Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Реиндустриализация?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Федаин
27 Яну 2014 11:37
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
За да може социалистите( да ги бие господ) да разграбят построеното в НРБ , трябваше да проведат тая психооперация по очернянето на индустрията , мантрата със "соц мастодонтите", апк -тата и прочие глупости. Пак тогава измислиха и мита за 10те милиарда дълг. Дори и Хърсев припява на това като пълен....( по принцип в Бг има много малко добри икономисти). Сега другата тъпанарщина е " бесепарите разграбиха заводите , сега пак ще ни ограбят". Хубаво , ама пичове , в лайн=та сте. Верно свикнали сте, някои дори са мутирали до степен , че им харесва, ама или трябва да се напрегнете или ще си седите вечно там. Ако искаме да има България - индустриализация ако не - някои ще са живи да видят спускането на завесата...А за това , че нямаше "социалисти" вкарани в панделата е отговорен единствено БСП електората. Въпроса за възмездието е съвсем отделен от това накъде ще върви тая страна.
RK
27 Яну 2014 11:37
Мнения: 346
От: Bulgaria
Хубаво е да се гледат реалностите - какво беше построено за 24 години по време на социализма и какво през тези 24 години по време капитализма.

И кой плати цената на построеното по време на социализма ? Що се правите на утрепани ? Без Великия Съветски съюз и евтините ресурси щяхме курници да строим ... като сега ...
За развитие на индустрията трябват РЕСУРСИ - тва се учи по география прогимназията ...
В.Каменов
27 Яну 2014 11:47
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
„Още не сме изплатили докрай дълговете, в които затъна държавата при последната реиндустриализация от 80-те години на ХХ в., когато "построихме още една България".”

Въобще не става дума за някаква реиндустриализация през 80-те години на ХХ в.,! Това беше мегаломанщина надхвърляща финансовите възможности за изпълнение на нови проекти.Няма как да го наречеш освен недомислица и се нарича голо „политическо решение” зад каквото винаги наднича глупост или лъжа.Това в никакъв случай не може да се определи,като РЕиндустриализация,а продължение на индустриализацията в грешната за България посока.Такава мегаломанщина се е проявявала в историческото време там,където има продължително застояване във властта на някой около който се хранят пазещите го плъхове,а той е оглупял от мания за величие.Има достатъчно много примери за меголомания в строителството на каквото и да е.Развиването на индустрията е практически непрекъснат процес,който е съпътстван с естествена деиндустриализация – по различни причини.
Ето една примерна схема на деиндустриализация в мрежата,където са показани „секторите”.
Натисни тук
Хърсев трябваше да обясни,като д-р на ик.нАуки и за да стане по-ясно, за извършената умишлена и неестествена ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ,което стана с ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ.Като следствие икономическия статус на България се срива стремително надолу!! Сега отново се появява кух политически лозунг за курс към РЕиндустриализация,който няма икономически смисъл. Хубаво беше Хърсев да обясни причината за трудно плащане на старите дълговете,а пък се пръкнаха „корпоративни милионери” без корпорации с пари от ДЕиндустриализация и допълнителни "бонуси",която не се замести с нищо,но „кухите” милионери живеят щастливо? Дали помисли „експерта” за какво става дума,когато съвсем неграмотно си слагаше подписа под някакъв план на двама световнонеизвестни икономисти,нямащи понятие от съществуващата икономика тук и начинът на тогавашното ù управление?!? Сигурно не си е давал сметка,че е използван като будала с още 28, досущ като него и много по-големи от него „експерти” ? Подписи послужили за предварителна експертна база при взимане на „политическо решение” с което сега всички помияри „работещи политика” нагло се оправдават.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: В.Каменов
Yantar
27 Яну 2014 12:09
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
и извежда България сред най-бързо развиващите се страни в Европа
E те тая глупост ми напомня истинската новина от онова време, че България била удвоила трамвайните си линии, за всеобщо учудване на западноевропейците. А то какво било - просто сме били купили още един трамвай.
Другар
27 Яну 2014 12:17
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Другари, както вече се изказах вчера, индустриализацията на социалистическа България се осъществи благодарение на СИВ и братската помощ на великия СССР. Като ги разтури архипредателят Горбачов, свърши и индустриализацията. Сега сме изправени пред много по-неблагоприятно международно положение. Като си спомняме с умиление за индустриализацията и за пушещите комини, трябва да отичтаме, че почти всички от тези предприятия не можеха да съществуват без СИВ - било защото можеха да си намерят пазари само в СИВ, било защото имаха пазари на Запад, но бяха конкурентноспособни само заради евтините суровини от СИВ. Сега Партията и правителството са изправени пред тежката задача да извършат реиндустриализацията без СИВ и без братска помощ. Кажете как да стане, другари, да помогнем с идеи!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Другар
Michael_P
27 Яну 2014 12:57
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Няма ключови думи като "High Value-Added". Прочита е губене на време! Например в какъв контекст се използва High Value-Added Industries за Сингапур:
High Value-Added Industries To Drive Growth
In order to maintain economic growth and to overcome reduced international competitiveness in traditional manufacturing, Singapore will have to shift to increasingly high value-added industries in the coming years. In our view, chemicals, electronics, biomedical manufacturing and HQ & professional services will be key growth sectors in the coming decade.
nikolay_rs
27 Яну 2014 14:06
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Каквото и да ви говорят става въпрос за кражби. Ще бетонират Странджа и с това реиндустриализацията ще се изчерпи.
Rakita
27 Яну 2014 15:09
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Реиндустриализaция по български: дa купим фалиралите предприятия от нашите хора; наши фирми да участват във възстановянането им с държавни, разбирай на всички нас пари и след това да продадем същите тези предприятия пак на наши хора за жълти стотинки.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Rakita
beagle
27 Яну 2014 15:12
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Кучето влезе заради заглавието, Авторът е с точен коментар...
Тази "политика" е нееднозначна и твърде притворна...
Станишев и стойневчетата не сещат от "възстановяване и балансирано развитие на вече изтърваното" и обективно, това е така...
Те просто я адресират към днешна дата и предизборно, до ветераните в БСП, ДПС и "периферията"...
Rakita
27 Яну 2014 15:15
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Те просто я адресират към днешна дата и предизборно, до ветераните в БСП, ДПС и "периферията"...
Така е, избори идат и трябва да се надъхва електората. Дори не успяха да купят обратно като хората първото реиндустриализирано предриятие (Ремотех), явно защото не са се спогодили за комисионните.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rakita
Patriot1965
27 Яну 2014 16:21
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Учудвам се, че има живи хора, които се впечатляват от словоизлияния, базирани на латински корени!
Не е важно как ще наречеш една политика! По-важно е, дали след нея ще си по-беден, или по-богат!
БатВаню
27 Яну 2014 16:25
Мнения: 3,463
От: France
Държавните Химко и Кремиковци (и много други) фалираха, защото дължаха много пари на държавните НЕК и Булгаргаз.
А НЕК и Булгаргаз трябваше да плащат сметките към руските доставчици, които вдигнаха цените на енергоносителите...
Rakita
27 Яну 2014 16:47
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Другари, както вече се изказах вчера, индустриализацията на социалистическа България се осъществи благодарение на СИВ и братската помощ на великия СССР. Като ги разтури архипредателят Горбачов, свърши и индустриализацията.
Държавните Химко и Кремиковци (и много други) фалираха, защото дължаха много пари на държавните НЕК и Булгаргаз.
А НЕК и Булгаргаз трябваше да плащат сметките към руските доставчици, които вдигнаха цените на енергоносителите...
Достатъчно ще бъде, ако управляващите схванат само тези две неща.
Stupido
27 Яну 2014 16:48
Мнения: 2,907
От: Belgium
те ви йош една версия на хладилниците за ескимоси - цък тук
Пикачу
27 Яну 2014 17:33
Мнения: 8,152
От: South Africa
* Според тази теория икономическите дейности се делят на три сектора: първичен (добиване на природни и аграрни продукти), вторичен (преработване) и третичен (услуги). Според това кой сектор доминира, се различават първична, вторична и третична цивилизация.
Емо, приятеля, таман се канех да ти стисна ръката, но се разколебах. Именно втова пояснение под черта (което не е твое) се крие рационалното зърно. Не е нужно да си доктор на науките , за да съзреш, че загубата на работни места в производствени предприятия е предвестник на всякакви кризи, направо на катастрофи. И в същото време страните от БРИК, с които преди 30 години ние българите с право се подпичквахме, заложиха на тая карта, заляха света с производство и вече са напът да станат водещи и в технологиите.
Не мога да не ти припомня как преди бая години в един друг вестник въздишаше, защо България приема закон против прането на пари и героят на фейлетона ти, Дон Чичи от Сицилия се чуди на простия ни акъл.
Пикачу
27 Яну 2014 17:33
Мнения: 8,152
От: South Africa
* Според тази теория икономическите дейности се делят на три сектора: първичен (добиване на природни и аграрни продукти), вторичен (преработване) и третичен (услуги). Според това кой сектор доминира, се различават първична, вторична и третична цивилизация.
Емо, приятелю, таман се канехпак да ти стисна ръката, но се разколебах.
Именно в това пояснение под черта (което не е твое) се крие рационалното зърно. Не е нужно да си доктор на науките , за да съзреш, че загубата на работни места в производствени предприятия е предвестник на всякакви кризи, направо на катастрофи. И в същото време страните от БРИК, с които преди 30 години ние българите с право се подпичквахме, заложиха на тая карта, заляха света с производство и вече са на път да станат водещи и в технологиите.
Не мога да не ти припомня как преди бая години в един друг вестник въздишаше, защо България приема закон против прането на пари и героят на фейлетона ти, Дон Чичи от Сицилия се чуди на простия ни акъл.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Пикачу
Пикачу
27 Яну 2014 17:43
Мнения: 8,152
От: South Africa
Като си спомняме с умиление за индустриализацията и за пушещите комини, трябва да отичтаме, че почти всички от тези предприятия не можеха да съществуват без СИВ - било защото можеха да си намерят пазари само в СИВ, било защото имаха пазари на Запад, но бяха конкурентноспособни само заради евтините суровини от СИВ.
Другар, или си млад и зелен, или в ония времена си бил някъде из гъбите, та не са ти ясни нещата , ама никак ! Че какво е сега ЕС, каква е разликата със СИВ ? Всъщност разликата е , че в СИВ имаше някаква честна специализация, докато сега България е само един пазар и то все по-умиращ - виж какви са "инвестициите ни" - в банки, застрахователни компании, небанкови дружество (?!), и мно-о-о-ого и огромни търговски вериги, които по правило не приемат никакви български стоки. Впрочем ще ти обърна внимание само на един факт - целия соц. лагер пушеше само български цигари, нали ! И като сметнеш, колко са акциза и печалбата в една кутия цигари, дори и на тогавашните цени... Петролът, който уж сме точели без пари от СССР не можеше да покрие и 30 % от импорта им на цигари. Анадънму, понял сейчас ?
Другар
27 Яну 2014 17:53
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Другар, или си млад и зелен, или в ония времена си бил някъде из гъбите, та не са ти ясни нещата , ама никак ! Че какво е сега ЕС, каква е разликата със СИВ ? Всъщност разликата е , че в СИВ имаше някаква честна специализация, докато сега България е само един пазар и то все по-умиращ - виж какви са "инвестициите ни" - в банки, застрахователни компании, небанкови дружество (?!), и мно-о-о-ого и огромни търговски вериги, които по правило не приемат никакви български стоки. Впрочем ще ти обърна внимание само на един факт - целия соц. лагер пушеше само български цигари, нали !

Другарю, потвърдил си каквото и аз съм казал. СИВ ни гарантираше пазарите. Планирало се е да произведем цигари (или кари, или компютри) - планирано и наредено е да се купуват. А сега капиталистическото ЕС уж си отворило пазарите без мита, ама вика "те ви пазара, конкурирайте се". А то с конкуренция не е лесно, лесното беше в СИВ.
Баpмалей
27 Яну 2014 18:06
Мнения: 1,333
От: Bulgaria
Всъщност разликата е , че в СИВ имаше някаква честна специализация

Мръъъссници са тия капиталисти.. Никаква солидарност, честност и интернационализъм нема у тях... значи
Patriot1965
27 Яну 2014 18:47
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Сега се конкурираме открито (дали е честно, дълбоко се съмнявам). Но нима има някой който ще отрече, че днес е свободен да се конкурира?
Вярно е, че да се опитваш да правиш бизнес, базиран в България е мазохистично, но за сметка на това нима някой ще бъде спрян лесно да стартира бизнес в друга страна на ЕС?
Да се вглеждаме в миналото е любопитно, донякъде и интересно, но много по-интересно е бъдещето.
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща