Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ами ако Русия успее в Сирия?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:322 « Предишна Страница 7 от 17 5 6 7 8 9 Следваща »
unperson
10 Ное 2015 13:57
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Понятието „русофил” май съществува само у нас. В цял свят има хора, които четат Достоевски, Солженицин или са гледали руски филм или балет. Но никога не им е идвало наум да се наричат русофили.

Може Александър Йорданов да е прав - те да не се наричат русофили а примерно "admirers of Russia or its people, language, or culture".

http://www.thefreedictionary.com/Russophile
Russophile: An admirer of Russia or its people, language, or culture
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: unperson
ЗИП
10 Ное 2015 14:04
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Руската авиация започна стратегическа операция по извозване на християнски асирйски бойци" от Камишли в Североизточна Сирия към Хомс ........



котарак
10 Ное 2015 14:08
Мнения: 4,526
От: Bulgaria
Просто - самите емоции, на които се основава фикцията "русофили/русофоби" са във висша степен неправдоподобни. "Мрази Русия." Цялата? Опитвам се да си го представя, и не мога. По принцип я мрази? И това не мога. Мога, В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ, да си представя приемане/неприемане на определен тип култура, политика, държавни или обществени порядки, хора, които ги персонализират... повече не.

Така е! "Русофоби" в смисъл на хора, мразещи Русия, съществуват само в паралелната вселена на соцносталгиците-сталинисти, дефиниращи себе си в момента като "русофили". (Но не бяха такива през 80-те и 90-те години на миналия век, когато Русия се отъждествяваше с "Гласност", "Перестройка", "Литературная газета", публикациите за зверствата на Сталин, признанието за Катин и т.н.)
Имайки предвид, че във форума се изявяват личности, занимаващи се професионално, че и академично с думите, следва да внимаваме за точния им смисъл и значение. Думата "русофоб" е образувана чрез наставка, произхождаща от гръцката дума "фобос"(Φόβος - страх. Тоест, "русофоб" би трябвало да е човек, който се страхува, или поне гледа с подозрение и опасение към Русия.
Много от т.нар. "русофили" тук с удоволствие и гордост наричат Русия "баба Меца", "Медун" и пр. Напълно логично и разбираемо е човек да гледа с опасение и здравословна доза страх към мечка. Мечката е силно и трудно предвидимо животно. Затова е добре да се държиш по-далеч от нея и по възможност - добре въоръжен. Нелепо е да мразиш мечката, просто трябва да вземеш предохранителни мерки. По същата причина е още по-нелепо да се обича мечка. Няма как да е взаимно.
Предвид горното, мога спокойно да кажа, че съм русофоб. В истинския, не изопачен смисъл на думата. Не мразя Русия, но предпочитам да стоя настрана от "баба Меца" и резките промени на настроението и. Почтително, но нащрек. Най-добре, със заредена ловна карабина в ръка...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: котарак
Manrico
10 Ное 2015 14:08
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Верховный суд России подтвердил законность засекречивания потерь Минобороны в мирное время, сообщает РИА «Новости».
ЗИП
10 Ное 2015 14:12
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Абсолютно правилно решение на върховния руски съд !

Когато дадена държава води война се въвежда военна цензура !



Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ЗИП
Firmin
10 Ное 2015 14:13
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Скъпи "патриоти" и съ-патриоти, Вам майтап, мене истина - ако се чудите с какво да замените, щадейки ни, ругателното за вас "русофили", то използвайте обръщението ... "европейци" (да не се бърка с "евразийци". Щото, следвайки Председателя Юнкер, който наставлява да не определяме отношението си към Русия под диктата на интереса на САЩ, ние, оказва се, споделяме отношение, което ни дефинира като ... европейци. Или пък не? Ще отречете на почитаемия Юнкер да счита себе си за европеец?
Дъртанян
10 Ное 2015 14:14
Мнения: 5,253
От: Bulgaria
Императоре, идеята за "Швейцария на Балканите" беше много, много отдавна амортизирана в публичните дискусии. А "Софиоцентризмът", в най-добрия случай ще свърши като "Киевоцентризмът". Арена за сблъсък на двете банди. Шайката, която в момента се е събрала около Путин, даже и за "заден двор" не ни мисли. Мисли ни за собственост. За вечни васали някакви, в най-добрия случай. Които трябва "да се валят в нозете им". Съгласен съм, че другата шайка (виж как лошо ми влияе ЗИП-а) е къде-къде по-неприятна, по-глупава и много, много, ама наистина много незаинтерсована от нас, от съдбата ни. Но точно последното е огромно предимство: не ни познават, не ни разбират, не се интересуват от нас, а и са далеко - и да искат, не могат да навредят достатъчно. И ни подценяват, което също е предимство. Белите ги прави най-вече слагачеството, за това си прав.
.........................
Що се отнася до стратегията "от единия пълюс към центъра, и едва тогава - към другия"; хайде сега! Нито сме деца, нито сме глупаци! "Цивилизационният избор" го правим от 25 години, и нито полза, нито смисъл ще има пак да се "преориентираме". По добре - повече достойнство и самочувствие в новото цяло, от което сме част, и възможно най-добрите позиции, които можем да заемем. Няма причина да сме неравноправни. А че достойнството изисква достойни хора...
unperson
10 Ное 2015 14:17
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
котарак
10 Ное 2015 14:08
Мечката е силно и трудно предвидимо животно. Затова е добре да се държиш по-далеч от нея и по възможност - добре въоръжен.

Като ходиш да купуваш нефт и газ от нея... с оръжието или временно ще го криеш зад бараката?
Дъртанян
10 Ное 2015 14:17
Мнения: 5,253
От: Bulgaria
Firmin, 10 Ноември 2015 14:13
Фирмине, за мен субектът е "Фирмин" и предикат ми не требе. Отдавна те чета и съм стигнал до извода, че ти си това, което си. А ти, ако искаш, не "евразиец", ами и "клингон" се кръсти.
Данил
10 Ное 2015 14:19
Мнения: 5,850
От: Poland
Вещото познаване на зоопсихологията ,очевидно съвпада с ника. Русофили и русофоби си имат конкретно съдържание и групи носители. Русофилите са български патриоти които приемат,че Русия е по големият славянски,православен брат,който в труден момент ще помогне и защити малкото си братче. Създаването на 3-та българска държава и предотвратяването на геноцида,недопускане разкъсването на победена България след ВСВ и безвъзмездната индустриализация са факти,доказващи това. Русофобите са,задължително и англо,-франко._американо,-германо и пр.фили. Основната им теза е,че малка България трябва да си избере просветен господар,но не и Русия. Втората теза е,че Русия им е виновна за всички беди. Преди се маскираха като антикомунисти и съветофоби...сега в Русия също е капитализъм,ама това не промени негативното им отношение.Типични представители са българските управници,които открито се гордеят с антируските си действия и сервилното си отношение към щатите.
котарак
10 Ное 2015 14:20
Мнения: 4,526
От: Bulgaria
Като ходиш да купуваш нефт и газ от нея... с оръжието или временно ще го криеш зад бараката?

С оръжието, приятел! Винаги с оръжието. Както се знае, много може да се постигне с добра дума. А с добра дума и зареден "Колт" в ръка, още повече!
unperson
10 Ное 2015 14:23
Мнения: 6,088
От: Bulgaria
Умен котарак си (според мен).
Дъртанян
10 Ное 2015 14:25
Мнения: 5,253
От: Bulgaria
Да ти трябва "Голям брат" и да подозираш другите, че и те си търсят господар, ама не са се ориентирали правилно! Господи, каква низост! Само роб по душа може така да мисли! Пфу! Отврат! Излизам. Толкова голямо отсъствие не само на национално, но и на човешко достойнство не мога да изтърпя!
...................
По-добре във фризера!
Iezuit
10 Ное 2015 14:26
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Какво значи "Русия да успее в Сирия"? Да успее в какво? Какви са и истниските цели?
Ако е ликвидиране на ислямистите - дано успее! С цяло сърце бих приветствал успеха.
Ако е да задържи алтернативното касапчето Асад като алтернатива, за да си запази базите и влиянието в този район - за какво ни е такъв успех? Такъв успех ще е като "успеха" на западната коалиция в Либия...

Прочее, фалшивото разделение на хората на Русофили/Русофоби, инициирано от т.нар. "русофили" е рядко мерзко деянийце. Стига се до абсурда да се съди дали някой е българин и патриот въз основа на това дали е "русофил" - разбирай - сталинист-съветофил. Сбъркана работа отвсякъде.
Но поне пък са безопасни т.нар. "русофили". 1944 избиха 30 хиляди души заради сбърканата си идеология, сега само се пънат по форумите. Е, пак мечтаят за ""Народен Съд" и заплашват, ама с това си остават.
бонго-бонго
10 Ное 2015 14:27
Мнения: 26,313
От: Swaziland
ЗИП
10 Ное 2015 11:32

Абе всичко това чудесно за прогресивните сили, само дето евенталното създаване на "алеутския Израел" не е ли някакво твое очакване за подялбата на Сирия на сунитска и (условно) шиитска части?
Дъртанян
10 Ное 2015 14:25
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Мужик
10 Ное 2015 14:27
Мнения: 7,383
От: Cocos (Keeling) Islands
Русофилите са български патриоти които приемат,че Русия е по големият славянски,православен брат,който в труден момент ще помогне и защити малкото си братче.
Тва още не е било. И нема никва връзка между патриотизма и мераците ви за голям батко, да ви пази.
Eisblock
10 Ное 2015 14:27
Мнения: 9,157
От: Iceland
Да ме прощавате, значи, ма ще карам по реда на нещата. Щото сеги ме пуснаха на кампутора в лагера за бежанци (успях да се дотътря тъдева), ма нали съм уж глохоням и глуповат беглец ристиенин из Сирията, се ме буаат надзаде. Та...

- Ей го на, нашио партньорчик Воцко:
сгрея душите на памперсите.
. Що бе воци, кви са тея памперси, бебета ли имаш, та те оакват до ушите и все "памперси" ти се мъжделеят? Страх от Бога, ако не от Сибила немаш или пяната по джуките е повке от обичайната?!

После, Воцко, повеке самальоти и панцери не съ гаранцията-францията, а тези те праят мишена за масиран удар! И на децата на лейтенант Шмидт, пардоне моа - бая ви Ганя, не им требат. Ама никак, щото и панелките и неизмазаните къщя и мутробароците, сите ще ойдеят у ряката, барабар с плебсите!

Тея що управляват (с гоооолямо извинение за "управляват" ) и жаби да ги пуснат да ловят и развъждат - пак ще се провалят! Г-н Терзиев си ги реди много точно и съвсем у 10-ятката. Ама кои ще го послушат? Тези дето са се цанили да са еничери срещу свободен билет за отстрел на дивечо ли? Отнюд, нема никога да си плюят на "трудовата книжка" - инак, и на сурятите за парици ще плюват, не ще се бавят даже, та и турско ще докарат, белким им сложат ремаркета на ковчезите!!

Козящите от сите земни кълбета също не отбират, бясни пцета са ги хапали, та и кръвта им не е кръв чиляшка. Туморите не щат молитва, за Хирурга чакат да ги клъцне... Точно и както е за малките брадавици де все никнат по снагата народна. Па и нахални, не са кротнат, ама все се кеврят на почтените хора къде завърнат. Светена вода престояла на гроб ги лекува.

А пцетата, само с криваците се научват да мируват. Инак - възгеч, няма мира от тези.

Г-н Терзиев, чест и почитания!!
Firmin
10 Ное 2015 14:29
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
и предикат ми не требе


"Подушвам, че сме от една порода"

"че ти си това, което си" е ... богохулно, име на Господа е.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Firmin
Втора смяна
10 Ное 2015 14:30
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
Предвид горното, мога спокойно да кажа, че съм русофоб.


всичките остатъци от някогашното СДС, понастоящем РъБъ, версия Кънев /Костов/ с един файтон избиратели сте русофоби, закъснели борци срещу комунизма и обичащи УСА повече от майка си, нема нужда да се обясняваш.
котарак
10 Ное 2015 14:40
Мнения: 4,526
От: Bulgaria

Втора смяна
10 Ное 2015 14:30
Мнения: 2,716
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Предвид горното, мога спокойно да кажа, че съм русофоб.


всичките остатъци от някогашното СДС, понастоящем РъБъ, версия Кънев /Костов/ с един файтон избиратели сте русофоби, закъснели борци срещу комунизма и обичащи УСА повече от майка си, нема нужда да се обясняваш.

Мдааам! Всеки съди по себе си! Вярно си е, дявол да го вземе!
Дали някога т.нар. "русофили" ще съберат необходимия интелектуален потенциал, за да разберат, че светът не е черно-бял. И че ако те обичат Русия "повече от майка си", то не е задължително опонентите им да са техен огледален образ и да обичат САЩ по същия начин. А просто да смятат, че да се обича чужда страна е нелепо, независимо дали това е САЩ или Русия.
"Който не е с нас, е против нас!" е дълбоко вкоренена, същностно определяща максима за бившите привърженици и членове на БКП.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: котарак
Добави мнение   Мнения:322 « Предишна Страница 7 от 17 5 6 7 8 9 Следваща »