Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Да бяхме благодарили на Турция
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:202 Предишна Страница 2 от 11 1 2 3 4 Следваща »
Firmin
29 Апр 2015 23:10
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Емоциите са прекрасен повод за словесни еманации.


По турските сериали има един лаф - "С тоя акъл, дето го имаш, 1000 години да живееш!"
Angel Kandiloto
29 Апр 2015 23:11
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Всеки има по един арменец в живота , един Вано или Артин или Ашот или Киркор !
И арменците в България имат по един Кирил или Методи или Георги или Крум !
кифла
29 Апр 2015 23:20
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Firmin
2015-04-29 23:10:14
По турските сериали има един лаф - "С тоя акъл, дето го имаш, 1000 години да живееш!


Турски сериали не гледам (да ме извини Миранда), но се радвам на ерудицията Ви.
Лафът Ви е само за избрани.
palavnik
30 Апр 2015 01:10
Мнения: 412
От: Bulgaria
Хайде да се помайтапим още малко:

1. До средата на 1913 г. Българската Източна Тракия, която е била българска много векове преди да я завземат турците, а и до 1913 пак е българска, защото българското население е най-многобройно в нея.
2. Прабаба ми, баба ми, сестрите й и непълнолетните й братя, оцелелите от тифусната епидемия, бягат в България с едните дрехи на гърба си - без огромните стада на прадядо ми - кехаята, - без покъщнина, без пари, без нищо. Такива изселници, които бягат голи и боси историята не познава. Виж бежанци - може.
3. Разбрахте, че бягат само жени и деца. Къде ли са мъжете? Ами турците са ги изселили при Свети Петър.
4. Документи - Милетич, Порязов и пр. Колкото щеш.
5. Геноцид - "Изтреблението е обществено-политическо понятие и означава физическо унищожаване на живи хора. И когато то е осъществено от един етнос спрямо друг, особено в рамките на една държава или империя, днес се назовава етническо прочистване или етническо изтребление. Понеже през 20-то столетие не липсваха такива примери, ООН прие специална конвенция през 1948 г., с която етническото изтребление бе наречено престъпление против човечеството, а обществеността го възпроизведе във всекидневния говор със словото геноцид.

Класическото значение на термина „геноцид” произтича от две думи. Гръцката genos – род и латинската caedo – убивам. Буквалният превод може да се означи като убиване на хора от един род. В по-широк смисъл половинвековната употреба на тази дума се определя като унищожение на групи от населението на една страна по народностни, религиозни или расови мотиви. Количествените аспекти, за да се определят дадени действия като геноцид, не са от значение. В Армения са избити един и половина милиона, а в Босна и Херцеговина десетина хиляди. Важното е унищожението да е извършено по народностен, религиозен или расов признак. Конвенцията на ООН включва в понятието геноцид не само физическото унищожаване, но дори и подбудите, подстрекателствата и заговорите за престъпления от този род, без да са осъществени практически действия.

Възниква въпросът: поднесеният фактически , материал за трагичните събития, сполетели тракийските българи през 1913 г. и разкритото накратко съдържание на Конвенцията на ООН дават ли основание тези събития да се окачествят като геноцид? Отговорът е категорично положителен. Да, Турция е осъществила жесток геноцид над тракийските българи през 1913 година. Тракийският геноцид е първият в историята на човечеството през XX век. Две години по-късно следва арменският геноцид."

За статията
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: palavnik
Федаин
30 Апр 2015 01:53
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Не , Българите не трябва да забравят , че ако не бяха Освободени от своите славянски братя Русите , сега шепата оцелели българи щеха да се гърчат пред циничната "международна общност" за признаване на български геноцид. Слава на Бога , че чрез Русия , такава съдба като арменската не сполетя целия български народ!
Федаин
30 Апр 2015 02:04
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
кифла 29 Април 2015 23:07
Емоциите са прекрасен повод за словесни еманации.

А Вие, г-н Терзиев, предлагате конфронтация с един от съседите ни. Така ли са Ви учили?
Кому е нужно държавата ни да се конфронтира с единствения ни по-силен (в икономически план) съсед?
Проследихте ли реакциите на общността на българските арменци?
С какво помага Вашият труд, поднесен на вниманието ни, за дипломатическите еквилибристики на държавата ни?
Имате ли информация за ответните ноти, и ако - да, защо не я споменавате?

Извинете, г-н Терзиев, но това е популизъм!

Ха ,това кифладжийско изказване го видях сега. Манталитета "преклонена глава сабя не я сече" е дълбоко вкоренен. Госпожо( или кавото и да е там) от 1878 България е свободна страна , ако не сте разбрали. Не е нужно да премълчавате истината . Над главата ви не виси турски ятаган. Нема нищо страшно , ако кажете истината.
AzUrAL
30 Апр 2015 02:30
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Брилянтна статия. Истинска интелектуална наслада. Мерси майсторе!
ablepsia
30 Апр 2015 04:51
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
1.Защо Яворов не написа поема за тракийските българи?


Защото гениалният поет не е историограф.
И защото стихотворението "Арменци" е написано мнооого преди 1915 г. (когато Яворов вече си е отишъл от белия свят), още при наченките на арменския геноцид, който продължава повече от десетилетие.
Който е бил в Ереван, знае на каква почит се радва нашият поет в Армения.
Трогателно е до сълзи.
А мемориалът на арменския холокост е покъртителен - струва си да се види от противниците на понятието "геноцид". Едва ли ще са в състояние да отричат геноцида на арменците, след като го посетят. Оше повече, че в мемориала са изложени само документи. Примерно - от тази и тази община със 150 000-но население оцелели петима. И снимки на камари от черепи, с гордо заснети до тях турски сатрапи. Мемориалът е немногословен и изчистен до краен предел като арменските каменни черкви и затова въздействието му е наистина разтърсващо. Светлина в полумрака му хвърлят тесни процепи във фората на кръстове.
Част от нашето национално и християнско достойнство е да не забравяме как България приема своите християнски братя арменци, оцелели от турския ятаган.
За автора на статията

Да не забравяме, че Яворов загива (това е точната дума) през октомври 1914 г., а от 30 ноември 1913 г. е сляп и лежи по болници и да не искаме от него невъзможното, моля!!!
И приживе е написал прекрасни стихотворения за освободителната борба на българите във все още пъшкащата под турско робство Македония. Кои сме ние, та да му дирим сметка, че не бил написал нещо за събития, станали след смъртта му?

Българските народни песни обаче пазят спомена за мъките на тракийските българи - през последните десетилетия бяха издадени сборници с такива песни.
Но темата тук е друга и не подобава на български форумци да я изместват в други посоки.
Редактирано: 8 пъти. Последна промяна от: ablepsia
Mitnicharъ
30 Апр 2015 06:30
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Леле, в статията всяка дума все едно с пирон забита... Господин Терзиев, Вие сте чест за българската журналистика!!!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mitnicharъ
/\\eko
30 Апр 2015 06:46
Мнения: 4,397
От: Bulgaria
Терзиев,пази си гърба.
banharvis
30 Апр 2015 07:11
Мнения: 73
От: Bulgaria
Rommel
30 Апр 2015 07:29
Мнения: 269
От: Bulgaria
Браво за статията - среден пръст на ефендитата от Отоманската империя!
Много хубав спомен за гениалния ни поет Яворов, който носи ползи на Родината и много след своята смърт, и то само - с истината...
Иначе не се занимавайте с КИФЛАТА - такива псевдобългарски дьонмета и родоотстъпници като нея написаха преди известно време, че в Батак,видите ли, не е имало кланета, а само "стълкновения с ограничен мащаб" и "прекомерно усмиряване на бунт".
Анатема връз такива лекета!!!
ПлесNick
30 Апр 2015 07:30
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Борисов, направи оградата по турската граница! Час по-скоро! Това е важното! (И пази тръбите в пристанището на Бургас - ЩЕ ПОТРЯБВАТ!)

Винаги е имало кирякстефчовци, майтапчии и кифли, това е положението! Дано са повече ТЕРЗИЕВци, ПАЛАВНИЦИ и въобще ФОРУМЦИТЕ, вдигнали палец за статията!

Присъединявам се!


KOKO
30 Апр 2015 07:35
Мнения: 915
От: Bulgaria
Поздравления, всичко от Св. Терзиев чета с удоволствие!
върлаков
30 Апр 2015 07:42
Мнения: 387
От: Bulgaria
Прави каквото мислиш за правилно, пък да става каквото ще!
Дорис
30 Апр 2015 08:07
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Славчо,
doomchant
30 Апр 2015 08:43
Мнения: 5,611
От: Bulgaria

inventus
30 Апр 2015 08:47
Мнения: 3,194
От: Bulgaria
Много добра статия!Няма какво да се добави.Няма какво да се отнеме.Прав е автора.Само крачка отсъпление от тази позиция и вече не сме в редиците на човеците.
Майтапчия
30 Апр 2015 08:48
Мнения: 52
От: Turkey
Добре ,че Яворов е написал стихотворението Арменци,та днес го знаят поне в Армения.Яворов може да е велик поет за българите,както и Вазов но само за българите.В нито една европейска книжарница няма да видите Вазов или Яворов,или който и да е български писател ако има ми кажете да си купя.Живеете в мизерията на един измислен за вас свят,че българите са били велик и достоен народ,може да са били така но днес техните потомци робуват на злобата,на зависта.Вашето е добро и прекрасно а чуждото лошо.Турчинът може да убива но българинът не,убийството на турците е патриотизъм а убийството на българи ,арменци изтребление.
Никога българите не са били мнозинство,нито в Източна Тракия нито в Западна,има си архиви и те са отворени за всички.Елате и ги вижте,а не да ръсите измислици по форумите.
RK
30 Апр 2015 09:15
Мнения: 346
От: Bulgaria
palavnik
Точно така ми разказваше и моята баба. В района на Лозенград са били български села. Башибозука е минавал село след село, да изтребва и граби. Един път избягали после се върнали. На следващия път в селото на мойта баба е дотичал българин от съседното село да ги предупреди. Така са избягали само с дрехите на гърба си. Оставили къща, магазин, ниви ... Етническо прочистване, геноцид, терор, масово избиване - как ще го нарече историята не е толкова важно. Важното е да не го забравим.


А Майтапчия е жалък !
Добави мнение   Мнения:202 Предишна Страница 2 от 11 1 2 3 4 Следваща »