Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Мнимият гроб на цар Иваница Асен
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Асол
20 Ное 2013 19:50
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Отвратително
тото
20 Ное 2013 19:55
Мнения: 714
От: Bulgaria
"гроб 39 в църквата "Св. 40 мъченици", набеден за царски" - Освен пръстена, има още няколко доказателства, че гроба е на цар Калоян: Намерения скелет е на човек висок 190 см. а се знае от изворите, че Асеневци са били гиганти. В изследваната пръст на гроба е намерено повишено съдържание на сол - доказателство, че трупа е бил осоляван, за да се запази по времето на дългия път с волска каруца от Солун до Търновград. В пръста са намерени още деградирали бисери, части от сърма и злато от царската мантия, с която е бил погребан покойника. Липсата на други инсигнии от царското достойнство се обяснява с факта, че се е бързало с погребението. За да не се събудят съпротивителните сили срещу узурпатора цар Борил. Има и други факти, които не си спомням в момента....
banoff
20 Ное 2013 20:03
Мнения: 2,240
От: Kazakhstan
Котка
генек
20 Ное 2013 20:23
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
Статията -
Никога не съм разбирал какво патриотично има в защитата на една слаба, изсмукана от пръстите теза, измислиците никога не могат да бъдат патриотични, най-много в един миг да станат смешни.

И аз. Ама ги гледам всеки четвъртък...
-----------------------------
Сайтът на Генек

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: генек
nikola_tsanev
20 Ное 2013 20:32
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Котка

Статията

Тогава кой е погребаният в гроб 39?

Може би вече Петрински
Неверния Тома
20 Ное 2013 20:38
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Едно лаическо съображение което вероятно ще възбуди "патриотични" протести:
По черепа е намерена следа от стара травма която вероятно е предизвиквала травматична епилепсия. Това отговаря на известното че Калоян често е прявявал (безпричинна) ярост. Той сам се е наричал "гръкоубиец". Странна е заповедта му да бъде убит Балдуин - най-ценния "трофей" от войната с кръстоносците. Това необяснимо действие накарало западните трубадури (и Ф Попова-Мутафова) да обясняват абсурдно.
ескимос
20 Ное 2013 21:04
Мнения: 1,588
От: Bulgaria
туй, че археолозите ги правят датировки 5 за 4, включително и златният пръстен на Калояна без да признават надписите е ясно:

"НАДЕЖДЕН ЛИ Е РАДИОВЪГЛЕРОДНИЯТ МЕТОД?

От методите, които се използват за датиране на исторически артефакти, най-популярен е радиовъглеродният. Но в процеса на прилагане на метода, и с натрупването на „радиовъглеродни” дати, се появиха сериозни трудности, или както пише А.Олейников –„Трябваше да се замислим над още един проблем.Интензивността на лъченията пронизващи атмосферата, е в зависимост от много космически фактори. Получава се, че количеството на образуващият се радиоактивен изотоп на въглерода би трябвало да се колебае във времето.Трябва да се намери метод, с помощта на който да се отчита това колебание. Освен това, в атмосферата непрекъснато се изхвърлят огромно количество въглерод, образуван в резултат на изгарянето на дърва, каменни въглища, торф, нефт и продуктите на преработката му.Какво влияние имат тези източници на атмосферен въглерод, върху количеството на изотопа във въздуха? За да получим истинската възраст на датираните обекти, ще се наложи да прилагаме сложни поправки, отразяващи изменението на състава на атмосферата в протежение на последното хилядолетие. Тези неясноти, заедно с някои затруднения от технически характер, породиха съмнение в точността на много от датировките направени чрез радиовъглеродния метод.”
Автора на методиката, У.Ф.Либби (Willard Frank Libby 17.12.1908 – 8.09.1980) без да е историк, е бил абсолютно убеден в правилността на Скалигеровите датировки, и от книгата му става ясно, че именно по утвърдената хронология е бил калибриран и радиовъглеродният метод.Но археолога Владимир Милойчич показва убедително, че този метод в сегашното си състояние дава хаотични грешки от порядъка на 1000-2000 години, и в своята „независима” датировка на артефакти, сляпо следва предположената от историците датировка, и затова е невъзможно да се твърди, че я потвърждава.
***
Не помествайте толкова дълги постинги, приложете линк!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sybil
otvrat
20 Ное 2013 21:39
Мнения: 22,522
От: South Africa
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
ескимос
20 Ное 2013 22:48
Мнения: 1,588
От: Bulgaria
и вместо да ровичкат костите на Калоян, нашите пишман-историци трябва много внимателно да изучават кореспонденцията му с папа Инокентий ІІІ, защото там са важните неща за историята не само на България, а и на цяла Европа.
та, в писмо от 1199г., което архипрезвитерът на Бриндизи Доминик донася успешно в Търново пише дословно следното:

„А ние като чухме, че твоите предци са произлези от благороден род на град Рим и че ти си получил благородна кръв и чувство за искрена преданост, което ти имаш спрямо апостолическия престол като по наследствено право.” (Латински извори за българската история (ЛИБИ), С., 1965, т.3, с.308).

е, някой историк да обясни кои са предците му от благороден род на град Рим.

бонго-бонго
20 Ное 2013 23:19
Мнения: 26,313
От: Swaziland
е, някой историк да обясни кои са предците му от благороден род на град Рим.


Дуйчев го е обяснил преди много десетилетия, стига да има кой да чете. А още преди Дуйчев има голям спор между българската и румънската историография.
===
Петрински е написал една полезна и добра статия и наистина го поздравявам , че взриви "най-интел;игентния" форум.
Aaliyah
20 Ное 2013 23:24
Мнения: 535
От: Germany
Прочетох статията, а последната третина повече по диагонал, но ще се съглася с г-н Петрински само по един показател - фактът, че погребението на владетел от ранга на цар Калоян по този начин и 800 г. + е меко казано кич. Отвратително ми беше и се надявах, че ще забравя това, ще простя някак унижението на един много достоен и великолепен български цар, успял за има-няма 10 години да въстанови държавата почти изцяло в Симеоновите граници (ако ми позволите да се изразя така) след ненавременната и насилствената смърт на двамата си братя в смутно време, малко след като България е била под византийско владичество; блестящ дипломат, успял да лавира между Константинополската патриаршия и Папския престол само и единствено в полза и за престижа на България. По спомените ми от ученическите години, съдя че е бил уникален военен тактик и силна харизматична личност. Освен това вместо да се отърве по "византийски" от племенниците си, единият от които по-късно ще стане друг велик български цар, той следва твърдо линията на доизграждане и развитие на възродената от пепелищата държава.

За мен като българка, като човек, интересуващ се все пак от съдбата на Родината, подобно погребение е недопустимо, независимо дали това наситина са или не са останките на този величав български владетел. Това беше тотална грешка, безвкусица, изобщо каквото и да кажа, малко е...Та вместо да бъдат оставени мъртвите да почиват в мир, особено покойници с изключително значение за историята, държавността и националното самосъзнание на българина, шепа мазни политици си организираха шествие - триумф на простотията и наглостта, та ме отвратиха до дън душа и сега г-н Петрински само ми напомни това, за да се ядосвам и да ми е противно на душата.
rorik
20 Ное 2013 23:33
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Отвратително


Отвратително , я .
Такъв кич беше , че гледах с отворена уста.

Петрински, Котка

За мисленето , разсъждаването.
Онова което най трудно се изменя е съзнанието на човека.Беше казал някой , не аз.
Живеем в такива времена че сме свидетели на различни системи.Вярно и двете изкривени, ама различни. Всеки от нас си има своя история, за тези системи.
Колко хора , толкова гледни точки, толкова истории.
Всеки минава край църква. Там в двора , все се намира по някой гроб , нали?
И този гроб обикновено е .... на свещенник.Защо всички свещенници не са погребани в двора на църквата? С какво едни свещенници са заслужили тази чест, други не ? Аз мисля че всички които са погребани в старинен храм ,в съвременна църква са на хора свещенници на хора духовни , или обявени за такива от народа.
През тези 50- вече 70 г. ние сме загубили знанието за духовното.Ние знаеме само съществуването на "царя", а само преди тия години не е било така.
Преди тези години , народът е тръгвал на война по заповед на "царя" и с благословията на "попа" Царя е определял материалния свят на човека , попа духовния. "Царя" и "попа" са се разбирали за съдбините на народа. Днес ни липсва "попа" и ще патим.
Петрински много правилно се замисля за лъжливия патриотизъм,защото така създаваме лъжи а и както се оказа кич.
Едно е вярно , че когато е съществувала някоя империя ние сме съществували като някаква институция и тази институция се е запазила и до днес.
Трепали са ни , ама сме ги и трепали.В съзтезанието между народите си имаме и едно "айн, цвайн, дрън, в най новата история.
Това че някой е направил история от един камък ,от един череп , от запалени книги , от откраднати книги , я има и оная приказка " Бог види, ..23 години се лутаме да си намерим Царя , а се не сещаме, че ни няма Попа.
Петрински,
още един път - благодаря , че ни сети!rorik
20 Ное 2013 23:45
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
подобно погребение е недопустимо,


Напротив ,погребението е не само допустимо но и задължително.
Не такова разбира се.
Костите принад;лежат на земята и трябва да се върнат там Всички , не само едни или други.
Липсва ни "попа" да каже това.
ескимос
20 Ное 2013 23:54
Мнения: 1,588
От: Bulgaria
Дуйчев го е обяснил преди много десетилетия, стига да има кой да чете


че е било преди много десетилетия това обяснение е ясно, понеже не мога да го изчопля в е-вариант. ако можеш дай линк или обясни с думи прости.
rorik
21 Ное 2013 00:04
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Ммм даа,
Я глей , ЛИБИ?

А пък аз защо имах усещането че всичко което е постигнала България го дължи на Големия брат , пък и за произхода на Асеневци знаех че е така.
А като се е знаело от 1965 г , защо го няма в учебниците?
Мурано
21 Ное 2013 00:33
Мнения: 3,298
От: Nauru
взриви "най-интел;игентния" форум.

Като гледам броя на коментарите, "взриви" е казано малко пресилено!
бонго-бонго
21 Ное 2013 00:58
Мнения: 26,313
От: Swaziland
че е било преди много десетилетия това обяснение е ясно, понеже не мога да го изчопля в е-вариант. ако можеш дай линк или обясни с думи прости.

А не! Има библиотеки!
Въпосното четиво е:
Иван Дуйчев, Преписката на папа Инокентия III съ българитѣ. Уводъ, текстъ и бележки (София 1942).
Книгата на Божилов, Фамилията на Асеневци (1186-1460). Генеалогия и просопография, може и да си я свалиш Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
тото
21 Ное 2013 08:48
Мнения: 714
От: Bulgaria
В кореспонденцията, цар Калоян твърди, че предците му произхождат от "благороден род на град Рим" /вероятно за да предразположи католическия върховен водач/ и да получи международно признание и титлата Rex Blachorum et Bulgarorum. Но има нещо по важно - в едно от писмата се казва:.....„ На първо място ние като любим син искаме от нашата майка Римската църква корона и достойнство според както са имали нашите стари императори. Както намираме записано в нашите книги, един е бил Петър, втори Самуил и други, които са ги предхождали по царуване.” (ЛИБИ, 3, с.310). Това на практика е доказателство за ПРИЕМСТВЕНОСТ между Първата и Втората Български Държави! И звучен шамар по румънските и скопските историчари....
Куманистан
21 Ное 2013 09:19
Мнения: 583
От: Bulgaria
Калоян е пропуснал да отбележи, че град Рим се намира в източните дялове на Алтай, а неговите благородни деди се наричали чукундури-чукчи.
С това е подронил по недопустим начин авторитета на другарите Златарски, Мутафчиев, Дуйчев, Бешевлиев и последователи и е умножил по нула техните гениални нАучни тухли-четворки. Тангра да го съди!
mariangeorgi
21 Ное 2013 10:03
Мнения: 60
От: Bulgaria
И какво излиза от тази статия... Когато ходя с малките си деца и те искат да видят гроба на Цар Калоян да им кажа - Деца, това тук всъщност не е гробът на Царя. Това е бутафория. Той не лежи тук. Тези надписи са сложени от мними патриоти. Но пък да знаете - ние сме правоверни историографи... Много държим на фактите и не мога да ви покажа нито един гроб-паметник на български владетел, защото пък има война между историците. Всеки иска да се покаже кой е по-неправ от другия.
Ей така ще им вдигна самочувствието на следовниците на едни от най-древните народи по тези земи.
И ще ходим да гледаме по света някакъв побит камък, който нищо не значи, но върволица от субекти ще ни разказват с думи и клипове, с рекламни материали и разни анимации какво символизира този камък.

Хора, митовете и легендите са важни и съществени, колкото да не ни се иска. Не може да сме само дърти реалисти. Малко въображение ще направи животът ни по-цветен, а оттам и по-значим.

А на децата си ще кажа, че точно тук е гробът на Великия Цар Калоян, ще си спомним за победите му и ще сложим цвете. И ще запалим свещичка в параклиса отляво.

Както и го направих преди 2 месеца преди да прочета тази статия...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: mariangeorgi
paradigma
21 Ное 2013 10:38
Мнения: 220
От: Bulgaria
mariangeorgi
21 Ноември 2013 10:03
Добави мнение   Мнения:34 Страница 1 от 2 1 2 Следваща