Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Има ли цяр за болната българска демокрация?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
щурчо
10 Мар 2015 00:55
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Никъде нема таквази прозрачност.
Има нива на достъп, видимост и публичност. Прави се цяла архитектура на документалния фонд, има си е-архив, защити и так далее. Туй не лъжица за сека уста и требе да се прави от профита, а не от лаици с големи лъжици...
Meat
10 Мар 2015 01:07
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Трябва по-широко да се прилагат екзекуциите, казали Дантон и Робеспиер. После били екзекутирани и избухнала демокрацията.
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 02:05
Мнения: 211
От: Bulgaria
Точно така, Щурчо - мерси за уточнението, мислех, че се подразбира. Само това, дето никъде нямало такваз прозрачност не го разбрах - мислиш, че е невъзможно или какво?
щурчо
10 Мар 2015 02:27
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
По принцип е възможно, но не е здравословно. Котката умряла от любопитство.
Има документи с различна степен на поверителност. Може да бъдат включени в една класификационна система, но задължително се криптират. Има юще илядо изисквания по европейски стандарт и т.н. Сегашните сайтове на общини и министерства са далеч от истината и секи си прави квото си иска и знае. Публични документи липсват или са забутани некъде си. Да откриеш бюджета на СО е подвиг в мирно време. Тъй щото си требе е-правителство със сичките му правила за подръжка и потребление, грамотно и удобно направено...
velin_velinov
10 Мар 2015 06:41
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Болната демокрация се лекува с повече демокрация, т.е. с избори, но най-вече с референдуми. Десетки местни и национални референдуми годишно по всякакви въпроси. Този модел се прилага успешно в САЩ и Швейцария, например. Необходимите подписи за национален референдум в САЩ са 200 хил, при 500 хил. у нас.
Китанчев
10 Мар 2015 08:47
Мнения: 404
От: Aruba
България просто не е за демократична форма на управление. И руснаците така са помъчиха, па накрая си намериха / им намериха Путин и се успокоиха.

Правилно, от 70 години следваме руският модел неотклонно! След 10-ти с активното съдействие на таваришите Луканич и Лильов въведохме руският олигархичен модел и контролираната демокрация по същия начин, както на 9-ти септември, 300- таваришки семейства контролират и притежават цялата икономика, а тавариш ВПутин може директно да идва и да управлява, не че и сега не го прави, де!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Китанчев
Втора смяна
10 Мар 2015 08:54
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
защо?


ми щото периодите на ускорено развитие /Стамболов, царския режим, ранния соц/ никак не съвпадат с периодите на бг "демокрацията".
beagle
10 Мар 2015 08:55
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
В политическото ни хобщуване няма Общество и Отговорност - така е проектиран неговият Модел ...
Налага се да го сменим, по Процедура и според поуките ни от горчивия Опит ...
Иначе - днешната ни Андрешковиада ще е до безкрай ...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
vali_cop
10 Мар 2015 09:16
Мнения: 325
От: Bulgaria
Панацеята е:Смяна на конституцията и възможност за електронно гласуване !Другото е от лукавого и от платените социолози.
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 10:15
Мнения: 211
От: Bulgaria
Щурчо, е-правителството не пречи, дори е плюс, но пак казвам - не е достатъчно. Обаче имам чувството, че нещо те стяга и затова мислиш по метода "търсим причини да не стане, а не начин да стане". Ама ти си знаеш защо така...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 10:25
Мнения: 211
От: Bulgaria
Болната демокрация се лекува с повече демокрация, т.е. с избори, но най-вече с референдуми.

Чудесно, но за да вземе човек информирано решение трябва информация. Колкото повече - толкова по-добре. За което пък е нужна прозрачност. Колкото повече - толкова по-добре...
Иначе, ако няма информация, и референдум да е, пак ще се гласува на принципа "наши-ваши".
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 10:29
Мнения: 211
От: Bulgaria
руският олигархичен модел и контролираната демокрация по същия начин, както на 9-ти септември, 300- таваришки семейства контролират и притежават цялата икономика

Модела не е руски - по цял свят е така и се дължи на множеството положителни обратни връзки в икономиката и политиката. Тези положителни обратни връзки засилват предимствата на хората, които веднъж са взели предимство и така останалите остаават без шанс. Има и изключения разбира се, но те не променят общата картина.
sega_007
10 Мар 2015 11:44
Мнения: 3,510
От: Bulgaria
И каква е разликата между тоталитаризъм и демокрация ?
"При демокрацията имаш свобода да избереш свой собствен диктатор."
aldycrown
10 Мар 2015 12:27
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Около 200 млн. лева са инвестирани за купуване на гласове на последните местни избори в България през 2011 г., според данни на Центъра за изследване на демокрацията.

Колко спокойно медийките отбелязват разкапването на политическата класа. Аферим, машалла!
Пуста дрянова тояга, колко бързо може да насмете самозабравилия се престъпен "елит", деа...
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 12:39
Мнения: 211
От: Bulgaria
каква е разликата между тоталитаризъм и демокрация?

"Демокрация" е неточно и неясно понятие. Има два вида вида демокрация - представителна и пряка. Представителната демокрация е де факто изборен авторитаризъм, но все пак е необходима преходна (еволюционна) форма по пътя към истинската демокрация - пряката такава.
Минавам от тук
10 Мар 2015 12:49
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Колкото и да е банално на авторката посочи точно един от съществени фактори за това състояние в българското общество А това са политилозите и социолозите Тяхното плоско и банално повтаряне до втрясване на мантрите, произведени като че ли от въздух, но базирани върху мощна платформа на позитивизма, дискредитиран като научна програма преди 60 години. Т.е. те разглеждат демокрацията като автономна и от нищо не зависяща технологична система, за която търсят различни шперцове за да "работи" А демокрацията е израз на общественото състояние в цялата му проблематичност и кризисност. Няма да се оправи или да се подправи с тези "поправки" и "подправки" Несвобода в реалния живот, многобройни заплахи и неясна перспектива за повечето хора ги парамлизира и прави лесна жертва на медиите и на прякото подкупване Така че всички "идеи" са ялови. Другаде е изворът на българската демокрация В история и култура. Икономиката не е автономна и всеопределяща "сВера" както го обичат да подчертава говорящите глави по ТВ Тя е именно култура Другите са симулакри!
aminali
10 Мар 2015 14:27
Мнения: 1,012
От: Bulgaria
Има ли цяр за болната българска демокрация?


има - авторитарно управление тип Путин, Ердоган и Орбан за минимум 10 години.

Жална му майка на т.нар. авторитарен лидер, дето ще се опита да управлява Бъгария за "минимум 10 години" - нали първото, с което ще го посрещнат е:"К'ъв си ти бе? Ти ли ще ми даваш тон в живота, бе? Абе айде бегай и си е*и майката!!!
Атанас_Ванев
10 Мар 2015 14:41
Мнения: 211
От: Bulgaria
Настъпва ли краят на турското икономическо чудо?

http://money.bg/comment/id_48661924
Yantar
10 Мар 2015 15:26
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Най-добре го е казал Жан-Жак Русо в своя "Обществен договор": демокрацията е онова управление, при което "никой гражданин да не бъде толкова богат, че да може да купи друг гражданин, и никой да не е толкова беден, че да бъде принуден да се продава".
Той хубаво го е казал - ама трябва и да се проумее. Преди 25 години никой гражданин не беше толкова богат, че да може да купи други гражданин и никой не беше толкова беден, че да бъде принуден да се продава. Конституцията беше изготвена с дейното участие на огромни групи хора и гласувана на референдум - вместо да бъде измислена от шепа мекерета и наложена без никакво гражданско участие. Да не се окаже, че преди 25 години сме били по-демократични и по-свободни отколкото сега.
*
Нека го кажа по-просто: няма начин хора с неравни материални възможности да имат равни политически права. Демокрацията в капиталистическо общество е винаги фасадна - и няма как да бъде по друг начин - никога не е било и никога няма да бъде. Така че препоръчвам да се прегърнат реалностите - нали за това сума ти народ реваха като магарета пред тролеите, Сугарев прави стотина гладни стачки, населението ни се стопи от 9 на 7 млн., а сума ти ибрикчии усвоиха парите на USAID, за да пишат дивотии за собствения си народ - в смисъл фасадната ни демокрация е изстрадана. Не е дошла даром.
Ahhahhahha
10 Мар 2015 16:11
Мнения: 247
От: Bulgaria
Относно мажоритарната система в два тура ...... ВНИМАНИЕ!!!!

В новата българска история (след "демократичните промени" няма кмет на София, който да не е спечелил изборите, на които се е кандидатирал. Все демократично, мажоритарно и в два тура. Помни Софиянски, мисли за Фандъкова..........
В китайската философска литература е известна фразата "когато пръстът сочи небето, глупакът гледа пръста". Формата е празна, без конкретното съдържание ...
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща