Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
15-годишните българчета не могат да си купят билет от автомат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
Сгугню
02 Апр 2014 10:42
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Ние българите за има-нема 15 годин направихме три лъча на метрото.
И коги в София са пуснати първите електрически трамваи, в Цариград са продължавали да ползват конски...


Ш-ш-ш-ш-шт, Щурчо, трай си.
С тея три лъча на метрото по-добре недей.
Че хората у некои страни по света имат метро от 50, 70, че и 100 години.
И че първия лъч (и то само половината) се строя 15-20 годин време. При бай ти Тошо, дето мнозина тука го венцехвалят, неясно защо.
А третия лъч пък още даже не е и започнат.
Посейдон
02 Апр 2014 10:44
Мнения: 2,453
От: Bulgaria
Билет от автомат е нещо нормално и естествено за децата от западноевропейските страни Англия, Холандия и др...


Все в Космос? Каждое яйцо - бомба против империализма?




А колко възрастни у нас могат да боравят с автомат за билети? Колко такива автомати има у нас?

В провинция Бранденбург в малки градчета си спомням, 2008-2009 имаше по малките гари едни автомати, на които трябва да натискаш бутони, идентични с нашенски домашни звънци, всеки с номер, а отстрани списъци на гари, които си избираш, за да пътуваш. Списъци колкото стена. Беше някакъв кошмар. А касиер-билетопродавач няма.

В атобусите шофьорът продава билети, почти като у нас.

В Тюрингия видях за първи път автомат за билети на гара, който беше явно с Уиндоус, с тъчшскрийн, и изобщо, почти познатият компютър. Там се ориентираш далеч по-лесно. За градския транспорт също с автомати, но и там работата с тях е далеч по-лесна, от колкото със "звънците с таблици като стена", които ме шашардисаха в началото в Бранденбург. Може сега и там да са ги въвели, не знам, но определено ми се е налагало многократно да помагам на възрастни (в смисъл порастнали) хора да си купят трамваен или ЖП билет от по-модерните автомати. В Германия, не в България.

А у нас като ги няма, къде могат възрастни да се научат да работят с тях?
Yowza
02 Апр 2014 10:50
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Когато престанем да наричаме другите жълтурковци може би децата ни ще започнат да решават и нестандартни тестове. Знам ли. Изглежда има корелация между тези уж независими функции.
hamel, онея дечица ги учат да решават и 'нестандартни' задачки за определяне на спирачен път на кола от графика. И‌ това ли е измислен тест? Колко деца в България знаят поне приблизително колко е спирачния път на кола движеща се със сто и двадесет километра в час. Как мислиш, ако знаеха, дали броят на коите движещи се по пътищата на България с над 100 км/ч нямаше да е по-малък?
Колко е лесно да се отрече нещо вместо да се запиташ каква би била ползата от него. А и нашите дечица като отидат да кандидатстват за работа ще решават подобни тестове и техните способности ще бъдат определяни и ставнявани на базата на такива тестове. Не е ли по-добре да ги обучваме как да се справят с нестандартни ситуации вместо да им обясняваме, че те знаят как да завиват крушки, а това е къде по-важно житейско умение.

Да, важно е. За слугите и помощния персонал дори е необходимо да знае как да почисти кухнята или хола без прахосмукачка и как да смени електрическата крушка в килера. Но нека тогава бъде казано ясно, че в нашите училища и нашите учители обучват бъдещи слуги, чистачки и помощен персонал. Толкоз могат, такива са им хоризонтите.

Офф-топик. Сърбят ме ръцете да се преквалифицирам и да се захвана с обучение по решаване на нестандартни задачи на някой и друг клас българчета. Дали родното образователно министертво би проявило интерес?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Yowza
XYZxyz
02 Апр 2014 10:50
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Глупави изводи, глупава статия ...
За всеки един от тези въпроси от изследването би могло да се запита - колко процента от тези деца в България са се сблъсквали с подобен проблем - 1% или по-малко? Колко процента от същите тези деца има вероятност в бъдеще да се сблъскат с подобен проблем - 1% или по-малко? Същите въпроси за деца от други държави от това изследване може би ще покажат между 40% и 90%. Какъв смисъл има да питаш децата как ще си купят билет на ж.п. гарата, когато те никога не са пътували с влак и едва ли ще пътуват с влак някога? Я да питат децата от другите държави как семействата им ще живеят с по 30-40 евро на човек месечно да ги видим как ще отговорят и как ще отговорят децата в България
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: XYZxyz
щурчо
02 Апр 2014 10:56
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Еее, Сгугню ти па не даваш и с едно свестно нещо да се похвалиме.
Ми колко от балканските държави имат изобщо метро.
Това в Букурещ е пълна скръб, можеш да не го броиш...
маргаритка2
02 Апр 2014 10:58
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
подкрепям Хуз-а.

toronegro
02 Апр 2014 11:16
Мнения: 3,198
От: Spain
Всичко опира до средата,човекът се адаптира спрямо нея.
На българите ще е им трудно да се оправят в среда,където всичко е автомати,а високотехнологичните нации няма да се справят у нас.А всички щи изпитат невороятни трудности на места където най-близкия кладенец е на 10км.
Yowza
02 Апр 2014 11:30
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Битието определя съзнанието? Но дали тази догма не е опровергавана често от реалния живот?‌
Ако средата беше непреодолима пранга човечеството нямаше да е открило дори огъня. Но винаги е имало нестандартно мислещи, които са водели тълптаа напред.

Низките хоризонти на водачите, в случая учителите и родителите, няма как да стимулират разширяването на хоризоните на техните ученици и деца.
Трябва да се търсят и стимулират учители-будители, които да не се страхуват да разчупят примиренчеството и умората обхванали българите и парализиращи българчетата. Сигурно има такива.
хикса
02 Апр 2014 11:48
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Yowza, кажи къде е уловката, моля ти се! Аз задачката я реших за около две секунди без елка, после още пет минути се чудих къде е уловката и не можах да я открия.
Yowza
02 Апр 2014 11:58
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
кажи къде е уловката, моля ти се! Аз задачката я реших за около две секунди без елка, после още пет минути се чудих къде е уловката и не можах да я открия.

Коя задача? Тази за монетите или тази за билетите? За билетите не ти трябва калкулатор, значи би трябвало да ме питаш за задачата с монетите - те я лесна и също може да бъде решена и без калкулатор.

По-горе вече писах - задачата за монетите е разработена от образователното министерство на Швеция за подготовка на техните ученици за тестовете PISA. Има ли в България подобни пакети с тестове? Съмнявам се.

Уловката е в задачата на билетите, която е дадена в теста за 2012 г. и резултатите от който коментираме. Ето линк към тези тестове Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Yowza
Yowza
02 Апр 2014 12:04
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
И‌ малко информация за програмата PISA Натисни тук
Heat
02 Апр 2014 12:04
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Много интересно ще бъде да се подложат на същия тест случайно подбрани пълнолетни българи от различни възрастови групи. Няма да може да се сравнят с други страни, но поне с 15-годишните ще може.
Yowza
02 Апр 2014 12:07
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Много интересно ще бъде да се подложат на същия тест случайно подбрани пълнолетни българи от различни възрастови групи. Няма да може да се сравнят с други страни, но поне с 15-годишните ще може.

Още снощи направих подобно предложение. С допълненеието в отделна група да бъдат тествани български учители.
Hauptmann
02 Апр 2014 12:12
Мнения: 8,010
От: Bulgaria
А зачем им билет из автомата?

ми например на летището Швехат билет до Wien - Mitte със САТ се купува единствено по този начин
Godot
02 Апр 2014 12:17
Мнения: 220
От: France
Yowza
02 Апр 2014 10:27
Мнения: 4,748
... Моят класен беше написал един от учебниците, по които учеха всички деветокласници в България.

Стоилов?
televiz
02 Апр 2014 12:22
Мнения: 636
От: Bulgaria
Ще ви дам пример с умения за справяне с живота.Преди години в Лондон.Аз тогава под формата на беден турист-т.е. нощувките при познати.В една от емигрантските квартири-нормален апартамент съжителстваха покрай другите и един "ромски" татко от пловдивско и 12 годишната му дъщеря.Много свястно и учещо там дете.Че веднъж таткото донесе едно цяло заклано агне/с кожата/, и това момиче за отрицателно време в една обикновена кухня го одра,изчисти,разфасова като в магазин,без да даде на никого да му се меси в работата.Събра ми очите.Че уменията за справяне с живота биват различни видове...Ама наистина има нужда от сборник със задачки-закачки с практическа насоченост.Едно време имаше подобни във в-к"Орбита".Колко съм си чукал главата...
Yowza
02 Апр 2014 12:27
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
А зачем им билет из автомата?

Ами защото ако не си купи билет от автомат няма да пътува за важната среща. Гише няма или ако има (само на централниет гари)‌ ще е отворено от 9 до 5 и то само 5 дни в седмицата - от понеделник до петък. Който иска да пътува през останалото време отива на автомата. Ако не знае как да се оправи с машината остава отстрани да подсмърча защото бариерите не те пускат да минеш към перона без билет.

Автоматът за билети не е по-сложен за опериране от банкомат. И, макар че нашите баби не знаеха какво е Automated Teller Machine (ATM или банкомат на български), много българи, включително по-възрастните се научиха как да боравят с тези машини. Какво остава за децата, които схващат на секундата всяко нововъведение. Е, какъв е проблемът тогава?
Yowza
02 Апр 2014 12:27
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Стоилов?

Същият. Кубето. Да не излезем съученици?
хикса
02 Апр 2014 12:56
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Уловката е в задачата на билетите, която е дадена в теста за 2012 г. и резултатите от който коментираме.


Извинявай, аз бях останал с впечатление, че имаш предвид оная за монетите, която беше толкова семпла, че просто нямаше къде да се скрие нещо.
Apolitichen
02 Апр 2014 12:57
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
понеже родният манталитет сковава мисловния процес, българчетата се стъписват и...остават на гарата. Влакът заминава без тях.
Да бе, летят кат "бистришки тигри". После, обяснения за нестандартното решение.
Важните срещи се състоят, но без участващи в тях българи
Не е заради закъснението. Само проява на нестандартно мислене по отношение на "важността" - шопинга или некакви, набиващи канчето .
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща