Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономическият успех започва от... чина
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:58 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
NEM
12 Юни 2013 07:15
Мнения: 289
От: USA
В България коефициентът на безработица сред висшистите е само 5.9%, докато при хората със средно образование е 12%, с основно - 24.8%, а с начално или по-ниско образование - цели 53.6%. Кризата подчерта проблема - загубата на работни места е основно сред хората без особени умения и знания.Неравенството и бедността са свързани с образованието


Фактите може и да са верни но за извода се съмнявам. Статистиката означава, че в България няма производство.
NEM
12 Юни 2013 07:38
Мнения: 289
От: USA
Например докато работеше Варненската корабостроителница, заварчиците правеха доста добри пари, без да имат нужда от висше образование.
NEM
12 Юни 2013 07:42
Мнения: 289
От: USA
А пък сега парите ги правят корейските и китайски заварчици.
Mrx++
12 Юни 2013 08:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Ако искаме високи заплати, трябва да имаме български Харвард и Оксфорд плюс германска връзка между пазара на труда и образованието
Тези суеци, с жълто около устата от незнам си какъв си Watch пак са демонстрирали пълно неразбиране на проблема.
1. Харвард и Оксфорд ние няма да имаме. нещо повече тези институти бълват повече кадри за не-пропизводителните длъжности. На нас ни трябват нещо, като MIT и CalTech. Но ние си ги имаме подобни - навремето това бяха МЕИ, ХТИ МГИ - сега станаха университети и бълват други специалности - Бургаското ХТИ учат право, история. Нужна е държавна политика да насочва към специалности свързани с производството, а не разни психо;огии, право, менаджмент, и др., с кадри, от които се напълни страната.
2. Въпросните суеци, е нужно да се запознаят с теорията за базата и надстройката. За да имаш добро образование трябва да имаш добра икономика - добро производство. Производството дава средствата и иазисква добре образовани хора. Тези хора по-нататък изискват и създават още по-добра икономика, която от своя страна изисква още по-добре образовани хора и т.н., един нарстващ процес.
След 1944г се следваше точно този модел, строяха се заводи и с това се откриваха учебни заведения с технически уклон - от една Политехника създадена в средата на 40-те годин се появиха в средата на 50-те няколко технически университета - МЕИ, ХТИ, ИСИ, МГИ Лесото и др., отвориха се най-различни техникуми, така, че успоредно със създаването на работеща икономика се създаваха и кадрите за нея.
3. В България тежката промишленост беше бастардисана от титаните на дясната мисъл, начело с монетариста браво Ваньо браво Костов, от там нуждата от инженерни и технически кадри силно намаля. Бяха затворени техникуми, в техническите институти, станали набързо университети бяха въведени не технически специалности.
4. Сега всичко у нас е хаос - не се знае, кое е първо, кое второ. И тези суеци ни строят някакви графики и уж ни доказват нещо си.
borony
12 Юни 2013 08:33
Мнения: 1,984
От: Bulgaria
С цената на известни лишения в семейството и усилия на децата, това съм го направил много отдавна.... Децата си осигуриха Германски "Харвард", германска връзка, а сега и германска работа.... Щото в България всичко е връзки и менте.
rki
12 Юни 2013 08:56
Мнения: 20,973
От: Albania
направих си труда да изчета въпросното "изследване" - общо взето нищо не са изследвали или анализирали - нивото е като на студент трета/четвърта година в унсс - пълно е с клишета и спорни тези, приети за аксиоми.
със същия успех могат да публикуват някоя форумна дискусия, като много вероятно е тя да съдържа повече факти, анализи и полезни идеи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rki
Булгуров
12 Юни 2013 08:57
Мнения: 261
От: Bulgaria
Тезата за примата на образованието над производството (еха ) е донякъде и за да обясни защо при пазарна иконимика работодателите ни почти не успяха да създадат устойчиви и добри производства, а където ги имаше - ги закриха и продадоха за скрап. Тоест, не капиталистите ни са виновни, а университетите. А всъщност фирмите са най-силният играч в икономиката и могат да направят много, ако мислят стратегически. Включително с универитетите.
По подобен начин, за неуспехите се обвинява държавата (корупция, полит. натиск, бюрокрация), и се твърди, че това не била истинска пазарна икономика. Защо да не е? Подминава се удобно, и че тъкмо тези "изкривявания" позволиха първоначално натрупване на капитал, което иначе щеше да отнеме на "капиталистите" десетилетия (впрочем трудно е да се каже колко, защото натрупването почти винаги и навсякъде е свързано с присвояване на вече концентрирани средства). В Италия концерните израстват с помощта на държавата, във Франция, в Германия има много топла връзка през историята и т.н. Защо не си признаем, че всички пазарни агенти имат какво подобрят и да сложим част от отговорността и съветите върху работодателите?
rki
12 Юни 2013 09:00
Мнения: 20,973
От: Albania
апропо - в доклада акцента не е само върху образованието като фактор формиращ успеха или богатството на една икономика или държава.
mick
12 Юни 2013 09:02
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Все едно някой да излезе и да обясни, че сме бедни защото не караме мерцедеси.

Образованието било важно - важно е, но не чак толкова колкото се изкарва. Та ние не си чистим къщата, искаме образовани да сме. Погледнете около вас - около вашия дом, как е поддържан вашият град. За това трябва ли всички да имат висше образование? Трябва ли даже всички хора да имат средно образование та улиците да са чисти, поддържани без дупки? Сградите да са поддържани?

Та то няма работа, и една голяма част от висшистите работят като продавачи или въобще не работят по специалността си.

Важният въпрос е - защо няма работа? Няма работа защото тези които трябва да я осигуряват бягат от своята отговорност. И държавата не прави нищо по въпроса.

Натисни тук

Натисни тук
Кроткия
12 Юни 2013 09:29
Мнения: 2,299
От: Bulgaria
Тези от Затворено общество най-накрая откриха Америка. Хората от кога го пишат това?
Натисни тук
The Bulgarian Lion
12 Юни 2013 09:45
Мнения: 13,869
От: Antarctica

тия кога ще ги гоним?
belchev
12 Юни 2013 10:17
Мнения: 684
От: Bulgaria
Сегашният модел на образование води до самозадушаване на добрите практики. Когато в една езикова гимназия кандидатстват по 30 души за място, е логично да се отварят още подобни образователни заведения, за да поемат желаещите. За 60 години нищо подобно не се случи. И като видяхме какво може държавният сектор по въпроса, сега е добре да дадем за няколко години на частника, да видим той как ще се представи. С една дума, парите след ученика и в частните школа!
Firmin
12 Юни 2013 10:22
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
С една дума, парите след ученика и в частните школа!


Сакън! Пак ще ни бият тука!
Salman Rushdie
12 Юни 2013 10:37
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Браво г-н Ангелов !‌ Просто - няма друг начин. Образованието - както то се дефинира в развития цивилизован демократичен либерален прагматичен свят - е разковничето и спасението на България. България няма друг път към просперитета. България е вече част от този свят.
Юнкер
12 Юни 2013 10:49
Мнения: 1,893
От: Bulgaria
Някой виждал ли е как комунист се страхува от умен и образован човек - като дявол от тяман. Така че на нашенския чорбаджия, акъл не му давайте. Дайте му работници-просяци и обществени поръчки (ако няма поръчки, поне пияни туристи).
Patriot1965
12 Юни 2013 10:51
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Никой не може да отрече ролята на образованието като фактор за икономически успех.
Но да се залага само на образование е, меко казано, наивно. Историята на развитите икономики ни учи на други уроци. Единият от които е, че икономическият успех започва от... икономическата свобода. Или, казано с други думи, ненамеса на властите в бизнеса.
Evasion
12 Юни 2013 10:59
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Образовани кадри - да, добре. Нужни са. Но ние живеем в свободна страна, всеки избира къде да работи. А високвалифицаринет и високообразованите кадри отиват при добрите пари. В Бългрия проблемът не е само липсата на образовани кадри, а и скапаната държавна администрация, корупцията, непредвидимата съдебна система, често променяната нормативна база, картелите, монополите, политиците и т.н. и т.н. Та през тая мелачка високообразованите кадри ще отидат нанякъде, без дори и дасе видят. Проблемът е в цялата система, а не в отделни нейни дзвена.
Manrico
12 Юни 2013 11:00
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ся, връзката между образование и успех на пазара на труда е ясна. Дали обаче е винаги причинно-следствена, е друг въпрос. Например може да се допусне, че хората, които са по-умни, по-работливи, по-отговорни хем придобиват по-добро образование, хем се реализират по-добре. Че имаме големи проблеми в образованието, не може да се отрече - има и много функционално неграмотни хора, и много хора, чието образование е неадекватно на нуждите на икономиката и обществото. Но се съмнявам, че ако насила ограмотим един човек, шансовете му ще се променят много, ако не се променят нагласите му.
Salman Rushdie
12 Юни 2013 11:32
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Има една тясна връзка между образование, успех на пазара и интелигентност. Връзката не е каузална в смисъл че всички образовани и всички интелигентни хора по необходимост стават успешни актъори на пазара.


Обаче според мене има една каузална връзка между вече успелите на пазара (А) и тяхната интелигентност (Б) : ако x е успял на пазара, x е интелигентен (това не означава че е необходимо той да е морален). Но се оказва в наше време, че моrалът на един агент на пазара помага неговия успех да е траен. Един измамник губи както партнъори така и клиенти и накрая пропада. И като му излезе лошо име - няма връщане назад.


Какъв е критеририят за интелигентност ?‌ (по-долу според Douglas R. Hofstadter, световно известен физик, носитер на наградата Pulitzer)


(трябва да прекъсна продължавам по късно в Тема на форумците)
БирникЪ
12 Юни 2013 11:34
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Нещата в живота са сложно преплетени и тоя самозван "старши икономист" от не'ква си ФОНДАЦИЯ, кръстила се институт, трудно може да ги проумее. Довчера най-важни му бяха реформите, навсякъде и във всичко. После приватизации и инвестиции, дето трябваше да привличаме. По едно време данъчната система изплоскостяваше и изсветляваше. Сега образованието взел да фаворизира.
Не ми е ясно, зощо го вземат насериозно този манипулатор ? А и другите фондационери кат него ? Плащат ли си, кво ли ?
Добави мнение   Мнения:58 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща