Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 51 от 68 49 50 51 52 53 Следваща »
Здравка
27 Май 2016 19:47
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Engels
27 Май 2016 22:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Foxconn cuts 60,000 factory jobs and replaces them with robots

Тайванският гигант Foxconn, основен партньор на Apple, усилено внедрява роботи в производството. Според последни информации, машините са заменили 60 000 души в заводите на компанията, която произвежда продукти за водещи световни брандове.
Преди две години президентът на Foxconn Тери Гоу обяви, че компанията ще внедри 10 000 робота, всеки от които е способен да произвежда по 30 000 устройства годишно. Статистиката сочи, че Foxconn вече е редуцирала двойно броя на работниците, заети в производството.
В интервю за South China Morning шефът на производствения отдел на Foxconn Су Юлиан твърди, че, компанията планира да автоматизира колкото се може повече етапи от производствения процес, като остави на хората да изпълняват най-важните задачи – например, изследвания и разработки, както и контрол на качеството на продукцията.
Въпреки че рязкото намаляване на броя на работните места в заводите може да доведе до спад в жизненото равнище на хората, производителите трудно ще се откажат от автоматизацията. Те предпочитат да инвестират в машини, които не грешат и изпълняват своята работа с една и съща ефективност.
Според публикацията на South China Morning, подобна стратегия на замяна на хората с роботи следват около 600 от най-големите китайски компании. В момента, именно в Китай е съсредоточено световното производство.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Hateras
28 Май 2016 00:07
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Много добра новина! Ще се отърват хората от скучната и монотонна работа на поточната линия и ще имат време да се усъвършенстват и развиват и всичко най-евентуално.
steppenwolf
28 Май 2016 07:33
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Я и аз като Дежурния: 8

Engels
28 Май 2016 23:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Има ли бъдеще шестчасовият работен ден?
Идеята за шестчасов работен ден е музика за ушите на мнозина служители. Редица научни изследвания показват, че осемчасов работен ден или дори повече часове труд не е здравословна доза и че всъщност човек може се концентрира и да е продуктивен в рамките на четири до пет часа.
След 40 часа работа седмично качеството на труда рязко се понижава – до този извод е стигнал Хенри Форд още през 1914 г., пише в анализ на сайта на германската телевизия n-tv.
В Швеция например, където синдикатите са силни, отдавна има призиви за по-кратък работен ден. Там от 2012 г. шестчасовият работен ден е неизменна част от програмата на Левицата. Във втория по големина град Гьотеборг например служители на общината в публичното здравеопазване, на една частна фабрика и на един технологичен стартъп работят 30 часа седмично.
Служителите в дома за стари хора Svatedalens например работят с два часа по-малко дневно от миналата година. „Имам много повече енергия за работата и за семейството ми“, казва помощник медицинската сестра Лизе-Лоте Петерсон пред британския вестник Guardian. Според годишния доклад на дома и грижите за хората са се подобрили.
В клиниката по ортопедия 89 лекари и сестри работят по шест часа дневно и резултатите са сходни. Освен това и в двата случая обаче се наблюдава повишение на разходите. Стигнало се е до назначаване на още 15 души, така че винаги да има персонал на разположение. В дома за възрастни хора са били назначени 14 нови служители.
Работодателите все пак са категорични, че ползите са безспорно повече. „От 90-те години винаги е имало повече работа и по-малко служители“, казва ръководителката на дома Ан-Шарлоте Ларсон. Според нея това вече не е така, а заболеваемостта и липсата на баланс между работата и личния живот не е от полза на никого.
В клиниката по ортопедия вече има по-малко случаи на отсъствие по болест на персонала, пациентите чакат по-малко, защото по-често се правят операции, а производителността на труда се е повишила.
Шестчасовият работен ден не е нищо ново в Гьотеборг. Фабриката на Toyota в града въведе такова работно време преди 13 години. Механиците работят в две смени по шест часа с по-малко и по-кратки паузи. Едните започват работа в 6 сутринта, а другите – в 12 на обед.
В технологичния стартъп Brath с офиси в Стокхолм и Йорншьолдсвик работят общо 22 души и от 2013 г. работният им ден се състои от шест часа. Според директора на малката компания Мария Брат решението е от полза за конкуренто способността. Фирмата получава качествен персонал, който остава дълго, а произвежда точно толкова, ако не и повече от конкурентите си. „Възможността да печелят повече на друго място не може да компенсира намаленото работно време“, казва Брат.
kaily
30 Май 2016 16:24
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Безусловният базов доход набира сила в Европа

В около половинчасов разговор Варуфакис постави нови рамки на дебата. Той опроверга отдавна наложената капиталистическа теория, изтъквайки как сме били подведени да вярваме, че богатството се създава в частната сфера и впоследствие щедро се разпределя в обществената сфера. Реалността е обратната. Продължавайки линията на публичния разговор, който той проведе с Ноам Чомски през април (и в който Чомски изтъкна, че повечето открития в медицината са станали възможни благодарение на изследвания, финансирани с обществени средства), Варуфакис даде и друг пример за осигуряването на корпоративни печалби от обществени средства – iPhone, всяка част от който е създадена чрез правителствени субсидии. В тази връзка, би било справедливо печалбите, които в момента правят по-богати едва малцина, да облагодетелстват цялото общество чрез честно разпределение на съвкупните средства.

.....
Разбиването на резултатите показва следната картина за шестте водещи държави в ЕС: В Испания в подкрепа са гласували 71%, във Великобритания, Италия, Германия и Полша над 60%, а във Франция – 58%. Информацията за Испания съвпада с по-ранно проучване от юни 2015 г., когато 72% от хората са отговорили „да“ на следния въпрос: „Основният доход е месечно заплащане в брой на стойност от 650 евро за всеки член на обществото. Финансира се от данъчни реформи, което би означавало преразпределение на приходите от най-богатите 20% към останалата част от населението. Бихте ли се съгласили такава мярка да бъде въведена в Каталуния?“ Имайки предвид, че двете проучвания са направени независимо едно от друго и в интервал от една година, съответствието на резултатите е впечатляващо.



още
http://www.memoriabg.com/2016/05/30/bezuslovniat-bazov-dohod-nabira-sila-v-evropa/
Дежурния
30 Май 2016 19:55
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
6
Дежурния
02 Юни 2016 17:00
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
3
wreckage
02 Юни 2016 17:50
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
State handouts for all? Europe set to pilot universal basic incomes

Switzerland is poised to hold a referendum on introducing the concept, and Finnish and Dutch pilots are set for 2017
Натисни тук

Universal basic income has a rare appeal across the political spectrum. For those on the left, it promises to eliminate poverty and liberate people stuck in dead-end workfare jobs. Small-state libertarians believe it could slash bureaucracy and create a leaner, more self-sufficient welfare system.

In an increasingly digital economy, it would also provide a necessary injection of cash so people can afford to buy the apps and gadgets produced by the new robot workforce.

Crucially, it is also an idea that seems to resonate across the wider public. A recent poll by Dalia Research found that 68% of people across all 28 EU member states said they would definitely or probably vote for a universal basic income initiative. Finland and the Netherlands have pilot projects in the pipeline.

This weekend the concept faces its first proper test of public opinion, as Switzerland votes on a proposal to introduce a national basic income.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Здравка
02 Юни 2016 22:04
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Дежурния, веднъж за теб , и от мен 2
Здравка
02 Юни 2016 22:04
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Дежурния, веднъж за теб , и от мен 2
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
Minderbinder
03 Юни 2016 09:24
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Neither in the United States nor in Switzerland are taxpayers ready to pay their neighbors a comfortable salary to stay home and practice the oboe.

steppenwolf
03 Юни 2016 14:13
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Малка прогноза за неделя, преди да се изключа за уикенда: против между 55 и 60%. Пет процента толеранц за прогноза "на око" е приемлива...
Hateras
03 Юни 2016 14:28
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Айде и аз да изпрогнозирам: "против" и то с над 65%.
onzi
03 Юни 2016 23:54
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
67,

тва нюйоркъра постоянно ли го има тоя гаден шрифт? то отврат бе!

направо не си спомням кога за последно трябваше да копи-пийствам текст, та да го прочета като хората.
Engels
04 Юни 2016 02:06
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Когато Мануела Кьониг отива да пазарува за семейството си, тя не посяга към рафта и не слага в количката всичко, което ѝ харесва – на нея и на семейството ѝ. А сортира предварително предложенията – кои плодове са по-евтини тази седмица. Кое сирене е на промоция. Често тя купува ябълки, защото са най-евтини. И не взима сирене.
40-годишната самостоятелно възпитаваща децата си майка живее на ръба на бедността - въпреки че има постоянен договор към Toys"R"Us - американският магазин за детски играчки, който има 65 клона в Германия. Кьониг, като 90 на сто от служителите в магазините на тази верига, има работно място с „гъвкаво непълно работно време", пише в свой анализ германският Die Welt.
Това означава, че тя получава осигурен от работодателя само минимален брой часове. В същото време тя обаче трябва да има готовност по всяко време да работи по-дълго, и следователно не може да потърси втора работа. От този модел печели преди всичко компанията, защото тя плаща на служителите си, само когато магазините са пълни. Ако няма клиенти, служителите не получават допълнително работни часове, а с това – и заплата.
Същата схема в Германия използват и други работодатели. В цялата страна около 1,5 млн. души вече са засегнати от „ориентирано към капацитета променливо работно време", накратко – Kapovaz (от "kapazitätsorientierte variable Arbeitszeiten", изчислява Германският институт за икономически изследвания (DIW) в Берлин.
Освен Toys"R"Us и други търговски вериги използват инструмента, който предоставя на търговците на дребно гъвкавост, но същевременно избутва служителите често до ръба на екзистенц-минимума. Kik, например, е подобен случай, но също и марки като Esprit, H&M и веригата за облекла Breuninger оперират по подобен начин.
И навсякъде, където заетостта варира значително, работата по поръчка очевидно става все по-привлекателна за фирмите - в ресторантите, в сферата на туризма или медицината. В старческите домове медицинските сестри се назначават само с такива договори.
Ниските данни за безработните – 2,744 млн. през април, с около 100 хил. по-малко отпреди година, в крайна сметка са просто „купени“. Купени с това, че политиците всъщност държат отворен един сив сектор в областта на ниското възнаграждение, в рамките на който хората работят на работни места „втора класа“. Чрез тях се компенсират всички бизнес рискове. Именно чрез договори от типа Kapovaz. Или чрез договори с определени дъщерни компании.


Техноменталният икономически модел генерира устойчив прекариат, дори в "цветуща" икономика като Германската.
Процесът е необратим!
А сме едва в началото на роботизираната икономика.
Въпросът е „кога“, а не „дали“ ще има ББД.
Engels
04 Юни 2016 03:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
„Длъжни сме да се адаптираме към свят, който се развива непрестанно. През следващите пет години 20% от наличните работни места ще станат излишни. Ще се промени начинът, по който живеем. Вие имате златния шанс да бъдете част от тази промяна“, посочи държавният глава пред повече от 500 ученици и студенти предприемачи от цялата страна. Плевнелиев изтъкна, че сме на прага на нова индустриална революция и тя се случва със страшни темпове. Въпросът е дали България ще се закачи за нея, изтъкна президентът.

Плевнелиев, като доста по умен от Борисов, усеща накъде духа вятърът.

Но и той късно се е усетил!
Нещата за България изглежда са необратими.
Вече няма време!
С 23% е намалял приемът на студенти по „Електротехника“, с 22% - по „Машинно инженерство“, с 26% - по „Енергетика“, с 30% - по „Архитектура“ и с 36% - по „Химични технологии“.
От друга страна студентите по икономика са се увеличили с 4%, по право - със 17%, по психология - с 21%, а професионалните направления от медицинските науки с 60%.

Изкривената Българска икономика е увредила необратимо професионалния избор на поколението от което се очаква, да закачи България за новата индустриална революция.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Engels
Патагонец
04 Юни 2016 10:58
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Това означава, че тя получава осигурен от работодателя само минимален брой часове. В същото време тя обаче трябва да има готовност по всяко време да работи по-дълго, и следователно не може да потърси втора работа.

Обикновено на непълен работен ден, почасова работа и работа само в почивните дни и в неудобни часове работят жени със семейства или студенти. Ако се премахнат този вид работни места и фирмата наеме всички на пълен работен ден много от работещите ще бъдат уволнени или сами ще се откажат.
Много от фирмите, когато наемат работници за по-високи позиции изискват те да работят на пълен работен ден. Така, че който иска почасова работа обикновено остава на ниска позиция.
kaily
04 Юни 2016 11:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Така, че който иска почасова работа обикновено остава на ниска позиция.

Понеже заплащането и на 12 часов работен ден у нас е безумно ниско и не стига за оцеляване, който работи почасово, хептен нищо не получава.
Позицията много хора не ги вълнува отдавна, внимателно възпитаваният кариеризъм и борба за докопване до върховете взе да не дава резултат.
Въпросът е заплащането да е такова, че човек да може да си позволи почасова работа и да живее сносно.
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 51 от 68 49 50 51 52 53 Следваща »