Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономическият успех започва от... чина
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:58 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Salman Rushdie
12 Юни 2013 11:45
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Бирник, просто не мога да се стърпя да не питам:‌ какви са твойте квалификации за да имаш правото да говориш така за един меритиран икономист ?
Калки
12 Юни 2013 11:54
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Salman,
Институт "Отворено Общество" не е нищо повече от център за лобизъм, разпространяване на пропаганда и влияние (демек - кандърма кюше ). Длъжността "старши икономист" в него не е белег за каквато и да било квалификация и/или компетентност.
Калки
12 Юни 2013 11:55
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
А в това

Обаче според мене има една каузална връзка между вече успелите на пазара (А) и тяхната интелигентност (Б) : ако x е успял на пазара, x е интелигентен (това не означава че е необходимо той да е морален). Но се оказва в наше време, че моrалът на един агент на пазара помага неговия успех да е траен. Един измамник губи както партнъори така и клиенти и накрая пропада. И като му излезе лошо име - няма връщане назад.

намирам доста резон. Само ми се губи ролята на образованието.
Salman Rushdie
12 Юни 2013 12:10
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Калки, всяко образовоние разширява кръгозора а и с това способостта да се видят възможностите и ограниченията на актуалния пазар и неговите пазарни "канафки".‌ С релевантно образование по икономика ти научаваш и последствията на различни "ходове в играта" и си спестяваш погрешни ходове. Много интелигентни хора без образование съзнават това интуитивно, но образованието дава една сигурност в преценките, която иначе може да липсва.
Икономиката в наше време е "ретроактивна"‌ в този смисъл на думата, че тя се базира на това което се е случило в бействителност, това което се е оказало успешни и това което се е провалило. Това е чист Дарвинизъм:‌ това което е способно да вирее и се налага като норма - това е базиса.
БирникЪ
12 Юни 2013 12:45
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Salman Rushdie 12 Юни 2013 11:45,
моята квалификация е една и тя е получена и се развива в продължение на повече от 20 години в най-важната институтия, осигуряваща финансово съществуването на държавата. Що се отнася до званията данъчен инспектор, главен данъчен инспектор, данъчен експерт, главен данъчен експерт, главен инспектор по приходите и т.н., то те са получени след оценяване на резултати от работата ми и в конкурентна среда с други служители.


Salman Rushdie
12 Юни 2013 13:02
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Бирник, благодаря за отговора ! Сега разбирам значението на ника.


XYZxyz
12 Юни 2013 13:46
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Като цяло, доста глупаво изследване, което изобщо не отговаря на реалностите в България. Реалността е, че в България от 23 години има огромно разместване в броя на хората по етноси. Българският етнос намалява чуствително, турския етнос нормално се увеличава, докато циганския етнос нараства с изключително бързи темпове. Когато се говори за образование в България, трябва да се говори по етноси - турския етнос така, циганския етнос иначе, а българския етнос и всички останали етноси по трети начин. Да се дават тенденции не отчитащи промяната на броя на хората по етноси, не е сериозно, но точно това са направили тези от разни "центрове" и "институти". Няма как да се прилагат еднакви критерии по отношение на образованието към тези три групи, колкото и се правят на модерно мислещи, т.е. без да отчитат традициите на различните етноси, което си е друга форма на дискриминация, а те точно това се опитват да избегнат.
Истината е, че нивото на образованието за българския етнос не се е променило особено значимо, но тежеста на етноса сред младежите е намаляла значително.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
Salman Rushdie
12 Юни 2013 13:57
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
XYZxyz, на мене ми се струва че това е един извънредно важен аспект за икономиката. За жалост - поне сега - не е прието при демагозите и на Запад - да се говори за такива неща. До като се появят Брейвик-копия във всяка страна в която тези хора - и такива от Сомалия, Етиопия и т.н. - вегитират на гърба на местните "туземци". Мълчанието и помощите без всякъкви изисквания са израз на една "криворазбрана цивилизация"‌ - която води до катастрофи.
nikolay_rs
12 Юни 2013 14:13
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Глупости. Само един контрааргумент стига - Цецо.
9101
12 Юни 2013 15:37
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Икономическият успех започва от... чина

Хубаво се приказва, но при нашите условия при липсата на подходяща работа и перспектива - повечето високо образовани проста емигрират навън.
Та май държавата губи...
yuni
12 Юни 2013 15:39
Мнения: 730
От: Bulgaria
XYZ, Kalki, БирникЪ, не ви ли омръзна да повтаряте едно и също под всеки текст, който не гали соц ушите ви? На нас ни омръзна, и то много. Задръствате форума и пречите да видим мнения, които си заслужават вниманието.
Ангелов винаги пише смислени неща, а ако нещо не приемате, защо просто не излагате аргументи, а веднага налитате като викове на червено. Интелигентните хора спорят с удоволствие и защото може да научат нещо от опонента, а останалите го правят, за да си избият негативната енергия и комплексите.
независим
12 Юни 2013 15:44
Мнения: 2,390
От: Israel
1. Дебатите за първичността на образованието или икономиката приличат на дебатите за първичността на яйцето или кокошката.
2. Българското образование има много трески за дялане и се нуждае от реформи, независимо от икономиката ни.
3. Българските университети обаче никога няма да стигнат Харвард и Оксфорд.
4. За всеки влак ще има пътници: както за Харвард, Оксфорд, MIT и CalTech, така ще има и за МЕИ, ХТИ, УНСС, СУ, ПУ, ПУ@КА и пр...
Salman Rushdie
12 Юни 2013 16:25
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Не е вярно това което пишеш. Първо идва "икономиката"‌ тоест всички форми на борба за оживяване и по-добър живот, а като резултат от това - науката и в частност икономиката както тя сега е формулиране като помощно в тази борба. Всички науки са деривативни в съотношение с тази първична емиристическа база.
Apolitichen
12 Юни 2013 19:03
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Първо идва "икономиката"‌ тоест всички форми на борба за оживяване и по-добър живот, а като резултат от това - науката
Точно каква "борба за оживяване и по-добър живот" са водили Коперник, Тихо Брахе, Кеплер, Нютон, Ойлер, Максуел, Рьонген, Ръдърфорд (структура на атома - доказва я), Менделеев (периодичност на хим. елементи), Кекуле (структура на бензола), Феликс Хофман (аспирина), Ал. Флеминг (пеницилина), Уотсън и Криг (ДНК структурата) и как откритията са им подобрили живота? Когато са правили своите открития, ни икономиката, ни философите, още по-малко икономистите са имали представа за какво иде реч.
Мога да изброя и други учени, които са развивали погрешни хипотези. Те сигурно са плод от първоидването на "антиикономиката"!?
Мога да изброя и учени, които са изнамерили нови технически решения, но живеейки сред прости икономически субекти, са останали неразбрани и извън историята като учени какъвто е случаят с Леонардо Да Винчи.
С новите идеи как икономиката щяла била да създава науката, разработката на нов лекарствен продукт е поскъпнала от 10 хил. паунда от 50-те години на миналия век до 10 млрд. долара след 2010 г. При това скоростта на създаване на качествено нов тип лекарство не се е променила (едно на десет години). Сиреч не зависи пряко от направените инвестиции, а от степента на възпримане, доказване и оценка на новите научни идеи от обществото като цяло.
Кроткия
12 Юни 2013 22:13
Мнения: 2,299
От: Bulgaria
XYZxyz това за етносите и как циганите ни превземат не е много точно. Вярно е, че в годините на прехода към пазарен фундаментализъм много цигани се изселиха по градовете и там тяхната популация е увеличена. Но както показа последното преброяване те са намаляли с 50 000 (за голяма изненада на всички). Това може да се дължи на различни причини, например намалената раждаемост поради това, че приемат модела на българите за малко деца, емиграция в Европата или просто много от тях са се писали за българи. Е щом са се писали така, значи са българи. При турците положението е направо драматично, те намаляват с бесни темпове. Причината за това е, че бай Тошо възроди голяма част от младите турци и ги изпрати в Турция. В България са останали предимно старите и вече грохнали хора. За сега ДПС-то печели много места в парламента поради една много проста причина - българите не искат да гласуват.
RumenS
12 Юни 2013 23:05
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Спора, яйцето или кокошката е първично, е безмислен. Даже май вече няма сми да се дърлиме, кой ни е виновен. Проблема в момента е, че курника е тотално разкован, полозите са оплюскани и кокошките подивяха. Няма никакъв шанс да бъде скован наново, просто защото света е станал джунгла пълна с лисици, в която шепа кокошки и проскубани пилета нямат шанс.
Запорожка Сеч
13 Юни 2013 00:56
Мнения: 1,268
От: Bulgaria
Българското бизнес следва първом да се стандартизира по отрасли, и после чак учебните програми да се напасват към стандартите. Докато всяка фирма кара как си баба знае, и вика - много сме велики, щот не сме фалирали и още се крепиме на пазара - учебните програми по какво да се нагодят.
После - още от втори курс в техникумите, трябва да има практика в съответните фирми (след стандартизацията им). Ще се пресеят бързо кой за какво става и кой си е сбъркал спецалността.
Още по-после - висшето образование следва да е продължение на средно специалното. Примерно завършили с над 4,50 техникума Христо Ботев, да бъдат приемани без изпит в УАСГ, каквото остане - да се пуска на свободно класиране. А не с изпит по математика от СОУ как се намъква права пирамида в крив цилиндър, да се запълва бройката. Материален стимул под формата на стипендии - при успех над 5.
Още по-по-после - 8 години за оформяне на квалифициран специалист на изпълнително ниво (5 години средно от 8 до 12 клас плюс 3 години стаж), 15 години за ръководни кадри (5 години средно, 5 години висше същата специалност, 5 години стаж). Колко са фирмите, които могат да кажат дали след 3 години ще ги има въобще на пазара, да не говорима за дългосрочни планове?
Какво имаме всъщност?
Бизнесо се мъчи да сътвори от п...я боя, на което му викат "иницатива". Инвестицията е мръсна дума - опита е с крива отвертка да се построи небостъргач. За организация нема смисъл да отварям реч. От служителя/работника се очаква да бъде специалист по дупки-пробиваме/запушваме всякакви.
Техникумите и ВУЗ-овете съответно си пердашат по някакви програми и материални бази от пре/недо-зрелия социализъм, и си викат - бизнеса ще ги научи. Изкарват контингент, набъкан с разни теории, дето не зане как да хване бормашина, а като си я купи от магазина - не може да прочете на английски ръководството за употреба.
Бизнеса хваща съответното чудо на природата, първия работен ден му тръсва двоен норматив за опитен работник, сяда отстрани и чака да започнат да падат златни яйца. С викове, заплахи и скърцане със зъби матряла се "стимулира" и "обучава".
Резултат - КПД в работата спрямо развитите страни, нещо като крива мотика срещу трактор.
По стара традиция бизнесо печели - "човек без пари е л...о, л...о со пари е човек". Доколко време ще печели - "мразим да мислим, оти после ме боли главата".
Добави мнение   Мнения:58 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3