Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Има ли цяр за болната българска демокрация?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
Apolitichen
10 Мар 2015 18:25
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
У нас задължителното гласуване се предлага основно по дискриминационни причини - срещу купения ромски вот, срещу етническия вот, "автобусите от Турция" и пр.
Тц! Поради "защита на личните данни" не се знае броят на избирателите. Без броя на избирателите "надпечатът" на бюлетини придобива свободата да расте ... с милиони.
showstopper
10 Мар 2015 19:23
Мнения: 540
От: Bulgaria
Обяснение за Wreckage:
За да има работеща демокрация трябва да се покрият три изисквания:
1. Електоратът да може да прави рационален избор - т.е. да няма вариант при който да се докара на власт лъжец като Симеон, който твърди че може да оправи държавата за 800 дни.
2. При липса на избор (качествени партии) електоратът да може да излъчва алтернативни партии. Не покриваме и това условие. Упорито гласуваме за партии и кандидати, за които сме напълно убедени, че не стават.
3. Гражданите да имат това, на което аз ,му викам "императив за свобода". Демокрацията е за свободни хора. Излишно е да споменавам на кой народ му викат "робско племе" самите българи.
Бългрария не покрива нито един от тези критерии. Каква демокрация очаквате? Това нашето дори не е фасадна или бутафорна демокрация. Българскате демокрация е гавра с идеята за демокрация.
velin_velinov
10 Мар 2015 20:51
Мнения: 1,682
От: Bulgaria
Конституцията беше изготвена с дейното участие на огромни групи хора и гласувана на референдум
Във всяка конституция най-важен е член 1.
В.Каменов
10 Мар 2015 20:53
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
„...социолози и политолози сложиха тежката диагноза: демокрацията ни е болна..”

Такава диагноза предполага,че преди това демокрацията е била здрава. Демокрацията в България обаче е мъртво родена благодарение на инфилтрираните с разбивачи на демокрация ръководства на всякакви партии още в началото на т.н. „преход”. Имаше мноооого такива разбивачи отгледани от предишната система. Жалкият резултат е комична „демокрация” в силно криминализиран партиен модел. Моделът си стои до ден днешен,но коравият български народ продължава да се гъбарка с безсмислени избори в търсене на теле под вол. Народ,какво да го правиш?
Добави мнение   Мнения:45 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3