Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Как се прави референдум на инат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Втора смяна
01 Ное 2015 20:45
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
В чужбина съотношението бе още по-убедително - 91.5% в негова полза срещу 8% против, при само около 0.5% недействителни бюлетини.


26 000 са гласувалите от чужбина. Язък за на чехльо напъните, че го правел за тях.
иначе дописката е абс. манипулативна - електронно гласуване не трябва да се разрешава.
Дорис
01 Ное 2015 20:55
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
26 000 са гласувалите от чужбина.


Поне трийсетина-40ина от тях ще да са от нашите тук колеги и партньори; ако броим разните им антибанови никове, стават поне три-4 хиляди. Добро число за един скромен форум.

маргаритка2
01 Ное 2015 20:56
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Манипулативна е, факт.

На мен ми се наложи три пъти да обяснявам, че не желая да гласувам на референдума.
Калки
01 Ное 2015 21:09
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Нек'ъф ненормален коментар ...
annetaz
02 Ное 2015 04:24
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Сегашната система е сбъркана, но проблема не е в електронното гласуване. Системата е сбъркана, защото трябва да имаш няколко милиона, за да участваш на изборите. Няколко милиона законно и няколко милиона черни пари, с които да си купуваш гласове. Т.е. партиите, които получават субсидии и тези, зад които стои мафията, имат огромни шансове пред другите. А край еврофондовете управляващите могат да си правят безплатна реклама със строителството и да изнудват кметовете да се оттеглят и да минават на тяхна страна. Корпоративните медии също участват в изборите. Те правят целенасочени разследвания за неудобните кандидати. На последните избори нямаше реална кампания/ състезание. Имаше само медийна/ компроматна война и купуване на гласове.
Референдума е добър инструмент, стига да се прилага за реалната политика в държавата, промяната на нейните системи според настроенията и нуждите на нейните граждани. Но де факто това не се направи. Зададе се един спорен и на практика безсмислен въпрос, който касае технологията на изборите. Той можеше да бъде решен от политическите партии и без допитване. И тези, които желаят да гласуват електронно, да го направят. Само че хакването на всички сайтове на държавните институции показаха, че подобно гласуване не може да бъде осъществено, защото ще бъде блокирано и изборите ще бъдат касирани. Хакерите просто се подиграха с пиара на президента. И с вярата на реформаторите, че ще получат повече гласове от чужбина. Възможността да гласуваш с един клик на мишката не е показател за активното участие било на емигрантите, младите хора или на мързеливите. Гласовете на всички партии са намалели. Което означава, че българите не ги разпознават като свои представители и не им вярват. Това е причината да се иска задължително и електронното гласуване, защото властта става все по-нелегитимна. Т.е. партиите се опитват да закрепят системата с разни трикове/ технологии, вместо да я променят. Повечето хора искат да бъдат питани и за това лесно ги подведоха да гласуват на референдума. Но не това са въпросите, които ги интересуват. За съжаление елита ги има за прости и никога няма да постави на допитване съществените въпроси за здравепазването, образованието, данъчните закони, банките, емигрантите и разни други, които имат значение за живота им. Тези въпроси "умниците" ще решават сами и то пряко волята на избирателите като ще обещават едно, а ще вършат обратното под предлог, че са в коалиция или че причината е в ЕС. Така че референдума наистина беше направен на инат.
Mladya hqsh
02 Ное 2015 05:28
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
Манипулация за малоумни някаква.

Oraсle
02 Ное 2015 05:44
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Резултатите от референфума говорят сами за себе си - скромен, но несъмнен успех. Оттам нататък може само да се подскача в израз на неудовлетворение.
Дорис
02 Ное 2015 10:31
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Резултатите от референфума говорят сами за себе си - скромен, но несъмнен успех.


Те и на оня за Белене бяха такива. Ама построиха ли ни проекта? Никой не му обърна внимание. Сега пък се омаловажават хакерските атаки. Нищо не било хакнато, просто имало огромен интерес. От Тайланд. Вижте какви ги набръщолеви оня ден на тази тема съветничката на нищото Екатерина Захариева, щатен министър във всички служебни правителства.
Mitnicharъ
02 Ное 2015 11:34
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Ама построиха ли ни проекта?


Како, ако позволиш скромното ми мнение: трябва да се кръстиш на все стороны мира три пъти на ден, и да благодариш на СайБията, че не ти построиха "проекта", както беше замислен... освен, разбира се, ако си акционер в Росатомэнерго, или както там се вика, а не редови БГ-пенсионер...

А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.
wreckage
02 Ное 2015 11:42
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.

Аз изпитвам смътна потребност от носорог. Отделен е въпросът какъв носорог ми трябва и как точно ще го ползвам и стопанисвам.
unperson
02 Ное 2015 11:44
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.

Аз изпитвам смътна потребност от носорог. Отделен е въпросът какъв носорог ми трябва и как точно ще го ползвам и стопанисвам.

mi6osp.
02 Ное 2015 12:19
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.


А защо трябва да го има , след като в развитите демократични страни го няма?
Бързото развитие на България би се осъществило не чрез експерименти , а само чрез ползване на широкоразпространени и проверени демократични практики.
Но какво значи някакво си развитие, когато риба се лови най-лесно в мътна вода.
Mitnicharъ
02 Ное 2015 12:27
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Врекич, чиляк трябва да получи конституционно правото си на носорог, първо, а едва след туй да търси отговора, за чий му е ...

Slex
02 Ное 2015 12:28
Мнения: 278
От: Bulgaria
Прекалява се с опитите да се героизира референдумът и да се представят поддръжниците му като жертви, които са постигнали успех въпреки обстоятелствата. Особено на фона на организационния и медийния комфорт, които получиха "ДА"-то и високата активност. Слушам много радио и нито по "Хоризонт", нито по "Дарик" съм попадал на предаване, в което някой да защитава позицията на "НЕ"-то. Отделно, че рекламите, които пускаха бяха изключително и само за положителен вот. Това, плюс провеждането на референдума с изборите им даде голямо предимство и на тоя фон оплакването за саботаж, понеже на места не давали и двете бюлетини, граничи с наглост.

Референдумът и изборите са две различни събития, засягащи различни въпроси, които се провеждат заедно, за да се спестят организационни и административни разходи и ако има нещо сбъркано, то е, че на повечето места бутаха всички бюлетини на избирателите. Правилното поведение на комисиите беше да питат поотделно всеки за какво иска да гласува.

Отделно пък голямо хвалене с тая активност, той вторият тур е с малко по-ниска при на практика никаква кампания за него.
браун
02 Ное 2015 12:49
Мнения: 3,755
От: Bulgaria
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум? Нещо ретроградно долавям, май!
маргаритка2
02 Ное 2015 12:50
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
И носорозите са против!
Bradatko
02 Ное 2015 12:53
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
Референдумът е хубаво нещо.
Стига да е поставен правилно и еднозначно въпросът, да е разяснен най-широко и дискутиран достатъчно пред възможно най-голяма и с разностранни интереси, образование и култура публика.
Както и след това да не се променя същността на вече гласувания въпрос,
Електронното гласуване ... изглежда модерно, напредничаво и в духа на съвремието. За всяка елементарна електорална единица, която няма познания какво означава това.
Затова, както току-що написах - трябва дискусия, обяснения и разяснения, като се дава възможност на специалисти да обясняват на хората. И не манипулативно (като въпросната статия), а по всички аспекти в плюс и минус.
Не виждам това у нас как ще се получи със слугинските медии.
Аз, имайки се за запознат с електрониката и техниката въобще, и досега не схванах в какво точно ще трябва да се изразява въпросното гласуване.
Тук, във форума, също се изказаха многостранни трактовки за това.
Каквото и да е то, обаче, едно ми е ясно напълно. Електронната манипулируемост е достигнала сериозни висоти и точно у нас, в България, никой няма да се заеме добросъвестно със защита на електронен вот.
Първо, няма да допуснат такова лице.
Второ, и да се промъкне, няма да го оставят - въпрос на съответни пари.
Компютърни системи се изхакват навсякъде, включително и в държави с най-развита технология на защита.
Сега поставете до тях България, с всичките ѝ особености на управлението, ниво на хардуера, "правилно" написан софтуер за него и т.н. и си представете на какво ще замяза т. нар. електронно гласуване у нас.
Благодаря, но не смятам да участвам!
wreckage
02 Ное 2015 13:24
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум? Нещо ретроградно долавям, май!

Аз съм твърдо "за" референдума и твърдо "против" този тип сондажи на общественото мнение, които ни продават с етикет "референдум".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Дорис
02 Ное 2015 13:27
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
ако си акционер в Росатомэнерго, или както там се вика, а не редови БГ-пенсионер...


Обиждаш ме, хлапе. Не съм пенсионер.
Калки
02 Ное 2015 13:35
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум?

Не срещу референдум, а срещу гласуване по интернет.
Защо против - вероятно защото в тази група и нейното обкръжение (където се навъртам аз) е събрана по-интелигентната част от форума. Това не е заяждане или самохвалство - ако се върнеш и прегледаш дискусиите по темата, ще видиш колко повече и по-сериозни аргументи са излагали противниците, докато привържениците са били на по-елементарно ниво.
Федя
02 Ное 2015 13:49
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
Bradatko
02 Ноември 2015 12:53
Референдумът е хубаво нещо.
Стига да е поставен правилно и еднозначно въпросът, да е разяснен най-широко и дискутиран достатъчно пред възможно най-голяма и с разностранни интереси, образование и култура публика.

Я да видим сега:
27 януари 2013 г.
Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Тук няма еднозначен отговор ДА или НЕ. Защо?
1. Въпросът е свързан с "Инвестиционен проект". Отговор ДА или НЕ зависи от познанието ви по инвестиционно проектиране и икономическа обосновка на конкретния проект. 90% от хората, при това не само в България, не могат се ориентират в такава материя.
2. Аз може да съм ЗА развитието на ядрената енергетика, но против нова централа - Как трябва да гласувам? ДА или НЕ?

25.10.2015
Подкрепяте ли да може да се гла­сува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Въпросът е ясен.
Аз съм ЗА освен в секция с хартиена бюлетина, да може да се гласува и дистанционно по електронен път. Гласувам ДА.
Аз съм ПРОТИВ дистанционното гласуване. Гласувам НЕ.
Въпросът е типичен въпрос за референдум. Отнася се за формата по която човек упражнява ПРАВАТА СИ.
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща