедури не знае.
Когато чуеш от трибуната на Парламента как лекари са виновни в смъртен грях, неволно се сещаш как от същата трибуна са били винени никола-петковисти, социал-демократи и всякакви „вредители“на Народната власт. При цялата, изглеждаща идентична, логика на омразата обаче същността на двете диктатури е много различна. Усилието, с което бе внедряван социализма в България, целеше да се привнесе на порции индустриален, „западен“ тип модернизъм в единствената производителна сила тогава – селянинът. Доколко е било успешно това начинание и доколко методите са били приемливи, е дискусионен въпрос, но е факт, че основната съсловна структура на оная диктатура съставляваха класово осъзнати люде и действаха съобразно интересите на класата си – колкото и неприемливо сега да изглежда това.
Днес обаче всички стари съсловия деградираха, а нови така и не успяха да се формират. Рухнаха обществени връзки, професионални взаимоотношения, културната тъкан е проядена непоправимо, а научната общност е ликвидирана за поколения напред. Днес всеки обществен вектор е изпълнен с готови на всичко социални инженери, за които нямат никакво значение нито правните рамки, нито нравствените ограничения. Ни Божии, ни земни закони властват над Конан Варварина.

Но откъде се пръкна този монструм? Кое го породи?

„Строителството на социализма“ се нуждаеше от работна ръка. Естествено от селото, нямаше друг ресурс. Примамени от по-успешна реализация в града и прокудени заради дивашките изстъпления от село, тълпи озадачени и уплашени хора стъпиха по павираните улици, започнаха да усвояват далеч по-модерен начин на живот. Къде повече, къде по-малко успешно. Две поколения бяха нужни на градската среда, за да ги смели и формира по свой образ и подобие. Но и те не стояха на едно място, повечето активно търсеха пътя за своето вписване в тази среда и успяваха да се реализират в градски измерения. Имаше и карикатури, разбира се, но беше общо убеждението, че подобни уроди са само карикатури и не могат да бъдат нищо друго освен карикатури.
Но преди двадесет години се случи нещо друго. В градовете с изстрели, отвличания и рекет нахлу карикатурният урод, лумпенът, наглият престъпник от организираните банди. Само за едно поколение той успя, при пълното бездействие на властите, да подчини и да затрие и градската, и селската култура и да ликвидира стогодишните политически достижения на нацията. Престъпното подчиняване на всяка обществена дейност е факт, учудващо е само защо той не дере никому очите. Процедурите са вече само видимост, камуфлаж, зад който се крие тоталната власт на организираната престъпност. Във всички времена, във всички ойкумени криминализацията на обществото означава само едно – социална деградация, връщане към архаични порядки, към най-първични форми на социални отношения, основани на насилие и грабеж.
Инстинктът кара тези примитиви да се сбират в глутници и да търсят покровителство от властите. И когато попаднат на „своя“ режим, те ще го бранят на живот и смърт. Защото това е техният режим. Престъпността превзе държавата, като не пропусна да смачка обществото. У нас вече не съществува институция, която да не е смъртоносно инфектирана от криминала. И поради тази деградация не съществува никаква разлика в нравствен план между кварталния дилър на дрога и министъра, който лобира за частен интерес – и двамата са лумпени, пяна, изплувала незнайно защо на повърността.
У нас обществената структура все повече заприличва на колониална. Две нива – колониална администрация и население. „Колониалната администрация“ – това е оня крадлив лумпенско-мафиотски елит, поставил под свой контрол всички структури на държавата, за да преразпределя в своя полза продукта, произведен от населението. А самото „население“ – механически, уви, сбор от изпаднали в нокдаун производителни съсловия, съвършено лишени от професионална, социална и политическа защита. Единствената позволена функция на населението е да обслужва паразитиращия елит.
Конфликтът между тези две структури е основното противоречие в съвременна България. Ако то не се реши, не би могло да се отговори и на онези огромни исторически предизвикателства, които чукат на вратата ни.

Какво ни чака?

Казват, че корупция има навсякъде. Въпросът бил да се държи под контрол, в поносими граници. Само че у нас инфекцията е отишла толкова навътре, че общественият ни организъм е отслабен до степен да не може да се съвземе с традиционния набор демократични процедури. Вие как виждате мафиотът да сдаде доброволно, в резултат на избори, даром получената възможност да господарува над робите, които го хранят, издържат до девето коляно и му купуват вила на Лазурния бряг, за която даже вождовете от Политбюро не са и мечтали?
Такава вирусна атака върху едно отслабено общество завършва бързо и печално. Обществото загива, а заедно с него загиват и тези паразити, които го подяждат отвътре. Добре би било ако имахме някакъв ресурс - нефт, газ или някоя златна руда – бихме изкарали някое и друго десетилетие, експлоатирайки този ресурс, докато диктатурата на лумпените експлоатира нас. Но нямаме. Не сме Ирак, Сауди Арабия или Клондайк. Значи надеждата на отложена смърт е призрачна.
Има още два ресурса, от които, изземвайки ги, престъпният елит може още известно време да паразитира върху населението – собствеността върху жилищния фонд и земята. Това са последните ваучери, които благодарното население се готви да отдаде на елита. След тях – мрак. Въпрос на няколко години.

