Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Как рухна величието на САЩ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:55 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
SiGoTuri
02 Ное 2014 02:54
Мнения: 14
От: Bulgaria
За Детройт:
Натисни тук
StrikeEagle
02 Ное 2014 07:07
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Името на американския чичлеризъм е "Уи кен!".
Чичлеризъмът и уикенството произлизат ей от таз фраза:
Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. В этом мы согласны и с кадетами, и с Брешковской, и с Церетели. Но мы отличаемся от этих граждан тем, что требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, то есть к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту.

Сега требва да им натресат и кухарката стрина Клинтъница за два мандата и да се отаврезят...
Mrx++
02 Ное 2014 09:11
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
СССР-СИВ и САЩ-НАТО бяха структури на студената война. СИВ–СССР вече ги няма. Разпада им започна по същия начин, както описва авторът. Време е и САЩ-НАТО да се разпадбеш, Така ще бъде приключена напълно ерата на Студената война. Съществуващите структури на сАЩ-НАТО само я мултиплицират. Сега набират сили БРИКС - Китай, Русия, Бразилия, Индия.
Mrx++
02 Ное 2014 09:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Вземете и изчетете колонките на този човек в консервативните издания в уса, за да ви стане ясно, че САЩ имат шанс, ако ликвидират пътя на политкоректността и се върнат към консервативните християнски ценности.
Ей тука сбърка. Процесите в обществата, както впрочем всички процеси вървят в една посока. И всякакъв опит на консерваторите да обърнат посоката са неизпълними. Твърде голяма вяра имаш че отделни личности, които разбира се искат да се върне доброто старо време, могат да осъществят това. Голямата заблуда е, че общото е сума от желанията на отделните личности. Обществото се движи по свои други свои закони, а те водят само в една посока - рухването на амерканската империя.
Mrx++
02 Ное 2014 09:24
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Отдавна не бях чел по-големи глупости. Вземат се изолирани събития, някои от които крайно хипотетични (заплахата от ебола), за да се рисуват апокалиптични картини с цел да се дискредитира сегашният президент.
село Медовина се наира между село Славяново и град Попово. Не са глупости, а самата реалност.
ВладиГео
02 Ное 2014 10:14
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Въпросът "Как рухна величието на САЩ?" означава "Какво стана с факторите, които създадоха величието на САЩ?". Те са няколко:

природните ресурси. Щатите израстнаха, използвайки изключителните и непокътнати природни богатства на един цял континент, благословен с непредставимо имане - добитък и птици, риба и морски бозайници, зърно и памук, плодове и градински култури, нефт, газ и въглища, дървесина, тютюн, тръстика, каучук и други субтропични култури, благородни и "обикновени" метали, кожи, плавателни реки и удобни пристанища, вода и земя. Част от тези блага отдавна ги няма, достъпът до други е станал труден, а останалите просто не са в количествата, необходими за нацията, свикнала да ползва половината от световното им потребление.
Например дори нашумялата напоследък "шистова революция" всъщност увеличава т. нар. кратност на запасите от нефт и газ от две на четири години - крайно нисък показател, за бъде основа на устойчив ръст, като при това САЩ остават голям нетен вносител на енергии. А за да гарантират достъпа си до нужните им енергии и други блага, са принудени да поддържат най-голямата в историята - и най-скъпа! само Ирак им струва досега три трилиона - военна сила, което освен всичко друго, е постоянен източник на конфликти и заплаха за голяма война с първата икономическа сила Китай.

работната сила. От създаването си, САЩ са най-големият вносител на работна ръка. Досега това им носеше баснословни печалби, веднъж заради привличането на "отгледани" хора - всеки емигрант със средно образование спестява на Щатите повече от 100 хиляди долара, платени за издръжката и обучението му от страната-донор, - втори път заради възможността за подбор. От Великата депресия насам обаче емиграцията бавно, но неотвратимо се превръща от предимство в тежест, променя неблагоприятно социалната структура и увеличава социалните рискове. Вече 40% от населението е зоната на риска "ненужни хора", незвисимо от високия дял на услугите и другите буферни и в голяма степен неособено потребни дейности. Никой не умрял от това, че сам си е паркирал колата, нали?
"Излишъкът" на хора, наред с по-високата норма на печалба, бе и главната причина за износа на производства. Изглежда парадоксално, но е така. Хора като такива има, но как ще накараш някого, който взема 10 долара за донасянето на пица или преместването на кола, да сглобява коли за 8 долара на час? Разбира се, може да се внесе емигрант за целта, но той ще дойде не само с меда си, а и с "жилото" на семейството и с неизбежните искания да достигне стандарта на другите, което ще завърти спиралите на всички останали социални диспропорции и противоречия. По-лесно е да изнесеш самото производство, независимо че с това ще отрежеш още едно клонче от производствените фактори номер три и номер четири - дълготрайните материални активи и нематериалните като ноу-хау и иновации, работили толкова дълго досега за благото на Америка.

финансите. От 1944 година досега САЩ използват Бретън-Уудската система, която им осигуряваше нечувани предимства, но която най-напред изгуби обективните си основания, като преобладаващият американски дял в световните производство и търговия, а после доведе и до сегашното положение с дълга на САЩ. Изплащането му е практически невъзможно, дори самото му поискване от кредиторите може да се сравни с икономическа термоядрена война. Ясно е, че Щатите са на път да се лишат и от последните остатъци на предимства, предоставяни от създадената от самите тях финансова система.

Те така те, съвсем накратко
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
mick
02 Ное 2014 12:10
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Когато рухват велики държави има много кръв... за съжаление.
cisco
02 Ное 2014 12:29
Мнения: 7,737
От: Italy
Да, след 25 години съюзничество с нас дори е успех че още съществуват.....Казано е, потвърдено е хиляди пъти, кой се хване с нас спукана му е работата!
SAKI
02 Ное 2014 18:12
Мнения: 1,016
От: Bulgaria
Живеем в интересни времена със засилваща се интересност, голямата феерия и световен прогрес(по тов.ЗИП)витаят във въздуха
emo1971
02 Ное 2014 20:13
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Една от най-важните причини за рухването на Римската империя е прекомерната алчност. Нагълтали са се с много повече отколкото са имали силите да поемат. САЩ опитаха да сторят същото, и също се задавиха от лакомия. Навремето император Адриан се е опитал да спре процеса с Рим, уви прекалено късно. И днес изглежда, че един оздравителен протекционизъм, би бил в състояние да върне САЩ в ролята на "световна работилница". Те все пак още умеят доста ефективно да привличат най-модерните технологии и най-умните хора от цял свят, а не са загубили напълно и "магическия" US$. Това неминуемо би им гарантирало, може би не чак толкова евтин (то с поддържане на такава военна сила по цял свят, всъщност май хич не е евтин), но все пак доста сигурен приток на всевъзможни ресурси, от които биха имали нужда. Уви изглежда, че и за тях вече е прекалено късно. Глобалистите (нео-троцкисти както ги нарича Дао) изглежда са се окопали много дълбоко в тяхната система. Всичко разяждат и няма да позволят при никакви обстоятелства, подобно "възкресение".
Meat
03 Ное 2014 00:43
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Да, след 25 години съюзничество с нас дори е успех че още съществуват....


В това "нас" включени ли са тъщата и балдъзата, или само множеството вируси и бацили? Къде преди 25 г. сключихте съюзен договор, освен ако не се отнася за вътрешночревна инфекция и тъщата не е фактор, а?
Apolitichen
03 Ное 2014 01:56
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Къде преди 25 г. сключихте съюзен договор
Преди 23 г. - през 1991 г. Филип Димитров подписа Договор за взаимно насърчаване на бизнеса и защита на инвестициите. Не съм сигурен дали е още валиден, защото през 2007 г. в ЕС се създаде отделен правен институт за изследване (заличаване) на двустранни споразумения (предимно със САЩ), които поставят в привилегировано положение трета страна (основно се разбира САЩ) спрямо нормите на ЕС.
Въпросът има и "теоретична тънкост": Може ли суверенна държава, членка на ЕС, да сключи двустранно споразумение (особено с държава извън ЕС, напр. Русия (Южен/Северен поток), Китай (нестандартни стоки - без, няма създаден евро-стандарт за тях)?
crossfit75
07 Ное 2014 06:23
Мнения: 1,604
От: Bulgaria
Айде, пак са се размечтали тука за сриването на САЩ
Отивам да играя голф утре във ваша чест! То се виде на изборите вчера--демократите (глисти-социалисти както аз на галено си ги наричам) бяха натирени от конгреса и сената. И долара скочи яко (не че тва ми харесва де--аз го искам евтин. Да обезценява външния дълг, оскъпява вноса и стимулира износа....) ма явно на света не му пука за тва какъв е златния резерв на САЩ. Купуват долари ИЗ цел свет, не рублета и юани
След две години ще натирим и сегашното президентин, и ще си изберем някой свестен републиканец. И тогава обезкосменото ботоксно джудже в Кремъл ке види кон боб яде ли
А дотогава-- ниски цени на петрола, за да му се ореже надницата на путинката. Да ви питам вас, колко плащате за литър петрол в БГ ? Лукойл пуска ли ви аванта като така го обичате оня обезкосмения? Щото аз плащам към 1 долар за литър и Калифорнията
независим
07 Ное 2014 14:55
Мнения: 2,390
От: Israel
ВладиГео
02 Ное 2014 10:14

Пропуснали сте колега най-важния фактор, който прави възможно действието и на останалите, които сте посочили.
Обществен порядък, който дават най-голяма свобода на личността!
Добави мнение   Мнения:55 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3