Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
САЩ налагат нов световен ред с частни армии
Добави мнение   Мнения:14 1
Републиканец
22 Мар 2015 20:33
Мнения: 2,886
От: Bulgaria
Тук отдавна го говорим това.
Нека децата на банкерите да станат войници и да отидат на война, а после да видим дали ще се дрънка оръжие.
wreckage
22 Мар 2015 20:37
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
По-малко държава = частни армии/частни затвори/частно правосъдие = аутсорсинг.
Интересното е, че тези неща се финансират от данъци.
beagle
22 Мар 2015 20:42
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
САЩ да носят Вина или Отговорност ??? ...
Изключено, досега само целокупния Свят не са натопили, но и натам отиват ...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: beagle
форумник
22 Мар 2015 22:18
Мнения: 1,353
От: Bulgaria
ИДИЛ всъщност така тръгнаха - от частна армия. Лошото стана, когато хиляди мюсюлмани от Запад (родени и образовани там) тръгнаха към Сирия и Ирак от религиозни чувства и заради "търсене на изгубения смисъл на живота". Това промени ситуацията както на бойното поле, така и на идеологическия (религиозния) фронт. Дали е било преднамерено търсено или е неочакван вторичен ефект, но ситуацията вече няма нищо общо с началото и едва ли някой има идея какво още предстои. Дори и шейховете, които изпроводиха частната армия.
Michael
22 Мар 2015 22:23
Мнения: 1,220
От: Bulgaria
Абе имат идея ама Вовата малко им обърка работата - в точния момент, с минимални средства. Сега тенденцията замирисва на силен Иран, а това някак си не се вписва в оригиналния замисъл. Вие да не си мислите, че тая работа в Украйна се разсмърдя заради нещо, което можеше да се направи бавно и незабележимо като навсякъде другаде?
zdran
23 Мар 2015 01:20
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Изполването на наемници през 21 век според мен спада към военните престъпления. Организации като Блекуотър и батальоните на Кадиров нямат място в цивилизования свят.
Атанас_Ванев
23 Мар 2015 01:28
Мнения: 211
От: Bulgaria
Муамар Кадафи наемаше ... за да "смаже жестоко народното въстание срещу него"

Мисля, че е време да се спре да се злоупотребява с думата "народ". Народът, ако перефразирам съвсем леко Левски, желае свободата, но приема я, ако му се поднесе в къщите на тепсия. В този смисъл, словосъчетанието "народно въстание" е оксиморон. Някой сигурно е "въстанал" срещу Кадафи, но едва ли това е бил народа.
Eisblock
23 Мар 2015 05:55
Мнения: 9,157
От: Iceland
Има един много сериозен срез между наемнически, организирани военно групи и редовната армия под флага на държавата. И този не е в полза на наемниците.

Официалните бойни действия са дефинирани в едни Женевски споразумения - взимане на пленници, отношението към тях и пр. и пр. Наемниците не се считат за обхванати от тези споразумения. Означава, че ако противната страна не ги признае за официални участници със статус, то те могат дори - и Трябва (!!), да бъдат на място разстрелвани като мародери. Ако това се прави все повече и по-енергично, ищаха за печелене на пари по този начин, ще намалее експотенциално.

Свързано е единствено с преодоляване на рефлекса "противник - пленник". Щом даден заловен няма документи на редовен военнослужащ - следва че е бандити ---> означава незабавен разстрел!
koko&boko
23 Мар 2015 06:38
Мнения: 253
От: Bulgaria
женевски споразумения?
абе тука се вземат хора и им режат главите по ютюб, за споразумения си чешем езиците. на двамата бълг. шофьори споразумение не помогна, а тогава ИДИьотиЛ още я нямаше, бяха други сатрапите.
просто за урода споразуменията не важат, ни женевски, ни будапещенски, никакви.
Dax
23 Мар 2015 09:44
Мнения: 4,462
От: Norway
И тия хюмнета на снимките ще се бият с фанатично мотивираните джихадисти?
Not in a month of Sundays !
inventus
23 Мар 2015 10:07
Мнения: 3,194
От: Bulgaria
По същото време когато на запад са съществували т.н. частни армии от свободни рицари тук понашите земи техният аналог е бил т.н. башибозук.Отличителна черта въобще на наемния войник е че по принцип е добър войник и един такъв може спокойно да издържи в противоборство със десетина редовни войници.Това предимство обаче се занулява напълно от факта че на башибозука е невъзможна да му се заповяда нещо и да е сигурно че ще го изпълни.Именно отсъствието на всякаква дисциплина е причината че ако един отделен боец може да победи десетина то сто башибозука изправени срещу сто редовни не могат да ги победят никога.Видно е че в съвременните частни армии дисциплина все пак има и това ги отличава от някогашните средновековни частни армии.Остава обаче главният им недостатък.Те се бият за пари и е задължително да останат живи за да си ги получат.Това е изключено да се случи при сблъсък с редовна армия която по принцип разполага с оръжие за масово поразяване от какъвто и да е вид. Още при първите признаци че е възможно то да се използва башибозука или ако щете го наречете частна армия ще се разбяга.Което ограничава в крайна сметка използването му само в малки локални конфликти или за тероризиране на населението.
ludo-mlado
23 Мар 2015 16:08
Мнения: 2,466
От: Bulgaria
рИдакцията на една от снимките дето сте пуснали стои покъртителният надпис
"Встреча легионеров с российсками десантчиками - Косово, весна 2001 г."
много Ви е богат российския архив
Bradatko
23 Мар 2015 17:21
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
Айсблока ме изпревари.
Ранени и военнопленници от такива формирования не се обслужват!
Т.е. обслужват се, но по военному.
Един + контролен.
Това е.
Arisild
23 Мар 2015 17:30
Мнения: 1,021
От: Bulgaria
Покойният Тери Пратчет през устата на лорд Ветинари каза нещо много вярно, цитирам по памет:
"Проблемът с наемниците е, че трябва да им се плати да се бият и, ако имаш късмет, след това се налага да им платиш още повече, за да престанат да се бият."
(Тери Пратчет, Шовинист)
Добави мнение   Мнения:14 1