Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
15-годишните българчета не могат да си купят билет от автомат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 « Предишна Страница 5 от 5 3 4 5
Slava
02 Апр 2014 15:49
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Yowza,
виж линка на Miranda за Теодосиев. Вече писах, че министърката е "пример" как НЕ се решават нестандартни задачи.
Не разбирам защо всички се хващате с конкретната задача за билетите. Тя е елементарна, но е показател, че децата в подобна на тази ситуация отново ще бъдат безпомощни. Средата в която живеят, не предполага и не налага мислене извън стандарта. Лично съм се уверила, че трудно или изобщо не могат да се справят с куп неща от бита. Естествено, че не се отнася за всички, но масата е в това положение.

Неверния Тома
02 Апр 2014 16:00
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Някои не са виждали метро, други не знаем да играем на "Едноръкия Джак". Тъпи ли сме?
tantus
02 Апр 2014 18:52
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Айде пак - циганите ни дърпат надолу, пък иначе българчетата са си супер. Не ми трябват проучвания и доклади, за да видя, че българинът като цяло е покъртително прост, груб и неадаптивен към нови реалности и технологии. Да не говорим, че и проучванията и докладите потвържават тези неблюдения...

Сигурно цигани са виновни са тоталната липса на електронно правителство и липсата на автомати за купуване на билети за влак. Сигурно цигани-планинари са направили от Рилските езера едно гнусно сметище. Сигурно цигани-администратори са направили цялата ни администрация една пасмина от сърдити и некомпететни лелки, които ти се карат като отидеш да си подадеш документи за нещо. Сигурно цигани-телевизионери ни поднасят поредната доза малоумен БГ сериал. Сигурно цигани-бизнесмени си построяват поредната гнусна къща от 400 м2 с римски колони и всякакви други кичозни елементи. Сигурно цигани-инвеститори забетонираха морето.

А примери от типа на "отидох във Франция и там се изненадаха, че в БГ имаме коли. Затова французите са тъпи" са толкова дебилни, че чак не ми се коментира.
аменеменема
02 Апр 2014 19:10
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
А примери от типа на "отидох във Франция и там се изненадаха, че в БГ имаме коли. Затова французите са тъпи" са толкова дебилни, че чак не ми се коментира.
Защо? Ако кажат подобно нещо, със сигурност са дълбоко невежи. А колко не-тъп може да е човек, ако е толкова невеж?
tantus
02 Апр 2014 19:11
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Кой е невежа? 65 милиона французи или само французинът, който е казал такава глупост?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: tantus
аменеменема
02 Апр 2014 19:17
Мнения: 9,138
От: Bulgaria
Кой е невежа? 65 милиона французи или само този, който е казал такава глупост?
Второто, разбира се. Но както си го написал, не става дума за един. Това мн.ч. по-скоро създава впечатление за масовост. Та, ако мнението е масово, значи са масово тъпи, не е ли така?
Кире
02 Апр 2014 19:20
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Че в образованието трябват някакви реформи - трябват. Наистина трябват и някакви по-практически насочени знания, а не просто назубряне на материал. Щото най-голямата промяна дето ни готвят е домашно образование - и никакви соросоиди няма да са криви, а евангелските талибани!
tantus
02 Апр 2014 19:42
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Който смята, че французите масово си мислят, че сме черни или мюсюлмани, или че сме турци, или че нямаме автомобили, трябва веднага да си смени средата и французите, с които общува. Но от това, че е попаднал на един или няколко идиота, да прави генерални заключения (както по-горе го прави един форумец) е просто глупаво и за съжаление доста типично за българина. Лошото е, че обобщения от типа на "хората от еди коя си страна са тъпи" идват обикновено от БГ гастербайтери, които грам нищо не са разбрали за страната, в която живеят. Ето една хубава теория относно проблема - кликни тук.
len
03 Апр 2014 09:02
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Как пък не се сетихте тука какъв е отговорът на всичките умни задачки от въпросния умен тест - ми цитиран е в отговора на министърката - едни 4.5 милиона за заапознаване на тийнейджърите с метрото! Аа, и театър имаше, сигурно са го сложили , за да звучи по-солидно!
Pisi Misi
03 Апр 2014 11:54
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Някой веднага обяснил във форума, че да смениш крушка или да почистиш без прахосмукачка било слугинаж. По тази логика всички български мъже и част от жените са слуги и слугини, защото още не съм чула за българин, който да е извикал техник, който да му смени крушката. Но холандската ми вуйна, преди да се омъжи за вуйчо ми - българин и "слуга", според някои във форума, е викала техник, да й смени крушката. И друг, който да развие някакво болтче. А когато вуйчо ми пробил дупка, сложил вида т.н, за да турне една картина на комшиите, го обявшили за мистър сръчност.
Но според някои във форума тези умения са слугински.

Изобщо разглеждането на темата за образованието, тестовете на ПИЗА и компетентността на децата се оказа непосилна за обективността и информираността на някои форумци.
Аз съм функционално неграмотна, ако ми се наложи след пет минути да попълня чек. Защото никога не съм го правила. Но ако ми покажат веднъж, ще се справя.
Всички сме функционално неграмотни в определени отношения. Един колега, учител от Италия, преди няколко години ми обясни кога започнали да променят програмите си и да залагат над практичността. Когато при едно целокупно държавно препитване на децата, установили, че италианчетата не можели да посочат кой плод през кой сезон расте. Защото съвременното дете яде каквито плодове си пожелае целогодишно.
Вместо МОН да се замисли каква читава реформа да направи, за да улесни живота на ученици, родители и учители, отново се плещят глупости и се стига само да вестникарски сензации. Но в МОН не мислят. Те усвояват. Европейски фондове.
Pisi Misi
03 Апр 2014 11:58
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Който смята, че французите масово си мислят, че сме черни или мюсюлмани, или че сме турци, или че нямаме автомобили, трябва веднага да си смени средата и французите, с които общува. Но от това, че е попаднал на един или няколко идиота, да прави генерални заключения


Никакъв генерален извод не съм направила. Просто споделих как реагираха двама френски учители, работещи в престижна гимназия в Париж, при наше посещение при тях. С което онагледих, че няма как да оценяш цяла нация от невежеството на двама. Ама кой да ме разбере. Никъде не съм казала, че французите или френските учители са тъпи. Никъде. Просто разказах реална ситуация.
Асол
03 Апр 2014 12:22
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
А примери от типа на "отидох във Франция и там се изненадаха, че в БГ имаме коли. Затова французите са тъпи" са толкова дебилни, че чак не ми се коментира
.

Я коментирай ето тази истинска случка (участниците в нея са продукт на уж по-практическо обучение)

Гарата на Флоренция. В един момент на един от пероните се изсипват едно най-малко 300 броя американци на всякаква възраст (разбра се, че чакат влака за Париж). Бяха ги разделили на групички от по двайсетина, като всяка група имаше водач въоръжен с мегафон. Американците, а и всички присъстващи на гарата изслушаха инструкциите, какво може и какво не може да се прави във влака, като на финала им беше обяснено, че на гарата има тоалетна и там могат да си измият зъбите. След последния сигнал цялата тълпа се юрна през релсите към заветната толетна. Започнаха призивите - Стоп! Стоп! Да се ползват подлезите! Първите части на чистофайниците, достигнали първи до входа на гарата, направиха рязък завой и обратно отново през релсите се върнаха на перона за да минат вече през подлеза. УвиснАха ни ченетата

П. П. Много има за разказване и стига сме самобичували
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Асол
len
08 Апр 2014 18:28
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
задачата за монетите е разработена от образователното министерство на Швеция за подготовка на техните ученици за тестовете PISA.


Ей тука е ключът за палатката! Какво се иска от днешното образование - не само у нас, а и в чужбина - знания и умения за живота или знания и умения за справяне с тестове от сорта на ПИСА? Струва ми се, в последните години, прекомерно много се залага на тестовете - тестове за това, тестове за онова, ние едно време като въобще не сме решавали тестове, щото тогава не бяха на мода, да не би да сме неграмотни или що? Има нещо гнило в Дания. Ей го, днешните ученици не учат по български, за да научат нещо, а за да изкарат матурата. Повечето играят на тото.
to6koto
09 Апр 2014 15:21
Мнения: 177
От: Bulgaria
И цигането може да се култивира, ако е изкарано от средата си в ранна възраст. По-нататък каквото и възпитание да си дал, можеш само да се надяваш изборът на детето ти да е най-добрият- за приятели, за цели и т.н.
Добави мнение   Мнения:95 « Предишна Страница 5 от 5 3 4 5