Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Църквата най-сетне намери политици, които да й решат имотните въпроси
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:26 Предишна Страница 2 от 2 1 2
izumena
08 Авг 2013 16:06
Мнения: 86
От: Bulgaria
Горното матрялче е написано с пълно омерзение към Църквата като госпожата удобно забравя, че България не е страна в която има едно единствено вероизповедание. (да, аз принадлежа към него, но в България има и други). Госпожо, в България има и не особено многобройна, но все пак значима католическа общност (протестантските Църкви са отскоро масово тук и в този смисъл са малко по-надалече от този проблем). Това на първо място. Второ, в България има доста мюсюлмани, като мюфтийството преди време също е притежавало доста имоти. Защо не видях в матрялчето да се обсъжда това? Има силна арменска диаспора. Техните имотни права засегнати ли са през предишния режим? Дума няма в матрялчето за закона за културното наследство-първия, който промениха партия ГЕРП, помните ли? Защото аз помня, и помня че това беше първия от множеството лобистки закони, а част от споменатите обекти в момента ще се окажат обект и на този закон. Новият проект е абсурден, но не заради глупостите изписани по-горе, а по-далеч по-смислени причини.
1. И в момента има храмове, в които се извършват реални богослужения, но са и паметници на културата. Какви са изискванията за запазването и съхранението им? И в двата споменати закона това остава неясно.
2. Колко назад се връща правото на собственост? Защото ако ще се връщаме до преди освобождението, нещата ще станат страшни. Възниква казусът със Св. Седмочисленици, чиято история не знам дали познавате, но се запознайте, ако не я познавате. Или с джамии, построени връз християнски църкви от времето на старата българска държава. Изобщо нещата не са толкова прости.
3. Законът за реституцията от 90-те върна частните имоти, но не и църковните. Това не е справедливо (отделно че не не ми се коментира закона за реституцията, но той е факт така или иначе). Така че ако ще има реституция, тя трябва да е цялостна, но с уговорката законът да решава всички тези по-различни казуси. сигурно има и други неща в това проектозаконче, които са проблемни и спорни, но не съм се задълбочавала. В този вид законът е в полза на имотните щения на друго вероизповедание, подсказка: не е православното. А познайте на кого, все пак едни хора внесоха тоя закон. Изобщо само с плюене не става, хубаво е човек да проучи фактите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: izumena
Стайнбек
08 Авг 2013 16:39
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Изумена, така е. Особено за вакъфските имоти. Това значи направо да ни отнемат половината територия, в която няма да действат българските закони, а "ислямските".
Ето тук един "осъзнал се" (?)

Представителят на „Атака“ Павел Шопов оттегли подписа си като вносител на промени на закона за вероизповеданията. Според прессъобщение на "Атака", изпратено до медиите, депутатът е бил подведен, че внесените промени ще бъдат редактирани, тъй като в сегашния си вид дават възможност за спекулации с имоти на мюфтийството.„Тъй като редакциите до момента не са направени, въпреки обещанията, г-н Шопов оттегля подписа си. Партия „Атака“ призовава другите вносители на закона да преосмислят текста му и да го редактират в посока на българския национален интерес“, заявяват от партията.

От там с тревога отбелязват претенциите на Главното мюфтийство за усвояване на имоти и издигане на джамии в изконни християнски центрове и населени места където няма мюсюлмани.

„Атака“ категорично е против проектите за възстановяване на джамии в Кюстендил, Стара Загора и други градове на България на места които са културно исторически паметници“, подчертават още в съобщението.
hiihii
08 Авг 2013 18:36
Мнения: 8
От: Azerbaijan
Точният израз е "омерзение". Често в Сега се появяват поръчкови /мисля/ антирелигиозни статии. Някак ми приличат на списваните в Работническо дело около християнски празници. Без никакво вникване в темата, важното е да се "громи". Статията е и унизителна. Една идея за следващия бисер на автора. Може да използва думите на Христос, че /перефразирам много/ човек се покланя на Бог с дух и че важна е вътрешната църква и да даде идея на другарите си да вземат да затворят /а може и да съборят/ всички църкви. Хиляда минуса на тази статийка
Запорожка Сеч
08 Авг 2013 23:37
Мнения: 1,268
От: Bulgaria
Хан,
Статията засяга поне един болен въпрос - базиликата Света София, ротондата Свети Георги, храма Ал. Невски, Св. Седмочисленици - добре де, все някой трябва да се погрижи за тях....
Запорожка Сеч
08 Авг 2013 23:46
Мнения: 1,268
От: Bulgaria
Хи,
на тема -изми си има Уикипедия. Там обсъждайте как СХ обяснява неръкотворната вселена....
Добави мнение   Мнения:26 Предишна Страница 2 от 2 1 2