Какво да се прави?

Наивно е да се мисли, че нашето общество ще се измъкне от тази клопка по еволюционен начин, ползвайки демократичните процедури. Криминалните режими са самодостатъчни и без натиск не биха се променили за нищо на света. Въпросът е в това – дали да се оставим да разграбят и последните капки от ресурса и да се отдадем на волята на случая или да управляваме по някакъв начин настъпващия крах и така да избегнем най-мрачните му последици?
Първото е предизвестена гибел, а второто предполага режимът на лумпенско-мафиотската държава да бъде премахнат, преди да е свършил ресурса.
Може би някой знае начин това да стане в рамките на сегашната Конституция?
Nostradamus
30 Авг 2012 13:08
Мнения: 3,641
От: Bulgaria
"мутренските времена никога не са си отивали, че да се връщат. По повечето застроени и съсипане места по морето нещата стоят така - лъскави ръмжащи коли, пръдли с 2 грама мозък, с изрусени коси и 2 кила ПВЦ в сутиените, тътнеж на чалга и смрад.Тоже красиво, сказал пулеметчик и начал стрелять !" - За съжаление - горчивата (100%‌ )‌ истина ... Нормално за Мафията, която си има Държава !

В Историята, уважаеми Don, такива промени на Системата (статуквото ) са ставали най-вече по революционен път, а не еволюционно и в рамките на подготвената от Мафията (в нейна услуга ) Конституция ...
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Nostradamus
beagle
30 Авг 2012 13:19
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Добре е да уточним понятията . Сторим ли го , ще сетим че биваме в Капитализма от времето между Стамболийски и "Звено" , с нова емблема от много звезди и ... отдавна изтекъл срок ... Добре сме и не настояваме за Политическа реформа ...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
На_казан
30 Авг 2012 13:22
Мнения: 507
От: Barbados
Аз не мога да разбера какво толкова се възмущават хората ... Ама, мутри имало, пълно било с курви, шумно, чалга, кортежи, няма канализация, общинта са корумпирани, бойко е лош ...
Ама вие не разбрахте ли? Ако не сте го разбрали, набийте си го в главите:
Тука е така!
И така ще си остане, завинаги.
Don
30 Авг 2012 13:27
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Не мога и да си помисля, драги Nostradamus, да си просвоявам някакви прогностични способности.
Но Вие сте показал пътя. Аз просто не бих могъл да го изрека, но по всичко изглежда, че сте прав.
Firmin
30 Авг 2012 13:34
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Don
30 Авг 2012 13:04
Мнения: 9,037
От: Bulgaria


Don, много силен текст!

Първо, застъпвам се газетата да го публикува в хартиеното издание, разбира се ако и ти си съгласен.
Второ, предлагам да го върнеш в темите на форумците, но като самостоятелна тема, за да го обсъдим.
Трето, имам въпроси, бих искал да разшириш анализа си в определени части от него, в същия контекст.
Firmin
30 Авг 2012 13:39
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Само за едно поколение той успя, при пълното бездействие на властите, да подчини и да затрие и градската, и селската култура и да ликвидира стогодишните политически достижения на нацията.


И първият ми въпрос, още тук, е защо това, което наричаш "градската и селската култура", се оказа тъй неспособно за съпротива срещу ... посредствеността? Защо елитите, ако е имало такива, избраха да се репродуцират, дори и на чисто биологическо ниво, навън. Защо не се бореха за страната си, за градовете си, за селата си? Защо?
intel_inside
30 Авг 2012 13:44
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
получили веднъж политическата власт, те се разпореждат с нея като с военен трофей

това ще се излекува когато бъдат наритани обратно по дупките от които са изпълзяли.

пълно социално отрицание. мерзавци са - заслужават си да умрат в мъки и мизерията която сами си създават, независимо от всички алчни кръстения "ама ние истинските"

Проблем:
лумпенизираната прослойка е идеална за полит манипулации - лесно купувана, евтино продавана, още по лесно заблуждавана.
Ерго - едните хранят другите: малките дерибействат по улиците - големите въртят далаверата легализирана от малките?

Как ще се реши това?
Аз поне не знам, но един от вариантите е партия позволила си да флиртува и да привлича социално опасни лумпени и глупаци, да бъде отсвирвана от нормалния избирател. Партия или политическа сила позволила си да постави два цигански (или лумпенски) гласа пред гласа на един работещ - да получава само лумпенския вот. Да много са. Не, гарантират само "дългата скамейка професионалисти" на ГЕРБ.
В средно и дългосрочен план - такова обединение ще се саморазпадне поради неспособност да се изхранва - съществуването на лумпенската прослойка е възможно само благодарение на симбиоза.
Най Голяма Опасност?
Политически организации които си позволяват игра която позволява смесване боклука с нормалните хора и едва ли не оправдаваща кретените. Това гарантира дълга и успешна диктатура на цървула.

Добави мнение   Мнения:135 « Предишна Страница 5 от 7 3 4 5 6 7 Следваща