Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Русия въвежда санкции срещу Турция
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:163 Предишна Страница 3 от 9 1 2 3 4 5 Следваща »
vance
26 Ное 2015 22:21
Мнения: 3,385
От: Bulgaria
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 21:59
Мнения: 1,604
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Малко ми е неудобно да се пъхам след толкова "експерти", но все пак ще задам един много простичък въпрос:
Какво ще стане, ако Турция затвори Босфора за руски военни кораби?


Бай Тимуре , преди твоя въпрос чакат два въпроса . И двата на Манго.
1 Може ли да се закваси морето на кисело мляко?
2 Кат се закваси , какво да го правиме?
Eisblock
26 Ное 2015 22:22
Мнения: 9,157
От: Iceland
Както един коментатор каза днес, затварянето на Проливите няма да спре военните кораби. А ако някой стреля по тях или направи прегради с потопени съдове, всеки знае как се изпразва селски кенеф... Лошото след това е, че Там наоколо, в много голям радиус, ще е нездравословно за приближаване даже.

Докато самите Проливи ще бъдат завинаги много, ама много широки, много дълбоки и напълно проходими.

Времето за отстъпки свърши. Каквото и да значи това.

Просто глупавия Табаки не случи на момента...
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 22:23
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Означава обявяване на война от страна на Турция. И чл.5 на НАТО не важи, защото той се отнася за "нападение над една или повече страни-членки на Алианса". За едностранно започване на война от страна-членка никой не говори

Това не го разбрах. Навремето ние и румънците затворихме въздушното си пространство и Русия не може да стигне до Сърбия. Каква световна война? Къде пише, че си длъжен да пропускаш чужди войски през територията си? А какъв е статутът на Босфора - международни води? Не, това си е чисто турска територия и опитът на Русия да навлезе със сила си е точно нападение срещу член на НАТО.
Откога нежеланието да пуснеш чужда войска през територията си е обявяване на война? Ако не ме лъже паметта, последната подобна концепция в Европа бе приложена от Хитлер спрямо България - "ако не ни пуснете до Гърция, обявяваме ви война". Само че сега времената са други и Русия го знае. Ако картата е още пред вас, спомнете си как тихомълком СССР си осигури пряк достъп до всички соцстрани, с изключение на България. Хем бяхме членове на Варшавския договор, но пак не върви да нахлуеш просто така в чужда държава.
zdran
26 Ное 2015 22:24
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Времето за отстъпки свърши.

Бъркаш, колега. То тепърва започва. И няма да е за отстъпки, а за пазарлък.
БратяГрим
26 Ное 2015 22:24
Мнения: 1,893
От: Bulgaria
Сега би следвало Асад да се обади от Дамаск и да поиска от Русия ефективно закриване на цялото сирийското въздушно пространство за всякакви не оторизирани полети. Това го очаквам, особено, след като мантрите "да махнем от власт Асад" не пресекват.
Все още не могат. Руските ПВО системи облъчват до 600 км дълбочина и поразяват до 400 км. Най-източните части на Сирия засега се без наземен контрол от русите , трябва да се бомбят с авиация , спътниково насочване , дронове. Русия днес прие предложение на военните за подсилване на въздушните сили в Сирия с още 10-12 машини за сметка на изтребители. С това въздухът е в голяма степен под руски контрол. Проблемът е в пъпленето на сирийската армия по земя. С тези темпове на настъпление ислямистите скоро няма да бъдат изтласкани от цялата сирийска територия...
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 22:25
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Ванче, ке го ручаме като гарнитура към жабетата...
zdran
26 Ное 2015 22:28
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
какъв е статутът на Босфора

https://en.wikipedia.org/wiki/Montreux_Convention_Regarding_the_Regime_of_the_Straits
IvanM
26 Ное 2015 22:28
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
Проливите са обект на международен договор, а не на двустранни споразумения. И в договора е описано, кога Турция може да ги затвори. Това не означава, че този, който иска да мине не може да го направи със сила. Но първият дръпнал спусъка ще е Турция. Те не си го позволяваха и през годините на Студената война.
Асол
26 Ное 2015 22:30
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Навремето ние


Минало свършено (1999 г.) и доста различно. Днес, драги, ако руснаците решат да прелетят над нас и Румъния - няма абсолютно никакво значение дали сме съгласни. Дори преди година имаше един великолепен пример, дето румънците се пробваха да не пуснат самолета на Наришкин. Какво мислиш, че се случи?

За 45 години, дето ви пречили не спирате да ломотите и до днес, но в последните 26 заспахте зимен сън
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 22:32
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Според Вас, тази храна е в изобилие. Но, пак според Вас, Турция е демократична. Там пропаганда не вирее. Може и да има нещо.

Аз поне не съм твърдял подобно нещо. Напротив, проблемът е точно в това - нито Турция, нито Русия са демократични държави. Путин управлява реално вече пети мандат, Ердоган - трети или четвърти. И двамата са стоели твърде много на власт, за да унищожат вътрешната опозиция и да промият мозъците на електората си. Точно оттам идва опасността - един срещу друг са двама диктатори и всеки от тях се смята за велик и непогрешим. До какво може да доведе това, се видя през Втората световна война.
щурчо
26 Ное 2015 22:32
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
С тези темпове на настъпление ислямистите скоро няма да бъдат изтласкани от цялата сирийска територия...

Мда и малкото разумни, незомбирани руснаци питат, чий го дирим у Сирия...
sorry
26 Ное 2015 22:37
Мнения: 817
От: Bulgaria
Викаш, спретват едно Референдумче и жителите на Истанбул гласуват с 99,9 % за присъединяване към РФ? Мнооого зелени човечета ще трябват.


Нямах точно това предвид.Турците показаха мускули,явно имат и много добро въоръжение?Щом руският пилот казва,че не са видели ракетата ударила самолета,и то ракета въздух-въздух, работата става доста дебела. Излезна из пресата няква конспиративна информация,че ракета е изстреляна от ф16 от над 80км разстояние и е насочвана с лазер.Ама все пак се заиграват с Русия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sorry
vance
26 Ное 2015 22:37
Мнения: 3,385
От: Bulgaria
Тимуре , кусур бакма.
Дано донесеш обнадеждаващи лични новини . Че световните таквиз само зехир плискат.

С уважение....
IvanM
26 Ное 2015 22:39
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
един срещу друг са двама диктатори и всеки от тях се смята за велик и непогрешим. До какво може да доведе това, се видя през Втората световна война.

До превземането на Берлин, с активно подпомагане от Великите демокрации. Аналогията е, извинете, но тъпа. Според нея сега САЩ и Великобритания трябва да помогнат на Путин да си вземе Константинопол и Ангора.
Тимур и неговите командоси
26 Ное 2015 22:47
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Е, ако някой сериозно смята, че Русия може да поведе военна армада срещу Истанбул, май ще се откажа да споря. Хайде, на Асолката й е простено - не е била в казармата, мисли си, че ще се бият с юмруци. Предполагам, че е още под влияние на думите на Руския главен мюфтия, който посъветва Путин да анексира Израел. Затова в първия си пост сложих "експерти" в кавички.
Но Карибската криза показа, че май не е толкова просто. При това - повтарям за неразбралите - ситуацията ще изисква преминаване на военна техника. Не хуманитарен конвой или търговски съдове. Военна техника, която отива да убива някого. С пропускането й ти ставаш съучастник на този, който ще убива с нея и носиш морална отговорност пред бъдещите жертви.И мислите, че Турция е длъжна да я пусне през територията си, понеже Русия иска това? Стига бе. Световното обществено мнение да не се формира от атакисти?
Асолке, ти всъщност помниш ли за какво говорим? Турция свали руски самолет на границата си, без да й мигне окото, без дори да има някаква реална опасност за нея. Но ако срещу нея тръгне военна сила, тя ще се свие и ще се извини? Това да не е България?
zdran
26 Ное 2015 22:47
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Турците показаха мускули,явно имат и добро въоръжение

Нямам идея за въоръжението, но че имат НАТО зад гърба си е сигурно.
sorry
26 Ное 2015 22:52
Мнения: 817
От: Bulgaria
Имат нато дръджки.Най-много да им пратим теляци от Карловската бригада Кат знам,че и ние сме в нато ми паднаха в очите
IvanM
26 Ное 2015 22:52
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
Е, ако някой сериозно смята, че Русия може да поведе военна армада срещу Истанбул, май ще се откажа да споря.

Е, и за другия диктатор са казвали, че е слаб и не може нищо да поведе. Особено срещу Райха. Ама поведе, че чак му помагаха.


С пропускането й ти ставаш съучастник на този, който ще убива с нея и носиш морална отговорност пред бъдещите жертви.

Не, или спазваш договорите, или излизаш от тях и заставаш на огневата линия. Не казвам, че не е възможно.

Уточнявам. Става въпрос не само за излизане, но и за влизане в Черно море.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: IvanM
nanyac
26 Ное 2015 22:54
Мнения: 6,614
От: Bulgaria
Да припомним Април 2014:
„Съществува Конвенцията от Монтрьо, която въвежда абсолютно ясни критерии, които ограничават присъствието на военни кораби на чужди нечерноморски държави, както по отношение на тонажа, така и по продължителността на престоя. Ние сме забелязали, че напоследък американските военноморски кораби няколко пъти удължаваха престоя си извън сроковете. При това удължаването не винаги се вписваше в правилата, които съществуват по силата на Конвенцията от Монтрьо. Ние обърнахме внимание на това и на американската страна, и, разбира се, на Турция, като страна-домакин на проливите. Изхождаме от това, че всички разпоредби на Конвенцията трябва да се спазват стриктно. Ще следим за това“, каза Лавров, цитиран от „Гласът на Русия“

http://www.maritime.bg/2014/04/05/23419/

Тов. Лавров е радетел за спазване на конвенцията и това е похвално. Време е тов. Лавров да прочете и другата част от текста. За военните кораби на черноморски държави и за военните кораби на воюващи държави.

IvanM
26 Ное 2015 23:01
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
Време е тов. Лавров да прочете и другата част от текста. За военните кораби на черноморски държави и за военните кораби на воюващи държави.

Тов. Лавров този договор сигурно го знае наизуст. Защото пряко го касае. Сега остава да уточним кои са "воюващите държави"
Добави мнение   Мнения:163 Предишна Страница 3 от 9 1 2 3 4 5 Следваща »