Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Реиндустриализация?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
Weed361
26 Яну 2014 22:28
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
много от подпомогнатите, с пари на данъкоплатците, вече ги върнаха с лихвите.


Did General Motors Really Repay Its Taxpayer Bailout?
Натисни тук

Should GM repay $10B rescue cost? CEO says no
Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Weed361
doodle
26 Яну 2014 22:34
Мнения: 777
От: Bulgaria
Тези дето ограбиха и деиндустриализираха страната с приватизация, да върнат парите, с лихвите, на общините (десетки печелившите предприятия зорлем фалираха в ръцете на хора като г-н Банев), та да си направят хората там поне по едно общинско предприятие. Хич няма да е зле.
Пък може и с общински 3D принтери да се оборудват, и те ви реиндустриализация.
Е хайде, "стратези" на прехода, връщайте! Връщайте, защото всички предприятия бяха държавни не партийни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: doodle
cisco
26 Яну 2014 22:58
Мнения: 7,737
От: Italy
И с туризъм не става , много конкуренция, турците с ефтина лира, хървати и черногорци с по топло, хубаво и близко море, гърците с много острови....и туризма няма бъдеще.Можем само в селското стопанство да пробием, но трябва да приемем останалите европейци за врагове, за конкуренти за унищожаване , а не като партньори и приятели, но управниците ни нямат толкова кураж.
babajaga2-2
26 Яну 2014 22:59
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
OLDMAD
26 Януари 2014 20:47
Нерде България, нерде УСА. В този форум най- ми харесват екземплярите, които пиошат по формулата: "Видяла жабата че подковават вола, вдигнала и тя крак".
СветлоПиво
27 Яну 2014 01:45
Мнения: 8,839
От: Canada
Han моите адмирации за това.
'Другаде го стяга Хърсев - повече реален сектор означава рязко съкращаване до нормалните 10% на разрасналия
се до уродливи размери финансов сектор и подчиняването му на нуждите на производството.
Нито един паразитен сектор не обича да му отрежат изобилните благини, на които е свикнал от десетилетия.'

Наистина така наречената реиндустриализация ми прилича по скоро на нова далавера със събраните данъци отколкото опит за въстановяване на икономиката.
Нещо като наливане на вода в морето. Ако някой виден капиталист ( бивш номенклатурчик) е искал това предприятие да работи, досега трябваше да го е вдигнал на крака.
Спартак
27 Яну 2014 02:03
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
Толкова безмислена ТИРАДА отдавна не бях чел. Прочетох я два пъти с надежда да намеря причината за нейното написване. Показаната диаграма идва като оправдание за тоталната деиндустриализация, която ни спретнаха нашите демократи, под “ мъдрото“ ръководство на нашите американски и европейски съветници. Резултатите, макар и известни, не пречат да глаголствуваме по темата, щото журналисти, политолози, политици и всякакви лидери се споиха в мащабното звено на услугите, да ни веселят, да ни забавляват, да си правят фелацио, да си вадят тестиците през гърлото и т.н и т.н. когато умираме буквално от студ, от липса на качествена храна и на лекарства. А наглостта на нашите “просветители“ чиито наставления бликат от многобройните медии е просто безгранична.
А знае се, че думите на истината са прости. Парите и богатството се създават в производтвената сфера, услугите само го преразпределят. Докато нас ни деиндустриализираха планово, Турция направи невероятен икономически бум, с което доказа на всички тъпи глави в държавата, точно обратното на това, което се твърди в настоящата статията. Докато алчните западни индустриалци изнасяха производството си в источните страни, където реализираха космически печалби, то последните се научиха да произвеждат и станаха достатъчно силни във всяко отношение, ние останахме само с празнодърдорковците.
nikolay_rs
27 Яну 2014 02:41
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
Абе няма ре, почва на зелено, в Странджа.
Hegel
27 Яну 2014 02:46
Мнения: 154
От: Bulgaria
Хърсев започва да се ориентира все по-добре в обстановката.
Още малко му остава за да стигне до простия извод, че на една значителна част от работниците е по-добре да им се плаща за да не работят.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Hegel
ata
27 Яну 2014 03:05
Мнения: 2,197
От: Bulgaria
ред.
То пък що ли.
.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ata
RumenS
27 Яну 2014 07:52
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Още малко му остава за да стигне до простия извод, че на една значителна част от работниците е по-добре да им се плаща за да не работят.

То, това още бай Тошо, го знаеше. Ама, нали било неефективно, и затова соца бил фалирал. Това е основата (А и Б) на новата идеология, като - кой не скача е червен.
ПП Всъщност, знае го добре и Хърсев, нали той предлагаше излишните да одат в лагери, за преквалификация
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: RumenS
Запорожка Сеч
27 Яну 2014 08:15
Мнения: 1,268
От: Bulgaria
Съпоставките с индустрията от времето на СИВ са безсмислени.
За нова индустриализация се искат две неща:
Първо - пазарна ниша. Ако ще се произвеждат хладилници срещу 50 марки - ще се наложи да се продават на ескимоси за иглута. Търговска марка и т.н.
Второ - инвестиция в оборудване, обучение на персонал. Нещо, което за нашто бизнесмен е като свинкя в джамия.
Хърсевчето изпуска варианта подизпълнителни производства към чужди концерни с наложени съществуващи марки и пазари, със съответната специализация.
България AGV не може да произвежда, но може фирми да работят като подизпълнители за тях - такива примери много.
Въпрос и на държавна политика обаче, която да не ръкопляска, че ИКЕА дошли у нас като франчайз, да пробутват ента употреба мебели.
Кроткия
27 Яну 2014 08:22
Мнения: 2,299
От: Bulgaria
Мале, мале колко мъка има по този свят? Индустрия на латински, българските земеделци по времето на Великата депресия и как не е необходимо да имаш индустрия, а само финанси. Финансовите потоци щели спасят света, а индустрията не съществувала. Неолиберален бълвоч.
Запорожка Сеч
27 Яну 2014 08:30
Мнения: 1,268
От: Bulgaria
Финансовите потоци щели спасят света

ъхъм - като Мидас от гречката митология, дето щял да се самоизяде, щото станал целио златен. Но и да продаваш хладилници за иглута - дело нестоящее.
Фючърсите са най-сладката благина - какво ще се случи след 20 години, обърнато в сегашни материални блага.
RK
27 Яну 2014 08:54
Мнения: 346
От: Bulgaria
Абе къде се мерите с GM вие нормални ли сте ??? GM има капитализация от 50 милиарда ... кое в България струва толкова ? Видяла жабата, че подковават коня и тя дигнала крак ...
AzUrAL
27 Яну 2014 09:27
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
но ние вярваме, че Правителството на др. Орешарски ще се договори с руското правителство да се върнат старите търговски отношения от времето на СИВ, та да си имаме и суровини, и пазари за реиндустриализацията!
Одобрявам.Звучи ми някак...мащабно.
Mrx++
27 Яну 2014 09:43
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Още не сме изплатили докрай дълговете, в които затъна държавата при последната реиндустриализация от 80-те години на ХХ в., когато "построихме още една България".
Като гледам България гаче е с най-малко дългове в сравенение с развития Запад. И тоз автор иска една държава, каквато няма нигде по света с пазарна икономика. Със сигурност Северна Корея е с най-малко дългове.
Само една справка за докторот по икономика. В началото на 80-те България имаше 2 милиарда.200 милиона дълг (сведение от Швейцарска банка дадено на швейцарци, които основаха първата чужда компания "Тангра" към "Хемус"-Бургас) , нищожен за възможностите и. До тогава беше извършена огромна индустриализация - всички гиганти - Нефтохим, Кремиковци, другите химически заводи (Видин, Полихим-Девня, Ямбол, Свищов), заводите от електрониката и машиностроенето, корабостроенето бяха построени. И дългът беше толкова малък. С идването на Горбачов, когато под влияние на либералните икономисти Гайдар, Немцов и др. той започна да нарушава договореностите, тогава започна да се трупа дълът. Като доФтУр по икономика той би трябвало да знае тези данни.
Явно някои наши велики мислители не могат да се отърсят от либералните икономически идеи, които все повече показват своята несъстоятелсност. Хубаво е да се гледат реалностите - какво беше построено за 24 години по време на социализма и какво през тези 24 години по време капитализма. През последния период освен хотели и молове почти нищо. Повечето инвестиции са в областта на търговията, а не на производството. Затова навремето бюджетът се пълнеше от производство, а срга от ДДС, което някой не е успял да го скрие.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
Горолом
27 Яну 2014 09:53
Мнения: 1,151
От: Bulgaria
Само не разбрах как тарикатите от бесепето оцениха този боклучарник наречен Химко, на цели 50 милиона.
Гюроф
27 Яну 2014 10:30
Мнения: 2,722
От: Albania
Ако не друго-поне един полезен цитат има в статията.
Сега ще мога спокойно да наричам "голям тъпак" всеки, който се вайка, че някой щял да се "нагуши" с държавните милиони.
Без да ме санкционират, щото ще цитирам Хърсев.
Вече имам предвид и конкретната растителност.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гюроф
Mrx++
27 Яну 2014 10:54
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Въпрос и на държавна политика обаче, която да не ръкопляска, че ИКЕА дошли у нас като франчайз, да пробутват ента употреба мебели.
Ти ходил ли си в някоя друга Икеа освен тази ан околовръстното, че се пениш за мебелите, които продава? Щото аз съм бил в Икеа -Плимут -САЩ, Икеа между Фюрт и Нюрнберг (от там си купих доста неща), Икеа на магистрала No 1 в Будапеща. Дължа да те уведомя, че стоките са едни и същи, даже шведските кюфтенца в ресторанта са едни и същи. Не знам, обаче дали и там предлагаха английска закуска за 0.99 ст. с безплатно кафе, както у нас до 10 часа. Там съм ходил в по-късен час.
Премянов
27 Яну 2014 10:57
Мнения: 1,420
От: Bulgaria
Комунистите имат склонността винаги да използват много сложни думи, когато имат предвид класически пладнешки грабеж: ПАРТИЗАНСКА ВИЗИТА НА ПЛАНИНСКА МАНДРА, ЕКСПРОПРИАЦИЯ, НАЦИОАНАЛИЗАЦИЯ, МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ, РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ... ***
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:69 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща