Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Господ е атеист
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:242 Страница 1 от 13 1 2 3 Следваща »
Гео
21 Яну 2014 19:56
Мнения: 1,965
От: Bulgaria
ххххх
21 Яну 2014 20:02
Мнения: 824
От: Austria
valentin
21 Яну 2014 20:05
Мнения: 1,299
От: Bulgaria
Без думи-
Химикал
21 Яну 2014 20:09
Мнения: 1,082
От: Bulgaria
Любопитно заглавие. Ако някакъв бог не знае, че е такъв и не вярва в други богове, значи е атеист.
Имаше едно представление "show" на един изпълнител негър "черен showmen", който се првъплащаваше в сляп негър, който е бял расист "white supremacist", защото е сляп и не знае, че е негър.
ablepsia
21 Яну 2014 20:19
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Десет години от смъртта на Радичков.
brightside
21 Яну 2014 20:21
Мнения: 1,856
От: Bulgaria
Хубаво е, когато някои лица и събития биват поставени на мястото им. И господ е атеист, това е толкова логично
TeoB
21 Яну 2014 20:51
Мнения: 130
От: Bulgaria
Това да не ви притеснява; и без това няма да прочетат стихотворението неграмотните ученици в българското школо. А богоизбраните българи и българки пратиха синчетата и дъщеричките си в скъпи западни колежи, където и без това не учат Ботев, учат се за фарисеи, че когато и ако се върнат в родината, да фарисействат като мама и татко.


Тъжно 8) 8) 8)

Иначе поздравления за писаницата

.........................................
Поздрави от Варна Натисни тук
doc4all
21 Яну 2014 20:54
Мнения: 40
От: Bulgaria
Благодарим Майсторе. Глътка въздух за да се посмеем над фарисеите и над себеси. Едно доказателство, че не всичко следва парите. Без коментар на фактите. Просто остава настроението.
Mitev
21 Яну 2014 21:03
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
Аз зная дъбов жълъд, не зная да има буков жълъд, но не си позволявам да споря с Радичков, че има буков жълъд.


И добре че не си си позволил, защото си щял да се изложиш. Буков жълъд има, но е с различна форма и големина от дъбовите жълъди.
Звън®
21 Яну 2014 21:06
Мнения: 711
От: Bulgaria

Братя Грим и подпоручик Онода

Резюме


Обичам приказките, най-вече техния край. Толкова е възбуждащ, колкото края на хрупкавата сладоледена фунийка или пък Третата симфония на Малер. Знаете ли коя приказка завършва така?

"- Мила княгиньо - казала тя, - аз съм годеницата на твоя брат и бях омагьосана да живея като жаба в това езеро. Но твоята храброст развали магията и сега те обичам повече от родна сестра.

Тримата се прибрали у дома при царя и царицата. Князът се оженил за своята любима. Вдигнали голяма сватба. Три дни яли, пили и се веселили и никой не си тръгнал гладен."

Познахте, нали? Братя Грим, "Приказка за лъва и жабата". А чий е този край?

"Вървели, вървели - стигнали чешма на кръстопът. Трябвало да решат кой брат по кой път да тръгне. Най-големият свърнал наляво, след 14 години стигнал до доцент и забравил накъде е тръгнал. Средният брат заедно със златната ябъка, хванал десния път, неусетно попаднал в Макао, където си купил казино и фабрика за фойерверки. А най-малкият брат, който за разлика от останалите двама се казвал Хироо Онода, станал офицер от Императорската армия на Япония и след 30 години се прочул в целия свят."

Не знаете, нали? И аз не знам. Но ако прочетете текста докрай до месец ще спечелите тройка от тотото. До средата ли прочетете - нищо няма да ви се случи. А ако откажете четивото - крастава жаба в петък ще целунете и на принцеса тя няма да стане - най-много и вие да се ожабите.

Асеновградски сармички

Три дни не бях ял, пил и се веселил. Изискваше го ритуалната вечеря с Асеновградските сармички - всеки втори понеделник от годината. Съседката ми Вилма бе превърнала това ястие в кулинарен шедьовър, който трябва да вкусва след старателно очистване на духа и тялото. Рецептата от мен няма да получите. Само ще ви съобщя неизменните й съставките: трюфели от Тоскана, осем билки брани около Гармиш-Партенкирхен, японски сорт ориз от Какогава и маврудови лозови листа от Станимъка. Почти като куплета на Душко Георгиев:

"Рим, Берлин и Токио
верни във борбата,
утре ще наложат
нов ред на Земята."


Вилма не бе чела нито Шпенглер, нито Тойнби, нито Фукояма, но всяка нейна кулинарна рецепта по странен начин будеше реминисценция за някое историческо събитие. Съставките, произходът им, начинът и редът по който се обработваха, вкусът на гозбата, съпътстващите напитки - всичко това по неведом начин рисуваше, понякога стряскащо детайлно, картини от миналото. След седмата сармичка и втората чаша калифорнийско каберне совиньон, в главата ми зазвучаваха сирените от понеделник 10 януари 1944 г. Виждах нощното небе над София. Ето ги бясно кръстосващите лъчи на прожекторите, пукотевицата от "флака", воят на самолетните двигатели, тътенът на бомбите, посипани по булевард "Фердинанд" отломки от дома ни, черните клавиши от пианото ми върху белия сняг.

Вилма ми е разказвала, че през март на 1974 г. нагостила Тончо Жечев със заек по цариградски фарширован със смилянски боб, маслини от Тасос и солунски пиперки. Още преди да преполви порцията си, Тончо получил прозрение за Великденската акция от 1860. Явил му се лично Иларион Макариополски и настоятелно помолил професора да разкаже за тези събития. Подир една година се появи книгата "Българският Великден".

Вилмане бе чела учебници по оптика, физиология и психология на зрителните възприятия. Но бе по-добра от осветителите в Ковънт гарден и Метрополитен опера. Знаеше каква светлина да изпрати към чинията с попската яхния, така че тя оживяваше. Главичките арпаджик, парченцата свинско, зрънцата пипер, скилидките чесън, резенчетата зеленчуци - всичко това, осветено от Вилма, се превръщаше в един малък паноктикум, представящ януарската среща на Франсоа Митеран с български интелектуалци. След това Вилма ловко променяше ъгъла на осветление и заменяше светофилтрите. Мигом сцената се преозбразяваше - нямаше следа нито от Митеран, нито от български интелектуалци. Чинията попска яхния магически се трансформираше в микропанорама на морската битка при Цушима. Там, където допреди секунди закусваше Митеран, се появяваше флагманския ескадрен броненосец Микаса, току що изстрелял няколко снаряда от главния си калибър по Сисой Велики, който на свой ред бе заел мястото, където допреди малко Жельо Желев сръбваше кафенце. Сисой Велики бе силно накренен наляво и скоро щеше са остане завинаги в Японско море.

Вилма не бе чела дори и армейския строеви устав, въпреки че имаше чин подполковник. Навярно вече се питате - "А какво е чела тя?". Вилма бе прочела четвърт вагон приказки!

Подпоручик Хироо Онода

Преди няколко дни научих от Би Би Си, че на 16 януари на 91 години се е споминал подпоручик Онода. Той пристига на филипинския остров Лубанг една година след януарските бомбардировки над София. Обстановката на фронта прекъсва обучението му в училището за армейски разузнавачи в Накано. Изпратен е като комаднир на малка диверсионна група. Заповедта, която получава от прекия си командир майорТанигучи е кратка: "Сега отстъпваме, но това е временно, нашият дух е несломим. Крийте се в планината и водете партизанска война. Категорично ви забранявам да се предавате или самоубивате. Тази заповед мога да отменя само аз и никой друг!".

Следващата заповед подпоручик Онода получава след тридесет години. Между тези две заповеди нищо не го отлонява от пътя на воина. Разпръснатите над джунглата листовки, известяващи края на войната и заповедта за капитулация, дочутите радоиемисии от Япония - всичко това е сметнато за вражеска пропаганда. Честите полети на американски самолети в дългите години на войната във Виетнам укрепват вярата му, че битката продължава. В продължение на тридесет години групата на Онода извършва над сто нападения над американската радарна станция, филипински полицаи и чиновници. 30 човека са убити, а 100 - тежко ранени. През февруари 1974 японският студент-ентомолог Норио Судзуки е на експедиция в джунглата на Лубанг. Там случайно попада на Онода. Опитва се да го убеди да се завърне в Япония. Онода категорично отказва. Би си завърнал само ако неговият пряк командир отмени заповедта от 1945 година. На 9 март 1974 г. майор Танигучи каца на остров Лубанг, свързва се с Онода и облечен във военна униформа му връчва следната заповед:

"Заповед на началник-щаба на специалния батальон, Бекабак, 19 септември 1945 года, 19 ч. 00 мин.
1. В съответствие с Императорските на Негово Величество разпореждания, 14-та армия прекратява всички бойни действия.
2. В съответствие с разпорежданията на военното командване № А-2003, от специалния батальон се свалят всички военни задължения.
3. Подразделенията и бойците от състава на специалния батальона трябва да прекратят всякакви военни действия и операции и да минат под командването на най-близкия висшестоящ офицер. Ако такъв е невъзможно да бъде намерен, то следва да се свържат а американските или филипинските сили и да изпълняват техните указания.
Началник-щаб на специалния батальона към 14-та армия, майор Йошими Танигучи."

На 10 март 1974 г. Онода се предава на филипинската армия. В пълно бойно снаражение - униформа, винтовка Арисака модел 99, 500 патрона, няколко ръчни гранати и самурайски меч. Скривалището му в джунглата изумява с подредеността и чистотата си. На стената виси портрет на император Хирохито. Под него - масичка скована от бамбук. Върху нея - единствената книга на подпоручик Онода. Няма да познаете коя е тя - "Приказки на братя Грим", издателство Тайсюкан, Токио, 1929 г.

Братя Грим

Познавате приказките на братя Грим, нали? Пълни са с тъмни страховити гори из които скиторят коварни вещици, зли великани, кръвожадни вълци. Навред емоционална тревога, страх от изоставяне, родителско насилие и сексулни намеци. Сега погледнете портрета на Вилхем и Якоб Грим рисуван от Елизабет Йерихау. Не бихте играли покер с никого от тях, нали? Затова ако се чудите какво да направите за децата, когато ги приспивате – да четете приказка на братя Грим или да ги набиете, изберете българското!

А замисляли ли сте каква би била съдбата на двамата братя ако се бяха родили в наши дни. Според мен щяха за имат рекламна агенция. С лъскав офис, секретарки с презрителен поглед, тесни поли, опънати блузки и стиснати като кокоше дупе устнички. Двамата братя сигурно биха писали реклами като следната.

Въвеждаща сцена: Нощ. Апартамент. Дискретно осветен коридор. През него шляпа бос, сънен мъж по гащи. Тихичко звучи откъс от "Спящата красавица" на Чайковски. Мъжът като на сън влиза в кухнята и доближава до хладилника.
Следващ кадър: Близък план на огромен сребрист хладилник, внушаващ монументалността и величието на египетски обелиск.
Следващ кадър: Мъжът посяга да отвори вратата на хладилника - тя не помръдва. Камерата показва как космата му ръка дърпа вратата - без резултат.
Следващ кадър: Отблизо лицето на мъжа - видно е, че дрямката му мигом е изчезнала. Продължава да напъва вратата. От хладнилника проехтява строг, смразяващ глас:
Ръцете долу!
Пусни врата!
Хладилникът ти
веч е реквизиран.
Нарочен указ има,
подписан от когото трябва.
Следващ кадър: Уплаха по лицето на мъжа. Погледът му молитвено се вдига към върха хладилника-обелиск. Там някъде е емлблемата му, а до нея се вижда звънец като на входна врата.
Следващ кадър: Мъжът натиска звънеца. Зазвучава "Пролетно тайнство" на Стравински. Вратата на хладилника се отваря сама. Вътрешността му напомня театрална сцена, осветена от прожектори.
Следващ кадър: Камерата обикаля рафтовете на хладилника. Кондензът от охладения въздух се превръща в призрачна мъглица. През нея се мярка дебело парче салам, оформено като усмихнато прасенце. До него - каничка мляко, в която плува школадова гондола, задвижвана от шоколадов гондолиер, пушещ шоколадова пура. Следва бурканче мед с формата на пчелен кошер. От него с жужуне излитат пчелици и изписват в полет „Четете в-к Сега!“.
Глас зад кадър: Хладилници Мраз - смразяващи и въображението!

Епилог


Мяуууу! – краят не е мой, а на котката на Шрьодингер, която цял ден се разхожда под прозореца ми.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Звън®
Пенчо бре
21 Яну 2014 21:07
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
нахалният паметник пред US посолството в София.
Много добре казано!

А за всичко написано днес, си блестящ според мен, Джимо!
Пройчо
21 Яну 2014 21:31
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Да си жив и здрав Джимо.. да пишеш и да будиш заспалите мозъци...! Това ти е едно от най - добрите "есета" т.е. свободно съчинение в последно време!
Vatamov
21 Яну 2014 21:34
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Превъзходно!

Закачка със заглавието - Black Sabbath - God Is Dead?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Vatamov
Вени Марковски
21 Яну 2014 21:42
Мнения: 345
От: Bulgaria
Тъжен разказ. Вече не са само евреите виновни - има и арменци добавени, вероятно за баланс.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: onzi
metamorph
21 Яну 2014 22:00
Мнения: 3,699
От: Bulgaria
Хубаво, макар и малко усукано за мен - като току-що изсипани в чиния ароматни спагети
Всъщност, Господ може да е атеист защото не вярва в себе си. Всемогъщ, но комплексиран, понеже не иска да повярва в себе си? За т'ва ли такива ги е натворил?
doodle
21 Яну 2014 22:11
Мнения: 777
От: Bulgaria
"Господ е атеист"
Това означава , че господ не вярва в себе си!
Ако някой не вярва в себе си, надали би сътворил нещо толкова живо. Паметниците са мъртви.
maxilianus
21 Яну 2014 22:27
Мнения: 324
От: Bulgaria
Не става само с думи. Някой трябва да ги заведе, да им покаже
Patriot1965
21 Яну 2014 22:37
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Прочувствени мигове от една забравена епоха.
Днес сме просто вълци. А чувствата на вълците не будят възхищение!
Apx
21 Яну 2014 22:41
Мнения: 180
От: Bulgaria
Само на мен ли ми се струва, че това писмо съм чел и преди?...
Гео
21 Яну 2014 22:52
Мнения: 1,965
От: Bulgaria
Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гео
SPQR
21 Яну 2014 22:55
Мнения: 8,503
От: Bulgaria
Слабичко този път ...
Още от заглавието ...... , но чакаме следващото !
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SPQR
Добави мнение   Мнения:242 Страница 1 от 13 1 2 3 Следваща »