Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Дания се влюби в собствената си кухня благодарение на ресторант
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Firmin
07 Апр 2013 20:04
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
"СЕГА", за публикуването на тази статия, !

потребител,07
07 Апр 2013 22:36
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Редакцията, !
EGATI
07 Апр 2013 22:40
Мнения: 3,811
От: Switzerland
пълнеж ,талаш дреп, но не и 'статия"
Patriot1965
07 Апр 2013 22:51
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Един чудесен пример. Винаги съм се учил от Севера! Добавих още един ценен урок.
От който могат да се почерпят не една идеи!
Геновева
07 Апр 2013 23:06
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Много, много думи, ама не разбрах в какво се състоят достоинствата на този ресторант, обсъждат се лицата на успеха, но неговите причини, твърде оскъдно споменати и елементарни - за местен ресторант.
Местни продукти, отглеждани от симпатични датски патриоти, високи цени, друго - кво?
Да не би датчаните дотогава само с вносен боклук да са хранени?
А, да, и много кандидати, място не можеш да си намериш.
Др. Радул
07 Апр 2013 23:45
Мнения: 969
От: Germany
Бозааааа, боза!
Бай албан да ги открехне и кво е ледена - резлива боза!
Тогава ще пишат писмо до султана датчните...
кифла
07 Апр 2013 23:59
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Представете си учудването ми, когато снощи, отивайки в приятна римска кръчма /препоръчана от истински Ценител, зодия Рак, естествено/, в менюто изобилстваха датски предложения - датско телешко с лимон и рукола?, телешко с датски сос и...?, стек по датски /Видях го на съседна маса - представляваше около 500 кв. см. сурово месо, леко опърлено. Знам, че се харесва от някои, но за мен е неприемливо - суровото, не квадратурата/. O tempora, o mores! В центъра на Рим???
Чичо Фичо
08 Апр 2013 05:38
Мнения: 24,838
От: United States
Това са луксозни изгъзици, не за българския сегашен хал. След затварянето на Ел Були the jet set си търсеше нещо по-ексцентрично. Пяна от лишеи, пасиран мъх ще са l'air de temps за следващите 15 минути.

Който още не е опитал обаче "Параклиса" на Пенка Михова във Варна, да побърза. Нещо с въображение и от местни продукти като Реджепи, но и много вкусно. Синът ми води миналото лято там група приятели американци, разглезени globetrotting хлапета от големи нюйорски банки. След като обиколили няколко големи и малки европейски страни, бяха и на олимпиадата в Лондон, всички казали, че "Параклисът" е by far the best food in Europe, с подгласник нещо в Ирландия. Също и жените във Варна, което малко ме учудва, защото в Ню Йорк хич не са за пренебрегване.
E6
08 Апр 2013 07:30
Мнения: 29,550
От: 0
1. Това изобщо няма вид на луксозен ресторант. За интериор, вътрешен дизайн и специфична атмосфера и дума не може да става.
2. За тези тревички на снимката с яйцето на око ще им дам 262 долара, когато македонския албанец си види врата без огледало.
3. Не можах да разбера каква всъщност е кухнята, след като не е типично датска - експериментален карашък (Бира с накиснати в нея пушени пиперки, цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.)

Нормалното е още преди да влезеш в заведение знаеш къде си попаднал и какво да очакваш.

Cuisine Choices

After-Work, Bars & Nightclubs, Bistros, Breakfast, Bring Your Own Wine, Brunch, Buffets, Burgers, Casual Fine Dining, Chicken, Curry, Desserts, Diners, Fine Dining, Fish & Chips, Fresh Fish, Fusion, Gluten Free, Gourmet Burgers, Grill & Chophouse, Irish Pubs, Jamaican Patties, Kid Friendly, Lounges, Micro Brew Pubs, Pasta, Patios, Pizza, Pubs, Ribs, Roti, Seafood, Shawarma, Southern BBQ, Souvlaki, Sports Bars, Steak, Sushi, Tapas, Tex-Mex, Vegetarian, Wine Bar, Wings, World Fare

Cultural Choices

African, Asian, British, Caribbean, Chinese, European, French, Greek, Indian, Irish, Italian, Japanese, Korean, Latin-American, Lebanese, Malaysian, Mediterranean, Mexican, Middle Eastern, Moroccan, North American, Scottish, South American, Spanish, Thai, Turkish, Vietnamese
tatyana1
08 Апр 2013 09:30
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Много интересно! Показва как правиш преуспяващ бизнес от фантазия, високи цени и претенция, и после развиваш съпътстваща индустрия около него. Не мисля че вкусът на храната има значение. В Бг няма да мине-няма начин да стане световно известен, а тук няма толкова мног сноби да се жертват.
Michael_P
08 Апр 2013 11:32
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Тази статия обективно осветява това което се вижда на повърхността. Това което не се вижда на повърхността е, че Дания е много успешна високо-технологична икономика. Заемаща едно от първите места в (отличниците в) Европейския съюз по иновации. Знаете ли, че статистически, оборота на една малка датска високо-технологична фирма в микроелектроника, биотехнологии, комуникации е около 50 (петдесет) пъти по голям от аналогичните в България. За печалбите да не говорим. Да не споменаваме и природния газ в Северно море.
Devil
08 Апр 2013 13:39
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Радвам се, че има хора, които харесват люцерна. Това е тяхно право, както е и мое право да харесвам свинското, зехтина и средиземноморската кухня. Апропо, Копенхаген не е в истинската Дания, център на която е Архус.
hamer
08 Апр 2013 14:22
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.



Това повече прилича на меню на днешния обеднял българин.... пък струвало повече от 262 долара

Дорис
08 Апр 2013 15:36
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Това е нищо, Хамер. Хамлет, принц Датски, е пиел оцет и хапвал крокодили, - когато имало; вярно, от любовна мъка:

Damn it, show me what you’re going to do for her. Will you cry? Fight? Stop eating? Cut yourself? Drink vinegar? Eat a crocodile? I’ll do all that!

Има си и досега нещо гнило в Дания...

Дия
08 Апр 2013 16:49
Мнения: 5
От: Bulgaria
Хора, защо като не разбирате какво сте прочели плюете тук под статията. Разбирам, че някои от Вас са обикаляли света.....обаче са останали все така зли, черногледи, завистливи и прости. В Дания всичко си е датско и най-вече Копенхаген! Примера за този ресторант и как покрай него се развива местното производство на храни би трябвало да ни подскаже, как се случват нещата в нормалните, демократични, интелигентни общества. Обаче не, под статията прочетох 14 видими за мен, от общо 50 коментара. Направо се ужасих от прочетеното в тях. Хайде, малко да дойдем на себе си, щото явно не можете да схванете.
Дания е богата държава и с висок стандарт на живот, затова сметка от 262$ е като за българите сметка от 30-40 лева. И тук гастербайтери със съответното си възнагреждение да не крещат по мен, моля. Като сте такива, имате и съответно ниска заплата и не ходите в ресторант. Така се живее в богатите страни, не като в България, всеки човек в ресторант. Вкусът на храната се определя от националните особености на съответната кухня. Нормално е, кой с каквото е закърмен това да му харесва. Нормално е зеленчуците на Дания да не са по вкуса на балканеца свикнал с нашата си кухня. Но защо това е повод да плюете хората? Ще Ви кажа - защото където и да ходите, явно не може да схванете как живеят хората и си оставате прости и злобни. Фактът, че собственика е полуалбанец, вместо да Ви възторгне и да прозрете, че хората са толерантни към чужденците и различните, Ви кара отново да плюете и мразите. Ето още едно потвърждение за правилността на вече казаното от мен. Имаше възражения за интериора на заведението - поредната простотия показваща, че пишещият това е бил само в български "фешън" ресторанти. По целият свят най-важното нещо за един ресторант е неговата кухня и чак след това някой "вижда" прекрасни интериори. Но това може да го знае човек, който е ценител на хубавата кухня, а не ревностен радетел на българската чалга култура, за която основното достойнство е лъскавината.
Повечето от Вас се чудят кога ще се оправим - НИКОГА според мен. Хора за които омразата, завистта, простотията и невъзможността да попият примерите на богатие и успелите по света нямат никакъв шанс да се оправят.

hamer
08 Апр 2013 17:25
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Дия,
на всички е ясен смисъла на написаното. Това не е плюене, просто това не са национални датски ястия Поантата е в употребата на само датски продукти, в интересното и забавно меню, а оттам и подкрепата на местния бизнес. Но това е само капка в датската икономика, тя едва ли се крепи на това.
Или с две думи - в къщата на обесения не се говори за въже. Ако там 262 долара са 30-40 лева, не трябва да се забравя, че тези 30-40 лева за голяма част от българското население са 25-30 % от месечните доходи.
Simplified Solutions
08 Апр 2013 17:55
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Hamer,

А иначе хубаво място и, види се, талантливи хора, обаче впечатлението е, че в Noma храната е преди всичко за очите и съвсем малко за стомаха. Моля, Натисни тук.
Дорис
08 Апр 2013 18:03
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
ДИЯ: Но защо това е повод да плюете хората? Ще Ви кажа - защото където и да ходите, явно не може да схванете как живеят хората и си оставате прости и злобни.


Дий, спонсорке на статийката, дий

Геновева
08 Апр 2013 18:17
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
За начинаещата, с едното мнение, развяла байрак срещу простотията и злобата в милия си постинг:
със соуса на това мнение, ако полееш някое от съкровено националните датски ястия, като корените, потопени във врящо масло, представям си какъв хармоничен продукт би се получил! И полезен - добре е храносмилателната система да се прочиства отвреме навреме.
Meto ot Interneto
08 Апр 2013 18:39
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Некой ден требва да отидем до Копенхаген. Човек се учи цел живот. Досега сме се заблуждавали, че там нема специални манджи, мухи и албанци.
Дорис
08 Апр 2013 18:41
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
съкровено националните датски ястия, като корените, потопени във врящо масло, представям си какъв хармоничен продукт би се получил! И полезен - ...


От полза е и за накапване в ухо на спящ човек; за предпочитане - брат /при желание може и сестра, друг роднина или прост сънародник/ на капещия.

Версия - по Gesta Danorum.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Добави мнение   Мнения:27 Страница 1 от 2 1 2 Следваща