Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Европа гради гълъбарник
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Патагонец
20 Авг 2015 20:19
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
За да не фалират частните банки, които съзнателно помпаха гръцкия дълг, убедени, че собствените им власти няма да ги оставят да потънат (от страх пред дестабилизация), несъбираемите им вземания бяха национализирани. Германия, Франция, Холандия и други западни държави се уговориха през 2010 г. да одържавят частния дълг (след възпитателното му подстригване от 107 млрд. евро), който от дълг на банкерите се превърна в дълг на данъкоплатците.

Първо, къде отиде отговорността на тези, които са взели кредитите или те са ги взели "защото са им ги давали"? Защо другите държави от еврозоната не изпаднаха в същото положение?
Второ, "подстригването" беше за сметка на частните кредитори, вкл. и банките. На практика кредиторите поеха своята част от отговорността за гръцката криза.
Трето, спасяването на банките се наложи за да не се спихнат икономиките на държавите от ЕС. Ако нямаше такава опасност никой нямаше да ги спасява. Фалит на голяма банка води след себе си фалити на фирми и безработица с всички произтичащи последствия.
Четвърто, на закъсалите по една или друга причина държави бяха предложени спасителни планове, които все пак помогнаха на Португалия, Испания и Ирландия да избегнат възможните фалити. Случаят "Гърция" е уникален с това, че въпреки отписването на дълг правителствата не направиха почти нищо съществено да изкарат страната от кризата. Да се приписва това като грешка на страните-кредиторки е, меко казано, некоректно. Тяхната грешка е, че оставиха Гърция в еврозоната вместо да я принудят да напусне.
Пето, подпомагането на закъсалите държави има своето оправдание само когато е еднократно. Както казах по-горе, поддържането на практически фалирали държави в еврозоната без никакви изгледи за финансово стабилизиране е грешка, която ще се плаща много скъпо от народите от еврозоната и целия ЕС.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Патагонец
Д-р Тормозчиян
20 Авг 2015 20:21
Мнения: 8,152
От: Botswana
Висши еврочиновници са изхарчили за година над 103 милиона евро чрез специални кредитни карти за храна и хотели, разкри тези дни британският в. "Дейли телеграф". 13 000 служители се ползвали от привилегията, за да се развличат по време на командировки, а също за лични покупки.


Абсолютна лъжа, нищо подобно не пише в "Дейли телеграф" - това е неграмотен превод + съкратен преразказ със свои думи.

***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Boev
20 Авг 2015 20:25
Мнения: 2,544
От: United States
(снимка: натиснете тук)
https://img.pandawhale.com/post-2876-when-top-level-guys-look-down-kPR3.jpeg
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Boev
Kotka
20 Авг 2015 21:05
Мнения: 13,187
От: Aruba
Полуразрушената Вавилонска кула/Европарламент е символ на плана , който ще разруши Европа.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Kotka
lisana
20 Авг 2015 21:45
Мнения: 652
От: Bulgaria
За статията
щурчо
20 Авг 2015 22:02
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Айде, дигаме гълъбите къмто Евразийскио съюз.
Жалко, че и Казахтан фалира...
Engels
20 Авг 2015 22:16
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Айде, дигаме гълъбите къмто Евразийскио съюз.

Предпочитам от периферията на ЕС към центъра.
маргаритка2
20 Авг 2015 22:24
Мнения: 21,348
От: Bulgaria

Да вземем за пример централната сграда на Европейския парламент в Страсбург (Франция).
Символът го разбирам, но не мога да не отбележа, че това съоръжение е имало човек на заплата да му източва водата - това е престъпление не само финансово, но и екологично...

Гълъбите..
Че са гадни на вкус, но пък стават за ядене в гладни времена... Това е революционния подход.
Че поне торят... Това е успокояваща аграрна интерпретация.

А всъщност гълъбите са си /били/ начин за символна и фактическа комуникация в ония времена.

beagle
20 Авг 2015 22:35
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Споко, Светльо, англосаксите все още си имат САЩ - за коя Хевропа ни убеждаваш ??? ...
Стига с фрагментите на Проблема, мили ...
маргаритка2
20 Авг 2015 22:38
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Кофти е да разбереш, че се мислиш за царица, а да осъзнаеш, че си просто... пионка с перспективи
Kobat
20 Авг 2015 22:38
Мнения: 67
От: Bulgaria
Божке-е-е, докъде я докарахме - ЕС да сравняват с гълъбарник.
А що силни сигнали и ясни знаци бяха, що дитирамби .....
Всъщност, Светльо казва това , което отдавна форумът на "Сега" е предрекъл: ЕС ше се разпадне и ще се свие до формата преди 1992 - Европейска икономическа общност. А източноевропейските страни - прелъстени и изоставени, защото повече няма какво да се изпомпва от техните икономики - кой накъде види.
маргаритка2
20 Авг 2015 22:41
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
маргаритка2
20 Авг 2015 22:38
ред.
Пешка звучи по-добре, но нашия случай не е такъв.

Чудя се трябва ли да се вълнявам от проблемите на хора като Кристалина или Кунева? Май не.
Apolitichen
20 Авг 2015 22:47
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Първо, къде отиде отговорността на тези, които са взели кредитите или те са ги взели "защото са им ги давали"?
Гърция е "взела" отговорно кредитите с цел покриване на "демократичните ценностти"/стандарти, правила като е закупила 6 немски подводници, две ескадрили изстребители, хвърлила е пари за диверсификация (горива, ел. енергия и т.н.). Меко казано, кредитите са натресени.
Защо другите държави от еврозоната не изпаднаха в същото положение?
Първа беше Словения, после Италия (правителствената криза още продължава), Белгия, Кипър, Ирландия, Испания, Португалия. От еврозоната сравнително незасегнати останаха само Германия, Франция и Холандия, не че няма мощни стачки там с провежданите реформи. Грубо, цялата еврозона е в положението на Гърция, най-бедна (балтийските републики влизат в еврозоната след 2008 г. - негативите от глобалната финансова криза са "обрани" чрез обезценка на националните им валути), но с най-високи военни разходи (4% от БВП), затова и най-рискова.
Второ, "подстригването" беше за сметка на частните кредитори, вкл. и банките
При 15% лихва, могат да се прежали една трета от дължимите лихви ... и пак да са на печалба.
Трето, спасяването на банките се наложи за да не се спихнат икономиките на държавите от ЕС
И след като бяха спасени банките, икономиката, и в САЩ, и в Европа е почти в десет годишна рецесия. Това че банкерите си раздадоха космически бонуси, не вдигна потреблението във ЕС.
Четвърто, на закъсалите по една или друга причина държави бяха предложени спасителни планове, които все пак помогнаха на Португалия, Испания и Ирландия да избегнат възможните фалити
В Ирландия масово фалираха данакъплатците, в Португалия - малките и средни фирми, в Испания ... като в Гърция дъргът се удвои.
поддържането на практически фалирали държави в еврозоната без никакви изгледи за финансово стабилизиране е грешка
Вероятно е грешка, но май по-голяма грешка е да се подържа неефективна финансова система (отрицателни лихви по кредити за банки, отрицателна доходност на фондове), плод на ирационална политика (санкции и ембарго по чужди внушения, от икономическия конкурент; пак от същия - набутване с военни разходи и "евтина работна ръка" как бежанците.
щурчо
20 Авг 2015 22:47
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
ЕС ше се разпадне и ще се свие до формата преди 1992 - Европейска икономическа общност. А източноевропейските страни - прелъстени и изоставени

Ще.
Само дето в Еврозоната има източноевропейски страни...
Д-р Тормозчиян
20 Авг 2015 22:55
Мнения: 8,152
От: Botswana
Нарушен бе основен принцип в Договора от Маастрихт, който изрично забранява на едни държави да спасяват финансите на други, за да не противопоставят народите. Сега гърците мразят своите "спасители" германците, защото не им опрощават дълговете и ги натискат да живеят по-скромно, а германците се дразнят, че трябва да работят заради гърците, които по техните представи са се разпасали.


Много смешно съждение.

А какво щеше да стане, ако Гърция беше оставена да фалира? Какви щяха да бъдат последствията, първо в Гърция, а после и в останалите страни от ЕС, не само в еврозоната? И нямаше ли след това гърците да мразят още по-силно изоставилите ги на произвола други народи? А хората от другите народи дали щяха да заобичат гърците, заради които много от тях щяха да загубят спестявания, работата си?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Д-р Тормозчиян
маргаритка2
20 Авг 2015 22:57
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Е, ти не го възприемай съвсем буквално.
Прелъстени и изоставени всъщност е добре, ами ако има и стадо близнаци за обгрижване?
щурчо
20 Авг 2015 23:05
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
А какво щеше да стане, ако Гърция беше оставена да фалира?

Ми тя Гърция си фалирала.
Европа плаща пенциите, заплатите, вноските по заемите, работата на банките. Къде повече...
Патагонец
20 Авг 2015 23:09
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Гърция е "взела" отговорно кредитите с цел покриване на "демократичните ценностти"/стандарти, правила като е закупила 6 немски подводници, две ескадрили изстребители, хвърлила е пари за диверсификация (горива, ел. енергия и т.н.). Меко казано, кредитите са натресени.

Ади бе! Няма начин да е закупила военна техника за 300 милиарда! После, няма как да й натресат такива военни разходи ако не бяха интересите на военното лоби в Гърция. Интерсено е да се разбере с какво са се облажили участниците в сделките от гръцка страна.
Първа беше Словения, после Италия (правителствената криза още продължава), Белгия, Кипър, Ирландия, Испания, Португалия. От еврозоната сравнително незасегнати останаха само Германия, Франция и Холандия, не че няма мощни стачки там с провежданите реформи.

Да, ама не! Останалите държави все пак изплащат дълговете си без кредиторите да се занимават с тях.
При 15% лихва, могат да се прежали една трета от дължимите лихви ... и пак да са на печалба.

Къде това? Кредитите на Гърция са към еврозоната и ЕЦБ са с лихва под 3%, към МВФ с малко над 3%. Това, че Гърция емитира облигации на свободния пазар няма нищо общо с тройката кредитори.
В Ирландия масово фалираха данакъплатците, в Португалия - малките и средни фирми, в Испания ... като в Гърция дъргът се удвои.

Някои наистина фалираха, ама чак пък масово...
Вероятно е грешка, но май по-голяма грешка е да се подържа неефективна финансова система (отрицателни лихви по кредити за банки, отрицателна доходност на фондове), плод на ирационална политика (санкции и ембарго по чужди внушения, от икономическия конкурент; пак от същия - набутване с военни разходи и "евтина работна ръка" как бежанците.

Има нещо вярно в това, но проблемът според мене е, че икономическите проблеми се решават с политически средства, както беше проблемът с Гърция.
маргаритка2
20 Авг 2015 23:11
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Не знам, ама са си живи гърците.
А нас ни заменят с тарамбуки.
малко е обидно.
Асол
20 Авг 2015 23:30
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Г-н Терзиев ми подразни с няколко статии преди време, ноооооо...Аз никога не бъркам в личната си преценка



Д-р Тормозчиян
20 Авг 2015 23:30
Мнения: 8,152
От: Botswana
Къде повече...


А, винаги има накъде повече. И те го знаят, иначе нямаше да приемат всички условия, та само и само да останат в еврозоната.
Този път те имаха избор - гордо и революционно да откажат да плащат, да бъдат официално обявени във фалит (това се размина на косъм), да си възстановят драхмата и да си живеят, както те си искат - при това без омраза към "спасителите" германци.
Добави мнение   Мнения:47 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща