Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Проблемът не е в паметника, а в паметта
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Yantar
05 Сеп 2014 19:46
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Паметници на доказани сатрапи и масови убийци може да се срещнат в градската среда на иначе образцово демократични общества.
Аз бързам да докладван за паметници на едри робовладелци в центъра на Американската столица. Също има и на такива пуснали ядрени бомби върху цивилни цели.
*
За пореден път пиша - паметникът 1300 години България изразява артистичното мислене на своето време. Спечелен е конкурс, а и има интересна художествена визия. Авторът говори за "столичани" гаче ли ги познава всичките - а то всъщност визира една шепа инфантили дето всичко им се вижда като х.. и само се чудят какво да бутнат, а няма нито акъла, нито способностите да изградят нещо. Паметникът много точно изобразява България - такава каквато беше при откриването му - той беше внушителен, чист, спретнат, но набързо направен и без достатъчно мисъл за дългосрочна издържливост без подръжка. А сега той е обезкостен, разкапан, окраден и надраскан с графити - точно каквато е държавата. Някой ден, когато България се възстанови, той ще бъде ремонтиран да изглежда точно така, както беше преди 33 години, само че с по-хубави и по стабилни плочи, с подобаващо осетление и излъскани фигури. Може би тогава ще пуснат фонтаните на площад България и рекичката в детския кът. Дано го доживеем. Ама кой знае.
Yantar
05 Сеп 2014 19:50
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Паметникът пред НДК и кулата на Татлин
А, да - и паметникът няма нищо общо с кулата на Татлин. Чудя се къде ги измисляте тези глупости - сигурно много ви се иска да има нещо съветско в тоз паметник ама няма - за добро или за лошо е изцяло български.
Garabed
05 Сеп 2014 22:16
Мнения: 565
От: Bulgaria

Каквото и да реши общината за монумента пред НДК, има вероятност да сбърка
Демек - рече Агоп - ако нищо не прави - няма да сбръка.
маргаритка2
05 Сеп 2014 22:52
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
И нищо да не прави - пак ще сбърка, защото това ще падне и ще утрепе някого.

Дорис
05 Сеп 2014 23:51
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
А, да - и паметникът няма нищо общо с кулата на Татлин.


Татлин е конструктивист, не просто неуточнен модернист. Певец на стоманата, напредналата индустрия и технологии, вкл. на транспортните средства и заводските халета. Нищо общо с паметника на НДК - в стил социалистически символизъм.

Проектът на Татлин - Натисни тук намязва на геометричните тримерни наглед пространства на Ешер - Натисни тук.

Нашето си е наше. Точно си беше за времето си, а и не бяхме длъжни да го харесваме... Но то наистина се превърна в овеществена памет на времената, в които сме били и /или/ сме сега. И на огромния срив във всичко...

Та дори и да падне и да утрепе някого, няма да бъде крив проектантът, а времената и хората или обезчовечените, обезвременени вече в тях.
кифла
06 Сеп 2014 00:24
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Днес обаче мисля, че вземайки нужните предохранителни мерки, паметникът трябва да се остави, какъвто е, без никакви намеси... докато България не се промени дотолкова, че да заслужи друг паметник."


И аз така мисля. Да седи като олицетворение на егото, на мързела, на безсилието и на агонията.
Да седи там!

Наводнения цяла пролет.
Колко дерета са почистени?
Кои общини са си почистили деретата?
Кои язовири се контролират от тези, които трябва да ги контролират?

Наводнения цяло лято.
Къде спахте, хора?

6^5.I.-ик!

pian_mikov
06 Сеп 2014 01:38
Мнения: 167
От: Bulgaria
Абе във Виена руснаците са били 6 месеца, а в България: 46 години.
И руски гъзолизци не са управлявали тоталитарно Австрия 60 от последните 70 години.
В Полша отдавна разрушиха всички руски боклуци.
Първо започнаха с паметика на Ленин, който още 1983г беше осран от птиците в Варшава.
bogeo
06 Сеп 2014 05:45
Мнения: 56
От: Bulgaria
На тези софиянци, на които им пука как изглежда градът, паметникът на Старчев никак не им харесва. Ама никак. Впрочем, не съм виждал човек, на когото да му харесва. С изключение на Старчев и Сие (може би). Тъй като живеех срещу сегашното НДК, навремето видях хората да плачат, когато махаха паметните плочи на 1 и 6 пехотен полк. И тъй като много се вайкаме за разрушения мавзолей, за опитите да се демонтира ПСА и пр., и пр., предлагам да започнем от възстановяването на това култово място на народната памет.
Billion
06 Сеп 2014 11:39
Мнения: 229
От: Bulgaria
bogeo,
Pstr
06 Сеп 2014 12:18
Мнения: 2,573
От: Bulgaria
bogeo, и от мен

Червените винаги са били лицемери, особено като стане дума за паметници и наследство. Ако е за тяхното "наследство", те винаги го бранят и казват, че това е памет, че не трябва да се маха. Че построеното не трябва да се руши, а да се използва, независимо колко бездарно, грозно, отвратително, некачествено, безполезно и дори опасно е то.

Когато стане дума за чуждото наследство обаче, е не се колебаят дори за секунда и веднага забравят за призивите си за запазване на наследството и паметта и си рушат безгогледно. Затова и могат да кажат, че онази грозотия, олицетворяваща целия им корумпиран, бездарен, слуганажки, нагаждачески и лишен от талант режим трябва да остане, след като самите те са унищожили мемориалните плочи.

Кое има повече стойност?
Yantar
06 Сеп 2014 14:41
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Затова и могат да кажат, че онази грозотия, олицетворяваща целия им корумпиран, бездарен, слуганажки, нагаждачески и лишен от талант режим трябва да остане, след като самите те са унищожили мемориалните плочи.
Всъщност това олицетворяващо онзи режим се намира малко по-вдясно от паметника - голямо е, посветено е на културата, строено е за по-малко от две години, има повече стомана от Айфеловата кула, самобитно-българско е като архитектура и до него водят редици от фонтани и теменужени градини. Естествено новият режим нито може поддържа фонтаните, нито градините, нито паметници, а и не може да боядиса онова изградено от онзи строй (както правилно предсказа Живков). А тези глупости за плочите си ги избийте от главата и питайте някой столичанин каква им беше съдбата. Бяха три - една беше напълно срината от англо-американските бомбардировки - друга беше сериозно повредена. Това което беше останало от тях беше прилежно преместено във военноисторическия музей. Там ги завариха и промените - а всеобщата разруха след 89та не пощади и тях - особено в хаоса на преместването на музея. Те трябва да се възстановят - но има къде-къде по-подходящи места за тях - например в градинката пред военното министерство - откъм страната на художествената галерия.
*
И спрете да говорите от името на софиянци. Може би просто сте в инфантилни среди. Паметниците, които се изградиха в последните години - на Филип Македонски, на Енихан баба, на турските терористи от гара Буново, на американските бомбардировачи, както и онова чудо с бухала в центъра на София може да ви допадат. Но, вЕрвайте ми - повечето хора предпочитат да има паметник 1300 г. България.
nikolay_rs
06 Сеп 2014 16:21
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
А па паметник си е. Символизира как каквото и да ни натикат, все имаме съмнения дали пък не е хубаво.
Pstr
06 Сеп 2014 16:48
Мнения: 2,573
От: Bulgaria
Yantar, те да не би тогава да си пребоядисваха нещата и да не би фонтаните да работеха? Или твоите спомени са от картичките и снимките?
Yantar
06 Сеп 2014 18:07
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Yantar, те да не би тогава да си пребоядисваха нещата и да не би фонтаните да работеха? Или твоите спомени са от картичките и снимките?
Моите спомени са от самото място - въпреки че сега сал едни снимки и картички ни останаха. Пребоядисването е образно казано - има се предвид поддръжка. Тогава всичко се поддържаше - както в момента в развитите страни. Колкото до фонтаните - работеха почти всеки летен ден до лятото на 1990 г. Единствено трите големи фонтана в подлеза се пускаха само в определени часове. Спомням си, че всеки път, когато минавах и не работеха малките фонтани се чудех какво става - просто се случваше рядко. А теменужените градини се поддържаха с поливателна система, която май още 90та я изйъртиха. Оставете фонтаните - то уличното осветление на площад България не работи - а те искат паметници да бутат.
*
Ето снимки на паметника, НДК и фонтаните - така както бяха и така както трябва да бъдат: Натисни тук,Натисни тук
len
06 Сеп 2014 18:38
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Хубу де, ама защо Старчев аслъ го е направил като пет такова...
бонго-бонго
06 Сеп 2014 18:52
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Нека го възстановят в първоначалното му величие.. Ще бъде един от малкото многофункционални паметници в света. Поглед към него ще лекува пърхота и маясъла на некои другари, други пък ще го показват на децата си като пример на държавно спонсорирана грандомащина, съчетана с липса на елементарно естетическо чувтсво, а българските езиковеди и лексикографи ще имат уникалната възможност да обясняват визуално ще е то "осмокрил петох*й".
Дорис
06 Сеп 2014 18:59
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Моите спомени са от самото място - въпреки че сега сал едни снимки и картички ни останаха.


Абе аз нямам особени спомени - паметника не заглеждах, абсолютно хладна ме оставяше - та във връзка с хладината, моля някой да ми посочи петте таквиз, че не съзирам нищо, будещо еротични асоциации. Нищо против определението, амо по себе си остроумно, но.. абе кои части са онез работи?!? Вярно, на моите годинки няма веке либидо, но чак пък и на младини да съм нямала - остро протестирам срещу евентуално обвинение от този характер!

wreckage
06 Сеп 2014 19:15
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Ако паметникът се ремонтира, никой няма да му обръща внимание, което е нормалното отношение към паметниците.
Качественият паметник не трябва да дразни окото, грубо препречвайки гледката, тъкмо напротив, той трябва да генерира пълна индиферентност у зрителя. Най-добрите паметници са практически невидими.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Cesario
06 Сеп 2014 19:22
Мнения: 121
От: Mayotte
Кулата на Татлин е логична конструкция, докато паметникът пред НДК е доста нелогична деконструкция. .... Присъствието му е визуална метафора за това, че вместо да деконструираме социалистическата държава и да изградим нещо по- добро, ние я оставихме да се руши и разграбва, докато руините и станаха опасни... Съпроводено с грим, подпори, заграждения и асоциации с пето...ник.

wreckage
06 Сеп 2014 19:30
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Първо, кулата на Татлин е паметник само по име и второ, тя не е престояла нито секунда на мястото, за което е била предназначена. И никога не е била построена. Демек, тя може да се разглежда единствено като проект за urban sculpture.

А градската скулптура не е паметник, тя не трябва да се слива със средата. Социалната функция на качествената градска скулптура е да кара пикнята на минувачите да възвира в мехурите им и да предизвиква у тях въпроси, най-честият от които е "колко кинта е дала общината за ТОВА?".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
браун
06 Сеп 2014 21:21
Мнения: 3,755
От: Bulgaria
Моите спомени са от самото място - въпреки че сега сал едни снимки и картички ни останаха

НДК беше открит за някакъв (поредния) конгрес на БКП. Няколко - 2-3-4 месеца след него, влязох с колеги за да видим климатичните инсталации, особено тази на Зала 1. Та, минахме и покрай прословутия петох*йник. Беше си все тъй грозен и не на място, както и днес. Теменужки имаше, а работещи фонтани, не лъжете, нямаше.
Колкото до паметните плочи на загиналите в ПСВ, премахнати заради грандоманията на принцесата, през 1966-67 г. пред тях се провеждаше развода на Софийското комендантство - Гвардейската рота, наряда за Гарнизонния арест и др.
Гарант - Н-к караул Гарнизонен арест - браун!
Добави мнение   Мнения:71 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »