Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Патриотичният компот остана единствената национална спойка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:75 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
StrikeEagle
22 Фев 2014 09:00
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Бялата Златка с рубли в джобовете и мегафон в ръка е способен
да отврати всекиго от какъво и да било патриотичен идеал...
Siol En
22 Фев 2014 09:23
Мнения: 1,171
От: Bulgaria
Кой националист може да се нарече такъв, ако:
1. Не е в България
2. Няма поне 3 деца ?
paragraph39
22 Фев 2014 09:32
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
SIOL EN,
Всеки може да бъде наричан(вкл. "демократ" или "нацианалист" или да се самонарича(вкл. "демократ" или "националист" както и колкото, и докато му харесва!
Щом Доган- "Сава" и Местан-"Павел" са...ЛИБЕРАЛИ(последователи и идейни братя на Каравелов, може би?!)!?
Нали!?
Демокрация, Е, БЕ!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: paragraph39
Siol En
22 Фев 2014 09:51
Мнения: 1,171
От: Bulgaria
@Параграф39,
Разбирам какво имаш в предвид. Но това което искам да повдигна като въпрос е наистина сериозно.
НЕ БИВА целия национализъм да се изчерпва с омраза и с пара в свирката; а трябва да се работи и да се поемат жертви пред Отечеството.
Човека, който е отгледал и възпитал 3 деца в любов към България за мен е много по-голям националист от всеки кресльо на трибуната на митинг; ако ще и да е най-черния циганин. Защото той е избрал вече не чрез думите, а чрез делата си.
А кресльовците и "агиткаджиите" - те не са националисти, те просто искат да се сбият с някого.
Дядо Йоцо гледа
22 Фев 2014 09:57
Мнения: 66
От: Bulgaria
Браво на авторчето! Само за сведение-на колко лева се равняват 30-те сребърника, които плащаха преди на подобни същества?
fbr65
22 Фев 2014 10:49
Мнения: 229
От: Bulgaria
hick
честно, ако познаваше българската история, пак ли щеше да направиш същата аналогия?

Разбира се, нямаше да я направя, щото в българската история, за други които не са българи, и живеят в България, освен в негативен план, друго не се споменава.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: fbr65
Чимиджимичамиджоми
22 Фев 2014 10:55
Мнения: 219
От: Bulgaria
Браво на авторката!
Innocent
22 Фев 2014 11:40
Мнения: 174
От: Bulgaria
Докато четях статията си мислех, че авторКАТА е попрекалила малко, но като прочетох форума разбрах, че малко дори е посмалила.
Едно е да знаеш, че си представител на велик и славен народ, и това да генерира гордост (когато се разхождаш из Плиска) и градивна енергия (когато си вършиш работата), а съвсем друго е, това да генерира омраза към другите народи и крясъци по площадите. И точно семейството и училището трябва да насочват патроитизма в правилната посока (след това вече е късно).
Пример:
При една екскурзия в Турция екскурзоводът ни обяснявя, че турците не мразят другите народи, защото са убедени, че те са най-велики и държавата им е най-великата. Е, за държавата някои от тях може и да имат съмнения, че по отношение на САЩ нещата са на кантар...
Моля, форумът да приеме думите на екскурзовода като метафора, че иначе става страшно...
hick
22 Фев 2014 11:48
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
за други които не са българи, и живеят в България, освен в негативен план, друго не се споменава.

Не е вярно.

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било.
Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].


Казано точно и ясно. Цитатите са от Левски, Миков използва първия преди няколко дена. Ако не са ти познати, учат се в училище.
protor
22 Фев 2014 12:03
Мнения: 3,898
От: Bulgaria
Това писание не се отнася до пресвятий великомученический българский народъ. Та нима не знае соросоидната авторка, че тоз народ е най-изстрадалият незлоблив и неагресивен народец с най-славната войска, която няма загубена битка? Тоз народ дори когато окупира, той освобождава. Тоз народ щурмува подстъпите на Цариград, за да освободи Охрид. Тоз народ праща върховистки и федералистки чети, за да избиват братята си, ама те си го заслужават, щото са сърбомани. Тоз славен народ избива жени и деца в Драмско, ама и те си го заслужават, щото са гъркомани. Тоз народ освобождава поробените си братя в Македония, но когато ги товари на влакове за Аушвиц, само ги администрира. И изобщо докога продажните неолиберастки медии ще дават трибуна на такива деградирали нихилистични хипита (като контрапункт в съзнанието веднага изникват спретнатите националноосъзнати родолюбиви късо подстригани момчета, крачещи в стройни редици със знамена в ръце), които се опитват да рушат резултатите от пресветлия труд на цяла плеяда знайни и незнайни провинциални даскали-будители, без които до сега да сме станали сирийско общежитие?
вишна
22 Фев 2014 13:05
Мнения: 861
От: Bulgaria
Част от реакциите потвърждават някои от твърденията на автора. Все пак трябва да правим разлика между патриотизъм и патриотарство между патриоти и патриотари. Истината боли и трябва да признаем, че лъже от патриотите, които задръстиха ежедневието ни не виждаме истинските патриоти, впрочем можете ли да посочите патриоти съвременници, историческите ги знаем.
вишна
22 Фев 2014 13:16
Мнения: 861
От: Bulgaria
Ето единhttp://www.starshel.bg/?pos=8&artid=1509 target=_blank id=url>Натисни тук
Дорис
22 Фев 2014 13:27
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Patriotism having become one of our topick, Johnson suddenly uttered, in a strong determined tone, an apophthegm, at which many will start: «Patriotism is the last refuge of a scoundrel.» But let it be considered, that he did not mean a real and generous love of our country, but that pretended patriotism which so many, in all ages and countries, have made a cloak of self-interest.

James Boswell, Edmond Malone. Life of Samuel Johnson, LL. D. J. Sharpe, 1830.

генек
22 Фев 2014 13:43
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Защо плюенето при вида на лайно се приема като знак, че лайното е красота?
Трябвало е да има умна, смислена, аргументирана статия... Не е станало... Да ръкопляскаме от съжаление към низшите духом?
------------------------------
Сайтът на Генек
Innocent
22 Фев 2014 13:49
Мнения: 174
От: Bulgaria
Protor
вишна
Дорис
22 Фев 2014 14:10
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
...И да добавя из англоезичното Уики:

Johnson had several health problems... He displayed signs consistent with several diagnoses, including depression and Tourette syndrome ...
There are many accounts of Johnson suffering from bouts of depression and what Johnson thought might be madness. As Walter Jackson Bate puts it, "one of the ironies of literary history is that its most compelling and authoritative symbol of common sense—of the strong, imaginative grasp of concrete reality—should have begun his adult life, at the age of twenty, in a state of such intense anxiety and bewildered despair that, at least from his own point of view, it seemed the onset of actual insanity".




Мисля_си
22 Фев 2014 14:23
Мнения: 12
От: United States
Да, България е загинала интелектуално, окончателно и безвъзвратно. И това личи не само от публикацията, но и от аргументацията.
Lillian
22 Фев 2014 15:31
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
авторката
аргументите са малко претупани, но тезата е точна
няма идеи, няма общност, дори семейство няма
останало е само най-лесното, това което обзначаваме с Родина
и никога не посмяваме да кажем на децата си,
че да принадлежиш към тази група не е кой знае каква гордост
лесно е, не се изсква усилие, образование, усъвършенстване
тогава какъв точно е обектът на любовта?
какви са източниците на гордост?
така употребената Родина, напомня на футболен клуб
или на фен клуб на Любэ , за който
..позови меня тихо по имени,ключевой водой напои меня ...
е източник и основание
ама е вече 2014 год, светът е отдавна другаде!
SvSophia
22 Фев 2014 15:36
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Къде, е светът, Лилиън, в 2014 г. - в Сирия, Ирак, Либия, Египет, Украйна..., в демократизираните с преврати, бомбардровки, граждански войни, обезкръвявани и изцеждани неоколонии... На Вас това място наистина ли Ви харесва.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Предводител на команчите
22 Фев 2014 15:45
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
Къде впрочем са корените на този всеобщ ентусиазъм? Следите водят към патриотичното образование, което училището с всички възможни средства тъпче и набива в главите на учениците от десетилетия.

Следите водят, всъщност, към деградацията на българското обществено образование, към слободията, настанила се в българското училище и неговите учебни програми, към възхода на "интернет-образованието". Кресльовците, които смущават съня на авторката, всъщност са хора без истински добро образование, както и определени лица и групи, които използват първите за своите цели.
ПЪЛНА ЛЪЖА, е, г-жо авторке, че българското училище и по-точно обучението по история в него възпитават в омраза към останалите народи. ПЪЛНА ЛЪЖА, която, обаче, е изречена без капка свян, в името на НПО-йска "сметка за изплатени суми" по аморален граждански договор.
И докато по времето на социализма беше ясно, че това е основен похват на авторитаризма, то какво е оправданието в днешно време?

Искам да попитам разгръщала ли е авторката български учебник по история отпреди 1944 г., че е седнала да пише подобни глупости? Искам да я попитам също така има ли и най-малка представа колко сложен и противоречив път измина преподаването по история както в началното, така и в средните и висшите училища между 1944 и 1989 г., че се осмелява да говори толкова безотговорно за "времето на социализма", гаче ли то бе нещо монолитно?
от 9 години изучаване на история в училище 6 и половина са посветени на българската история!

На чия история искате да бъдат посветени? Виждала ли сте чужди учебници по история и чужди учебни програми по история, имате ли идея какво точно учат "другите"? Мога да ви уверя, че българският средношколец излиза от училище много по-запознат с историята на други страни и народи, отколкото връстниците му в много от "чужбините". Най-малкото защото той знае за Стогодишната война, докато наследниците на участвалите в нея нямат представа що е това Константинопол.
дайте му национални празници, помпозни слова

Я идете напишете това оттатък океана. Да видим ще ви изплатят ли хонорара. Вие чувате ли се изобщо?
не го занимавайте с тежки въпроси за причините и следствията в световната история

Може би пледирате за това българският ученик да учи САМО история в продължение на 12 години? Нещо дълбоко сте се объркала в изискванията си към средното училищно образование. Подобни проблеми се поставят в университетите, а не в седми клас.
Поради тази причина историческото познание на завършилите гимназисти се ограничава с пет дати и една дузина имена на национални герои - главно поради футболните отбори, кръстени на хора като Левски и Ботев.

НЕВЕРОЯТНО НАГЛА ЛЪЖА. ЖАЛЪК, ЖАЛЪК ОПИТ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ, нямащ нищо общо с действителността.
Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито защо турските орди са завладели толкова лесно България. Не му пука за причините за две поредни национални катастрофи, защото никога не е мислил върху тях

Не обобщавайте за сметка на цялото общество собствените си пропуски в образованието. Защото всички тези проблеми се обясняват в средното училище. Освен това обясненията се развиват във времето. По един начин си ги е обяснявал Паисий, по друг Златарски, по трети Васил Гюзелев, днес гледаме на нещата по по-различен начин. Но това са именно обясненията. Фактите са общо-взето ясни от около век и нещо насам и отпървом те трябва да се научат, обясненията идат после. Не можеш да обясняваш нещо някому, ако той не знае фактите. Освен това училищното образование е консервативно. Там няма място за всяка нова научна идея, защото най-малкото тя трябва да издържи проверката на времето. Ето защо с малки изключения няма учебници по история за университетите, а има такива за средните училища. Защото университетът е място за противоборство на идеите и развитие на науката, а училището е място за ограмотяване и (патриотично) възпитание.

Ако си мислите, че откривате топлата вода с вашите драсканици, искам да ви уверя, че сте закъсняла малко. На подобни на вашата критики българското образование по история бе подложено в периода 1945-1950 г. Тогава едни други финансирани от вън лица и организации искаха да възпитават българските деца в дух на нихилизъм, интернационализъм и любов към "общочовешките ценности". Днес е същото, и "ценностите" са същите, само че източниците на финансиране идат от мааалко по-друга посока. Или пък не? Кой знае ...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Предводител на команчите
Добави мнение   Мнения:75 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща