Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Снимката с диктатор носи слава, но има горчива цена
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:51 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Mrx++
14 Яну 2013 18:11
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
напротив, всички исторически данни и факти показват, че Сталин се е готвел за настъпателни бойни действия. Хитлер също е бил наясно, не е имал избор и го е нападнал пръв.
Хе, хе, хе, откъде ги избаца тези исторически данни бе... От Суворов. Няма никакви такива исторически данни, те са само от булевардната историческа литература, дето се е загнездила в празните ви глави. Всички около Сталин казват, че той се 3е страхувал много и е гледал да избегне една война с Германия или поне да я отдалечи. Вместо да четеш глуповетините на Суворов, чети Жуков.
Ловкия
14 Яну 2013 20:12
Мнения: 56,087
От: Ghana
И защо Жуков, бе?
Пако
15 Яну 2013 08:40
Мнения: 237
От: Bulgaria
Да бе, да. Хитлер превантивно нападнал, защото е знаел че Сталин е щял до го нападне. Дъвка за малолетни.
То и САЩ нападнаха Йрак, тъй като Ирак се е готвел да ги нападне с ОМП. Нал тъй ?
Сиреч нападаш която си страна пожелаеш и казваш, че те са искали да те нападнат, а ти си чист като сълза.
Кртмвк.
ГОШОГОШЕВ
15 Яну 2013 11:03
Мнения: 683
От: Bulgaria
Mrx++
Ама Суворов е по интересен бе Всичко звучи като роман А за тези които се интересуват сериозно, трябва хубаво да прочетат историта на Полша периода 20 -39 г и лесно ще разберат защо поляците са го отнесли и от Запад и от Изсток едновременно И тъй като сега от време навреме правят същите забежки /напоследък по-малко /може да има пак съместен парад някъде из Полша не военен а икономически
Breitling
15 Яну 2013 13:52
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Няма никакви такива исторически данни, те са само от булевардната историческа литература, дето се е загнездила в празните ви глави

очевидно в твоята пълна с нищо глава пък се е загнездила единствено червена пропаганда.
Попитах защо Сталин бързо и припряно унищожава дълбоко ешелонирана отбранителна линия по цялата си западна граница. Това е от нячалото на 1941 г до към април същата година? Това не са исторически данни, това са факти. ти имаш ли представа какво означава организиране на дълбоко ешелонирана отбранителна система, започваща от границата с Полша и продължаваща навътре в СССР в протежение на стотици километри? Единственият отговор от военна гледна точка е, защото се е готвил за настъпление, при което тези дълбоко ешелонирани линии са щели да му пречат - за изнасяне на инколонираните сили и за по-бързо придвижване (ако случайно това е убягнало от пълната ти глава). И като ги премахва, а Хитлер го напада - затова немците толкова бързо успяват да навлязат дълбоко в територията на СССР. Ако Сталин не беше унищожил тези линии, знаеш ли кога и докъде щяха да стигнат немците? Има няма - 50-на километра и после бой до Берлин. Само че Сталин не е предвидил, че Хитлер може да го изпревари. Вероятно се е предоверявал на подписания с Рибентроп пакт, вероятно е бил подведен от неправилни анализи на обстановката, това в случая няма значение, защото не е успял да удари Хитлер пръв.
Но това удобно се прескача като факт от поддръжниците на "плашливия" Сталин и посочващи разни тъпи писания на ренегати шпиончета.
За разлика от теб не съм чел този въздухар, иначе съм слушал много разпалени спорове около тезите му. Обобщено може да се каже следното:
Този пише по този начин, за да си плати за безоблачния престой под чуждо име и самоличност някъде на Запад.
Което пък няма нищо общо с фактите, че Сталин си съсипва една добре организирана отбрана в името на неговите цели. А да го е било страх - това сигурно пак са исторически данни или сам си го чувал да си признава? Но пък жаждата му за социализъм в цяла Европа е била доста силна.
И още един въпрос - при нападението на Хитлер СССР разполага с хора и средства, дву и трикратно превъзхождащи силите на Германия. Като качество и възможности на авиацията нещата са съпоставими, като способности на сухопътната бронирана техника - също. Като подготовка на личния състав - има забележки. И защо тогава немците стигат Москва за 4 месеца? Ами защото никой в СССР и в Червената армия не се е подготвял още от 1940 г. за отбранителни бойни действия. Случайно да правиш разлика между двата вида бойни действия - отбранителни и настъпателни? Отработвани са само варианти на настъпление. Което се припокрива със затрупаните и унищожени отбранителни съоръжения по западната граница на СССР.
ПП: чел съм Жуков, и винаги съм мислил, че с ресурсите, с които е разполагал, треторазреден капитан от строителни войски би станал "Жуков". Замислял ли си се върху това? Как и защо СССР побеждава във войната, с цената на какво и на какво - не? Как се запушва пробив в отбраната на Москва по отделно направление с ... една дивизия, от която всички загиват за не повече от няколко дни? Знаеш ли какво е да изпратиш на сигурна гибел 15-18 000 души така? Кой е разполагал с този лукс по това време - само СССР.
ПП: Сталин по сходен начин води и войната срещу Финландия - никаква оценка на обстановката, само пушечно месо и безброй избити войници.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Breitling
Rakita
15 Яну 2013 14:31
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Хубаво де, съветското военно разузнаване толкова ли не е видяло, че срещу западната им граница се струпва милионна армия и техника, очевидно не заради купон. Как може няколко месеца по-късно разузнаването да разгадае намерението на японците да се насочат към Тихия океан и да атакуват американците на Хаваите, което от своя страна дава възможност на свежите сибирски дивизии да се насочат в защита на Москва, а пък не е предусетено намерението на германците да нахлуят в СССР.
Breitling
15 Яну 2013 14:46
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Rakita
15 Яну 2013 14:31

не съм запознат с всички факти, че да мога да коментирам какво е свършило и какво не ГРУ. Пък и в много от случаите, независимо от докладите на НКВД и ГРУ, Сталин е вземал решения, основаващи се на на посочените в такива доклади факти и анализи.
Много е вероятно и в този случай да е било така. Факт е обаче това: Натисни тук което надявам се дава отговор на въпроса ти, както и потвърждава моето мнение.
Ако не ти се чете целият материал, ето извадката:
В навечерието на германското нашествие в Съветския съюз на 22 юни 1941 г. ГРУ успява да предупреди съветските лидери за замисляното нападение, но Сталин пренебрегва информацията.

В потвърждение на това са и фактите около действията на други съветски разузнавачи, също предупредили достатъчно навреме за подготвяното нападение, а някои от тях дали дори и часа и датата на нападението (например Рихард Зорге). Въпреки заливащата го от всякъде информация, която в голяма степен се потвърждава и покрива, Сталин си е бил в своята параноя - за чужда дезинформационна кампания, за двойни агенти и какво ли не още.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Breitling
бонго-бонго
15 Яну 2013 17:11
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Разбира се Сталин идва в определен момент, когато след 1-та световна война след революцията и Гражданската война в Русия трябва да бъде възстановен реда от хаоса и това определя и действията му. Зад него стоеше огромна маса от народите там. Аз съм чувал от руснаци, които са били в лагери в СССР, които казваха: "Нас ни провериха и ни пуснаха".


Мъко, робска, мъкоооооооооооооо !
В.Каменов
15 Яну 2013 18:07
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
Mrx++
„За никаква обединена Европа не се е домогвал Сталин. Неговата доктрина е била победата на социализма в една страна.”
С някои неща от казаното от теб съм съгласен,и с първата част от казаното по-горе също.Но не и с втората. Освен ако под „победата на социализма в една страна”,като „страна” обозначаваш цяла Европа. Доктрината е била завладяване на цяла Европа.На това е подчинена и подготовката на огромната и вече отлично въоръжена армия,а не пробутваното по-късно как армията била още в процес на превъоръжаване в момента на нападението на Германия – това било довело до бързия успех на германците та чак до Москва.Просто военното ръководство не е очаквало,че Хитлер ще се усети,че съветската армия е разгърната и съсредоточена за стратегическо настъпление,а не за стратегическа отбрана.Стратегическа отбрана и то с огромния мобилизационен ресурс на Съв.съюз не може да се преодолее за няколко месеца!! Това Германия не е могла да осъществи със силите, които е съсредоточила за нападение. Разликата е огромна и това е заплатено с живота на милиони – и военни и цивилни.Но с ограничения ум на сатрап,Сталин сигурно си е мислел само за това,че населението на Съв.съюз е по-голямо от това на Германия и ще може да се оправи.Практиката е показала другото.Иначе всичко за тайно подготвяното нападение е било базирано на перфектно разработената и с недостигната прецизност от Владимир Триандафилов „Стратегическа настъпателна операция”. Ефективността на тази операция се доказва по-късно,но безсмислено дадените жертви в началото на войната са тъжен,срамен и престъпен факт за управляващите Съв.съюз.Крайната победа с огромните,заради глупост,жертви е по-зле дори от Пировата, където загубите са значително по-малки. Повлиян от удобната пропаганда си приел за любимец Жуков,но той е любимец и на Сталин.За да може Жуков да влезе пръв в Берлин, загиват повече от 300000 руснаци - заради чистата глупост и суета на Сталин.Това не е информация от Суворов,а потвърждаван от военните историци факт.
Rakita
16 Яну 2013 09:43
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Крайната победа с огромните,заради глупост,жертви е по-зле дори от Пировата, където загубите са значително по-малки. Повлиян от удобната пропаганда си приел за любимец Жуков,но той е любимец и на Сталин.За да може Жуков да влезе пръв в Берлин, загиват повече от 300000 руснаци - заради чистата глупост и суета на Сталин.
Сталин е искал да покаже на света, че няма да се спре пред жертвите на собствения си народ, за да постигне целите си. Човешкият живот никога не е бил особено ценен в азиатските сатрапии - османците дават 20 000 жертви за превземането на малък остров като Родос; в битката при Лепанто Османската империя дава 20 000 убити и ранени срещу 8 000 на християнската коалиция; в битката при Зента през 1697 г. османците дават приблизително 25 000 убити (повечето издавени в р. Тиса), а загубите на австрийците възлизат само на 429 души убити и 1598 ранени; за превземането на Плевен през Освободителната война руснаците дават 30 000 жертви; през ПСВ 100 000 османски войници умират от глад и студ в Кавказката операция срещу Руската империя; само за 8 месеца през двете фази на Отечествената война и под командването на ІІІ Украински фронт Българската армия дава над 30 000 жертви срещу 100 000 жертви в цялата Първа световна война.
Тази политика на съветското ръководство достигна своя апогей по време на Отечествената война. Впрочем, същата политика продължава и понастоящем - забележете колко "колатерални жертви" бяха дадени при антитерористичните операции в Беслан и Дубровка. Руското ръководство сякаш искаше да каже на чеченските бунтовници, а и на целия свят: "Не се пробвайте повече с нас - ние не се притесняваме да избием доста свои, но и вие няма да сте между живите."
Добави мнение   Мнения:51 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3