Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Всичкото кино на соца! Цялото, без остатък!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:131 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
карагьозов
04 Фев 2014 22:35
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Отварям една нова тема с цел да обсъдим и вземем някакво общо решение за предложение!

Днес се убих да търся заглавието на един филм на български документалист, чието име смътно се въртеше между забравата и блед спомен. Беше филм, посветен на чайките (гларусите) и мислех, че се казва "Чайки над покривите", но се оказа, че се казва "Живот над покривите" от 1973 г. и е на документалиста-анималист Константин Григориев - човекът вероятно, слава Богу, още е жив. Няма братя! Няма, няма, ама няма никакъв списък, никакви документи в Мрежата за това какви документални и научно-популярни филми е правила Народна Република България (както се оказа от Енциклопедия България в студиата "Глобус" и "Екран"! Намерих името на режисьора, защото след два часа зор от ровене се сетих изведнъж как се казваше. Инак нямаше да успея. Разбира се този филм никъде не може да се гледа, както и другите му филми. Както и почти всички документални филми и поредици от миналото.

Същата ситуация е с игралното кино. Вярно че много от хубавите филми са пуснати на свободно гледане в Мрежата, има ги и в Замундите ( и в двете), има част от предаванията на Телевизионния театър, но напр. повечето филми, произвеждани през соца, ги няяяяяяяяяяяяяяма никъде. Защо? Например искам да гледам "Аберацио иктус" - първият филм от студио хикс по сценарий на Светослав Славчев ли беше? Също един от първите от Студио Х - "Розовите пеликани". Искам филмът на Христо Христов "Събеседник по желание" - няма брате! Искам "Година от понеделници" на Николай Никифоров. Искам "Човек от народа" на Христо Ковачев, посветен на незабравимия бай Тошо - няма брате.

Идентична ситуация е и с филмите, излъчвани навремето, произведени в другите социалистически страни. Къде са например пиесите от съветските театри, излъчвани в рубриката Телевизионен театър? Имаше пиеса "Сочно филе за фрекен Авсениус" на руски театър - много смислена - защо не я дават никъде? Имаше чешки детски филми - чуднички - искам да си ги спомня - няма брате!

Та така - с две думи давайте по тази тема. Предлагам да се оформи идея за специална бюджетна програма само за филмовите архиви, каквато практика има в Европа, а не фондът да гние в кутии, в ужасни условия. Ето нещо, за което трябва да се искат пари от ЕвроГейския съюз!
Firmin
04 Фев 2014 22:45
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Същото и за музиката ... Имаше едни мелодии по радиото от детството ми - "Боряна" и "Албена" - търся ги и не мога да ги намеря. Невероятно, бил съм на 3 годинки, не повече, а помня майка ми как ми ги пускаше от едно транзисторче "Алмаз" в квартирата ни. Тези имена съм запомнил, че ми е казала. Не знам дали въобще така се казват. Някой ако помни, да помага.
Ловкия
04 Фев 2014 22:53
Мнения: 56,087
От: Ghana
Бе то химна на кашимерията - "Върху наште бойни каски" го няма, а вие за гларусите...
карагьозов
04 Фев 2014 22:57
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
А, баш военните химни търсих после - някои ги има, да знаеш, Ловкия, ама и химните, и гларусите си ТРЕБЕ! Знаеш ли какви готини филми правеше този Григориев - гордост за документалистиката. Аре малко да вдигнем глави със самочувствие, братя!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Gan(ю)гоТрий
04 Фев 2014 23:23
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Няма, няма, ама няма никакъв списък, никакви документи в Мрежата

То си е така, в нета всичко има, само това което ти трябва го няма. И яйца да ти се похапнат, пак няма. Няма кой да гледа кокошки и търси яйца от монитора
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Gan(ю)гоТрий
unperson
04 Фев 2014 23:29
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Ето нещо от 67-ма:

Натисни тук

Хич не е лошо, а като добавиш и носталгията - направо прекрасно си става.
67AF
04 Фев 2014 23:37
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Та така - с две думи давайте по тази тема. Предлагам да се оформи идея за специална бюджетна програма само за филмовите архиви, каквато практика има в Европа, а не фондът да гние в кутии, в ужасни условия. Ето нещо, за което трябва да се искат пари от ЕвроГейския съюз!

Нали имаме някаква организация, що се занимава с българите у тугинята - вместо да се помайват и да си устройват срещи в исконния български град Брюксел, да спретнат една НАЦИОНАЛНА база данни, достъпна за всички. Хем ще помогнат на учителите, хем на децата да подобрят българския.
Gan(ю)гоТрий
04 Фев 2014 23:52
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Чети и гледай тука:
Мощта на българската армия / The power of the bulgarian army
idproxima
05 Фев 2014 00:03
Мнения: 3,960
От: Czech Republic
Поздрави за прекрасната тема!
Аз дори хубавите съвременни сериали съм изпуснала в тази европейска чужбина. Дано има линкове, та да погледам малко и да се носталгизирам и напатриотя, та като се връщам, да видят те!!! Ааааааааа!
кифла
05 Фев 2014 00:10
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Един прекрасен филм - "Спасението".
Водиха ни от училище /да не си помислите, че по собствено желание /.
Седя седмица-две на екран и ... край.
Нямаше го вече.
Какво не му харесаха на филма не знам.
Ако не се сещате - ето: Натисни тук
Даскал Цеко
05 Фев 2014 00:30
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Начи, за българите-чужбинци. Ние тук сме абонирани за neterra срещу 50-ина еврА годишно (http://www.neterra.tv/). Гледаме над 40 БГ телевизионни канала.
В "Нетерра" кликваш на "Филми" - там са качени голям брой (> 150) български филми от златния фонд на българското кино. Гледаш и се кефиш.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Даскал Цеко
Сократ-май
05 Фев 2014 08:40
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Много съм търсил филма от ранния соц "Точка първа", но уви...
карагьозов
05 Фев 2014 08:45
Мнения: 3,770
От: Bulgaria

Филмов фонд

БНФ съхранява държавния филмов архив, който съдържа 15 000 заглавия, с над 40 000 копия или 300 000 филмови части.

Българските филми са 9 528 заглавия:

5 844 документални и научно-популярни
2 364 кинопрегледа
700 игрални
620 анимационни филма, кинопрегледи, хроники и периодики

Чуждестранният филмов фонд включва 4 348 чуждестранни заглавия от 54 страни:

3 589 игрални
625 документални
134 анимационни

Основният източник за попълване и обогатяване на фонда са произведените филми от киностудиите в страната, обмена с чужбина или дарения.

БНФ е в процес на прехвърляне на горяемия филмов фонд на родното кино на негоряем и електронен носител.

Съхраняват се и над 3 000 видеокасети.
Натисни тук

Значи, Даскале - убаво имате 150 български игрални филми . Аз говоря за останалите 550 от заснети 700 заглавия! Тях ги няма никъде, освен във филмотеката, за да им се радват плъховете и хлебарките .
Даскал Цеко
05 Фев 2014 11:14
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Значи, Карагьозов - аз предлагам частично решение за българите в чужбина, имайки предвид кахъра на идпроксимата:
Дано има линкове, та да погледам малко и да се носталгизирам и напатриотя

Иначе, и аз бих се радвал да имам лесен достъп до всичкото това филмово богатство, за което споменаваш.

А пропо, аз съм стар кинолюбител (не просто кинозрител, а филмов аматьор) и, вече съвсем а пропо, съм сред основателите на първата частна филмова студия в БГ. Направили сме стотици филми, имаме богат архив и писана История, и се събираме всяка година на определена дата да отбелязваме поредната годишнина на студията.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Даскал Цеко
карагьозов
05 Фев 2014 12:03
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Даскал Цеко
2014-02-05 11:14:10


Браво! Ако имаш линк и желание, дай, моля те, възможност да видя историята на частната филмова студия, в която си основател.Русенската частна филмова студия я водят на 50 години.


Има още един проблем, свързан с филмовата памет на българската нация. Всички знаем в какво окаяно състояние са ресурсите на Уикипедия на български език. Търсите биография на актьор от българското кино, или режисьор, или оператор, сценарист, директор продукции. Намирате или пък кратка справка. И задължително без снимка. И без фото от участия в тетатрални постановки, или пък във филми. Сега ние с Даскала сигурно помним физиономиите на Светлозар Неделчев, Живко Гарванов, Венелин Пехливанов, Ганчо Ганчев, Найчо Петров (който ми е в квартала и е на 94 години), на Георги Джубрилов, Богомил Симеонов и т.н., ама хората под 35 години изобщо не ги знаят. С интелигентни млади момчета и момичета по на 20 - 25 години през седмица гледаме български филми, страхотно се радват, после коментираме гледаното. И кво мислите - ми те не разпознават Николай Бинев, Борис Луканов, Васил Димитров, Домна Ганева, Андрей Чапразов, Георги Черкелов и други от най-големите. Кво остава за по-горе изброените. Значи предлагам на колегите от форума да се захванем с качване на портрети и фотографии на актьорите в биографиите им в Уикипедия. Аз лично мисля от другата седмица да кавам по два-три фотоса в две биографии. Хубаво е, ако някой иска да помага, да се заяви тук. Аз лично ще се отчитам в тази тема какво съм свършил.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Дорис
05 Фев 2014 12:17
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Найчо Петров (който ми е в квартала и е на 94 години)


О! Предайте му жарки поздрави, моля, от... мм... "Муха в главата", 1980 г., ще се сети, навярно.
карагьозов
05 Фев 2014 12:23
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Найчо Петров написа книга със спомени, аз я имам. Май и за Хасковския театър имаше там. Ама нещо вече не излиза от тях си (блока на актьорите). В едно скапано капанче си пиеха чайче с други колеги.
Дорис
05 Фев 2014 12:29
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Даскал Цеко
05 Фев 2014 12:35
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Карагьозов,

Историята на студията все още не е качена в нета, което и до ден днешен си остава загадка и не може да се обясни с рационални термини. Бих ти я пратил на мейла, но не те познавам. Ако намериш поне един форумец, когото аз познавам и който да гарантира за теб - одма ти я пращам. А самата студия може да я водят на 50 г., но тя е малко по-млада.

С небивал ентусиазъм подкрепям благородната ти идея, но за съжаление (или за радост?) живея в чужбина и все още работя (в момента съм в няколкодневен отпуск, та затова надничам у форума по всякакво време). При това положение няма как да бъда полезен за делото, освен да викам "дайте, братя, да дадете!". Мога обаче да те свържа с доайена на кинолюбителството в БГ, който, убеден съм, би подкрепил каузата ти и би могъл да ти е много полезен. Същият неотдавна приключи с написването на фундаментален исторически труд, проследяващ кинолюбителството в БГ от древността до наши дни и дори по-нататък.

Освен това, нека ти го кажа отсега, че да няма после недоразумения: нещо не ми се нрави нечитавото ти отношение към ЕС. Ако се надяваш на финансов гювеч от ЕС за реализиране на безспорно хубавата ти идея, внимавай с публичните квалификации. Това е все едно да попържаш админа у форума и да очакваш да ти пускат постингите.

Със здраве.
Firmin
05 Фев 2014 12:39
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Израсна поколение, което не е гледало "нашите" филми, не е чело "нашите" книги, не е слушало "нашата" музика ... Що да се чудим, че толкова малко прилича на ... нас. За добро ли е това, за зло ли - това е съвсем, съвсем друг въпрос. Изпреварвам възраженията ви и отбелязвам, че ние познавахме книгите, филмите и музиката на нашите бащи и майки в доста по-голяма степен, отколкото нашите деца познават нашите. Не, не е заради ... застоя. Не е само и заради интензивната медия среда на интернет. Просто нещо пропуснахме, нещо пропиляхме. Изцяло за наша си сметка, впрочем.
карагьозов
05 Фев 2014 12:56
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Даскал Цеко
2014-02-05 12:35:35


Прав си. Нека изчакаме да качат информацията на Частната киностудия в нета и тогава ще я разгледам. Идеите, които имам за кинопаметта на българите, се зародиха заради тези млади хора, които са осакатени от невежествено отношение към наследството. И рано или късно ще трябва да изляза на светло, да кажа реално кой съм, за да ангажирам хора.

За ЕвроГейския съюз - само това: нечитав Евросъюз - нечитаво отношение. Ще обмисля своите идеи по-внимателно. От другата седмица почвам да се отчитам за Уикито.

Firmin
2014-02-05 12:39:09


Да, младите не приличат на нас. Не че ние не сме млади. Младите днес са много по-осакатени от нас. Без вина, а виновни. Нашите филми, соцарта, кинопрегледите, програмите най-вероятно няма да им харесат като цяло. Но аз си мисля, че, ако някой иска да види не толкова старата България каква е била, задължително е държавата да му осигури тази възможност.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Добави мнение   Мнения:131 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »