Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Нашата здравна система е неизбежно дефицитна
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
g_ringo
21 Сеп 2014 19:44
Мнения: 1,047
От: 0
Недосегаем остава абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени, независимо от своя интерес, да плащат за лечението на старите, болните и бедните.

Може би - защото младите, здравите и богатите ще станат неминуемо стари и болни, а може би - и бедни. Солидарният принцип носи по-малко рискове за отделния индивид от принципа на спестовността - трупането на бели пари за черни дни. По същество и двата принципа се свеждат до това, че като млад и здрав заделяш едни пари за времето, когато ще бъдеш стар и болен/ В единия случй - в лична партида, в другия - в общ кюп.

Да не забравяме какво стана с личните партиди през 1996/7, после (за да не се оправдаваме с комунизма) го видяхме и през 2008-а в доста други страни.
g_ringo
21 Сеп 2014 19:50
Мнения: 1,047
От: 0
Той сам решава как да плаща медицинските си разходи - чрез превод от личната си сметка или като закупи здравна застраховка за пакет основни заболявания.

И какво се случва, когато се разболее от нещо извън 'пакета основни заболявания' ? Жалостиви призиви 'изпратете СМС с текст помощ за Пешо...' ?

Въобще, защо се постулира, че здравната система трябва да бъде самоиздържаща се и не може да се подпомага от бюджета ? Давате ли си сметка какъв ще бъде ефектът, ако милиардът, който се харчи за защита на чужди интереси далеч зад границата ни, за т.нар. армия, бъде преориентиран към здравеопазване и образование ?
ocelial embrion
21 Сеп 2014 20:13
Мнения: 443
От: Bulgaria
лекар и медицинска сестра се става с четене на книги които не са трудни за печатане и практика която се добива с времето но медицинска техника се произвежда доста по трудно и изисква медицински инженерни и технически умениа за което са неоходими кадри които липсват в бьлгариа всичко е вносно и има работещи хора и безработни които използват и блуждаит около вносните стоки и услуги и гледат да направят пари
преди 14 години нямаше стотачки сега всеки вади стотачки да плаща от кьде се взе толкова парична маса не се знае
Патагонец
21 Сеп 2014 20:58
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
По същество и двата принципа се свеждат до това, че като млад и здрав заделяш едни пари за времето, когато ще бъдеш стар и болен/ В единия случй - в лична партида, в другия - в общ кюп.

Добре де, заделям ги и то на max. Обаче държавата в един момент, когато остарея и се разболея ми казва: "Извинявай, ама не можем да ти осигурим адекватно здравно обслужване защото няма достатъчно пари, а има и други нуждаещи се (някои неплатили и лев осигуровки или осигурявали се на възможния минимум)".
Същото е и за пенсиите: "Ще ти орежем пенсията за да има и за другите", разбирай пак тези, които или нямат достатъчно стаж или са се осигурявали ан минимума.
Patriot1965
21 Сеп 2014 21:46
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Вероятно някъде има институти, които могат да предоставят по-точни числа, но от опит и наблюдения мога да заявя, че около 80% от здравословните проблеми човек си ги причинява сам. 20% могат да се отдадат на наследствени фактори, автоимунни заболявания, злополуки, причинени от други хора.
От друга страна само около 2-3 % от хората биха могли да отделят собствени средства за евентуални скъпоструващи интервенции и лечения. В този смисъл индивидуалното осигуряване не може да бъде решение за общественото здравеопазване. Солидарността е доказания инструмент и той е напълно достатъчен при едно отговорно отношение на нас към собственото си здраве. За съжаление, трябва да приемем за естествено, че една част (по-малка, но все пак значима) от хората нито ще се грижат за здравето си, нито ще са способни да генерират доходи, осигуряващи им адекватни здравни услуги. Но ако ограничим тази част до около 10% това ще се почувства осезателно от останалите 90%.
Firmin
21 Сеп 2014 21:48
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
... и когато здравният (частен) фонд фалира ограбен, и когато частният застраховател с адвокатите си те прецака, какво ти остава, освен да си теглиш куршума?

Може би да пръснеш тиквата на идиота, предложил тази система? Защо не! Ако имаш късмет, лечението ти в следващите 20 години или доживот ще плати държавата ...
Германец
21 Сеп 2014 22:39
Мнения: 2,234
От: Germany
Абсолютизираният принцип на солидарността, върху който тя е изградена, е несъвместим с генетично обусловената природа на човека и личния му материален интерес, определящ поведението му.

И цоциализмът не се бе съобразил с тази човешка особеност.
Всички знаем как свърши той.
Сега чакаме да свършат и цоциалистите.....
Firmin
21 Сеп 2014 22:44
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Германец, ако този клепар на снимката немощен се спъне и падне, кой мой интерес ще ме накара да му подам ръка, да го подкрепя или да го вдигна, че да стане?
Германец
21 Сеп 2014 23:05
Мнения: 2,234
От: Germany
Германец, ако този клепар на снимката немощен се спъне и падне, кой мой интерес ще ме накара да му подам ръка, да го подкрепя или да го вдигна, че да стане?

Този, че един ден и ти ще си като него и ще имаш нужда от помощ.
Firmin
21 Сеп 2014 23:20
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Този, че един ден и ти ще си като него и ще имаш нужда от помощ.


Но той, очевидно, не мисли така. Той поставя напред материалния интерес. Не човещината, не солидарността, не разбирането, че си едно с цялото. Ако му речеш "Кажи ми една причина да не те стъпча", той ще рече "Имам цели пет - на ти пет лева".
Weed361
22 Сеп 2014 00:27
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работника и работодателя, се внася по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд.


И после? Имаме пресен пример, че този модел също не работи у нас - пенсионните фондове.
invalid
22 Сеп 2014 00:54
Мнения: 1,009
От: Bulgaria
Хм, човек трябва да има малко повече респект към ГОЛЯМАТА СЕКИРА
cisco
22 Сеп 2014 02:40
Мнения: 7,737
От: Italy
Самото съществуване на държавата се обезсмисля ако отпадне основното и задължение - да осигури здравето и живота на гражданите си! То тази логика дай и полицията която струва милиарди да заместим с частни охранители, и съдебната система, и армията може да се замести с частни наемници, на който му трябват да си ги поръча и плати, и частни депутати ако трябва, вместо избори търг с явно наддаване, поне да е честно...
Не трябва изобщо да има здравни вноски, нито здравни каси нито здравнонеосигурени! Държавата трябва да събира данък здраве или евентуално да вдигне с необходимите проценти безсрамно ниския корпоративен данък до прилично европейско ниво и тези пари да отиват в бюджета, директно, а самото здравеопазване да се финансира директно от бюджета, не колкото са събрани а колкото трябва, да не се получава че веднъж не стигат , после "остават" и се разпределят като бонуси, после пак не стигат.....
SDD
22 Сеп 2014 07:38
Мнения: 174
От: Bulgaria
Да,трябва да има лични здравни осигуровки.Трябва и да се спре наливането на държавни пари в частните болници.Може ли някой да обясни каква е разликата между частна и държавна болница?И в двете пациентът си плаща ,и в двете държавата дава пари.Ако едно заведение е частно,да работи само с пари на клиента и на дарители .Държавата трябва да се грижи само за държавните медицински заведения.
Вижмиокото
22 Сеп 2014 07:52
Мнения: 75
От: Bulgaria
Както е тръгнало, след 10-15 години днешното здравеопазване ще ни изглежда като недостижима мечта! Това се случва като резултат от усилията на Костов и неговите измекяри Димитър Игнатов и Илко Семерджиев да превърнат здравната ни система в инструмент за хайдуклук и узаконена корупция! Успяха! Я вижте къде в ранг-листата е здравеопазването на Куба! Ние ги научихме навремето - и до днес практикуват старата наша система на здравеопазване...
ПлесNick
22 Сеп 2014 08:33
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Нещата ще се оправят ако най-после се ОПТИМИЗИРА мрежата от болници съгласно РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО/ГЪСТОТАТА на населението, и ОБЩИЯТ им брой се НАМАЛИ драстично!!! Едновременно с това ВСИЧКИ търговски дружества, които преди са били държавни болници, стават пак ДЪРЖАВНИ (в смисъл изцяло финансирани от Републиканския бюджет); общинските болници - също стават ДЪРЖАВНИ! Второ, въвежда се ПОГОЛОВЕН данък здраве - всеки (голям, малък...) - ПЛАЩА! Ако си малък, т.е. под 16 години - родителите плашат вместо тебе! Ако нямаш родители - държавата, т.е. ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ! Ако си безработен - семейството ти/или роднините плащат за тебе! Ако си над 16 и нямаш семейство, роднини - приемаш ВСЯКАКВА работа, която може да ти позволи да си плащаш здравния данък! НАП-ът да е БЕЗМИЛОСТЕН при събирането на този данък, неплащането му да вкарва неплатилия в ЗАТВОРА/ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД! Трудът на лекарите и сестрите става І-ва категория труд, но ВЕЧЕ носят отговорност за доказано нарушение на лекарската етика и добрата практика - при първо нарушение, и в зависимост от естеството му губят от 1 до 3-5 години от осигурителния стаж, натрупан от труда първа категория, при второ - губят лекарските права до живот!!! Държавата финансира всички държавни болници с парите, събрани от данъка, а частните да се финансират както намерят за добре техните собственици! НЗОК отива в историята! Който иска ДОБРОВОЛНО да се осирява в ЧАСТНИ фондове, да си троши парите в тях - спестеното ДНЕС за здраве/пенсия, още УТРЕ може да ти бъде ОТКРАДНОТО ! Затова пенсии/здраве е крайно време да се финансират от ДАНЪКА, който ДЪРЖАВАТА събира ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от всички! Стига вече експерименти, стига вече простотии! Не разбрахте ли че без ДЪРЖАВА не можем! Важното е да я направим ЧИТАВА! А това може да стане само като направим ЧИТАВО първо законодателната власт - чрез "тройната" технология М2 + Кч1 + R, и така получените ЧИТАВИ състави на НС започнат да назначават ЧИТАВА изпълнителна и ЧИТАВА съдебна власти!!!!
Muktata
22 Сеп 2014 08:50
Мнения: 3,272
От: Mayotte
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Muktata
ВладиГео
22 Сеп 2014 09:45
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Не е хубаво да се пишат статии без познаване на материята.

Индивидуалното здравно осигуряване досега никъде не е решило проблемите, а да се "препоръчва" за страна, в която 80% от хората едвам осигуряват препитанието си, е направо цинично. Звучи като вица, в който един припаднал от липса на хляб пред лекарски кабинет, а докторът му предписал месец на море, месец в спа-хотел и месец в планински курорт, за дооправяне на апетита.
И за какви индивидуални вноски се приказва, след като 1,8 милиона души не внасят задължителните минимални? Не е вярно също, че "младите здрави" били плащали лечението на "старите болни". Да не говорим, че страданието не пита за възраст, ами вижте статистиката - 45% от младите не работят. Откъде ще вземат пари за каквито и да е осигуровки? Не е вярно и това, че здравните разходи са по-големи за възрастните. Детското и майчинското здравеопазване са, следва да бъдат и ще останат абсолютен приоритет.

Здравеопазването ни има нужда от други, при това неотложни мерки - разчистване на препятствията пред квалифицирането на младите лекари; изкарване на светло на доплащанията, който ви говори, че може да се мине без тях е вулгарен демагог; налагане на елементарен ред в държавните болници; незабавно въвеждане на електронните здравни картони и най-вече увеличаване на държавните разходи за здраве
Патагонец
22 Сеп 2014 10:24
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Има и други варианти: пак държавна осигурителна каса, но с лични партиди. Освен това всеки да отчислява определен процент за общ пул, със средствата от който да се лекуват по-тежки и редки заболявания.
Така хем всеки ще има интерес да внася за себе си, хем при нужда ще ползва средства от общия пул и ще се съчетае личният интерес със солидарното плащане на по-скъпо лечение.
mo4o
22 Сеп 2014 10:27
Мнения: 204
От: Bulgaria
Само питам, въпроси си задавам...
Основният извод-здравеопазването изцяло на търговска основа, на пазарен принцип. И тук -таме солидарност. Аргумент - ще спечелят гражданите! Какво - качество на грижта, достъпност и сигурнот! Дали? Впрочем същите ценности и цели се изповядват и за други социални системи-бразование, култура и .... Пазар и конкуренция. Кой обаче и какво ПЕЧЕЛИ от тези ДОВЕДЕНИ ДО КРАЙНОСТ? Защо има толкова много болници? Дали печалбата на собствениците и високите заплати на персонала, особено на лекарите, в тях не са основното, което "клати" пазара и пазарните принципи? И хората които ги изповядват? Значи реформа на реформата?!Но дали по този начин?
Energyx
22 Сеп 2014 10:38
Мнения: 416
От: Bulgaria
В Германия в момента здравните каси са 167 и простата сметка показва, че всяка една от тях е със средно 360 000 осигурени. Т.е. може всички да не са в един кюп.
Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща