Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Всичкото кино на соца! Цялото, без остатък!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:131 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
карагьозов
24 Сеп 2014 12:17
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
А, то да са само bokotikvovite! Отношението на цялото българско общество към традициите и миналото е дегенератско. Вижте с какво се занимава Хистъри ченъл - складови войни, битки за багаж, антиквари, заложна къща - навсякъде артефактите от недалечното минало, предметите за бита дори (шишета, бидета, кофи) имат завидна цена и стойност, имат почитатели. А у нас - старите мощни и здрави пейки от парковете в София ги изхвърлиха. Паветата от големите булеварди, които издържат по сто години с две пререждания ги сменят с шибан асфалт.
fierce
25 Сеп 2014 23:01
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
ето ви над 100 филма до 69-та година Натисни тук
карагьозов
25 Сеп 2014 23:11
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
fierce
2014-09-25 23:01:58


- мерси за жеста обаче всичко това съм го гледал много пъти. Търся няколко филма - документални на Константин Григориев; търся игрални - "Година от понеделници" на покойния Николай Никифоров; "Изгори, за да светиш" с Коста Цонев и Цветана Манева и Алексей Баталов от Русия; "Аберацио иктус" с Анани Явашев, Радко Дишлиев, Красимира Петрова, Живко Гарванов; филмът "Събеседник по желание" на Христо Христов. Къде са тия филми, кой ще ми помогне!
карагьозов
03 Окт 2014 23:48
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Днес се сетих за две продукции, които явно са ми се смесили в спомените, както стана ясно сетне! Спомням си Георги Георгиев Гец в ролята на проф. Радев - защитник на екологична форма на съзнанието . Спомням си, че сценарият беше на Георги Джагаров, написах Гец, Джагаров, проф. Радев в търсачката и се получи "Тази малка земя" - тв. постановка и пиеса. От постановката си спомням играта на тримата големи - Гец, Черкелов и най-вече великолепната антагонистична роля на Андрей Чапразов - плътно присъствие както винаги, особено рязко, че да го запомниш до живот. Но някак не останах удовлетворен, защото си спомних, че съм гледал и филм, в който Гец пак играе проф. Радев, но си е пълнометражен игрален филм, а антагонистът е Ицхак Финци. То Финци малко прехвален актьор е и не навсякъде е пълноценен, но в тази роля беше изключително професионален и понеже е с гаден вид, мръснишката роля му се беше лепнала така, че и с ръки сапун да я триеш, не можеш я изчисти, както казва Чудомир. Но никъде не намерих филм, в който да участват Гец и Финци в такива роли. И най-накрая намерих филма - "Слънчев удар" от 1977 година на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков, по сценарий на Ирина Акташева и Георги Джагаров. Оператор е Леонид Калашников. И никакъв Гец не играе там, а Армен Джигарханян и аз изобщо не си спомням това нещо. А Финци си го спомням като ден днешен как щеше да падне в един новоизкопан гроб в гробищата - както си интриганстваше. А Джигарханян не си го спомням, въпреки че е велик актьор. Филмът, разбира се, го няма никъде да го гледам, да го купя, но лошото е, че и от руски сайтове не може да се изтегли. Споменават го, пише - изтегли, гледай, ама го няма. Та ако някой знае къде може да се гледа...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
карагьозов
23 Ное 2014 15:20
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Вестник "Сега" публикува и в сайта си интервю с шефката на Киноархива към ноември 2014. Засягат се важни проблеми с плачевното състояние на киноархива. В дискусията под интервюто взеха участие много малко колеги, па е важно и реших цялото интервю и коментарите под него да ги претрапосам тука като кърпел на гащи. (Ако съм нарушил правилата, извинявам се!) Дано да се вземе отношение, да се дадат идеи, хора - не спете бе! Това е част от голямата тема за загубата на паметта. Изхвърляте ли си семейните и сватбените албуми на бунището, личните си писма, снимките на невръстните дечурлига???


ИНТЕРВЮ
Националното кино не е каприз
Докарахме се дотам ЕС да ни налага силово нормалност, признава директорът на националната филмотека Антония Ковачева
Ева- Мария Райкова
Снимка: архив на А. Ковачева
Антония Ковачева
Антония Ковачева работи в Българската национална филмотека от 1980 г. като редактор, старши експерт киновед, главен редактор на алманаха "Кино и време", завеждащ международни връзки. Член на редица художествени комисии към БНТ и НФЦ. Член на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици) и на нейни журита на международните фестивали в Краков, Оберхаузен, Лайпциг, Троя, Котбус, Ротердам (президент), Карлови вари и др. Председател на гилдия "Критика" към СБФД (2007-2012), член на борда на гилдия "Критика" към СБФД от 2013 г.

- Отзвукът в медиите след пресконференцията, касаеща критичното състояние на хранилището с българския филмов архив, бе огромен. Има ли някакъв напредък?

- Не бива да очакваме такова нещо. Нито служебният министър на културата, нито аз сме хранили илюзията, че след тази пресконференция нещо ще се случи веднага. Тези неща не се получават за една седмица, за месец или за година. Става въпрос за постоянни усилия, свързани в технологична и културна верига. Не искам да звуча претенциозно и искам да подчертая, че не смятам, че всички (директори) преди мен бяха маскари, затова сме на това дередже. Моето обяснение е, че всеки директор на филмотеката през годините - кой с по-голямо старание, кой с по-малко - се е опитвал да направи нещо, но поради това, че усилията са били насочени в различни посоки, резултатът никак не е задоволителен.

- Как трябва да бъде финансиран и организиран филмотечният фонд, за да работи по предназначението си?

- По цял свят филмотечният фонд е финансиран от държавата, защото съхраняването на националното филмово наследство е нейна задача. Разбира се, ако говорим за американските големи студия, те имат свои собствени филмотечни библиотеки и се грижат за тяхното опазване. В САЩ има цял институт за запазване на изображението. Защото в съхраняването на филмовото наследство освен културно-образователна има и дълбока икономическа логика. От една страна, всяко ново поколение навлиза в културата, тръгвайки от нулата - както прохожда дете. Затова най-стойностните филми трябва да достигнат до бъдещите генерации, за да не им отнемем шанса да развиват усет към непреходните ценности в изкуството чрез постиженията на техните предци. От друга - с развитието на технологиите и каналите за комуникация качествено съхранените филми могат да бъдат разпространявани отново и отново, да бъдат преоткривани след десетилетия. Особено с развитието на технологиите се оказва, че киното захранва бъдещите поколения с огромно количество памет. Те няма откъде другаде да се научат на усет към изкуството, усет към непреходни ценности. Всяко едно ново поколение започва от нулата, и то трябва да започне от най-хубавите и най-ценните неща, които са направили поколенията преди него.

- На този етап какви са загубите от разлагането на лентите?

- Рискът от предстоящи загуби е все по-голям, защото при разлагането на филмовата лента има едни 30 години, в които деградацията е микроскопична. След тези 30 години започна ускорен процес - в рамките на 7 години, след това се достига една автокаталитична точка. Оттам нататък остават около пет години живот, след които лентата става неизполваема. Представете си в такъв случай какво се случва с филми, които са от 60-те и 70-те на миналия век - оттогава ни делят вече 40 години. Орсън Уелс е казал: "Филмовата лента е личност, която е склонна към саморазрушение, мисията на архивиста е да предотврати този неин нрав." Схващането, че в архивите има мъртви неща, е много погрешно. Филмовата лента чисто физически живее свой собствен живот. Тя старее. Смисълът на технологичния прогрес във филмовото съхранение е да се забави това стареене. А минималното изискване за постигане на целта е да се подсигури качествено филмохранилище. Филмовото съхранение вече е технология. Не може необучени и необразовани хора да се занимават с това.

- А защо не специалисти?

- Е как да вземем специалисти, когато не можем да им платим? Според редица експертизи на ЮНЕСКО, ЕС и Националния аудиовизуален институт на Франция нашето филмохранилище не отговаря на международните изисквания. То не отговаря на никакви изисквания. Малко започнах да се уморявам от това, че не стигаме сами до необходимите неща в живота не само когато се отнася до култура и изкуство, а и до бита и ежедневието ни. Имаме злокачествената нагласа да си ги внесем отвън. Вбесявам се, когато се каже "тъй като това са европейските изисквания", защото би трябвало да се каже "тъй като това са нормалните изисквания". Жалко е, че сме се докарали дотам, че по един силов начин Европейският съюз ни налага нормални изисквания. Не можем да си внесем манталитет наготово от Англия или от Франция. Той впрочем е въпрос и на образование, от което филмите също са важна част. Защото хубавите филми ни учат да отсяваме доброто от лошото, учат ни на нормалност от по-висок цивилизационен порядък. Всяко ново поколение трябва да се учи на филмово четмо и писмо, за да придобие филмова грамотност. Затова са измислени филмотеките.

- Откъде тогава да се започне в нашата филмотека?

- Най-належащото е съхранението на аналоговите оригинали, защото те съдържат 100% от вложената в тях информация. Това са филмите такива, каквито са създадени от своите автори като изображение и звук. Доскоро се смяташе, че дигитализирането на старите аналогови филми в резолюция 4К е максимално близко до оригиналното им качество. Но вече има 6К, 8К, покачването продължава. Дори да закупим най-скъпия скенер в момента, което е практически невъзможно, защото струва над половин милион евро, той би прехвърлил филмите на резолюция 4К - това е най-близо като качество на изображението до оригинала. Дигитализацията на един час филм отнема 3-4 часа. Българските филми в нашата колекция са 5300 часа. Ние имаме 5300 часа български филми. Това означава, че за да ги направим на максималното достъпно качество, ще ни трябват 20 години. Ето защо повечето филми ще бъдат дигитализирани на по-ниска резолюция, като само считаните за най-ценни ще се сканират в 4К. Възниква въпросът кои са филмите, които считаме за ценни? Рано или късно ще бъде изнамерен начин информацията от филмовата лента да бъде прехвърлена на нов носител без загуба. Дотогава е изключително важно да запазим оригиналите. Всички държави по света строят нови филмохранилища. Постоянно давам пример с Британския филмов институт, който откри своето ново хранилище преди две години - писък на съвременната архитектура и енергийна ефективност.

Важно е да има яснота за това, че националното кино не е просто естетически каприз, то създава работа, а тази работа възпитава едно друго поколение и колкото повече хора се занимават с това, толкова по-малко ще бъдат необразованите и тесногръдите. Филмотеката трябва едновременно да се разглежда, да се възприема едновременно като съкровищница и като университет. Защото освен нещата, които обективът запечатва, филмите съдържат информация и за начина, по който хората зад камерата са се отнасяли към света. Не е измислено друго изкуство с толкова различни гледни точки към един момент. В един филм се съдържа страшно много информация, която я няма в почти никое друго изкуство като обем.

- А за да заработи киното ни като индустрия, важно ли е изобщо да се пазят старите ленти?

- Ние сме се докарали дотам, че трябва да се започне от елементарното. Ако направим аналогия със строеж - не може да си купиш копринени тапети и да ги залепиш върху къща с гнили основи. Въпросът за финансирането е фатално важен. Имаме полезен обрат благодарение на Обсерватория по икономика на културата, в която финансисти анализират киното от пазарна гледна точка. Те успяха да докажат нещо, което филмовата индустрия винаги е имала вътре в себе си, но не го е доказвала черно на бяло - че има принос в увеличението на брутния вътрешен продукт.
15
1283
Share on facebook
Share on twitter Share on print Share on email More Sharing Services 0
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения:
15
Видими
карагьозов
21 Ноември 2014 22:41
Пуснах цяла тема във вестника - ей я те: Натисни тук

Твърдях в нея, че трябва да се излъчва по специална 24 часова телевизия целият архив от кинопрегледи, новини, документални филми, забавни предавания, игрални филми и прочее. Ако се страхуват държавните дейци от последните 25 години, че кадрите от миналото звучат некоректно, да пуснат дайнов-минчев-кръстев-знеполски да оплуят миналото и бащите си от ЦК в нарочни предисловия. Но да се съхранява в архив нещо, което никога няма да бъде излъчено - това за чий? Ей така просто. И тази тема, дето я пуснах, отлежава месеци наред (половин година) и как пък никой от Архива на Филмотеката не я прочете, не взе някакво отношение, не сподели нещо - да се регистрира така, нещо да се обозначи, и той да изока някой ден?!
бонго-бонго
22 Ноември 2014 00:52
Ако се страхуват държавните дейци от последните 25 години, че кадрите от миналото звучат некоректно, да пуснат дайнов-минчев-кръстев-знеполски да оплуят миналото и бащите си от ЦК в нарочни предисловия.

Може и теб да те сложат - ще постигнат същия резултат, но доста по-евтино.
карагьозов
22 Ноември 2014 09:51
Темата е уж сериозна, уж национална - два дена виси интервюто във форума и единственото включване (освен моето) е на колегата под мен. Излишно, маргинално и нелепо включване. Е значи не е нужно да се пазят киноархив, тв-архив и прочее. Жалко, ако е така.
Ку-Ку
22 Ноември 2014 18:42
Съгласен съм с Карагьзов, че би било хубаво и интересно да имаме достъп до всички филми, създадени по време на соц-а. Идеята за специален телевизионен канал обаче е откровено тъпа. Това ще струва много пари - тези разходи са неоправдани. Нещо повече, все повече хора въобще не гледат телевизия (и с право). Филмите трябва да се дигитализират и качат в интернет, като гледането от чужбина може да става срещу малка такса, която ще осигури издръжката на сайта. Неминуeмо много ще си ги свалят и запазят на свои носители и така ще бъде осигурено оцеляването на филмите за вечени времена.
карагьозов
22 Ноември 2014 20:23
Идеята за специален телевизионен канал обаче е откровено тъпа. Това ще струва много пари - тези разходи са неоправдани.


Идеята не е "тъпа", а съм помислил за възрастните и бедните хора, които нямат пари за да поддържат Мрежата. Канал трябва да се поддържа по телевизията само с архивния фонд, а че струва много пари е последният аргумент, който ме интересува, когато става въпрос за национална памет, за утвърждаване на самосъзнание, за обединение на хората. Пък и не съм сигурен, че струва чак толкова много, телевизионен канал се прави с не много пари. То понеже цървулски все пестиме стинките са докарали Киноархива до кочина, Народна библиотека станала като Сточна гара мръсна...
Другар
22 Ноември 2014 20:39
Дигитализацията на един час филм отнема 3-4 часа. Българските филми в нашата колекция са 5300 часа. Ние имаме 5300 часа български филми. Това означава, че за да ги направим на максималното достъпно качество, ще ни трябват 20 години.

Дали пък в името на такава важна цел не може да се опитат да работят по повече от 3 часа на ден?
бонго-бонго
22 Ноември 2014 20:45
Филмите трябва да се дигитализират и качат в интернет, като гледането от чужбина може да става срещу малка такса, която ще осигури издръжката на сайта.
EGATI
22 Ноември 2014 21:03
карагьозов
е прав!

младите мислят че боротиквата е построил метрото докато бил кмет, че в миналото насила се е ставало комсомолци, че въоръжени до зъби милиционери са тикали хората на манифестации че 1 милион са избити в концлагери, че не е имало хляб салам мляко, че ако не били сащ щели сме да станем колония на ссср, че втора та световна война добрия цар борис е ..спечели войната.партизаните Г. Димитров са били терористи.че държавицата е цъфнала и вързала именно днес...
карагьозов
22 Ноември 2014 21:05
Филмите трябва да се дигитализират и качат в интернет, като гледането от чужбина може да става срещу малка такса, която ще осигури издръжката на сайта.


Аз това не го изключвам като възможност - и е много правилно. Но не е достатъчно - трябва телевизионна програма с целодневно излъчване и то не само на филмите, а на кинопрегледите, информационните предавания - изобщо целият архив по рубрики.
карагьозов
22 Ноември 2014 21:10
Хе-хе, EGATI е разбрал защо никога няма да има телевизия, която да излъчва архива на кинолентите на соца - нито на кинопрегледите, нито филмите (освен дежурните сто от осемстотин, които се въртят нонстоп - "Вчера" и още някои). Защото ще видят една друга България на усмихнати, нахранени и горе-долу облечени топло и добре хора. А па на техен фон селските кадри от преди 9 септември ни показват измършавяли селяци със сбръчкани лица. Браво колега EGATI - здравословно критично мислене!
карагьозов
22 Ноември 2014 21:14
Бе те "Аберацио Иктус" ги е страх да пуснат и чешките сериали от соца - там "Болница на края на града", "Приказки от шипковия храст", "Господин Тао", та ще ти пуснат кинопрегледи как се строят язовири, как се садят горски масиви, как се отваря МДК "Георги Дамянов" - и да реве народа в Златица и Пирдоп, да бърше сополи ии да пита кво стана, що умреа градчетата, що скапаха живота?? Кой, кой, кой? Да, затова архивите ще ги унищожат!
malechko
23 Ноември 2014 13:45
Бе те "Аберацио Иктус" ги е страх да пуснат и чешките сериали от соца - там "Болница на края на града", "Приказки от шипковия храст", "Господин Тао", та ще ти пуснат кинопрегледи как се строят язовири,


Страх ги е да пускат и "Семейство Мейзга", макар маджарите десетилетия да нямаха нищо общо със соца, ама .....
Нашите филмоваци са си нещо като друга порода.
проф. дървингов
23 Ноември 2014 14:43
...милата г.жа Мейзга "... ех, защо не се омъжих за Пища Хуфнагел?"
...така както сте се подкарали, и мултфилмчето за Боко и Цоко ще поискате, пък то ... ,
...абе, къде е култ-трегерът св. Манрико да ни свитне как се прави по пазарному?
карагьозов
23 Ноември 2014 15:09
Братя, "Семейство Мейзга" го има с всичките му сезони, включително и неизлъчваните по Първи канал през соца, в Замундите - мой и в se и в net. Аз съм си го изтеглил. ТАЯ МЕЙЗГАТА СЕ ВИДЕ С ПИЩА КУФНАГЕЛ - БИЛ МИЛИАРДЕР В АВСТРАЛИЯ - ПОЙДОХА ЦЕЛАТА ФАМИЛИЯ ТАМНА И СИ ... МАМАТА - СПЕХА В ЕДИН ГАРАЖ. Другите филми от соцлагера лесно (горе-долу) се откриват в различни руски сайтове. Ама едно е да теглиш и гледаш така (перде кириз система), а друго е самата държава да прояви чувство за ПРИЕМСТВЕНОСТ и да направи политика на уважение към националния интелектуален кино и телевизионен продукт, да го веба!
карагьозов
23 Ноември 2014 15:14
Тук мненията и интервюто с госпожата ще ги копирам и ще ги пусна в мнение в моята тема. Дано да не наруша някое правило, но то ще се види.Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Firmin
23 Ное 2014 15:29
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Киноархивът, филмотеката е свидетелство, памет. Тази памет следва да бъде заличена и заменена с новите клишета. Как, при това, се надявате на грижа?
карагьозов
23 Ное 2014 15:44
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Е, да де, Фирмин, малко донкихотовски си губим времето. Аз в коментар към коментара на Егати, по-горе съм го казал това нещо. Ама пък можем малко да се посъбудим. За разнообразие.
карагьозов
26 Ное 2014 01:13
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
На 89-годишна възраст почина Георги Стоянов – Бигор, съобщи БНТ.

Една от ярките личности на българската култура, посветил й своя талант като критик, сценарист и режисьор. Бигор е автор на книги за историята на българското и световно филмово изкуство, сред които “Поезия в киното”, “Българското кино и пионерските му неволи”, “Филми от златния фонд” и др.

Основател е на Филмотечното кино, бил е директор на Националната филмотека, главен редактор в Студия за научнопопулярни филми, водещ на Кинопанорама в БНТ.

Натисни тук
карагьозов
10 Яну 2015 23:00
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА КОПИРАМ ЦЯЛА ИНФОРМАЦИЯ С КОМЕНТАРИТЕ ПОД НЕЯ В МОЯТА ТЕМИЧКА - АКО НЯКОЙ има нещо против - ще премахвам!

Българското кино чества 100 г.

Българското кино празнува свой 100-тен юбилей от днес. Зам. министърът на културата Боил Банов, представители на Националния филмов център, Българската национална филмотека и браншови организации обявиха програмата за тържествата, която ще продължи през цялата 2015 г. В БНБ бе представена юбилейна сребърна монета "100 години българско кино".
В понеделник, 12 януари, в зала "Средец" на културното министерство Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще открият фотоизложба, представяща "зад кадър" 100 емблематични български филма от началото на XX век до днес. Вечерта в обновеното филмотечно кино "Одеон" официално се откриват честванията с прожекции на "Любовта е лудост" (1917 г.) - най-ранният запазен български игрален филм, дело на пионера Васил Гендов. След него ще бъдат показани "Един ден София" - документален на Захари Жандов от 1946 г., както и единственият български лауреат на "Златна палма " от Кан - анимацията "Женитба" на Румен Петков и Слав Бакалов от 1984 г. През цялата 2015 г. "Одеон" ежедневно ще показва класически ленти от цялата история на българското кино, като всеки от месеците й ще бъде посветен на едно от нейните десетилетия. Празникът ще се усети и във фоайето и пространството пред киното, обеща директорът на БНФ Антония Ковачева.
Юбилейната програма включва и емитирането на пощенска марка "100 години българско кино", фотоизложба и в Народното събрание, студентски филмов маратон в Червената къща, анимационна и документална селекция в Дом на киното, както и маратон "Нощ на българското кино" в "Одеон" на 17 срещу 18 януари. Тогава един след друг ще се прожектират пълните киноварианти на "Мера според мера" (реж. Георги Дюлгеров) и "Хан Аспарух" (Людмил Стайков).
Освен филмотечното кино и институциите, и БНТ се включи активно в припомнянето на българските филмови класики на зрителите. Още в края на миналата година обществената телевизия започна излъчване на "100 любими български филма". Те се показват всяка делнична вечер (без петък) от 23 ч. и се повтарят на следващия ден по обед. В селекцията на 100-те са "Козият рог", "Оркестър без име", "681 - Величието на хана", "Крадецът на праскови", "Инспекторът и нощта", "Авантаж", "Всичко е любов", "Обич", "Вчера", комедиите "Вилна зона", "Специалист по всичко", "Дами канят", "Йо-хо-хо" и "Куче в чекмедже", първият български филм, създаден след 1944 г. - "Калин орелът", както и съвременните "Дзифт", "Източни пиеси", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Отчуждение".
Фокус на годишнината ще бъдат и фестивалите "София филм фест" през март, "Златна роза" във Варна през октомври и "Златен ритон" в Пловдив. От Националния филмов център се похвалиха, че въпреки вечния недостиг на пари и скандалите, през миналата година са дали зелена светлина и пари на 103 проекта - 14 пълнометражни игрални филма, 21 проекта за развитие, 10 копродукции и др. Все пак този резултат е далеч от най-плодотворните години на българското кино - 1960-1989 г., когато заедно с телевизионните продукции годишно се снимат към 50 родни ленти.
Макар традиционно да нямаме филми в конкурсните програми на Берлин и Кан, българското кино ще участва на кинопазарите там със свой павилион. Щанда на "Берлинале", както и цялостнота визуална концепция на юбилейните чествания е оформил работещият в Германия дизайнер Николай Тонков-Бен - автор и на популярния бранд проект Like.Bulgaria.
За рожден ден на българското кино се смята 13 януари 1915 г. На следващия ден в тогавашния столичен вестник "Дневник" е публикувано съобщение: "Сензация в "Модерен театър" - "Българан е галант". Въпреки че мемоарите на създателя на филма - Васил Гендов, както и проучванията на някои кино историци сочат с около 5 години по-ранна дата за премиерата на първата наша игрална лента, за всякакви практически цели е приета тази, за която има неопровержими писмени доказателства. За съжаление киното, прожектирало първия български филм - "Модерен театър", е приватизирано и пустее вече над 10 години. Поради безхаберие бе пропуснат шансът то да бъде най-старото постоянно действало кино в Европа (салонът продължава работата си през годините на социализма под името "Цанко Церковски", а след 1990-а му е върнато старото име.)
До нас не е достигнало и копие от "Българан е галант".

12
782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения:
12
Видими
Forza NATO
09 Януари 2015 13:28
До нас не е достигнало и копие от "Българан е галант".

По тази причина и галантността на оригиналните Българани също не е достигнала до нас.

А това с киното е поредното от многото подобни безумия...
JohnDoe
09 Януари 2015 13:36
То остави "Българан е галант" - по никоя от българските телевизии не се е прожектирал никога нито един (един!!!) филм, направен през периода 1915 - 1944 г., все едно не ги е имало. А в поседно време - и тези от 1944 до към 1960.
За какво говори това? За късогледство и дебелоочие едновременно.
Съвсем наскоро си свалих от западен трекер полски филм от 1937 г. Качеството беше напълно приемливо за филм над 75 години.
ablepsia
09 Януари 2015 14:17
Поради безхаберие бе пропуснат шансът то да бъде най-старото постоянно действало кино в ЕвропаТова да беше единственият ни пропуснат шанс поради безхаберие...
Patriot1965
09 Януари 2015 15:58
Възрастта на един филм не кореспондира с достойнствата му.
Сред най-ранните филми, към които все още се връщам е "Хлапето" на Чаплин. Но от това, което съм видял от българското кино съм впечатлен единствено от филмите на Георги Мишев.
moni
09 Януари 2015 16:56
Патриот1965, аз, като малко по-късно роден патриот, искам тези филми да ги гледам, пък били те и от множеството на тези, които не са те впечатлили. Обаче не мога. Не мога и да си ги купя, ако искам, защото не се и продават.

Отделно, че не е патриотично. Най-вече това е тъпо.
Bradatko
09 Януари 2015 19:14
Мони,

Има ги на най-различни места. В Ю Туб-а също се въртят някои.
На времето имаше и по българските тракери, но отдавна не съм търсил нещо българско от там.
Аз имам около 30-40 от най-интересните, повечето комедии.
Ако имаш желание - имейлът ми е действащ.
JohnDoe
10 Януари 2015 18:57
..
безцелно
10 Януари 2015 21:20


Tрампа (1978) с участието на Петя Дубарова

https://www.youtube.com/watch?v=NvPWEarZcYM&list=PLpL0vh_Chm8UAMDVPcmY9MdurA2CtgoeP


Авантаж (1977)

https://www.youtube.com/watch?v=zvdvSgP7zuQ&list=PLpL0vh_Chm8UAMDVPcmY9MdurA2CtgoeP


Вчера - български филм 1988

https://www.youtube.com/watch?v=ME3419RfmYc


Баш Майсторът (1970)

https://www.youtube.com/watch?v=_LiexYmgr6Ivon_Newmann
10 Януари 2015 22:26
Най-хубавите филми на родната кенефикация са свързани с героичните подвизи на българо-съветските комунистически партизани.
безцелно
10 Януари 2015 22:33
von_Newmann
10 Яну 2015 22:26


Янина Кашева преживя звездните си мигове през 1979-а с "Всичко е любов"и през 1980-а с "Голямото нощно къпане".

https://www.youtube.com/watch?v=PzOS35kVU8s

Нинел&Стоян

Firmin
10 Януари 2015 22:33
Абе ти и тук ли се изходи бе, експерт кенефен? На българското кино.
безцелно
10 Януари 2015 22:52
https://www.youtube.com/watch?v=OFtbr6h2oS8

Култови реплики и моменти от Бг филми

https://www.youtube.com/watch?v=F5VI_lSHLbY
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: карагьозов
карагьозов
20 Яну 2015 14:58
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Много хубаво интервю с Чаталов, Любо:


Любен Чаталов: Богат актьор в България няма
19.01.2015 08:07

Автор: Марина Чертова
Истинският артист не завижда и не се самосъжалява, а играе с достойнство, казва човекът с над 150 роли в киното и в театъра
Любен Чаталов: Богат актьор в България нямаЛюбен Чаталов е участвал в над 140 български и чуждестранни филма, както и в много театрални постановки. Роден е през 1950 г. в София. Първоначално учи в Лесотехническия университет за градски озеленител, но след това се влюбва в театъра и киното и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ. „Голямото нощно къпане", „Адаптация", „Лавина", „Опасен чар", „Ти, който си на небето", „Бащата на яйцето", „Кладенецът", „Асистентът", „Другият наш възможен живот", „Патриархат" са малка част от лентите с негово участие. Българското кино отпразнува своята 100-годишнина на 13 януари. Цялата 2015 година обаче у нас ще мине под знака на този юбилей, който ще бъде отбелязан с най-различни културни прояви. Каква е равносметката за родното кино и каква е равносметката за един актьор? С тези въпроси „Всеки ден" потърси един от най-популярните и обичани артисти - Любен Чаталов.

Г-н Чаталов, каква е вашата равносметка за вековния юбилей на българското кино като човек, който е свързан със седмото изкуство?

По време на честването на юбилея ме срещна един български политик, няма да споменавам името му, и ми каза: „Честит юбилей". Аз му отвърнах, че все пак съм на 64 години, не съм станал на 100. Аз съм само една частица от това лице, наречено 100 години. Там има много хора преди и след мен - актьори, режисьори, оператори, които са надграждали тази картина. Има и много други хора, които са в сянка - гримьори, асистент-оператори, музикални оформители и др.

Българското кино ми даде нещо, което не съм и подозирал, че може да ми даде - то ме заведе в Африка, то ме качи на Памир, то ме вкара на 1500 метра под земята, то ме заведе с кораб на Екватора, то ме зареди с много неща, като например познанството с хора, които не съм допускал, че мога да познавам като личности. Имах 25-годишно пълноценно съществуване в киното и покрай киното. Не съжалявам за нищо, изживял съм го по този начин.

Киното ми даде и малка популярност. Аз не съм много дисциплиниран шофьор и все нещо ми липсва. Катаджиите обаче като ме спират, и второто им изречение е: „Абе, кво стана с българското кино? Кога ще се появят онези хубави български филми, които гледахме навремето?". Това означава, че съм изживял нещо, което е било интересно за другите хора. За себе си съм сигурен, че ми е било интересно.

Всъщност политикът, който ви е поздравил с „Честит юбилей", донякъде е бил прав, защото само вие сте участвали в над 140 филма.

Българските филми, в които съм участвал наистина са около 100. Цифрата става по-голяма с италиански, руски, чешки, френски, канадски, белгийски филми. Имал съм малки или пък по-големи роли. Може би фактът, че няколко души, че работехме дълго време на щат в Киноцентъра, ми даде възможност да снимам малко повече.

Пред вас съществувала ли е дилемата кино или театър, или пък това е перфектното съчетание за един актьор?

Не може да се каже, че примерно Апостол Карамитев би бил по-добър в киното или пък в театъра, Калоянчев или пък Невена Коканова, или Наум Шопов. Добрият актьор е добър навсякъде. Спецификата в киното и в театъра е различна, но актьорът е като пластилин - той може да придобива всякакви форми както в театъра, така и в киното, и в телевизията. Той затова е актьор. Дилема не съществува. Дилемата беше, че може би театралите ме бяха позабравили и се наложи аз сам да търся пиеси и да играя театър, защото това е друг удоволствие - не по-малко от това да си в киното.

Разликата между киното и театъра е само в това, че екипът в киното по-бързо се разделя. По-рано се снимаше по-дълго време, сега е доста по-кратко. Тъй дойде време да се скараш заради ежедневните неуредици, които се случват в екипите и те се разделят и си остават приятели. Докато в театъра дългогодишното местопребиваване и месторабота на едни и същи хора довежда до конфликти, които големите актьори надали са ги приемали, но съществуват. Това е единствената разлика. Иначе атмосферата не може да бъде различна.

Ясно е, че изкуство се прави с пари. Парите били ли са пречка пред вас, за да снимате филм? Вече 25 години се говори за този прословут закон за меценатството, но така и Народното събрание не го приема.

На някой не му е удобно да го приеме, защото, ако има меценати, творците ще станат по-независими от едни институции, пред които хората кандидатстват за някакви пари. А това ги кара да бъдат леко послушнички. Докато един меценат може да си разреши да дава пари за неща, които той сам прецени, че ще му донесат морално и финансово удовлетворение.

Парите са си пари. Но през последната година се направиха 2-3 добри филма с по 30 000 лева. Хората, ако искат да правят кино, могат да го направят. А някои, които не могат, дори да получат милионите, пак няма да го направят. Битката е за едни пари и почват едни подмолни неща - аз на тебе, ти на мене, и тогава тези пари стават доста неприятни, защото някой иска да присвои нещо от тези средства. За мен най-важното е актьорът да достави удоволствие на хората, които го гледат отколкото да си блъска главата в земята къде и защо отидоха тези пари и имаше ли смисъл да бъдат дадени.

Богат актьор няма. Купувах дърва от един приятел - горски, за къщичката, която построих в село Мирково, и той ми отпусна дървен материал на смешна цена. Тогава аз му казах: „Чакай бе, човек, това струва пари". А той ми отговори: „Чакай бе, Чаталов, ти какъв си?" „Артист съм." „Видял ли си богат артист в България? А беден горски да си видял? Тогава взимай материала и се разкарай!". Все още има какво да ям, все още съм жив и здрав, не ходя гол по улиците, не тичам, не плача, не рева. Човек трябва да живее достойно и не бива парите да са първо място. Парите, парите... Парите са за милионерите в Холивуд.

В това отношение българският актьор чувства ли се смачкан заради това, че когато се снима в европейски или холивудски продукции, получава по-малко, отколкото чуждестранните си колеги?

И на мен ми се иска да взема 2 милиона долара, както Марлон Брандо взе за 10-минутна роля в „Апокалипсис сега". Но първо, в България не е направен „Апокалипсис" и второ, няма кой да ми даде толкова пари. Човек трябва да си върши работата не с мисълта искам като Марлон Брандо. Не! Във всичките западни продукции в началото чуждите ни колеги ни гледат малко като аборигени, но на третия ден всички ни гледат с по-друго око, знаейки, че получаваме много по-малко от тях. Но там има профсъюзи и в чуждия филм можещ да участваш от 40-та роля нататък, защото техните синдикати пазят хляба за своите членове. И ние щем, не щем играем трохите.

Но ние, българските актьори, играем с не по-малко достойнство и моите чуждестранни колеги винаги са ми изказвали комплименти. Когато си на снимачната площадка или пък на сцената няма нужда нито да завиждаш, нито да се самосъжаляваш. Отиваш и работиш равностойно. Ако някога държавата и българското кино успеят да печелят пари, ще бъде добре. Особено за младите хора, които сега започват да учат и ще се развиват като актьори. Дано го доживеят. За мен е малко късно, а и не е най-важното нещо в живота ми.

Анкета сред зрители показа, че един от най-любимите филми на българските зрители е „Лавина". Бихте ли споделили някои интересни моменти от снимачния период?

Снимахме в продължение на 4 години - тогава пари за кино имаше, всичко се изпипваше и нещата не се пришпорваха. Обикаляхме планините, чак до Памир стигнахме. Когато ни затрупа лавината във филма, аз бях един от тези, които оживяват за малко. Когато режисьорът Христо Писков, лека му пръст, каза на гримьора да ми насини краката, той каза: „А, няма нужда. Той си посинява от само себе си". По време на снимките не се изпотрепахме, а си останахме приятели с всички до ден днешен.

...

По Радио Варна водите предаване „Училище за вкусове". Какъв е вкусът на българската публика?

Има огромна разлика между моето поколение, което има добре изработен вкус към красивото и доброто, и т.нар. чалга поколение, което вече има деца - 18-20-годишни деца. Времето, когато чалгата беше на мода беше времето на тези родители, чиито деца сега са на по 20 години. 90-те години и началото на 2000 година се формира друг вкус, който е по-различен от нашия, то и времето беше различно. Това, което различава тези млади хора и нашето поколение е, че днешните млади са индивидуалисти. Всеки се спасява сам.

Колкото и смешно да звучи един кръжок навремето обединяваше хората по вкусове и по интереси. Хората се учеха да мислят заедно. Не става въпрос за комсомола или за разни политически науки. А сега всеки се бори индивидуално, а това обединява вкусовете, че на всяка цена трябва да се спечели нещо. Някак си художествените стойности остават на заден план. Когато парите изскочат напред романтичното и смешното някак си се забравят. От 2000 г. насам не съм гледал комедия, която да ме разсмее истински, защото на хората не им е смешно.

Киното има за цел да забавлява, но не само да покаже примерно как някой върви с една косачка и реже наляво и надясно глави и кокали и как американците се стрелят като луди. Киното трябва да забавлява и по друг начин. Не става въпрос да учи или да поучава. Няма такова нещо. Изкуството никога не е поучавало. Често цитирам една мисъл на папа Йоан Павел II, тъй като лично съм я чул от него: „Папата плюс един овчар е по-умен от папата". Когато и режисьорите, и продуцентите, и операторите, и актьорите имат един вкус да изведат нещата докрай, без на първо място да излязат срокове, пари, печалби, тогава може би ще се получи един хубав филм.

Няколко пъти сте се срещали с папа Йоан Павел II. Как влязохте във Ватикана?

Имаше един театър, който се казваше Античен театър и ние ходихме във Ватикана 6-7 години посред с една пиеса на Радко Радков „Похвално слово за словото". Папата покани актьорите на една среща. Когато е бил кардинал Войтила Йоан Павел II обещал на нашия патриарх Кирил да научи български, но не му останало време. Иначе той беше полиглот и говореше на полско-руско-българско-сръбски и беше много добър. Ходихме с него дори при неговото гостуване в Париж. Ето това също е част от професията ми. Ако бях гениален инженер самолетостроител нямаше да отида да видя папата, защото нямаше да има повод.

...
...
...

Г-н Чаталов, с какво се занимавате в момента?

Подготвям моноспектакъла „Муха-2", който моят добър приятел и колега Иван Иванов навремето написа за мен. Ходих на кастинг да озвучавам анимационен филм на „Уолт Дисни", очаквам едно предложение за филм. Всичко си е постарому.


Махнал съм битовите подробности - цялото е тук Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Гео
20 Яну 2015 15:23
Мнения: 1,965
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гео
карагьозов
20 Яну 2015 15:27
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Гео
20 Яну 2015 15:23


Благодарско, брате!
idproxima
20 Яну 2015 22:33
Мнения: 3,960
От: Czech Republic
Карагьозов, почнах по малко да ти прощавам, дето бастиса добрия човек от Охрид. По мааалко. Обаче има надежда, макар, че няма значение.

Firece, ти си велик!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: idproxima
карагьозов
20 Яну 2015 23:32
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
idproxima
2015-01-20 22:33:50
Карагьозов, почнах по малко да ти прощавам, дето бастиса добрия човек от Охрид. По мааалко. Обаче има надежда, макар, че няма значение.


Абе мани, че земем се ядосам нещо па и че му бастисам и другио прекор там новото амплоа че го праснем, щото тоа има аватари и у охрид, и у сащ и у Кушкундалево начи.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: карагьозов
карагьозов
21 Яну 2015 01:15
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
КУПЕТЕ СИ ГИ, АКО ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ! ИНТЕРЕСНИ СА, ВРЪЩАТ ВИ В ГОДИНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО, КОГАТО БЕШЕ ЖИВО,
Последната книга са спомените на дядо Найчо Петров - той е 1920 набор и е по-стар от Стоянка Мутафова. Ако сега го вземат в роля, а съвсем доскоро си го взимаха де, той ще спечели Гинеса - ха-ха. Много безхитростна и пълна с факти му е книгата, но понеже няма да го познаете по корицата - ети го и него - три, четири снимки.Руснаците му направили цяла страница в най-авторитетния им сайт за кино и театър - тука: Натисни тук
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: карагьозов
Ловкия
21 Яну 2015 09:48
Мнения: 56,087
От: Ghana
fierce
27 Яну 2015 19:45
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
ето ви златни български филми от 52-ра до 89-та година
Натисни тук
карагьозов
08 Фев 2015 18:37
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
По повод днешното съобщение във вестника за наградата на Иван Иванов - вж. Натисни тук, пускам списъка на ролите му в киното, както ги е дала статията в Уикито и Натисни тук.


„Срещу вятъра“ (1979) (сц. Христо Христов и Константин Площаков, реж. Христо Христов);
„Всичко е любов“ (1979) (сц. Боян Папазов, реж. Борислав Шаралиев);
„Юмруци в пръстта“ (1980) (сц. Никола Статков и Иван Славков, реж. Милен Гетов);
„Лавина“ (1982) (сц. и реж. Ирина Акташева и Христо Писков (по едноименната повест на Блага Димитрова);
„Комбина“ (1982) (сц. Владимир Ганев, реж. Никола Рударов);
„Мярка за неотклонение“ (1983) (сц. Стефан Коспартов, реж. Мая Вапцарова);
„Стената“ (1984) (сц. Владимир Ганев (по повестта „Тежък изпит“ на Радослав Михайлов), реж. Емил Цанев);
„Романтична история“ (1985) (сц. Александър Томов (по разказа му „Кондора“, реж. Милен Николов);
„Нощем с белите коне“ (1985) (6-сериен) (сц. Павел Вежинов (по едноименния му роман), реж. Зако Хеския);
„Горски хора“ (1985) (сц. Добри Немиров и Иван Станев, реж. Павел Павлов);
„Небе за всички“ (1986) (сц. Васил Гаврилов, реж. Тодор Стоянов);
„Мечтатели“ (1987) (сц. Александър Томов, реж. Иван Андонов);
„Тест 88“ (1989) (сц. Христо Христов и Калин Донков, реж. Христо Христов);
„Осем процента любов“ (1989) (сц. Димитър Манолов, реж. Владимир Краев);
„Гори, гори огънче“ (1994) (4-сериен) (сц. Малина Томова, реж. Румяна Петкова);
„Трафик“ (1995) (сц. Владо Даверов, реж. Ивайло Джамбазов);
„Стъклени топчета“ (1999) (сц. и реж. Иван Черкелов);
„Асистентът“ (2002) (сц. и реж. Илия Костов);
„Другият наш възможен живот“ (2004) (сц. Невелина Попова, реж. Румяна Петкова);
Врабците през октомври“ (2007) (8-сериен) (сц. Станислав Стратиев, реж. Анри Кулев).

Сега от тези филми болднатите изобщо не съм ги гледал. Намерих "Стената" и тази вечер ще го гледам - предлагам да го гледаме и да си припомним имената на актьори, които помним, ала не се сещаме как се казват. Напр. още в началото Ректорът на Икономическия, който играе, го помня от "Баш Майстора" с репликата: "Болат ма забите, а друго изключително". Но не му знам името. Ако някой помогне - супер мерси!. "Стената" - Натисни тук

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: карагьозов
GruYou
08 Фев 2015 21:15
Мнения: 2,792
От: Bulgaria
Карагьозов, идеята е чудесна! Българска филмотека в Интернет, спонсорирана от българското министерство на културата, ако има такова ...
По ми харесва да има един вид телевизионен канал "Носталгия", обхващащ цялстното българско кино, независимо от жанр и епоха.

Относно факта, че новото поколение не знае нашите филми и книги. Няма и как да ги знае.
Новото поколение поглъща бозите от History channel, Discovery и израсна с манията по кеча с Трите хикса, Скалата и подобна американска сволоч. Всичко се прави с цел. Промиването на мозъци и заличаването на българската културна идентичност е на ход от 25 години.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: GruYou
карагьозов
08 Фев 2015 21:27
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
Абе, дай Боже архивните киноленти да се спасят и архивите на телевизионните продукции, па духовността пак ще се поражда. Киряк Стефчовците по нашите земи не са от вчера.
Добави мнение   Мнения:131 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »