Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заслужава ли България народа си?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:140 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
Откровение Варухово
25 Фев 2014 01:52
Мнения: 736
От: Bulgaria
Чета още два три форума и смея да твърдя че нивото на този форум е в пъти над останалите, но.....
чета постингите по-горе и все повече си мисля, че българите не заслужаваме да бъдем нация. Народът се топи от ден на ден; цветът на нацията изтича навън; яхнали са ни една шайка от от нискоинтелигентни мръсници в т.ч. политици, "бизнесмени", "банкери" и всякая другая сволоч: без партиен цвят но със зловонна миризма. И незвисимо какво става се намират немалко хора, за които митичните комунисти са им виновни за всичко.. а да, и Русия също: че не ни е освободила като хората и после поробила през 1944 и построила паметника на съветската армия.
Имам чувството, че здравият разум почва системно да се изпарява от българските тикви. Вместо да се мисли как да се оправят нещата тълпи оскотели хора търсят виновник и разплата.
Соца бил виновен за панелките. Колко от нас излизат да изчистят пред панелката или да боядисат перилата на стълбището (кутия боя струва 5 лева). Колко заделят по 10 лева на месец за да сменят асансьорната уредба например. Преди време се занимавах със събиране на пари и знам как е.
Дай му на българина да седи в л@йната и злобно да се озърта да намери виновника бутнал го там.
Аман!
бонго-бонго
25 Фев 2014 01:53
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Човек трябва да е пълен тепегьоз , за да отрича написаното от Терзиев.
бонго-бонго
25 Фев 2014 02:17
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Какво всъщност искаш да кажеш? Че не правиш разлика между аграрната държава преди 44г и индустриалната държава, която имахме до промените?
Че не разбираш защо индустриализацията води и до урбанизация? Или защо бе необходима и бе осъществявана държавна политика контролираща урбанизацията?


Всъщност такава политика се появи едва в късния соц, когато другарете видяха последиците от политиката си зорлем да урбанизират българина и най-вече като се видя и с просто око как селското турско население бележе демографски прираст за разлика от урбанизираното в панелките. И започнаха едни инициативи "за приближаване на селото до града", "Странджа-Сакар" и какво ли не.
Но грешно е да се винят само комунистите - те ускориха един неизбежен процес, който се забелязва в цяла Европа - застаряване на населението и намаляване на естествения прираст. Целият "развит" свят го претърпява този процес, вкл. първите признаци на тази тенденция се наблюдават вече и в братски Китай.
Това, което е особено ценното на статията е, че тя свърза миграцията сего->град с тази България -> по-развитите и благоустроени страни.Да напомня, че само за първата половин година на 1990 около 250 000 българи избягаха от България. Все още не се усещаше така силно кризата, обхванала страната.
Карамфилов
25 Фев 2014 03:06
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Българската индустрия и селско стопанство бяха първо обезглавени, а после съсечени бързичко след промените. Основната заслуга според мен е на "първото демократично", но също и на соц върхушката на Луканов, които знаеха, че държавата се унищожава, но предпочетоха да грабнат нещо от остатъците. На Костов накрая остана задачата да довърши законодателно и фактически унищожението. Всички те са знаели точно какво става, а именно, че хората оставаха без поминък, и без перспективи за поминък. И отидоха да го търсят другаде. Много е просто. Сега, дори с два милиона по-малко, пак няма работа за всички, нали? Какво се чудите тогава, какъв е тоя плач, всичко е закономерно. Някога на първите стачки се скандираше "няма да работиме за червените свине!" Е, сега не работим за никого.
rodolubec_bg
25 Фев 2014 05:35
Мнения: 408
От: Bulgaria
Така е когато в България всеки е срещу всеки син срещу баща, брат срещу брата. Политиците правят същото, което ние правим по между си.Социалната тъкан на обществото е разрушена, липсва обединителна кауза. Резултата е такъв,какъвто е. Когато си спомним примера на хан Кубрат със снопа стрели, тогава ще се оправим.
victorugo1977
25 Фев 2014 05:39
Мнения: 109
От: Bulgaria
Прост народ слаба държава. Хляб и зрелища. Автори на статии с ментални увреждания. Авторе скрий се и недей да пишеш. Червени кхмери има само в промитите мозъци неотлепващи поглед от телевизора и четящи ежедневания вестни на хартия. Проблема е ДС. И автора пробутвайки тезите за червените кхмери май принадлежи към тях. Аз поне си спомням всички правителства от Попов насам, по големи поразии от всички които са си скъсали партийните книжки незнам някой да е направил. Извинявам се, най- тих беше царя. Нарочно е с малка буква.
annetaz
25 Фев 2014 06:12
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Бе що не пратим малко червени в Испания, че да има с какво да се оправдават? А в САЩ да пратим ли?! Кой докара кризата у нас? Онези, които ни даваха акъли, я докараха като преместиха техните проблеми тук. Да сте чували за данайците...? България има глупав народ и политици измамници! Да не би тез да не знаеха за дълговете на САЩ и ЕС? Що ни измамиха, че те ще ни спасят Те стъпиха на главите ни, за да избегнат поредната криза. Завзеха ни пазарите ,унищожиха ни икономиката. Но това не ги спаси! И номера с Украйна няма да мине. Неолиберализма е в мозъчна смърт, спасяването му струва ужасно много на народите. И всеки вижда, че няма да се съвземе, ако ще и да пие кръв от целия свят.
Slava
25 Фев 2014 07:11
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
doomchant
25 Фев 2014 01:49
Или защо бе необходима и бе осъществявана държавна политика контролираща урбанизацията?

И как беше контролирана ? Обезлюдяването е започнало с голямото преселение след 1960 г. Комплексите вървят за ръка със заводите. После тези хора си родиха децата не в родните села, а в градовете със заводите. Но бабите и дядовците на село тогава са били млади. Сега ги няма. Просто е.

комар
25 Фев 2014 01:51
Варшавският договор отдавна го няма - цялата индустрия, с малки изключения, беше свързана с държави, които също не са това, което бяха тогава.
Странно защо пропускаш МАСОВАТА приватизация преди Костов ? Да не би да си собственик на завод, получен от нея ? Костов естествено продължи започнатия от комунистите грабеж. Нали са имали сделка - поне публиката скоро разбра за тайните му срещи и незнайни договорки с Първанов и Добрев.
Maca Mimi
25 Фев 2014 07:16
Мнения: 580
От: Bulgaria
Одобрявам сичкото мангал да се стимулира да емигрира - където иска, нам не са ни нужни. Това е проблемът. Щото сега и да искаш да си кпуиш къща на село, бай мангал ще ти я разбие 10 пъти.
petkos
25 Фев 2014 08:46
Мнения: 500
От: Bulgaria
Нашите червени кхмери опразниха селата и натъпкаха жителите им в няколко по-големи градове. А по-младите упътиха да се спасяват зад граница.


Пътувам често из България и виждам, че с всяка измината година в по-малките градове по улиците има все по-малко хора. Градовете се опразват. Това се отнася не само за малките градчета, но и за почти всички бивши окръжни градове - Кюстендил, Плевен, Търговище, Шумен, Монтана, Пазарджик... На пръстите на едната ръка могат да се преброят градовете в България, които не са обезлюдени.
petkos
25 Фев 2014 08:58
Мнения: 500
От: Bulgaria
Последните свидетели на угасването на българската държава ще бъдат вероятно ромите, които ще се задържат, за да предадат остатъците й за вторични суровини.


На което ги научиха пак същите червени кхмери - Кремиковци и де що имаше завод из България се разчастват вече 20 години. Знаете ли какво най-много изнасяме? Идете на пристанище Бургас и ще видите - скрап!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: petkos
щурчо
25 Фев 2014 09:04
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Нема нищо по лесно от едно голо вайкане.
Ама има ли изход, нема ли...
Кво предлага този автор и други като него не е ясно...
Държавата била калпава. Ами такава е. Значи требе да се промени. И това нещо ще започне кога на общините и областите се даде истинска финансова и административна автономия, а не както е сега, един минфин да решава ще ли има болница в Девин или не.
mvebus
25 Фев 2014 09:05
Мнения: 161
От: Bulgaria
Елементарни,повърхностни и някой преписани
разсъждения по една безмислена и вече изтъркана тема
започната от един издухан професор който обиколи
всички телевизионни студиа и плещеше едни същи
простотии за "изчезване на българите" и др.п.
Г-н Терзиев, движението на хора,стоки и капитали е една
от основните характеристики на демокрацията.
Днес много българи търсят чужди страни и тяхното
по добро заплащане на труда, утре или когато и да е
нещата ще се променят. България ще я има и в нея ще живеят
българи, а Вие г- Терзиев и повечето български журналисти
по добре си сменете професията, защото ако идете в друга страна
едва ли ще намерите работа с вашата професия.
Престанете да пишете глупости, не отива на вестика!
А по добре се гръмнете!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: mvebus
bat izo
25 Фев 2014 09:45
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Прекалено силно се самоупрекваме за всичко, а дали не е защото не искаме да си признаме, че няма как да сме независими и така е от поне от края на ПСВ. А истината е, че като малка държава и нация не може да правим нищо голямо, принципно и различно против световните тендеции и геополитически ходове на силните. България губи последователно 4 войни за един век, съответно последователно нашето житие зависи поне на 80% от съответните победители. Защо някой си мислят, че случилият се преход не е в съгласие с поредните победители? Защо други толкова се притесняват кой ще дойде на власт? Макрорамката е създадена, приета от големите играчи и няма да се наруши - останалото са подробности. Да, можеше да сме примерно с 20-30% по висока средна заплата, с 9% вместо с 13% безработица и разни други дреболии, но голямото, решаващото за нас се решава отвън. И за съжаление няма как да се противопоставим, освен с възпитание и образование на всяко следващо поколение, което поне да разсейва заблуди и да не раздава самоубийствени космополитични, егоцентрични, консуматорско-меркантилни блянове.
Калки
25 Фев 2014 09:51
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Несъстоятелни обвинения, авторе.

Основната, главната, доминиращата причина за емиграцията е разликата в стандартите. Просто в западните държави хората за малко повече труд получават много повече пари. Колкото и 'атрактивно' административно обслужване, електронно правителство и магистрали да имат българите, докато един българин, пък бил той и магистър по история на изкуствата, получава 5000 лева като работник в обществена пералня в Лондон, потокът на мигранти ще е еднопосочен.
XYZxyz
25 Фев 2014 10:17
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Не знам как да определя статията - като глупава, като манипулативна или и двете?
Основното, което става в България от 24-25 години е, че българите не могат сами да определят съдбата си и второ, българите бяха принудително доведени до голяма мизерия. Какво да става в България за най-главното се диктуваше и се диктува от САЩ и НАТО, а подробностите ги оставиха на местните дебеловрати демократи. Огромната мизерия и липсата на перспектива при демокрацията и пазарната икономика, доведоха до няколко милиона българи избягали от България и почти спряла раждаемост сред останалите в България българи. Какво е виновен народа български, че му натресоха дебеловратите да го държат в пълно подчинение? Резултатът беше ясен още през 1992 година - в обозримо бъдеще, българите ще са малцинство на територията на днешна България, при това възрастно малцинство, т.е. въпрос на време е да изчезнем съвсем от България.
Maximus II
25 Фев 2014 10:24
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
г-н Терзиев отдавна пише политически коректно, т.е. винаги на страната на победителите, толкова явно, че на четящитя му става неудобно за автора.
Не е вярно че отварянето на границите е причина за емигрирането на българите, разрушиха им поминъка, нарязаха заводите на парчета, върнаха земята в "реални граници" и ликвидираха кооперациите ТКЗС, уж било справедливо така, но заговорниците знаеха че така селяните няма да могат да се обединят пак, а и нямаха никакъв опит след 45 г. "народна власт", и мръсникът марксист и суетен глупак, Желю Желев участва в това убийство на българския народ,, в градежа на Новия Световен Ред, и г-н Терзиев се екзалтира, когато говори по телевизията на незбежността на Новия Световен Ред на Америка, без да смее на ги назовава по име.
щурчо
25 Фев 2014 10:32
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Първите "селища със затихващи функции" беха по времето на развития цоциализъм...
вишна
25 Фев 2014 10:38
Мнения: 861
От: Bulgaria
Не бих казала, че статията е манипулативна, но какво променят подобни творения? От много писане на това, че нищо не можем да променим с гласуване на избори, народа не гласува, гласуват стимулираните по някакъв начин. От много писане само за негативните тенденции в България, само се засилва стремежа за "спасение" навън. Почти не се сещам да се показват по медиите успели тук хора, за сметка на това се популяризират успели и не толкова успели навън. Движение на хора към други държави е имало и ще има, но да се вещаят апокалиптични картини ми се струва излишно, безполезно, вредно и пречи на обратното движение към страната.
комар
25 Фев 2014 10:45
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
Разрухата в селските райони след 1989 започна с неудачната реформа на селското стопанство - признато даже от USAID, които я финансираха с 10 млн долара. Да дъвчим кой конкретно е виновен, вече няма смисъл - все пак, сравнението с Чехия, страна с тогава сходно на нашето аграрно устройство, показва, че основният виновник е невежеството /глупостта на реформаторите, до един головодни уманитари...театралните драматурзи в Чехия просто се сетиха да питат самите селяни и специалистите си...

Станалото станало, трябва да се подходи професионално към възможните начини за излизане от тази дълбока криза именно първо в селското производство, като се започне с някакво обсъждане с участие на специалисти и заинтересовани да се занимават с това производство (даже Хърсев имаше някакви идеи...) И е ясно, че при днешните демографски реалности в българските села едновременно трябва да се решава проблема с малцинството - първа жертва на реформата. Друг начин освен образование, няма. Но систематично, със срокове и отчетност, като се почне с целодневните детски градини от 4-годишна възраст, ранно професионално обучение, и т.н. ; не писане на стратегии и пълнене бездънните гуши на НПО-тата...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: комар
Добави мнение   Мнения:140 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »