Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Загубената в крайностите си истина или за тапета „гражданско общество“
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Петьо01
31 Юли 2015 20:28
Мнения: 221
От: Bulgaria
Ега ти гражданското общество, дето толкова са му протестиращите.
Кире
31 Юли 2015 20:48
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
А хората си тръгват, Денков. Точно по логиката на примиряването. Само че ще се примиряват другаде и с по-добър стандарт.
Васуки
31 Юли 2015 21:20
Мнения: 3,605
От: India
Статията е добра, темата е значима, изложението здраво аргументирано.
Абе този - авторът де - не беше сред едни протестиращи, поседнали на площад с радикалния искания? Май е позабравил. Нейсе.
Нататък -
ВладиГео
31 Юли 2015 22:32
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Дотолкова никое гражданско общество не може да компенсира отсъствието на нравственост в държавата. Разбира се, има и други класически схващания за гражданско общество, но през това най-лесно се вижда онова, което би трябвало да се види у нас при протести, подобни на вчерашните: пренебрегването на всеобщото и необходимото за сметка на единичното и случайното.

От Средновековието досега, спорът е каква да трябва да бъде държавата: universitas, в която гражданите са членове на една повече или по-малко разумно организирана, но централно управлявана общност, или да бъде societas, в която държавата е минимално необходимата сила за поддържане на елементарен ред, а всичко останало е обект на действията, предприемани от гражданското общество. Или, или. Това са класическите схващания.
Нациите с достатъчно дълга гражданска история знаят: държавата societas е фикция, стремеж към идеална цел. Затова пазят като зеницата на окото си уредената, удобна, безопасна държава universitas, каквато и ние имахме преди 1990 година.
Онази държава, г-н Денков, бе нравствена, за днешната не си струва дори да говорим.
Казано простичко, след като си развалихме къщата, е малко късно да се тревожим дали граждански, цигански, градски или селски субекти издевателстват върху ни.
Единственото решение е да си построим нова къща

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
LeDoyen
31 Юли 2015 22:52
Мнения: 1,860
От: Bulgaria
Наистина човек се учи докато е жив. Нищо, че съм учил и "основи на марксистката философия", едва сега прочетох определението на Хегел за гражданското общество. Изглежда доста актуално и компрометиращо за присвоилите си неговото представителство: протестъри, получили грантове на "Америка за България", платени НПО-шки, будни студенти, работодатели, свиневъди. За автора -
ВладиГео
31 Юли 2015 23:51
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Наистина човек се учи докато е жив. Нищо, че съм учил и "основи на марксистката философия", едва сега прочетох определението на Хегел за гражданското общество.

Имаш предвид, да уточня
за Хегел гражданското общество е именно сферата на потребностите и частните интереси, където обществените групи взаимодействат помежду си и с природата чрез разпределение на труда. Последното има тази особеност, че за всяка група трудът й се оказва най-важен, поради което не само се обработва безмилостно природата, но и се пренебрегват интересите на други групи. По тази причина гражданското общество е загубилата се в своята крайност истина

Само за протокола, искам да посоча, че:

1/ макар и Хегел да е направил най-аргументираната и най-унищожителната критика на "гражданското общество", перифраза: Държавата е по-висшата форма на обществена организация. Тя определя гражданското общество. В нея човекът с неговите страсти се е издигнал до положението на гражданин, съпричастен към общото и негов творец. В гражданското общество господства разсъдъкът, в държавата разумът. Бел. моя: днес бихме казали "индивидите са ефикасни, държавата е ефективна";
2/ макар и Маркс в "Към критиката на политическата икономия", 1859 г., да твърди точно обратното на Хегел, не защото е било или е вярно, така му е изнасяло. Специално за колегата Сократ-май: от това съчинение тръгват измишльотините за "базата и надстройката", за които наскоро питаше, както и дълбоко ненаучните марксизми за "еманципацията на икономиката от политиката";
3/ всъщност основните положения за държавата и обществото са били открити повече от половин век преди Хегел, от т. нар. "физиократи". Преди 250 години
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ВладиГео
маргаритка2
01 Авг 2015 00:10
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Ще се обадя в тази дискусия от положението на единствената във форума, която е гледала телевизия.

Гражданското общество е група граждани, ощетени по някакъв начин - материално и/или морално - от държавата.
Гражданското общество е коректив на държавата, нейна функция.

/Ако махнем държавата - в глобални условия не би трябвало да съществува ГО.

И когато ГО, в смисъла на гражданското общество, отпадне - изведнъж се появява новото ГО - гражданската отбрана - бел. моя./
ВладиГео
01 Авг 2015 00:16
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Гражданското общество е коректив на държавата, нейна функция.

Функция или коректив, все пак
маргаритка2
01 Авг 2015 00:17
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Функция, сори.
маргаритка2
01 Авг 2015 00:18
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Но пък - ако не следиш нещата, които се случва,т има и чудотворна вода.
Около старите столици предимно.

На първо време - само за къпане.
маргаритка2
01 Авг 2015 00:26
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
То е едно и също, Влади-Гео, въпрос на игра - с тях ли ще си или напук.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: маргаритка2
ВладиГео
01 Авг 2015 01:03
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
има и чудотворна вода

Вода ли? Никаква вода не виждам
Двайсет и пет години обаче гледам как малоумното българско племе се самоунищожава. Ти нали не си мислиш, че емиграцията или икономическата катастрофа са най-големите ни нещастия? Ми не са. От 1990-та година досега целенасочено се ликвидира държавата България.
Тя, да се не начудиш, даже се оказа неочаквано държелива. Дори приблизително не мога да си представя какво я държи още
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
SvSophia
01 Авг 2015 07:12
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Блестящите впечатления, които имам от Димитър Денков, още от началото на далечните 80-те в качеството му на главен асистент, който ни водеше упражненията по "Естетика", се препотвърждават през годините. Ерудиция, вникване и разбиране по същество на проблемите, достойнство и отговорност към Истината... Това ми дава основания да съм недотам скептична към бъдещето на Философския факултет, с преекспонираното медийно присъствие на грантоидни кресльовци на "гражданското общество", по съвместителство и "гости на държавната трапеза", като Калин Янакиев, Пиргова, Огнян Минчев и Ко. (за минТан, фенът на Ломоносов, Жолио Кюри и прозрачността във ФНИ, к`во въобще си струва да се каже). А дано, но надали. Щото "Америка за България" се грижи неотклонно за по-"гражданската" част от тамошния академичен състав, в комбинация с един ПрокопСиев.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Чок觧
01 Авг 2015 07:17
Мнения: 7,337
От: Israel
Тя, да се не начудиш, даже се оказа неочаквано държелива. Дори приблизително не мога да си представя какво я държи още

"Държи" я това , че има още за крадене . Като свърши , става "Сбогом Гергино , еб@л съм ти панаира!" и настъпва ПЪЛНА анархия - засега е само частична !
Политиците не управляват , а крадът ; съдиите не съдят и също крадът ; прокурорите не обвиняват , а крадът заедно с останалите ; бизнесмените са скромни - само крадът и изнасят зад граница , преди да е настъпила пълната анархия ; банкерите лъжат и крадът и с дупЕ ; само простия народец бачка колкото да не умре от глад и чака Годо , Фродо , Квазимодо или някой друг тарикат да го прекара за пореден път .
Гладиатор
01 Авг 2015 09:35
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
пренебрегването на всеобщото и необходимото за сметка на единичното и случайното.
По заблуда или злонамереност това пренебрегване на всеобщото отклонява именно въпроса за труда като основа на всяко общество, вкл. и гражданското
Точно. Именно трудът е висшата ценност на едно общество. Наред с главната нравствена ценност -- любов към всичко, крепящо едно общество:
= любов към обществото и държавата му -- родолюбие, любов към отечеството; това залага:
- много по-малка вероятност от крадене и измяна на обществото и държавата му -- главните причини за развала на обществата;
- себераздаване на личността в полза на обществото -- истинският смисъл на човешкия живот;
- любов към семейството -- главната съставка на обществото ( означава по здрави семейства, повече деца заради осмисляне необходимостта от възпроизводство -- като висш обществен дълг)
= любов към истината, честното, доброто, съвестта;
Това предполага създаването на по-достойни и доблестни хора в обществото ((такива хора е почти невъзможно да развалиш (корумпираш)).

Любовта към труда, обществото и държавата му и главната им съставка -- семейството -- това са ръководните ценности, спрямо които трябва да се уточнят последващите.
И тези нравствени ценности да се изучават и разясняват в училищата -- от началното до висшето образование, да са залегнали в просвето-възпитанието (културата) и средствата и за налагане тези ценности -- литература, театър, кино... ( Сега, главните средствата за просвещение на обществото -- литература, театър, кино, телевизия, радио, преса, неволно се използват за развалата му, чрез вменяване на нечистоплътни идеи и разбирания за света (нещата от съществуващото. А средствата за осведомяване на обществото -- телевизия, радио, преса, в много случаи лъжат и обработват обществото, изкривяват целенасочено действителното състояние на случващото се по света).
Вместо всички за обществото и семействата му, гражданите често са омаяни и вкарани да играят друга игра -- против обществото и семейството.
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Кире
01 Авг 2015 10:29
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
- любов към семейството -- главната съставка на обществото ( означава по здрави семейства, повече деца заради осмисляне необходимостта от възпроизводство -- като висш обществен дълг)


По-скоро трябва да има предпоставки за това семействата да искат да имат деца. Защото е право на семейството да реши кога и колко деца да има.

По същия начин като решението за емиграция. Индивидуалните решения имат отношение към общността.

Тези неща са свързани с нивото на сигурност: икономическа, социална, престъпност. Изразяването на гражданска позиция по тия въпроси носи смисъл не само на санкция (коректив), но и допринася за обществения морал. Чрез това може да има резултати в демографското развитие, тогава личните решения ще бъдат в унисон с общественото развитие.
Гладиатор
01 Авг 2015 10:59
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Именно липсата на просвето-нравствено възпитание -- просвещение (култура) относно любовта към труда, доведе до ленност, мързел, в много области в обществата, в т.ч. мързел да раждаш и гледаш деца. Жаждата за удоволствия и ленността -- са истинския причинител на развала на съзнанието на обществото и отказа от възпроизводство на хората ( Единствено циганите, донякъде и българите с мюсулманско вероизпповедание, поради причина че не възприемат западните ценности са по-малко податливи към удоволствия и следствената им зараза -- отказ на хората от възпроизводство
Измислянето на икономически и всякакви други причини, са за оправдание на мързела да се раждат и гледат деца -- мързелът е главната причина за ниската раждаемост.
С мързела и ниската раждаемост идват и останалите беди -- замиране на стопанството, в т.ч. слаби вложения от външен капитал. Никой не влага в обезлюдяващи се места -- това е истинската причина, а не разни фантасмагории, които ни пробутват за "слабия инвеститорски климат".
Та така -- любов към удоволствията, вместо към труда, води и до мързел да се възпроизвеждат хората, следва обезлюдяване на обществото, следва слабо стопанство, следва крах за държавата
Това са причинно-следствените връзки, причинени от подценяване на просвето-нравственото възпитание -- просвещение на обществото.

Ще се опитам да го разясня и иначе, за да се осмисли по-добре. В началото на всяко нещо е мисъл. Каквато мисъл заложиш в дадено начало, сходни мисли ще развият в последствие, а мислите ще се проявят в делата на човека в обществото. Нечистоплътната мисъл = нечистоплътно начало = залагане на нечистоплътни причинно-следствени връзки --> нечистоплътно проявление в делата. И обратното на това.
Посредством умело просвещение, в човека и семействата съставляващи обществото се залагат нужните чисти мисловни разбирания, които да се проявят в делата на обществото и държавата му.

Та, Кире, намалянето на раждаемостта е първичното, замиране на стопанството е вторичното.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
indiec
01 Авг 2015 12:03
Мнения: 2,356
От: Bulgaria
ГЛАДИАТОР :
осмисляне необходимостта от възпроизводство -- като висш обществен дългТази мисъл изцяло убягва на т. нар. гражданско общество.
Charley
01 Авг 2015 13:31
Мнения: 54
От: Bulgaria
ВладиГео 2015-07-31 22:32:35
Затова пазят като зеницата на окото си уредената, удобна, безопасна държава universitas, каквато и ние имахме преди 1990 година

Държава - да. Нравствена - очевидно не. Ако беше нравствена сигурно щяхме да я запазим.
Кире
01 Авг 2015 14:17
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Гладиаторе, написаното е част от истината за нагласите за възпроизводство. Това е избягване на конкретните причини за отказ от репродукция. А репродукцията следва общата ситуация на сигурност в посочените от мен елементи - икономически аспекти, аспекти на сигурността и социална система . Това води до усещане за принадлежност към общност с права и отговорности. На практика отказът от репродукция е отговорност към идното поколение... Мързелът е просто частично оправдание, то не изследва в дълбочина проблема.

В моя кръг познати всеки е искал в някакъв момент още едно дете. И не се е случило именно поради липса на сигурност. С мен също. Към това се прибавят и чисто репродуктивни проблеми. А в общата демографска картина това е едно от проблемните места; другото е, че поколенията в репродуктивна възраст напуснаха страната. И там те имат друго поведение на възпроизводство, защото и обкръжаващата среда е различна.

Или там няма изкушения?
Sir_Lanselot
01 Авг 2015 15:28
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Исаме да страдаме като гърците!
Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща