Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„На заем и под наем” помага за разгрома на Германия
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:153 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »
Layman
04 Юни 2014 19:57
Мнения: 1,170
От: Bulgaria
Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?
Han
04 Юни 2014 20:09
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Layman, неприятно ти е, че Петрински казва някои звучащи истини за нрава на Запада ли?
Такива хора някога "демократите" ги наричаха дисиденти и борци за свободата на словото и ги уважаваха, помниш ли?
Сега палачинката се обърна и вече няма "Работническо дело" и "По света и у нас". За сметка на това има политкоректни CNN, DW, BBC, NYT, WSJ, Дарик, Вести, Капитал и Нова ТВ. Подозирам, че баш собствениците и на първите, и на вторите са едни и същи.
Ролята на Радио Свободна Европа обаче се изпълнява от RT и LifeNews...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Han
doomchant
04 Юни 2014 20:17
Мнения: 5,611
От: Bulgaria
Layman

04 Юни 2014 19:57

Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?


Поляците се възползваха от изтощението на Русия след Световната и Гражданската война и взеха територии далеч навътре в белоруски и украински земи. Точно тези земи си връщат СССР при разпарчетосването на Полша.

The Soviet-Polish peace treaty was registered in League of Nations Treaty Series on August 12, 1921.[9]

The Allied Powers were reluctant to recognize the treaty, which had been concluded without their participation.[7] Their postwar conferences supported the Curzon Line as the Polish-Russian border, and Poland's territorial gains in the treaty lay about 250 km east of that line.[10][11] French support led to its recognition in March 1923 by France, Great Britain, Italy, and Japan, followed by the US in April


Лакомията понякога има много тежки последствия.
Между другото, същата тая лакомия кара Полша да участва заедно с Германия и Унгария в разпарчетосването на Чехословакия. Доста иронично, като се има предвид какво им се случва на поляците само една година по късно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: doomchant
Kotka
04 Юни 2014 20:23
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Петрински
Firmin
04 Юни 2014 20:48
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Тихоход, тихий ход ще рече бавен ход, ниска скорост, кораб, самолет с ниска скорост. С глухотата общо няма, с мудността и забавянето.
AzUrAL
04 Юни 2014 20:55
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
kotka
генек
04 Юни 2014 21:06
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Котка -
-----------------
Сайтът на Генек
генек
04 Юни 2014 21:07
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Даже не година - Тешин е заграбен от поляците през март 1939 година, шест месеца по-късно няма Полша...
А земите, които присъединява СССР са точно по линията Кързон...
--------------------
Сайтът на Генек
Meat
04 Юни 2014 21:33
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
западните съюзници на Съветския съюз откриват втория европейски фронт срещу фашистка ГерманияЧетох дотук - "фашистка" Германия означава Бенито Мусолини като най-виден водач на фашистите да е имал някаква функция в Германия. Вместо това Дуче е унищожен по варварски начин от цоциалисти-каманяки на нацистката коалиция СССР-ФАЩ-Британика.
Гладиатор
04 Юни 2014 22:06
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Никакви съюзнически задължения Западът никога не е признавал, днес също.
Така си е . Нарушаването на договорите е по скоро норма. Затова държавите не трябва да се доверяват на един или друг договор, а единствено на тях си. "Най-добрия приятел на държавата е собствената и армия"
Гладиатор
04 Юни 2014 22:13
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
С впечатляващо нахалство след нападението над Пърл Харбър (7 декември 1941 г.) президентът на САЩ Франклин Рузвелт предлага на Й. В. Сталин Съветският съюз да нападне Япония за да облекчи американския флот.
Те и сега действат със същото нахалство и безочие. където мине , мине. Ако се случи български политик, например, дори и свръх нахалството им минава.
Не е ли впечатлятляващо нахалство, концесията за добив на златото от мина Чвелопеч. О,75 % концесия за Дънди Прешълс. На 100 кила извадено злато за държавата оставваъ 750 грама, а 99 кила 250 грама отиват за навънка. Какво става тука ???? Туй по-каква линия е ?? Партийна, задкулисна, масонска ...

Така се прави
Румънският парламент отхвърли законопроекта за експлоатация на златните и сребърни залежи в зоната Рошия Монтана, Трансилвания, съобщиха местните медии. Мнозинството от народните избраници признаха след вота, че решението е резултат и от негативната реакция на гражданското общество. Проектозаконът беше иницииран от правителството през август 2013 г., но беше отхвърлен от Сената през ноември, след което стигна до Камарата на депутатите. Дебатите там се състояха в края на март, но гласуването беше отложено за след евровота. Плановете за експлоатацията на златните залежи в Рошия Монтана бяха приети с недоволство от гражданското общество и предизвикаха многохилядни улични протести в Букурещ и редица други градове, както и в чужбина.
The_Tulip
04 Юни 2014 22:20
Мнения: 809
От: Bulgaria
6 юни 1944 г. съветската армия вече е прецапала половината Източна Европа- все тая е бил вече Втория фронт... краят на Хитлер е бил предизвестен. Само че, вероятността Сталин да не спре след Берлин е била твърде голяма... ерго, открили са Втори фронт, за да попадне Европа изцяло под ботуша на СССР. И за да може половин век по късно по Дискавъри да "научавам" за супер дупер историческата дата "променила" изхода на Втората Световна война...

3 000 жертви- показателно колко е била съпротивата на немците. Да не говорим, че това на "Омаха бийч" е било изключение. На други локации определени за десант, британци, канадци и американци почти не са срещнали съпротива... Холивуд майка...
Damage_case
04 Юни 2014 22:27
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
".....Извратено съчетание от сладка болка и невъздържана уплаха обладава остатъците от Европейския запад и САЩ след 22 юни 1941 г., когато Германия нападна СССР....."

Нашият професócре търси еротизма навсякъде. Представям си какви ги говори на студентките си
Гладиатор
04 Юни 2014 22:40
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Layman 04 Юни 2014 19:57
Чудесна статия за в. Работническо дело по случай 40-та годишнина на събитието.

Ех, Петрински, Петрински, а подялбата на Полша не беше ли нахалство?
За подялбата на Полша всички са чували. За нещата, които пише Петрински някои не са чували. Полезно е за ограмотяване на невежествата. Ти нещо против ограмотяването ли имаш. Чувал ли си за гнусните игрички около Мюнхенското споразумение. Как преди Германия и Русия да си разделят Полша. Германия и Полша си разделиха Чехословакия. Но ти това няма как да го знаеш, тъй като западните медии не са го казвали по новините. А западните независими медии оформят действителността, особено в невежите глави. Та затова и Петрински е изнесъл непознати данни, като за невежи.

Имам Предложение към Петрински, другия път да пусне едно матрялче за Мюнхенското споразумение.
LeDoyen
04 Юни 2014 22:40
Мнения: 1,860
От: Bulgaria
Петрински е един от малкото автори на "СЕГА", които чета с интерес. Един уточняващ въпрос: става дума за исторически събития, а в текста се говори за Шербург и Кан (Cannes?). Кан е в Южна Франция, а Каен (Caen) e в Нормандия, та предполагам, че все пак става дума за Каен? За мен беше новост, че президентът ФДР е искал от Сталин да нападне Япония след Пърл Харбър. Наистина странна американска логика!
Damage_case
04 Юни 2014 22:47
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
The_Tulip
04 Юни 2014 22:2

Абсолютно. Срещата на Елба можеше да е срещата в пристанището на Бордо или Ла Рошел. При подобен сценарии, Западна Европа щеше да е едно огромно ГДР. Така или иначе, за нас голямо значение май няма - при всички случаи сме от страната на булката, на за Германия би било пагубно - още няколко милиона жертви и без план "Маршъл".
аиг
04 Юни 2014 23:00
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Не, че по принцип не подкрепям ясно установеният факт, че СССР има най-голям дял в ПОБЕДАТА и не се дразня,че на запад усложливо забравят това. Но ме дразни и ясния уклон на автора, В крайна сметка, в какво качество пише той тук. От русо/съветофилия и омраза към запада, вече прекалява. Историята и фактите отиват някъде другаде, дава се само това, което защитава тезата на автора.
Няколко теми за размисъл. Докато текат битките на източния фронт се случват: кампаниите в Северна Африка, Сицилия и Италия. Точно насред курската битка Хитлер изтегля две танкови сс дивизии, да ги прати в Италия. Междувременно тече и постоянната въздушна кампания над райха, със стотици, достигащи до хиляди бомбандировачи на един рейд. Това разсипва немската икономика, като в същото време задържа над милион военнослужещи в ПВО на райха, които иначе биха били пратени знаете къде. Освен това на практика над 60%, та дори и повече процент от изтребителните ескадри на луфтвафе са съсредоточени за битка със западните съюзници. Беше ми трудно да го приема преди години, но на практика на Луфтвафе му е било много по трудно на запад отколкото на изток, по много причини. И повечето загинали немски асове и тези с най-много победи, са загинали в бой с англо-американците. В същото време най-много победи немските пилоти печелят на изток.
И да не забравяме ленд-лийза, за който автора явно ще говори следващия път, по неговия си начин. Оставяме факта, че огромнача част от камионите и каквито и да е превозни средства, освен танкове са доставени по него. Между другото и броя Шърмани, Чърчили и прочие е бил доста голям. Но най-важното доставени са различни технологии, които СССр просто няма. Качествени радиостанции за самолетите. Те по принцип са нямали. Руские фанари на изтребителите са били непрозрачни. Гориво, смазчни масла........А особено в страшните начални месеци, когато съветските ВВС губят огромно количество машини и пилоти, достачките на западни самолети са били решаваши. По-голямата част от съветските асове са лятяли на кобри. Примерно Покришкин, преди да премине на Лавочкин, повечето си победи е постигнал на Аерокобра.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: аиг
Дорис
04 Юни 2014 23:23
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Тихоход, тихий ход ще рече бавен ход, ниска скорост, кораб, самолет с ниска скорост. С глухотата общо няма, с мудността и забавянето.


Др. Петрински е именит русофил, незнаещ руски. Той и Юда беше "удавил" под едно дърво.

Но котката си е котка!
venstar
04 Юни 2014 23:25
Мнения: 1,954
От: Germany
аиг
2014-06-04 23:00:27

По принцип си прав, че СССР е бил в критично положение в първите месеци и помощта на съюзниците е била изключително важна. Но не трябва да приравняваме техниката с пролятата кръв. И в момента Англия и САЩ наливат пари други да рискуват живота си.

Руские фанари на изтребителите са били непрозрачни.

Тук направо ме накара да свалям шапка на руските пилоти, които са летели само по прибори.
Дорис
04 Юни 2014 23:27
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
И да не забравяме ленд-лийза, за който автора явно ще говори следващия път, по неговия си начин.


Ама заглавието не се ли отнася именно към това? Че аз пак не дочетох... Пусти диоптри и астигматизми.
Дорис
04 Юни 2014 23:40
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Руские фанари


Да не би в източника ви да е било не фонари, а "фанеры"? Този материал е непрозрачен, определено. Не знам къде се употребява в самолетостроителството, но нищо чудно - от одесита Уточкин, например .

Добави мнение   Мнения:153 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »